Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 12:53, 17 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
Wróciłam z ogrodu. Dzisiaj szaro-buro-i-ponuro. Idzie odwilż.

Amelek na dachu swojego domku uprawia monitoring.

Czy ten kotek ma wstęp do domu, czy tak sobie dzielnie radzi zimą w budce? Jak masz ocieploną tę budkę? To fajna alternatywa dla uczulonych na koty
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:51, 17 sty 2024

Do góry
Za cel na styczeń mam zapisane, aby dokończyć planowanie warzywnika, uporządkować nasiona (w razie potrzeb coś dokupić). Podczas składania prania czy innych nudnych czynności włączałam sobie podcasty Naturalnie o ogrodach. Spróbuje ich sposobu na warzywnik w oparciu o przedplon-plon główny-poplon, a także płodozmian. Wstępnie przygotowałam sobie rozpiskę, a potem przeniosłam na ładną grafikę, którą umieszczę w spiżarce na ścianie. Nie oddaje ona ilości, a bardziej co będzie na danej grządce. Ten schemat planowania warzywnika zaczerpnęłam od blogerki Po prostu posadź z Lublina.

Do każdej grządki mam tabelkę. Ołówkiem zapisze sobie planowany termin wysiewu, potem długopisem wpisze już ten w jakim udało mi się zrealizować, ostatnia kolumna na komentarze typu - wysiej wcześniej/pózniej lub takie choroby były w takim terminie itp. Takie notatki będą pomocne w kolejnym sezonie. Teraz zauważyłam, że przyda się jeszcze kolumna z rozstawem sadzenia, a także planowaną ilością przy rozsadzie (np. patisony - 4 szt, cukinie - 6 szt.).

Zostały do zaplanowania jeszcze miejsca w tunelu i te po prawej stronie - m.in. poletko dyniowe.
Blaski i cienie nowego życia 11:50, 17 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ładnie te siewki pierwiosnkowe podrosły. A ja zapomniałam gdzie swoje siewki porozsadzałam

Przypomną się same

Kurcze, chciałabym już wiosnę, choć potem będę płakać że nie nadążam z robotą

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:19, 17 sty 2024

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)
Masz rację, kupiłam petunie zwisającą typu surfinia. Kolejna lekcja dla mnie.
Patki, jakie podpory do pomidorów sprawdzały Ci się w tunelu?

Nie miałam palików w tunelu. Nie znalazłam tak długich w sprzedaży wysyłkowej. Mam same wysokie pomidory tam. Taki palik musiałby być długo na tyle co cały krzak plus ta część co w ziemi zakopana. Sznurki mi się sprawdziły. Zamierzam je wymieniać co rok, by jakich chorób nie roznosić (to moje odczucie nie poparte badaniami o chorobach, z drugiej strony skoro ZZ nie przenosi się przez ziemię pozostawioną w tunelu na kolejny rok to dlaczego miałaby przez sznurki…hmmm…). Paliki drewniane były tylko do koktailówek w gruncie, cukinii i patisonów. W tym roku chce mieć też trochę gruntowych pomidorów niskich więc też się przydadzą do nich.

Małymi krokami-Ogród Wioli 10:57, 17 sty 2024

Do góry
Za oknem zima a w domu i duszy Wiosna!
Miłego dnia!

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:03, 17 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Moje plany na ten rok:

Miałam jeszcze Baby Boo na dekoracje sobie zamówić, ale w ostatniej chwili zmieniłam sprzedawcę, u którego domawiałam nasiona i on tej akurat nie miał. Podobno pestki dynii są dobre dla kur jako profilaktyka przed pasożytami. Ta odmiana Olga jest bezłupinowa - polecam właśnie na pestki do jedzenia.

Az tyle dyni???!!!!! A ja się zastanawiam czy zmieszczę u siebie chociaz jedna sadzonke

Gdzie zamawialas Visty? Mieli tez Mini Visty?
Malinowy zakątek 09:57, 17 sty 2024

Do góry
Zimowa aura za oknem

Wczoraj dosypalo u mnie 20 cm śniegu
Malinowy zakątek 09:46, 17 sty 2024

Do góry
Moje zamowienia wlasnie przyszly

Za chwie pierwsze wysiewy, w tym roku wczesniej wysieje papryke bo w zeszłym sezonie nie zdarzyła dojrzeć. Także w weekend zaczynam od podkielkowania nasion
Az nie mogę się doczekać tego sezonu
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:43, 17 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)

Super pomysł! Moja córka też tak zrobiła. Rozrosły się na rabatach w ogromne poduchy (w ziemi lepiej rosną niż w donicach).
Już w czerwcu (a nawet wcześniej, w zależności, jak duże sadzonki kupisz) możesz je sama dodatkowo rozmnożyć. Wystarczy uciąć łodyżkę, wyciąć trochę listkow i umieścić w ziemi.
Po kilku dniach sadzonki już mają korzonki.

Pati świetny pomysł, jako wypełniacz będziesz nimi zachwycona, jako i ja. Znalazłam moje zdj poglądowe z samodzielnego uszczykiwania i rozmnażania supertunii. Kupione białe i różowe w skrzynkach po 3-4 sztuki w każdej (jeszcze nie posadzone docelowo), a te w głębi w doniczkach to moje rozmnóżki, miałam z kim się dzielić właściwie o ile dobrze pamiętam po 2 tygodniach tak mniej więcej wyglądały. Lubią podcinanie i wtedy gęstnieją dodatkowo. Używałam eksperymentalnie z ukorzeniaczem i bez:

Muszelko potem mogę usunąć, ale u Ciebie rozwinął się temat, więc to na potwierdzenie Twoich słów
Ps. Myślałam, że piszę u Muszelki, a to u Pati
Ogród zacząć czas. 09:09, 17 sty 2024

Do góry
Na innych wątkach rozmawiamy o przedsprzedaży supertunii- dla niezdecydowanych wrzucam zdjęcia moich zeszłorocznych z rabaty podokiennej- stan czerwiec vs. sierpień.

W tym roku planuję zamienić tutaj tę werbenę w tle na molinię.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:48, 17 sty 2024

Do góry
Skorzystałam z tej rady, którą ostatnio podsyłałam Marcinowi:

To jest fragment książki Podstawy projektowania ogrodów - Rosemary Aleksander?
Twój ogódek na dobre zacznie być różowo-biały

Zakupiłam nasiona ciemniejszego koloru, pięknie sie u mnie prezentuje na balkonie. Może i do ogródka ją gdzieś dam. Jak sądzisz, czy przy nowo posadzonych krzewach borówki/drzewkach owocowyc można by ja posadzić?
Ciekawa jestem czy dałaby sie piąć po ogrodzeniu.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:20, 17 sty 2024

Do góry
Skorzystałam z tej rady, którą ostatnio podsyłałam Marcinowi:

Super wieści z wielkością i rozmnażaniem. Widziałam u Ciebie na wątku, że dawałaś w ukorzeniacz - jaki kupić czy to obojętne? Czytałam, że nawóz dajesz kilka razy w tygodniu, dawkowanie z opakowania czy mniejsze? Jedna butelka starczy na sezon dla 12 szt?

Jak szukałam tydzień temu przez wyszukiwarkę Mulled Wine to mi nie pokazało, że ją masz. Wpadałam na pomysł by ją dać jako zamiennik dla imperaty Red Baron (ta podoba się mojemu mężowi) z uwagi na jej rozłogi (Wiola dla niej barierę wkopywała).

Edit: Chyba jakąś literówkę przy szukaniu zrobiłam lub zapomniałam z wątków przełączyć na pokaz posty, bo teraz już pokazuje w wynikach wyszukiwania.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:01, 17 sty 2024

Do góry
'Snowdrift' też miałam w gruncie. Świetnie się rozrosła, aż za bardzo

Opanowała całą owalną rabatkę z Dłońmi zakrywając świeżo posadzone hakonki 'Mulled Wine'.

W tym sezonie posadzę przy Dłoniach begonię wieczystą.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 07:58, 17 sty 2024

Do góry
Zamówiłam w przedsprzedaży 6 sztuk Supertunia Vista Bubblegum i 6 sztuk Snowdrift. Planuje je dać m.in. żeby je dać jako wypełniacze na rabatach zanim rozrosną się wieloletnie.

Super pomysł! Moja córka też tak zrobiła. Rozrosły się na rabatach w ogromne poduchy (w ziemi lepiej rosną niż w donicach).

Już w czerwcu (a nawet wcześniej, w zależnosci, jak duże sadzonki kupisz) możesz je sama dodatkowo rozmnożyć. Wystarczy uciąć łodyżkę, wyciąć trochę listkow i umieścić w ziemi.
Po kilku dniach sadzonki już mają korzonki.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 07:52, 17 sty 2024

Do góry
Zamówiłam w przedsprzedaży 6 sztuk Supertunia Vista Bubblegum i 6 sztuk Snowdrift. Planuje je dać m.in. żeby je dać jako wypełniacze na rabatach zanim rozrosną się wieloletnie.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 23:24, 16 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)

@Muszelko, czy to jest tyczka kompozytowa? Jakiej grubości? Zastanawiam się nad kupnem do pomidorów w szklarni.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:27, 16 sty 2024

Do góry
Dziś był piękny i słoneczny dzień pomimo tego że był mroźny. Gile znalazły schronienie na wysokich drzewach ale większość siedziała na dębie wśród suchych gestych liści.

Ogródek Gosi 21:59, 16 sty 2024

Do góry

I tak zakończył się lipiec
Ogródek Gosi 21:57, 16 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 21:56, 16 sty 2024

Do góry
Czy u Was też taka piękna pogoda wczoraj była?
Odcinek 16 kilometrowy pokonałam w 2 godziny, a to i tak mało w porównaniu z innymi.
Za to dzisiaj cudowna, słoneczna pogoda.
Przez Ewę Andę poczynałam zakupy, tzn jeszcze nie poczyniłam, bo nie ma w sprzedaży, ale na pewno kupię lnicę i żmijowca czerwonego.
Powinnam już wcześniej sadzić rośliny, które sobie radzą same w ogrodzie.
Mam co prawda linie kroplujące, ale staram się używać je tylko w największe upały. Jak może zauważyliście trawnik czasami mam w opłakanym stanie, ale wystarczy trochę deszczu, nawozu i pięknie odbija. Coraz częściej stosuję metodę eliminacji roślin, które nie radzą sobie z suszą. Chociaż kupuję często rośliny, które w teorii nie powinny sobie u mnie poradzić. Lubię eksperymenty. I wiele razy okazywało się, że sobie radziły. Niestety w związku z tym kupuje pojedyncze sztuki. Dlatego mam tak dużo różnych roślin w ogrodzie. Dopiero od niedawna dosadzam, albo dzielę te, którym jest u mnie dobrze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies