Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:25, 05 paź 2017

Do góry
tymczasem

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:24, 05 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ponuro i mokro .....nie lubię takiej barowej pogody bo nawet mi wypić nie wolno to na co mi ona...

Z cyklu było i jest dla rozrywki
2015

2017

Czyli w 2015 były początki? Pamiętam obrzeża działki, tuje, wysypanie trocinami. Trudno było uchwycić zamysł projektu a teraz fajnie się ogląda. W którym roku posadziłaś najwięcej roślin? Chyba rok później w 2016.
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:23, 05 paź 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Przedostania pomyłka najładniejsza dla mnie

one wszystkie ładne , teraz na pompony bedę polować

te co

na fotce w zbliżeniu ładniej wyglądają niż w realu

ja to bym chciała taaaaakie wielkie w sensie że wysokie

proszę deserek do kawki

Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:22, 05 paź 2017

Do góry
zawitka napisał(a)

Prawa str wygląda taki i jej nie ruszę

Szmaragdy podsypię nawozem zimowym ale one ładny mają kolor to zdjęcie przekłamało .Są one lekko obolała bo prawie wszystkie miały podwójne pniaczki to je uciachałm tak żeby były pojedyńcze ale tym się nie martwię bo na wiosnę ruszą z kopyta ,dobre korzenie i jeden piniak będą szybko ładniejsze

nie wiedziałam ze urywa się jeden pniak w thujach,rzeczywiście ja mam tez po dwa
a jaki to nawoz zimowy?wyczytalam ze podsypuje się tylko do sierpnia ,potem wiosną dopiero
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:16, 05 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Nie wybije sumak korzeniami w podjazd? Mi stara czereśnia zaczyna podnosić kostkę.

nooo wybije - ech - tam jest mało miejsca tak po prostu , dumałam też nad krzakiem

mam hehe albo hihi

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 14:13, 05 paź 2017

Do góry
eda napisał(a)
Ja mam thuje także i masakra tylko przy nich trawa daje radę wszystko co przed nimi rośnie owijają cienkimi korzonkami wiem bo rośliny przenosiłam z takiego miejsca Violcia moja rada chyba chodniczek z cegieł czy coś i dopiero warzywniak zrobisz jak chcesz po prostu posiejesz to co nie potrzebuje tyle wody i już

zobacz celuję wciąż co by tu wsadzić ...widzisz trawki i paprotka tez słabo rośnie...

hm....tak myslałam ze nie bardzo ech,moze winobluszcz posadzę a thuje pójdą na przód dzialki pod plot,do wiosny musze przemysleć
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:12, 05 paź 2017

Do góry
i te chciane trafione

dynia jeszcze rośnie

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:10, 05 paź 2017

Do góry
dalie - ja uwielbiam, same pomyłki ze sprzedaży

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:06, 05 paź 2017

Do góry
Jakby nie było mamy początek października i czas prac jesiennych w ogrodzie jest jak najlepszy tylko aura ma inne na ten temat zdanie.

Więc naiwnie czkam na lepszy czas, sadzenie tulipanów jeszcze mnie nie ponagla choć pokupiłam cebul ale te drobne różności trzeba posadzić.

Tymczasem pozdrawiam wszystkich ogrodowo zakręconych,

i zostawiam kilka ciepłych fotek z ostatniego dnia września

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:03, 05 paź 2017

Do góry
Przeczytałam cały watek, bardzo ciekawy i pomocny , ale nie znalazłam odpowiedzi na mój problem. Mam dość pokaźną górę chwastów głownie perzu (razem z rozlogami) i nie wiem jak to przerobić żeby nie wywalać a jakoś ponownie wykorzystać w ogrodzie. Chwasty te są oblepione ziemia bo nie szlo w całości oddzielić ziemi od korzeni, na pewno są też nasiona, poniżej zdjęcie. Spalić to się chyba nie da bo to całe mokre, a suszyć nie mam za bardzo gdzie

Myślałam żeby możne usypać to gdzieś w mało widocznym miejscu przykryć kartonami i zostawić na jakiś czas. Czy to dobry pomysł?
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 14:03, 05 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Matko jaka rewolucja!!! rozumiem dziewanny, astry i kichawca , gipsówki nie miałam, reszty nie rozumiem
Proszę o wyłuskanie powodów co do konkretnych roślin, bo kilka mam na liście chciejstw i może trzeba by zrezygnować.
Spokojnie kochana. Nic się nie martw. Ja lubię wszystkie rośliny, i te które wywaliłam również. Były mi idealnym dopełnieniem bukietów, przyciągały owady i nadawały kolory. Ale.. potrzebowałam zmiany, trochę porządku. Zwłaszcza na tej najdłuższej rabacie wzdłuż siatki, gdzie jeszcze żywopłot grabowy taki mizerny i widać cały ten busz zapłocia, i to połączenie obu buszy to już dla oka za dużo było. Misz masz zostawiłam na rabatach przy szklarni gdzie tłem jest budynek pracowni/wiaty czyli jednolita drewniana ściana i tam taki miks wygląda. A tu chcę na ten czas rośliny, których mam w ogrodzie dużo, rosną ładnie i zdrowo. Nie gną się od deszczu i wiatru, nie trzeba podlewać i niczym pryskać. Poza tym jedna roślina w masie to łatwiejsze pielenie, bo wszystko co nią nie jest wyrywam, a w miksie trzeba uważać na siewki, na to co jest tu chwastem, trudniej wejść w rabatę itd.

Nie rezygnuj z roślin pod wpływem moich decyzji. Każda z nich jest piękna i zasługuje na uwagę i miejsce, a może sama do nich wrócę jeszcze. Część z nich męczyła się w tej mojej ziemi i słabo rosła (np. piwonie), część chorowała co roku (np.przetaczniki), .. za dużo zachodu a ja mam wiele obowiązków ważniejszych niż opieka nad ogrodem.
Dziewanny miałam w fajnych odmianach, bardzo stapiały się z krajobrazem wsi, te standardowe w masie wyglądały super. Pamiętasz to zdjęcie?:

Moje małe królestwo 13:59, 05 paź 2017

Do góry
Do drugiej części ogrodu zamówiłam 2 klony Flamingo wiem,że jest raczej nielubiany,ale muszę go przetestować w sowim ogrodzie i klon Esk sunset.Potrzebuję jeszcze 2 drzew może ktoś coś podpowie

no i jeszcze clematis pod lipę

przerabiam moją skarpę jeszcze mało widać ale i tak jest już lepiej.Jak przekwitną dalie na górę pójdą derenie przed nimi rosną czerwone róże musiałam je zgrupować miałam kilka porozrzucanych i pasowały jak pięść do nosa teraz mają swoje miejsce.
Typografia ogrodu 13:58, 05 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
I zbieractwo sie u nas szerzy

Pachnie mi tu industrialnym klimatem...że Wy takie rzeczy znajdujecieI to takie ilości!!
Z Pszenicznej ... 13:56, 05 paź 2017

Do góry
Ewo wstawiam zdjęcie z ubiegłego roku - kolor bordowy to buki purpurowe, drugi bok chciałam cisy właśnie....
zdjecie jest z obecnego warzywnika - widać obwódkę bukszpanową...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:55, 05 paź 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Natrafiłam w niedzielę na jedno z pierwszych zdjęć jakie zrobiliśmy podczas remontu domu
W przybliżeniu może to być luty-marzec 2012.
Zdjęcie jest już zrobione po wcześniejszym wykarczowaniu wielkich krzaczorów, które znajdowały się na całej długości ogrodzenia.

I wczoraj

Teraz tylko poczekać aż wszystkie cisy urosną a graby zmężnieją i będzie można powiedzieć, że jest dobrze

Kurcze...różnica ledwo dostrzegalna.Dziwię Ci się, że nie pozostałaś przy stylu industrialnym z pierwszej fotki

co ja tu będę...dobrze, że jest komin-pomyślałabym, że to dwa zupełnie inne miejsca.Olbrzymia zmiana!
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:53, 05 paź 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

dotarłas do sedna sprawy ) ....babki jeszcze przesadzaja .....bezustannie ...to chyba nas gubi

tak jest w większości, ale dusze ogrodników takich co to i posiać coś muszą i popikować są chyba te same - tak mi się wydaje

generalnie faceci mają lepiej

nawet napić się można byle gdzie
tu obserwowałam motylka jak spijał poranną rosę

Z Pszenicznej ... 13:51, 05 paź 2017

Do góry
to jeszcze z sierpnia, generalnie rabata pod morwą do przeróbki nieco, jeszcze nie wiem jak

wrzesień

Jak się uda to myknę zdjęcia z innego miejsca jeszcze, ale wstawię później bo teraz już po dzieciaki wyruszam.
Dzięki że burza mózgów odbywa się w większym gronie
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:50, 05 paź 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Mira a nie chcesz tam drugiej brzozy?? żeby zakryć ten dach?

I o brzozie też myślała żeby zrobić taki zagajniczek przy wjeździe - ale brzozy są duże no chyba że małe by poszukać - na razie odpuszczam bo z inną robotą nie wyrabiam więc muszę inne fronty jakoś ogarnąć

na miejsce za huśtawką potrzebuję dwóch dni i mojego m. jest już studzienka i można tam zrobić cudnie - chcę tam wiosenny zakątek - namnożyłam czego tam, cebul nakupiłam i ... tyle.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:50, 05 paź 2017

Do góry
Dobra a teraz placyk. Naniosłam wymiary Asiu i tak mi wychodzi jak oznaczyłam na czerwono. Z wejściem się wiele nie pomyliłas tam jest 2,8 ale poszerzę na 3 m Rentgen masz w oczach Kusi mi te leżaki dać tam po lewo bo tam taki fajny zaciszny kącik się zrobi. Tylko wtedy tam przy wejściu trzeba coś pomysleć aby tak posadzić te rozplenice żeby było swobodne przejście.

Może takie rozmieszczenie - rozplenice to ten ciemny zielony :

Ten plan przemawia mi jakoś bardziej ze względu na układ tych pasów cisa i rozplenic tzn. że pasy te są ustawione równolegle do pasow na rabacie z rozplenicami i równolegle do trzcinnikow. Jakoś mi się to komponuje a na tym drugim planie jest prostopadle i mi się to gryzie ale może to tylko moje odczucie. Zobaczcie :

Z Pszenicznej ... 13:49, 05 paź 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies