Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Gosiek33 19:03, 25 paź 2017

A propos turkucia, w Arboretum na wystawie były prezentowane zdjęcia, portret dudka opisany był tekstem o tym, że turkucie podjadki to przysmak dudkowy - tylko jak go namówić do zamieszkania?
anka_ 19:18, 25 paź 2017

Kasiu/Kasya, Kasiu/Kasia_CS- dzieki dziewczyny.

AniMa napisał(a)
Wczoraj już klnęłam na te babie lato...gdzie się nie ruszysz w pajęczynę się włazi...niecierpię pająków i pajęczyn....
Ja pająków Aniu też nie cierpie, ale takie prawdziwe babie lato uwielbiam. Ale obecna jesień w zasadzie nie ma nic z nią wspólnego. Deszcz, wilgoć, zgnilizna... i robota stoi...

nebel napisał(a)
Przepiękne zdjęcia
Dziekuję Ewo.

ryska napisał(a)
Śliczne fotki
Fajnie Renatko, że ci się podobają.

Agania napisał(a)
Śliczna ogrodowa biżuteria te oploty i pajączek nawet

Jak tam u Ciebie azjatyckie biedronki u mnie wchodzą do domu na zimowanie
Wiesz Agato- uwielbiam taką jesienną biżuterię. Jeszcze trochę słonka i poranne mgły.... Cudownie by było. Ale niestety pada i pada....
biedronek azjatyckich na szczęście nie mam, ale jakieś chrząszczyki co roku masowo lokują się się w uszczelnieniach okien i sikorki rozdziubują mi przez to tynkowanie. Uruchomiłam od wczoraj stołówkę to się uspokoją.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 19:31, 25 paź 2017

mirkaka napisał(a)

Witaj, prześledziłam Twój wątek od wiosny tego roku, poczytałam o walce z opuchlakami. Pisałaś że plaga siedziała na kwitnących łubinach, obiecałaś wykopać te marniejące. Czy zrobiłaś to żeby się przekonać co jest w korzeniach?
Ja miałam taką plagę ale larw w korzeniach rozchodnika, na szczęście w donicy.
Natomiast plagę dorosłych miałam na tujach.
Na cytowanym wyżej zdjęciu chyba siedzi jeden,niezauważony przez nikogo
Czytam też że masz turkucia. Kiedyś przeczytałam że turkuć często może przywędrować do nas wraz z obornikiem końskim, może właśnie taki stosowałaś?
Ogród za kilka lat będzie piękny, masz sporą powierzchnię, tylko roboty ogrom.
Ale po kawałeczku i do przodu
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie

Mirko tego delikwenta na zdjęciu widziałam przed cykaniem fotki, specjalnie został ujęty w kadr... a później unicestwiony. Co do opuchlaków to pojawiły mi sie też na pasie łubinów w warzywniku. Tak więc napewno to one przyciągają. Na żadnej innej roslinie nie spotkałam. Łubiny po opryskaniu i podlaniu Decisem wykopałam wszystkie. Znalazłam kilka osobników martwych w ziemi martwych przy wykopywaniu. Jaj nie widziałam, ale musiały być bo były 3 szt małych larw. Dobrze, że mi o nich przypomniałaś, bo miałam podlać jeszcze raz.

Co do turkucia to obornik był świeży z budynku więc małe szanse że z lokatorami. Mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że przywędrowały od sąsiada. Nawoził ziemi z czyszczenia przydrożnych rowów.

Co do ogrodu- pomalutku działam, ale natura przeciwko mnie. Potrzebuję na jeden weekend ciężki sprzęt, ale...

Pomalutku...

Gosiek33 napisał(a)
A propos turkucia, w Arboretum na wystawie były prezentowane zdjęcia, portret dudka opisany był tekstem o tym, że turkucie podjadki to przysmak dudkowy - tylko jak go namówić do zamieszkania?

Gosiu dudka miałam okazję tylko raz gościć u siebie. I to kilka lat temu. Muszę poczytać o tym gościu, każdy pomocnik mile widziany.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosialuk 22:41, 25 paź 2017

A do czego takie przygotowania?
anka_ 20:25, 26 paź 2017

Gosiu to kawałek rabaty trójkątnej. Donice To 3 kulki cisowe (kiedyś będą- wsadzone, będę kształtować), to drzewko w donicy robi za miłorzęba (obgryzionego przesadziłam za wał- tu poszukuję ładnego, prostego), ten krzaczor robił za posadzoną już irgę zabella. Nad czarną donicą widać szpaler piwonii drzewiastych (znaczy widać jedną- reszta mała- oznaczona cienkimi bambusami. W brązowych donicach miskanty mające robić za tło rabat z obu stron. Co będzie z drugiej strony jeszcze nie wiem.

Miłorząb stanowi jeden róg rabaty trójkątnej. dwa pozostałe to dęby czerwone.

anka_ 21:52, 26 paź 2017

Midwinter Fire

Metasekwoje nieśmiało się przebarwiają

Klon strzępiastokory zaczyna płonąć

Hakonechloa macra

Mirka 22:02, 26 paź 2017

Aniu zrób zdjecia swoim serbom Ile ty masz fajnych drzew ja mam tylko brzuzki.Mus się poprawić
Gosialuk 22:35, 26 paź 2017

Jakoś nie mogę sobie tej rabaty zwizualizować. Poczekam na zdjęcia. . Klon nabiera kolorku, a i dąb też się pięknie wystroił. Ja też miałam dziś fazę na czerwony i kupiłam krzewuszkę Wings of fire, kaliny japońskie Kilimandżaro i Wanatabe. Ta ostatnia czerwona nie była, ale za to z kwiatami. Pan w szkółce namawiał jeszcze na dereń Kousa. Czy ty Aniu masz taki? Podobno długo kwitnie.
anka_ 03:29, 27 paź 2017

Mirka napisał(a)
Aniu zrób zdjecia swoim serbom Ile ty masz fajnych drzew ja mam tylko brzuzki.Mus się poprawić
Mirko oczywiście cyknę. Drzew liśxiastych nie mam dużo, raptem kilkanaście sztuk. Ale to napewno sie zmieni.

Gosialuk napisał(a)
Jakoś nie mogę sobie tej rabaty zwizualizować. Poczekam na zdjęcia. . Klon nabiera kolorku, a i dąb też się pięknie wystroił. Ja też miałam dziś fazę na czerwony i kupiłam krzewuszkę Wings of fire, kaliny japońskie Kilimandżaro i Wanatabe. Ta ostatnia czerwona nie była, ale za to z kwiatami. Pan w szkółce namawiał jeszcze na dereń Kousa. Czy ty Aniu masz taki? Podobno długo kwitnie.
No jak troszkę ogarnę to cyknę fotkę. Choć cała rabata i tak w kadr nie wejdzie. Tą Wings of fire mnie zainteresowałaś-naprawdę tak się cudnie przebarwia? Kilimandżaro mam, Watanabe niestety nie posiadam. A co do derenia kousa to też jestem namawiana... Więc może coś w nim jest i musimy go nabyć...

Gosiek33 07:31, 27 paź 2017

Bardzo przystojne te mazurki, u mnie też ich pełno, nawet sikorki schodzą im z drogi

Dobrze wyglądałby u Ciebie dąb błotny, widziałyśmy z Kasią takie piękne okazy, nie dość że wody się nie boją to teraz wspaniale się przebarwiają. Widziałyśmy strzelistą odmianę, u Ciebie zmieściłby się okazały okaz, a może ze trzy, szybko rosną

ten dereń teraz kwitnie czy fotka wcześniejsza?

Czemu moja hakone zupełnie się nie przebarwia?