Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Pokaż wątki Pokaż posty

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 22:23, 02 lip 2024

GorAna napisał(a)

Same piękności
Elu piszesz o miejscach, które nie są fotogeniczne
Mam tych miejsc w ogrodzie w tym roku całkiem sporo. Najpierw susza próba wykopywania tulipanów, przy których zmarnowałam całą moc bylin. Potem upały, a chwastom w to graj
Może do końca lata się uporam
Pozdrawiam serdecznie

Aniu to normalne że się takie miejsca ma. Obrabiając sama swoje poletka nie jestes w stanie obronić wszystkiego.

Przeglądałam przed chwilą fotki z 2021 r. Rosły w tym miejscu 2 tygrysie bordowe i 2 żółte tak się rozrosły muszę zrobić z nimi porządek za duże i za dużo ich. Zagłuszyły mi róże.

Jesteś mistrzynią tulipanowa w innych kwiatkach też.
Ja jedna rabatkę będę pieliła już 4 raz. Teraz zaczyna wchodzić chwast "chwastnica" która ma czarne lub zielone długie kłosy, jak się go nie usunie las w przyszłym roku murowany.
anabuko1 21:02, 04 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Zapomniałam jeszcze pokazać panoramę

Świerki po prawej oddzielają część przy domu a za świerkami jest trawnik, rondel z trawami Memory i rabata kwiatowa z różami Bonica. Na choryxoncie chmury z których deszczu nie było.

Elu, ale masz tam łądnie.
Podziwiam, brawa wielkie. Widać jak ładnie skomponowałaś rabaty. I drzewa takie już duże. No super.
ElzbietaFranka 00:08, 05 lip 2024

Dzięki Aniu. Jadę dzisiaj trochę popracować, ale już końcówka prac. Trochę popielic. Nawieźć dolistne tuje, zrobić porządki w suchych oczkach jeszcze co niektóre róże przyciąć i nasiona prymulek zasiać.

zawitka 07:32, 05 lip 2024

Ale ładna panorama widać że zmieniasz i działasz w ogrodzie..Hortka trój kolorowa gwiazdorzy.

Posadziłas?????/
ElzbietaFranka 11:05, 05 lip 2024

zawitka napisał(a)
Ale ładna panorama widać że zmieniasz i działasz w ogrodzie..Hortka trój kolorowa gwiazdorzy.

Posadziłas?????/

Tak Halinko posadziłam jutro będzie tydzień jak posadzone. Przed chwilą byłam zobaczyć jak się mają. Nie jest źle. Dopiero pewnie gdzieś za 2 tygodnie będzie wiadomo czy rusza czy nie.

Przyjedziesz to zobaczysz.

ElzbietaFranka 10:16, 06 lip 2024

Piękna pogoda. Zaraz zabieram się za nawożenie róż, bylin. Rododendrony i azalie pod wieczór bo te dolistne.

ElzbietaFranka 10:22, 06 lip 2024

Po usunięciu trzech jałowców. Tutaj posadzę jakaś wyższa trawę może Memory i przenióse lilie tygrysie które są piękne, ale w tym miejscu za wysokie.

pestka56 11:27, 06 lip 2024

Ela, podlej też rhododendrony nawozem. Bogdzie pisała, że po liściach to za mało.
ElzbietaFranka 15:13, 06 lip 2024

pestka56 napisał(a)
Ela, podlej też rhododendrony nawozem. Bogdzie pisała, że po liściach to za mało.

Już dzisiaj nawózem podsypalam. Tydzień temu podlałam fusami z kawy. A pod wieczór liście właśnie mieszanka od Bogdzi.
Zrobię o mocnym stężeniu do butelki i podłącze węża.
Trawnik też tak będę nawilozic.
Później tuje.
Dzisiaj będzie pryskanie.
Przed chwilą ostatnia rabatę w cieniu wypieliłam.

Źle ja obsadzilam.
Posadziłam jeżówki Magnus z przodu a one wyrosły sięgają mi do szyi. Wiosna do przesadzenia do tyłu pod azalie.

Caradona też wyrosła i niestety się pokłada.

Zakwitły jeżówki wysiane z nasion Delicious Cendy jeszcze nie są dobrze rozwiniete

Malinowa panienka kwitnie

pestka56 18:13, 06 lip 2024

Moje Carradony tż się pokładają. Przesadzę pomiędzy Seslerie heufleriana, żeby podtrzymały.

Znowyu upał się zrobił, a ja mam dopielenia 2 duże rabaty. Dopiero teraz mogę tam wejść, bo już są w cieniu.