Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Co dzisiaj na obiad ? 15:30, 02 lut 2014

Do góry
Joanna___ napisał(a)
Ta tarta bardzo smacznie brzmi.Czy spód jest jakiś szybki?Kruche ciasto robisz czy inaczej?

Na jutro gotuję krupnik na biodrówce.Na drugie pewnie to mięsko z zupy w jakimś sosie -chrzanowym może,surówka z kiszonej kapusty,brokuły i buraczki.Mam ochotę na warzywa.Normalnie to bym z kaszą jęczmienną podała ale już jest krupnik,więc chyba pampuchy (pyzy na parze,kupne niestety).[/quote

Spód ,szybki ,prost u mnie na dwie tarty ,kostka margaryny ,6 żółtek ,białkami potem zalewam jarzyny na tarcie, sól ,maka niestety na ok ,ugniatam jak mam czas to na pół godziny do lodówki .
W ogródku Iwony 16:07, 31 sty 2014

Do góry

Pierwsze zdjęcie to prawa strona patrząc o furtki. Wjazd do wiaty. Oczywiście to są nasadzenia tymczasowe, na ubiegły sezon. Wszystko to co na brzegu do wywalenia łącznie z kamieniami. Druga strona wjazdu wygląda nieco inaczej, bo kostka nie dochodzi do samej rabaty - pomiędzy jest trawnik. Po obu stronach bramy są wsadzone rajskie jabłonki, no i po lewej spora jodła koreanka. Chciałam na brzegach tych rabat wsadzić coś niskiego, kolorowego, najlepiej niskie krzewy, za nimi może rozplenice, a dalej hortensje Vanilla Fraise. Nie wiem, czy to dobry pomysł? Miejsce sloneczne przez większość dnia, mimo, że strona pólnocna.
Zapraszam chętnych do doradzania. Co kilka głów to nie jedna
w Oborze też mogą być ogrody 15:52, 31 sty 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Masz rację, Agnieszko. Dlatego napisałam, że w żaden sposób nie należy tych wizualizacji traktować jak projekty. To tylko zestawienia, które należy dopasować do konkretnego ogrodu. Alisonek zastanawiała się nad "skosami" w swoim ogrodzie - a ja mam wrażenie, że są atutem. W głębsze miejsca trzeba dać najwyższe piętro - a przed pozostałe rośliny i linia "brzegowa" naturalnie się wyrówna, a optycznie oszukać można pofalowany płot. Ja w ten sposób będę walczyła ze źle położona kostka brukową, która jest moją zmorą. Muszę zaplanować rośliny, które "położą" się na brzeg kostki i zniwelują pofalowania, których nie miało być.

Masz rację Marto. Nad skosami można fajnie zapanować, a nawet potraktować jako atut - przykład? Ogród Danusi. Dobrze by było, żeby Ala pokazała rzut z góry tych skosów, łatwiej by było coś wymyślić.
w Oborze też mogą być ogrody 15:48, 31 sty 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Wpadłam Alicjo zobaczyć, co słychać, a widzę praca twórcza na całego i burza mózgów. Tylko dziewczyny, weźcie pod uwagę wymagania glebowo-wilgotnościowe roślin oraz ich wielkość i zapotrzebowanie na światło (mam na uwadze połączenie hortensji z lawendą na ten przykład: zupełnie różne wymagania mają). Pozdrawiam cieplutko

Masz rację, Agnieszko. Dlatego napisałam, że w żaden sposób nie należy tych wizualizacji traktować jak projekty. To tylko zestawienia, które należy dopasować do konkretnego ogrodu. Alisonek zastanawiała się nad "skosami" w swoim ogrodzie - a ja mam wrażenie, że są atutem. W głębsze miejsca trzeba dać najwyższe piętro - a przed pozostałe rośliny i linia "brzegowa" naturalnie się wyrówna, a optycznie oszukać można pofalowany płot. Ja w ten sposób będę walczyła ze źle położona kostka brukową, która jest moją zmorą. Muszę zaplanować rośliny, które "położą" się na brzeg kostki i zniwelują pofalowania, których nie miało być.
Schody 21:42, 24 sty 2014
Do góry
Borbetka napisał(a)
Schody z kamienia pięknie się prezentują. Ja nie mogę patrzeć na moje dwa stopnie przed drzwiami do domu. Nie zrobili mi wylewki betonowej i mam wstrętny krawężnik, który widać z czoła, a w środku bruk. Nie podoba mi się to wcale. Chciałabym zmienić, ale nie wiem jak. Chociaż żeby kostka taka sama z czoła była, ale podobno się nie da wyrzucić tego krawężnika, M. mówił, bo on wszystko trzyma. Wg mnie to tylko taka ściemka, żeby tego nie ruszać. Po co kłopot? Za to pod względem estetyki - fatalnie.
Może ktoś ma jakieś pomysły i mi podpowie, co zrobić z tym fantem.

Pion równie dobrze można zrobić z palisady betonowej okrągłej, a poziome płaszczyzny wg. uznania, widziałem takie rozwiązanie i b. ładnie wygląda.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:15, 24 sty 2014

Do góry
alinak napisał(a)
u nas spała na silniku ..i do dzisiaj nie wiem jak ona wchodziła pod maskę busa ....nic nie pomagało .chlor, sierść psa , kostka domestosu , jakieś płyny .....dopiero pies się z nią rozprawił

Własnie mi doradzano domestosa... Czyli piesa pogonić!
Schody 15:03, 24 sty 2014

Do góry
Schody z kamienia pięknie się prezentują. Ja nie mogę patrzeć na moje dwa stopnie przed drzwiami do domu. Nie zrobili mi wylewki betonowej i mam wstrętny krawężnik, który widać z czoła, a w środku bruk. Nie podoba mi się to wcale. Chciałabym zmienić, ale nie wiem jak. Chociaż żeby kostka taka sama z czoła była, ale podobno się nie da wyrzucić tego krawężnika, M. mówił, bo on wszystko trzyma. Wg mnie to tylko taka ściemka, żeby tego nie ruszać. Po co kłopot? Za to pod względem estetyki - fatalnie.
Może ktoś ma jakieś pomysły i mi podpowie, co zrobić z tym fantem.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:23, 23 sty 2014

Do góry
u nas spała na silniku ..i do dzisiaj nie wiem jak ona wchodziła pod maskę busa ....nic nie pomagało .chlor, sierść psa , kostka domestosu , jakieś płyny .....dopiero pies się z nią rozprawił
Moja codzienność - ogród Oli 08:29, 23 sty 2014

Do góry
Syla napisał(a)
U mnie również poza wymianą drzwi frontowych będzie delikatna zmiana forntu domu .... Dojdzie kamień .....i reszta elewacji złamaną biel dostanie a i dojdzie szkło na balkony aby odrobinkę nawiązać do dużych ilości szkła w ogrodach zimowych .... Nie wspomnę o przekładaniu kostki ....

U mnie do zmian tyle rzeczy ale czasowo ( wszystko M robi sam z moją pomocą ) i finansowo nie do ogarnięcia w jeden czy dwa sezony... Drzwi do wymiany, kostka również do poprawy ale to kiedyś bo mnóstwo pilniejszych rzeczy na teraz. Szkło na barierkach super sprawa, bardzo mi się podoba
U mnie będą balkony francuskie i jakieś proste balustrady
Przedogródek piękny jak maj 21:29, 22 sty 2014

Do góry
Skula napisał(a)
ewentualnie można jeszcze zmniejszyć ten "plac" z kostki przed garażem - no chyba że jest niezbędny
z technicznego punktu widzenia - ale to są jednak ogromne koszty
i wydłużyć rabatę z prawej strony aż do ogrodzenia frontowego

taki dom :utonie" w zieleni
Witaj Skula dziękuję za Twoje podpowiedzi , tak ta kostka przed garażem raczej jest konieczna z tego powodu że wjeżdżają tędy samochody które są zaparkowane z tyłu domu z prawej strony jest to jakby długi parking stoją tam bus, małe audi i przyczepka. Jak więc zaznaczyłam po prawej stronie ogrodu jest droga tylko z czego ona ma być ,w tej chwili jest to rozjeżdżony trawnik . Kiedyś myśleliśmy żeby położyć tam takie ażurowe kratki chyba plastikowe które są poprzerastane trawą
Ogródek na betonie 10:08, 20 sty 2014

Do góry
asica napisał(a)
Kibicuję od początku zrywaniu betonu. Bardzo korzystna ta zmiana po wiacie

W tym roku będzie ciąg dalszy zmagań z betonem - częściowo zastąpi go kostka, a gdzie się da wyrwie się jeszcze trochę miejsca na roślinki.
Ogród pod trzema dębami 13:59, 19 sty 2014

Do góry
tusiawka napisał(a)
Dzisiaj dodaję zdjęcia przedogródka.

Był on robiony na końcu bo układanie kostki się przedłużyło i niestety nie wyszedł jak chciałam.
Kostka jest super, kosodrzewina też mi pasuje ale takie pole turzycy skojarzyło mi się jedynie z polem ryżowym .
Dodatkowo ta okropna studnia na samym środku wygląda fatalnie.
Tak długo jednak nie mieliśmy wody, że jej uruchomienie było dla mnie największa radością całej budowy.

Na wiosnę dosadzimy miskantów aby tworzyły tło wzdłuż całego płotu.
Kazałam też dodać drugi gatunek trawy (Niedźwiedzie Futro) aby całość ożywić ale nadal całość nie zachwyca.
Na większym placyku miała pojawić się też magnolia, jednak jesienią nie udało się trafić na odpowiedni egzemplarz. Teraz już nie jestem pewna czy nie lepsze będzie jakieś drzewo o ciekawszym pokroju.

Przedogródek to zdecydowanie moje największe wyzwanie na ten rok.

Mnie zachwycilo to pole carex morrowi. Juz sie piszę na szczepki do Ciebie jak się rozrosna za rok nie bedzie widać przerw miedzy nimi. Uwielbiam połączenie kostrzewy sinej z kosodrzewiną, wygląda jak z projektu Ulfa Nordfjella Graby teź uwielbiam. Widze że projektanci czerpia z najlepszych na CHFSh

Ps graby fastigata tez kształtuje , jedne w stozki a inne w prostopładłościany. Czy Twoje bedą puszczone luzem?
Ogród pod trzema dębami 20:47, 17 sty 2014

Do góry
Dzisiaj dodaję zdjęcia przedogródka.

Był on robiony na końcu bo układanie kostki się przedłużyło i niestety nie wyszedł jak chciałam.
Kostka jest super, kosodrzewina też mi pasuje ale takie pole turzycy skojarzyło mi się jedynie z polem ryżowym .
Dodatkowo ta okropna studnia na samym środku wygląda fatalnie.
Tak długo jednak nie mieliśmy wody, że jej uruchomienie było dla mnie największa radością całej budowy.

Na wiosnę dosadzimy miskantów aby tworzyły tło wzdłuż całego płotu.
Kazałam też dodać drugi gatunek trawy (Niedźwiedzie Futro) aby całość ożywić ale nadal całość nie zachwyca.
Na większym placyku miała pojawić się też magnolia, jednak jesienią nie udało się trafić na odpowiedni egzemplarz. Teraz już nie jestem pewna czy nie lepsze będzie jakieś drzewo o ciekawszym pokroju.

Przedogródek to zdecydowanie moje największe wyzwanie na ten rok.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 15:06, 17 sty 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Widzisz Aniu, tak to jest, jak się zaczyna tyłu!!!
Najpierw robota, potem plan!
Ale co ja wtedy wiedziałam i widziałam!!!
Na ogrodowisko trafiłam po fakcie

Ale mam nadzieję, że z tego, co już jest...nie myślę o tych dotychczasowych nasadzeniach, tylko kształcie rabat, uda się coś tam jeszcze ładnego stworzyć!

Podobnie myślimy, na pergoli jest milin, na pewno go stąd usunę i posadzę bluszcz.
Nie wiem, czy ten na ścianie winobluszcz usunąć, czy zostawić i dosadzić bluszcz zimozielony?

Wiesz u mnie też była kostka a potem trafiłam na ogrodowisko i byla cała reszta, takie życie. Ja bym dała po całości bluszcz, Da radę zrobić fajne rzeczy z tymi liniami, ale musisz sie nastawic że do tych inspiracji nijak się to będzie miało. Musisz postawic na małą ilość gatunków by nie zrobić artystycznego nieładu
Ogródek na betonie 10:59, 17 sty 2014

Do góry
Kostka powędrowała pod nową wiatę:

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 15:07, 14 sty 2014

Do góry
Przyszłam się przywitać, przejrzałam cały wątek i tak myślę, że niezłe macie tempo prac. Już sad gotowy, kostka przed domem. Super
Pozdrawiam
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:27, 12 sty 2014

Do góry
Nikita napisał(a)

Ooooo…właśnie, a nie mówiłam, że jakiś taki energetyczny ten twój ogród….to od razu da się wyczuć. Bardzo lubię takie klimaty – już was kocham…i ogród i Ciebie. Wewnętrznie jesteśmy do siebie bardzo podobne…. i na dodatek też lubię zajęcia te z działu ,,mało kobiece" – kostka brukowa, wylewka betonowa, nowe ogrodzenie.
Na twoje pytania odpowiedziałam w moim wątku. Zapraszam do szmaragdowego i trzymam kciuki za wiosenne metamorfozy (tą twoja i moją też).

No prosze na tym portalu nie tylko kwiary ale i uczucia kwitna
No cóż niby ogród kojarzy się z delkatną struktura kwiatów i zapachem ale przeciez mamy jeszcze do czynienia z architekturą, wykończeniem a to wszystko to roboty mniej delikatna
Dzieki za odpowiedź i kciukasy
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:47, 11 sty 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

Jaka miła opinia - dziękuję
Jeżeli wierzyć że ogrody odbijają duszę człowieka, to faktycznie mój ogród będzie wnosił radosny nastrój i gigantyczną energię
Ideałów nie ma, ale mój kawałek świata jest taki ludzko szczęśliwy i to w nim kocham najbardziej
Pasje wyszły same z siebie, ja muszę się ruszać i w dodatku wolę roboty ciężkie (pomimo witkowatej wręcz postury) niż delikatne subtelne robótki ręczne, które po prostu mi mniej wychodzą

Odwiedzaj mnie kiedy chcesz, postaram się tu przelać jak najwięcej energii i radości z obcowania z przyrodą

Ooooo…właśnie, a nie mówiłam, że jakiś taki energetyczny ten twój ogród….to od razu da się wyczuć. Bardzo lubię takie klimaty – już was kocham…i ogród i Ciebie. Wewnętrznie jesteśmy do siebie bardzo podobne…. i na dodatek też lubię zajęcia te z działu ,,mało kobiece" – kostka brukowa, wylewka betonowa, nowe ogrodzenie.
Na twoje pytania odpowiedziałam w moim wątku. Zapraszam do szmaragdowego i trzymam kciuki za wiosenne metamorfozy (tą twoja i moją też).

w Oborze też mogą być ogrody 17:19, 09 sty 2014

Do góry
Alisonek napisał(a)
Dzięki Małgosiu za potwierdzenie moich przypuszczań a co sądzisz o cięciu??? jaki kształt?

Wydaje mi się ze kostka fajnie by wygladała Danusia pisała że można przesadzać nawet teraz ale ja bym do wiosny jednak czekała. Jak je wykopiesz to zobaczysz na jaki kształt wyglądają
Tu będzie moje zaciszne zalesie 13:24, 09 sty 2014

Do góry
Z serii dylematów ciąg dalszy:
Domek mamy prosty w formie, bez żadnych bajerów, architektura polskiej wiejskiej chaty. Ogrodzenie proste, żeby nie powiedzieć geometryczne, raczej nowoczesne w formie. Taras, podjazd etc cała kostka wokół kładziona po liniach prostych. Żadnej fali ani zawijasa. Prostota totalna. Domek jest na osiedlu zamiejskim, nowym, więc architektura wokół to nowe projekty parterowe albo z poddaszem, w klimacie różnym.
I tak mnie zastanawia - przy powyższych założeniach, jak dam w ogrodzie rabaty po liniach prostych, czyli jakby konsekwentnie do tego co jest, to będzie tak nowocześnie, co nie? a ja nie bardzo bym chciała, wolałabym trochę sielsko jednak. A jak dam zawijasy etc to się zrobi bardziej sielsko, ale będzie się kłócić z tymi prostymi liniami domu/kostki wokół, czy nie będzie ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies