Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 21:27, 25 paź 2017

frezja napisał(a)
Widzę temat rozchodników. U mnie przed szpalerem rozchodników w sumie nie rośnie nic. O tej porze jest kolorowo, przyciąga wzrok. Gorzej wiosną...pusto i nieciekawie; tu dylemat..chętnie bym coś posadziła ale co?? śledzę u Ciebie podpowiedzi

W innym miejscu przed hortensjami mam też rozchodniki. I na wiosnę też mi brakowało. Było pusto. Hortensje przycięte, rozchodniki dopiero wypuszczały kapustki...
Dosadziłam tam więc kulki danica. I do tego ID.

Co do tej mojej rabaty, nad którą się zastanawiałam, przed rozchodniki posadziłam ostatecznie seslerię heufleriana.

Tak to będzie wyglądać wiosną.

Iwk4 21:37, 25 paź 2017

Makao_J napisał(a)
Bo to takie fajne uczucie jak nad czymś siedzisz i włosy z głowy wyrywasz a potem staniesz, rozejrzysz się i łza w oku się zakręci bo stwierdzisz że warto było tyle się namęczyć i nocy zawalić...
Też tak obecnie mam.

Jak pomyślę o tych nieprzespanych nocach, to dziś sama się sobie dziwię. Ale to tak z perspektywy czasu. Jednego mi tylko szkoda. Że nie mam miejsca na rabatę brzozową. No ale zakątek owocowo-warzywny ma obecnie priorytety. Rosną tam 3 grusze i dwie śliwy i maliny i są skrzynie warzywne i M broni tego, jak lew... Na brzozy nie ma miejsca...
Nie można mieć wszystkiego w małym ogrodzie...
Ostatni obrazek z hostami... Pożółkły, i mimo, że nie było mrozów, ścięło je. Musiałam już usunąć część liści...

Iwk4 21:44, 25 paź 2017

Monia81 napisał(a)
Ogród w jesiennych barwach wygląda cudnie Ja też mam nadzieję, że za jakiś czas będę z zadowoleniem chodzić po ogrodzie, na razie jeszcze daleka droga A Tobie Iwonko wyszło to super pozdrawiam

Moni, dziękuję. Każdemu się uda, bo jesteśmy zdeterminowane i nam mocno zależy. Więc musi być dobrze...

Nie ma co obecnie podziwiać niestety... Pada, leje, pada... Cały dzień, całą noc i znowu...
Wracam z pracy i przez okno patrzę na ogród.
Cebulki czekają, nie ma ich wiele, ale czosnki chcę wsadzić pomiędzy hortensje i nie mam zamiaru w mokrym sadzić, w deszczu...
Czy jeszcze będą dni, kiedy nie będzie padać i nie zmrozi ziemi?
Iwk4 21:45, 25 paź 2017

tulucy napisał(a)
Zadowolenia z efektów zazdroszczę bardzo... Mnie ciągle coś tam nie pasuje i chodzę zła

Widoki masz piękne, więc zadowolenie jak najbardziej zrozumiałe

Łucjo, czemu chodzisz zła? Głowa do góry...
Zimą zapalnujesz poprawki...
frezja 21:51, 25 paź 2017

Iwk4 napisał(a)

W innym miejscu przed hortensjami mam też rozchodniki. I na wiosnę też mi brakowało. Było pusto. Hortensje przycięte, rozchodniki dopiero wypuszczały kapustki...
Dosadziłam tam więc kulki danica. I do tego ID.

Co do tej mojej rabaty, nad którą się zastanawiałam, przed rozchodniki posadziłam ostatecznie seslerię heufleriana.

Tak to będzie wyglądać wiosną.

Od kilku dni chodzą za mną Danici..tylko że, mam tam już 5 tuffetów i albo opcja z dosadzeniem ich częściowym albo niski żywopłocik z bukszpanu. Teraz poszły tam cebulowe i na ten moment nic nie ruszę aż do wiosny a baaaardzo ręce świerzbią )

Iwk4 22:08, 25 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Iwonko jestem na str 830 chcesz zmienic rabate, rzeczywiscie bukszpany juz tam nie padowaly. Rozplenice to trawy szybko rosnace u mnie po 4 latach to olbrzymy. Po lewej stronie foty masz rozplenice to pewnie mlode, ze takie małe.

Wrzuc kolor z szalwi i trawy imperaty tylko wyzszej bedzie bardzo ladnie. Klosowiec jest bardxo ladny ma piekne kwiatostany.

Elu, wiosną dostałąm rozplenice od Ewy - to piórkówka. Nie pamiętam, by u niej była potworem.
Mam Moundry sianą z nasionek, w drugim roku jest sporo większa. Więc chyba zależy to od odmiany...
Szałwię mam obok na rabacie przy różach. Tutaj floksy i pysznogłówkę od Łukasza...
Co do bukszpanów, kiedyś analizowałam pewną inspirację Danusi i chciałam bukszpan posadzić w podobny sposób...
Tak to miało wyglądać w całości

Teraz zamiast bukszpanu na wprost rozchodniki i sesleria są po całości...

Na efekt czekam w przyszłym roku ...
Imperaty tutaj nie chcę... Mam pod Nigrami razem z zawilcami na innej rabacie...
Iwk4 22:16, 25 paź 2017

frezja napisał(a)

Od kilku dni chodzą za mną Danici..tylko że, mam tam już 5 tuffetów i albo opcja z dosadzeniem ich częściowym albo niski żywopłocik z bukszpanu. Teraz poszły tam cebulowe i na ten moment nic nie ruszę aż do wiosny a baaaardzo ręce świerzbią )

Co to są tuffety? Czytam o tym na wątkach, ale jakoś niemiałąm czasu im się przyjrzeć...
Ten rok nie był dla bukszpanów. Deszcze, problem z cięciem, choroby grzybowe w ogrodach... Danici są bezpieczniejsze...
fotka z września - nawet, jak coś na nich leży, grzyba nie łapią...
Każdy rok inny...
Iwk4 22:28, 25 paź 2017

eee_taam napisał(a)
gratuluję zadowolenia))
ja jeszcze zmieniam ale to kosmetyka bylinowo rózana....ściaśniam bo za duzy przeciąg ...a na wiosne dosadze molinii i hakone i obym juz nic nie wymysliła i zostala tylko z sama pielęgnacją ))

ten tydzień był ciepły bardzo udany i powiem ci że tez chodziłam po ogrodzie i byłam zadowolona z siebie ze wreszcie ten ogród wyglada i jest w moim stylu-niestylu))

Molinia warta grzechu, też ją bardzo lubię.

Masz na myśli Variegata Justynko? Którą hacone będziesz sadzić?
Dobrze, ze miałaś pogodę. U mnie kiepsko z tym. Towar deficytowy ostatnio
Iwk4 22:30, 25 paź 2017

AngelikaX napisał(a)
Nie dziwię się, że zadowolona jesteś ze swojego ogrodu Iwonko - pięknie masz

Angeliko, dziękuję. Twojemu ogrodowi nie dorównam, zupełnie inne te nasze ogrody. Wzdycham do twoich brzozowych rabat
Szkoda, ze nie znałam twojego ogrodu, jak robiłam pierwsze nasadzenia u mnie...
frezja 22:32, 25 paź 2017

Iwk4 napisał(a)

Co to są tuffety? Czytam o tym na wątkach, ale jakoś niemiałąm czasu im się przyjrzeć...
Ten rok nie był dla bukszpanów. Deszcze, problem z cięciem, choroby grzybowe w ogrodach... Danici są bezpieczniejsze...
fotka z września - nawet, jak coś na nich leży, grzyba nie łapią...

Tuja Tuffet...fajna roztrzepana główka )