Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 20:35, 16 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
I jeszcze jedno - pisałaś w pewnym momencie, że denerwuje Cię, że po zimie miskanty i hortki są przycięte i ich nie będzie dłuższy czas widać.
Dlatego zastanowiłabym się nad posadzeniem przed tymi wielkimi cisami np. kaliny koreańskiej na pniu (ja mam odmianę Aurora) - będzie wyższym elementem, widocznym na tle cisów nawet w zimie, szybko puszcza liście i kwitnie wiosną. Dołem można się zastanowić nad jakimiś kulkami, które też szybko startują - nie wiem czy lubisz tawuły japońskie, są odmiany o różnych kolorach liści, limonkowe, zielone, kwitną na różowo albo na biało, u mnie już mają liście. Do tego miskant albo trzcinniki.

Kasia, kalina super pomysł, dodatkowo na pniu, to lubię. Tawuły mi się podobają, ale rosną jak gooopie i często trzeba ciąć. Miałam 2 lata temu jedną i ją wywaliłam, bo cięłam ją chyba 3 razy w sezonie. Chyba, że coś źle robiłam i powinno się je inaczej prowadzić?
Ostatnio bardzo polubiłam trzcinniki, więc jestem na tak.
mrokasia 20:45, 16 kwi 2020

To prawda, tawuły szybko rosną i trzeba je ciąć przynajmniej dwa razy w sezonie .
Na pniu fajna też byłaby wisienka Kojou no mai. Sama się za taką rozglądam.
Ten dereń to też fajny pomysł .
Helen 21:09, 16 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
To prawda, tawuły szybko rosną i trzeba je ciąć przynajmniej dwa razy w sezonie .
Na pniu fajna też byłaby wisienka Kojou no mai. Sama się za taką rozglądam.
Ten dereń to też fajny pomysł .

Ta wisienka bardzo, bardzo fajna.

Jak mnie zapytałaś o judaszka, to w zasadzie jeżeli mu przypasuje miejscówka, to raczej będę go musiała mocno ciąć. Więc chyba nie będę sadzić innego drzewka przed dużymi cisami. Raczej zostanę przy dereniu. Spróbuję narysować jak to widzę.
Helen 21:32, 16 kwi 2020

No, raczej nie umiem planować, ale wyszło mi coś takiego:

3 zielone kulki to trzcinniki, tylko jakie do półcienia?
bordowa obwódka to dereń biały variegata
różowy punkt to hortensja
dołem turzyce i żurawki

Przed trzcinnikami rosną już różne wypełniacze, najwięcej ciemierników, 2 kulki buksowe, turzyce.
mrokasia 21:37, 16 kwi 2020

Helen napisał(a)
No, raczej nie umiem planować, ale wyszło mi coś takiego:

3 zielone kulki to trzcinniki, tylko jakie do półcienia?
bordowa obwódka to dereń biały variegata
różowy punkt to hortensja
dołem turzyce i żurawki

Przed trzcinnikami rosną już różne wypełniacze, najwięcej ciemierników, 2 kulki buksowe, turzyce.

Mnie się ten plan podoba i chyba ma szanse się udać .
Ja w półcieniu (cień od ok.13-tej) mam trzcinnika Overdam ale przy dereniu to chyba za pstrokato. KasiaCS ma w półcieniu chyba Karla Foestera i nie narzeka.
Helen 21:49, 16 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

Mnie się ten plan podoba i chyba ma szanse się udać .
Ja w półcieniu (cień od ok.13-tej) mam trzcinnika Overdam ale przy dereniu to chyba za pstrokato. KasiaCS ma w półcieniu chyba Karla Foestera i nie narzeka.

Kasia, jeszcze przemyślę układ przy sadzeniu, ale ograniczę się do tych roślin. Dzięki Ci za spostrzeżenia o trzcinniku, ja bym pewnie o tym nie pomyślała, że może być pstrokato.

P. S. Jakie turzyce i żurawki mogłyby tu być?
Helen 06:25, 17 kwi 2020

Czy takie drzewka jak kalina na pniu czy wiśnia na pniu mogą rosnąć nad lawendami? W sensie które małe drzewka dobrze się będą czuły blisko lawendy, stipy, perowskiej?
makadamia 09:46, 17 kwi 2020

Nadrabiam zaległości i jest mi bardzo wesoło z różnych powodów

1. widzę że dziewczyny też Cię wzięły w obroty co do cięcia cisów
bardzo dobrze, może razem coś w końcu wskóramy
teraz to są wielkie, nieforemne buły. nie mówię, żeby je ciąć w perfekcyjne stożki jak od igły (chociaż pomysł Iwonki z przeniesieniem cisa był fajny), ale przynajmniej w ścianę. może być wysoka, jeśli potrzebujecie cienia

2. jestem pod wrażeniem, ile Ty chcesz zmieścić na tej małej powierzchni
jesteś gorsza niż ja

3. ładnie rysujesz to co jest aktualnie na rabacie, ale jak zaczynasz planować, to natychmiast przestajesz pamiętać o wymiarach. Helen - wszystkie rośliny które tam narysowałaś, zajmą więcej miejsca niż przewidujesz
narysowałam Ci rabatę na siatce (1 metr - 2 kratki)

jak będziesz wstawiała rośliny, to najpierw sprawdź na jakiejkolwiek stronie, jaką mają szerokość, narysuj kółko o tej samej średnicy i dopiero ustawiaj

A co do pomysłów na rabatę -wybacz, ale uważam, że ten pomysł się nie sprawdzi i za dwa lata będziesz przesadzała. Dereń i hortensja przerosną całą rabatę i będą bardzo ciężko wyglądały. Razem z cisami skutecznie zacienią trzcinniki, które nie będą chciały rosnąć (mam doświadczenie ze swoimi).
Mnie się podoba pomysł z drzewkami na pniu. Mogą być trzmieliny (będzie zimozielono) albo kaliny (będzie kwitnąco).
Helen 20:46, 17 kwi 2020

makadamia napisał(a)

Asia, miło że wpadłaś i mogłam Ciem rozśmieszyć

makadamia napisał(a)

1. widzę że dziewczyny też Cię wzięły w obroty co do cięcia cisów
bardzo dobrze, może razem coś w końcu wskóramy
teraz to są wielkie, nieforemne buły. nie mówię, żeby je ciąć w perfekcyjne stożki jak od igły (chociaż pomysł Iwonki z przeniesieniem cisa był fajny), ale przynajmniej w ścianę. może być wysoka, jeśli potrzebujecie cienia

2. jestem pod wrażeniem, ile Ty chcesz zmieścić na tej małej powierzchni
jesteś gorsza niż ja

3. ładnie rysujesz to co jest aktualnie na rabacie, ale jak zaczynasz planować, to natychmiast przestajesz pamiętać o wymiarach. Helen - wszystkie rośliny które tam narysowałaś, zajmą więcej miejsca niż przewidujesz

ad 1. No jak się tak upieracie i chcecie mieć do czynienia z moim eM, to spróbuję zrobić ścianę. Ale nie wiem czy będę mogła wrócić do domu po tej operacji.
Może tylko Iwonka mnie zrozumie.

ad 2. Ciesz się, że bywa gorzej

ad 3. To dlatego, że ja okularnica jestem i już powinnam iść po nowe okulary, ale epidemia i nie mogę ryzykować
A tak na poważnie, masz w 100% rację. Teraz nawet mi się wydaje, że judaszek rośnie za blisko cisów. Będę go musiała mocno ciąć, mam nadzieję, że to zniesie.

makadamia napisał(a)

narysowałam Ci rabatę na siatce (1 metr - 2 kratki)

jak będziesz wstawiała rośliny, to najpierw sprawdź na jakiejkolwiek stronie, jaką mają szerokość, narysuj kółko o tej samej średnicy i dopiero ustawiaj

I znowu masz rację.

makadamia napisał(a)

A co do pomysłów na rabatę -wybacz, ale uważam, że ten pomysł się nie sprawdzi i za dwa lata będziesz przesadzała. Dereń i hortensja przerosną całą rabatę i będą bardzo ciężko wyglądały. Razem z cisami skutecznie zacienią trzcinniki, które nie będą chciały rosnąć (mam doświadczenie ze swoimi).
Mnie się podoba pomysł z drzewkami na pniu. Mogą być trzmieliny (będzie zimozielono) albo kaliny (będzie kwitnąco).

Pomysł i rysunek super. Dziękuję Ci bardzo.
Zaraz zapytam Kasię jakie duże rosną korony kalin na pniu. Jeżeli byłyby większe niż 1 m, to zrobi się ciężko, chyba że mogą być cięte. W przeciwnym wypadku wezmę trzmieliny na pniu.

Asia, i jeszcze jedno - całą resztę rabaty też muszą zmienić i czy masz tutaj jakieś sugestie. Chodzi mi o duże nasadzenia, wypełniacze sama zrobię
W narożniku rośnie magnolia. Co byś przy niej widziała, żeby zrównoważyć cisy po drugiej stronie (to o czym pisała Iwonka)?
mrokasia 08:58, 18 kwi 2020

Helen, mam dwie kaliny koreańskie Aurora, kupiłam je rok albo dwa lata temu więc nie mam ich zbyt długo. Możesz podpytać TAR - ma je dłużej. Kaliny można ciąć (swoje będę cięła po kwitnieniu by zagęściły koronę) i u mnie na pewno nie będą miały koron o średnicy większej niż metr .
Trzmieliny też są fajne, choć ja z taką na pniu mam niezbyt dobre doświadczenia (bardzo słabo przyrastała i raz przemarzła mi w zimie, poza tym była żółta i oddałam sąsiadce ).
Wybór należy do Ciebie .