Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:40, 18 mar 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Tfu tfu, paskudna niemożebnie;D
Fajnie, stara, muszę Cię koniecznie nawiedzić i zobaczyć co Ty tam kombinujesz

Wpadaj kiedy będziesz miała czas
Inaczej się obrażę!

Anda napisał(a)
Sliczna i fajnie, że już taka duża

Magnolia dziękuje

jolanka napisał(a)
Nooo, naprawdę robi wrażenie. Tez chce wiedzieć gdzie Muszę jednak kupić taka jaka chciałam od początku a nie pomylona jak w ub roku

Kupiona u Sz.
Na Lennei Alba też mam chętkę, ale zależało mi na takiej dużej a tylko Wada's Memory były w tym rozmiarze. Może i dobrze, bo w tym miejscu było miejsce akurat na kolumnową odmianę .

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mrokasiu, bardzo udane zakupy czynisz. Kolejny piękny okaz trafił do Twego ogrodu.

Dziękuję Haniu, jestem mega zadowolona z tego zakupu .
Zielony AZYL 18:22, 18 mar 2020

Do góry
Berberys kobold

ŚŚ lamarcka

Brzoza doorenbos zrzuca korę niczym wąż, będą bialutkie gałązki

Tawuła japońska, uwielbiam jej świeże, jasno zielone listki

Sasanka i magnolia

wejście do domu

I krokusy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:17, 18 mar 2020

Do góry
Przyjechała magnolia Wada's Memory .
Wzgórze chaosu 19:55, 17 mar 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Jakie drzewo mam na myśli? Na pewno pasujące do reszty, nie zasłaniające widoku z kuchennego okna, ale zasłaniające dom sąsiada (taki paradoks). Mam ochotę na jakiś rarytas... dawidia, stewarcja... może kolejny dereń kousa albo po prostu magnolia. Jedno wiem - liście w sezonie muszą być zielone
Perfekcja to moje przekleństwo, na szczęście miewam okresy luzu i na nieład bez wyrzutów sumienia przymykam oko

Tak na pewno pasujące do reszty ale dlaczego takie egzotyki ?
Wydaje się że najlepsze będzie szczepione bardzo wysoko o koronie nie zwisającej jeśli ma pełnić określone funkcje jak napisałaś.
Dawidia może przemarzać dlatego tak napisałam - nie podpowiem jakie bo nie czuję miejsca, Ty wiesz najlepiej.

Pięknie i mądrze robisz te rewolucje.

pozdrawiam
Wzgórze chaosu 08:11, 17 mar 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Zrobiłem sobie dziś wycieczkę Iwonko po Twoim ogrodzie, na przestrzeni lat to miejsce bardzo się zmieniło i wciąż zmienia.

Masz wspaniałych doradców ogrodowych, podoba mi się odzyskiwanie powierzchni na ,,nowe,, pod koronami drzew.

Świetnie prowadzisz linie rabat, uwielbiam takie wygibasy, ogród jest bardziej dynamiczny.

Porządek w każdej części ... jaki ogrodnik taki ogród.

Świerki Conica perfekcyjne

Pozdrawiam Przemek

Mój ogród Przemku to kopalnia wiedzy czego nie robić Przeglądając stare fotki stwierdzam, że niektóre zakątki miały tylu mieszkańców po których ślad zaginął... Dynamika jak u właścicielki Stąd pewnie ten mój brak cierpliwości do donic, ale lubię przekopywać ziemię, sprzątać, przycinać, na przedwiośniu jestem jak w raju

Gosialuk napisał(a)
Super porównania, w drzewach jednak drzemie moc. Warto robić zdjęcia od samego początku. Takie obrazki najlepiej pokazują czego możemy się spodziewać za kilka lat.
Dużo zdjęć niestety robiłam bez myśli dokumentacyjnej, szczęśliwie coś tam do porównań da się wykorzystać. Mnie w drzewach urzeka coroczna witalność, iglaki są w tym temacie zdecydowanie w tyle, ale bez nich zimą byłoby smutno.

mira napisał(a)

a jakie masz na myśli ?

Obejrzałam całą metamorfozę - rewelacja - widać Twoje zamiłowanie do perfekcji
i to nas różni , usunięcie kamieni to był świetny pomysł - miejsce nabrało elegancji - super

Jakie drzewo mam na myśli? Na pewno pasujące do reszty, nie zasłaniające widoku z kuchennego okna, ale zasłaniające dom sąsiada (taki paradoks). Mam ochotę na jakiś rarytas... dawidia, stewarcja... może kolejny dereń kousa albo po prostu magnolia. Jedno wiem - liście w sezonie muszą być zielone
Perfekcja to moje przekleństwo, na szczęście miewam okresy luzu i na nieład bez wyrzutów sumienia przymykam oko

Wzgórze chaosu 08:10, 16 mar 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
O u Ciebie to widać jak drzewa mogą zaszaleć fajne takie porównania...
a masz już zdjęcie podjazdu??
Basiu mój watek to przestroga czego nie robić!!! Z błędów powoli wychodzę, właśnie robię podsumowanie bocznego frontu. A drzewa na prawdę szaleją, nawet te opisywane jako wolno rosnące.

mrokasia napisał(a)
Pissardi jak Pissardi ale magnolia!!! Co to za odmiana i jakie ma obecne wymiary (szerokość głównie)?

Idę zweryfikować swoją listę chciejstw... .
Kasia magnolia to jedyna wtedy dostępna Aleksandrina Nic szczególnego, ale ma piękny pokrój i liście. Kwiaty w porównaniu do Lennei Alba zwyczajne. Ale jak mróz ich nie skosi to potrafią dać czadu
Wzgórze chaosu 08:06, 16 mar 2020

Do góry
Pissardi jak Pissardi ale magnolia!!! Co to za odmiana i jakie ma obecne wymiary (szerokość głównie)?

Idę zweryfikować swoją listę chciejstw... .
Wzgórze chaosu 20:53, 15 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ale masz wielką tę rabatę. Z rozmachem .
Znajdę jutro fotki jak było przed rokiem, no zmieniło się trochę

Wiolka5_7 napisał(a)
Iwonko ,ale wyczyściłaś pięknie rabaty....uwielbiam to !
Ja też uwielbiam taki porządeczek chociaż czasami bywa to upierdliwe bo skończyć nie można.

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Noooo mucha nie siada. Takiego porządku to pozazdrościć kochana Cudnie
Lubimy to prawda Ja dopiero raczkuję, u was na maksa dopieszczone.

agata19762 napisał(a)
Zbieram szczenkę z podłogi
Kanciki uwielbiam
Od jutra startuję z pracami w ogrodzie...kolejne rabaty trzeba ogarnąć.
Startuj Agatka i fotki rób, będziemy podziwiać Pogoda ma być coraz lepsza, cieplejsza.

Gosialuk napisał(a)
Podziwiam i kanciki i ilość wykonanej pracy. Pięknie to wygląda. Aż zaprasza do sadzenia.
No właśnie Gosiu ta przestrzeń cieszy, chociaż jak załączyłabym fotki zeszłoroczne to dużo już tam wsadzone. Muszę dać coś, co będzie widoczne na wiosnę i ze trzy kule iglaste, żeby zielony szkielet zachować.

mrokasia napisał(a)
Kanciki, wysprzątane rabaty i przycięte drzewa - super! Ale największe wrażenie zrobiły na mnie Twoje zdjęcia obrazujące wzrost drzew, no to przemawia do rozumu i skutecznie skłania mnie do ostrożnego planowania drzewostanu .

Rabaty i pracownik dziękują za komplementy
W ramach planowania takie jeszcze fotki znalazłam, nie żebym straszyła, ale przemyśleć warto
Patyczek Pissardi w 2008 i nieco grubszy patyk w 2019 Cięty systematycznie żeby nie było daje do myślenia prawda

I jeszcze magnolia, 2008 - 2020
Bawarka 16:04, 15 mar 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dzisiejsza wiosna...
Niektore piwonie juz takie, a niektore w malych kielkach...

Magnolie

Tulipany

I rubens

cudownie ale tulipanki magnolia piwonia listki jeju już drobie nogami żeby podziabać w ziemiiii ...ale wieje dziś i zimno iii beee etam ...
buziam
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 15:16, 15 mar 2020

Do góry
Mam problem ze studzienką od kanalizacji nie wiem jak to mam rozstrzygnąć ?
W planie mam tam mieć posadzone miskanty 3szt tyle że studzienka jest akurat 60 cm od płotu

Magnolia idzie do przesadzenia a tam miały być miskanty I co teraz tam mam zrobić
Wzgórze chaosu 15:02, 15 mar 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
znam to określenie,ale jakoś przeczytałam bez zrozumienia jak widać
Najważniejsze, że nadal chcesz sadzić derenia Zaryzykuj z tym co masz na oku, może zrobi ci niespodziankę swoim rozwojem

sylwia_slomczewska napisał(a)
Musisz się liczyć, że wraz z tą super ziemią przywiozłaś nasiona tej łąki w której ta ziemia była, więc sezon będzie na plewieniu, ale roślinki na pewno wynagrodzą trud Co do ciemierników, co masz tam derenie i co pod tą magnolią? bo magnolia lubi kwaśno, derenie nie pamiętam, ale nie wiem co tam masz jeszcze, a ciemierniki lubią wybitnie zasadowo.
Ale wizualnie były by tam idealne
Wiem Sylwuś, wiem, że wokół łąki i zawsze ta ziemia będzie z nasionami, tym bardziej, że nie był to świadomie robiony kompost. Ale lepszy rydz niż nic No i w sumie to lubię plewić więc nudy nie będzie
O ciemiernikach myślałam między dereniami, fajnie wyglądałyby z czerwonymi gałązkami a gdy dereniom IH wyrosną listki ciemierniki będą nieco ukryte. Kupiłam wapno do sadzenia, więc dam im w nogi. Pod magnolią na razie nic nie daję, korzenie tam mega płytkie a jak dochodzą liście to robi się cień. U Wioli widziałam barwinek pstrokaty ale u mnie pstrokate derenie, za dużo dobra w jednym.

Urszulla napisał(a)
Super masz wysprzątane i jakie kanty stoliczek pod brzoózką już czeka na kawusię

każda ziemia się przydaje więc roślinki się ucieszą i odwdzięczą za Twoje tyranie Pozdrawiam.
Kanty i sprzątanie to mój konik, gorzej z planowaniem nasadzeń, ale z tym mi pomożecie Kawusi jeszcze przy stoliku nie było, pora to zmienić A z ziemi cieszę się jak głupia, masz rację że lepsza taka niż żadna. Kora pójdzie dopiero za rok jak będzie już finalnie wszystko posadzone. Optymistka ze mnie

BKosimkArt napisał(a)
Jezu Iwonko ale wyryłaś na błysk prawie że
matko i mnie czekają liście magnolii... tylko moja ma gałęzie do samego dołu i one się nie rozwiewają w ogóle... może wepchnę tam odkurzacz i wyciągnę... chociaż na wiosnę często tam jeż przesiaduje, nie wiem co robić... może mu jednak zostawię tą górkę na wypadek gdyby wrócił.. a może nawet tam jest i śpi

Basia to "glancowanie" to moje przekleństwo, obiecałam sobie, że dla zdrowia gleby trochę liści zostawię i wyszło jak zawsze Uwielbiam to ogrodowe sprzątanie. Nie przeszkadza mi kurz, brud, to, że na kolanach leżę i wyciągam spod krzaków resztki, ogromną frajdę mi to daje. A prysznic potem jak cieszy Odkurzacz mam, ale nie chciało mi się w tym roku z niego korzystać. W sumie to mogłam przez odkurzacz wszystko rozdrabniać i na rabatach zostawiać, a potem tą ziemią ze starej pryzmy przysypać... że też dopiero teraz mnie olśniło ;( Ja też miałam jeża i też przy wkładaniu rąk w stertę liści myślałam, czy przypadkiem go nie spotkam
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 14:14, 15 mar 2020

Do góry
Magnolia to Susana jest jeszcze mała a kwitnie co roku jak szalona

Czekam aż przekwitnie i muszę ją przesadzić mam nadzieję że nie zaszkodzi jej to
Wzgórze chaosu 12:32, 15 mar 2020

Do góry
Musisz się liczyć, że wraz z tą super ziemią przywiozłaś nasiona tej łąki w której ta ziemia była, więc sezon będzie na plewieniu, ale roślinki na pewno wynagrodzą trud Co do ciemierników, co masz tam derenie i co pod tą magnolią? bo magnolia lubi kwaśno, derenie nie pamiętam, ale nie wiem co tam masz jeszcze, a ciemierniki lubią wybitnie zasadowo.
Ale wizualnie były by tam idealne
Wzgórze chaosu 10:21, 15 mar 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Niezłe tu cięcia widzę... drastyczne ale widać że juz wszystko mocno porosło więc nie ma się co dziwić...
Magnolia faktycznie ma ładne pnie, moja największa jest bardzo dekoracyjna nawet bez liści, fajnie na nią patrzeć...

Basiu bez cięcia się nie obejdzie. Najbardziej martwi mnie, ile lat tak drastycznie dane drzewo można ciąć...
Magnolie są przepiękne, bardzo szlachetne i dostojne, nawet w negliżu
Wzgórze chaosu 08:48, 15 mar 2020

Do góry
Niezłe tu cięcia widzę... drastyczne ale widać że juz wszystko mocno porosło więc nie ma się co dziwić...
Magnolia faktycznie ma ładne pnie, moja największa jest bardzo dekoracyjna nawet bez liści, fajnie na nią patrzeć...
Mój ogród ciągle w budowie 18:03, 14 mar 2020

Do góry
u mnie już zakwitła magnolia tyle że w wazonie

a to już rzeczywistość

ciemierniki były takie
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 18:35, 12 mar 2020

Do góry
Cześć Basiu, witam Cię serdecznie, czytałam o Twoich zmaganiach po przejęciu ogrodu od teściowej... niezła orka za Tobą.

Hakuro ma płytkie korzenie, chyba ją przesadzę bo mnie wkurza. Już dostała raz z kopniaka stąd wiem że nie siedzi głęboko. Na to miejsce chyba pójdzie magnolia i razem z rododendronem zacznę wsadzać jakieś kwasoluby. Kiedyś to będzie rabata zasłaniająca nas na tarasie. Muszę wytyczyć sobie ramy dommu i zobaczyć ile tam będzie miejsca.
Kocham tą działeczkę, mam tyle pomysłów że już nie ogarniam ...
Pszczelarnia 16:55, 12 mar 2020

Do góry
magnolia napisał(a)

to też dodaje ciężkości.... brak radia od dawna uwiera, teraz już nawet na moment nie ma co włączać

Marto, zostaje na razie muzyka Chopina w niedzielę o 23.00 w jedynce .

Prostujmy odważnie plecy, choć dużo tych garbów człowiek ma na sobie.
Pszczelarnia 16:22, 12 mar 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Mam podobne odczucia.

to też dodaje ciężkości.... brak radia od dawna uwiera, teraz już nawet na moment nie ma co włączać
Pszczelarnia 16:20, 12 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ciemierniki to - po różach - najpiękniejsze kwiaty w ogrodzie.

wiesz, że często myślę tak samo... prawie- że to prawie najpiękniejsze kwiaty wogrodzie. U mnie zwykle 1 miejsce zajmują różne gatunki, zależnie od pory roku i aktualnej fascynacji.
Pięknie masz, odpoczywam u Ciebie choć chwilkę- niepokój się przyplątał

dzieci ostatnio przyniosły mi piękny ciemiernik błękitnawy, wielki!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies