Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:00, 17 sie 2013

Do góry
Anitko uwielbiam tę Twoją rozwagę, spokój, rodzicielskość, śląskość! Wpadam aby nie tylko obejrzeć zdjęcia ale i poczytać o przemyśleniach. Z przyjemniścią czyta się u Ciebie takie wpisy jak ASC
Ogród z łezką 10:54, 17 sie 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

Wrzosy coraz pełniejsze...wcale o jesieni nie myślę! Tak ciepło...jeszcze nie czas

Ogrodowe nie wszystkie równie obficie kwitną...nie wiem od czego to zależy.
Za to bukietowe, mimo że młodziutkie, dają czadu

Po prostupięknie!!! A za rok będzie busz !!!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:52, 17 sie 2013

Do góry
Wpadłam się pochwalić, że mam własne 2 pomidory!!! I trzeci się wykulwa
Wichrowe wzgórze 10:50, 17 sie 2013

Do góry
Pięknie kwitnąco w Twoim ogrodzie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:48, 17 sie 2013

Do góry
Ufffffff ale miałam stron do nadrobienia..... Ufff jestem na bieżąco.....

Aniu kulki na froncie będą idealne, tak jak ci pokazywalam inspiracje z drzewami i kulkami. Ale nie dawałabym już do nich róż. Sam klon z kulkami idelnie strzyżonymi doda geometrii i uporządkuje wejście.
Skoro po drugiej stronie będą te wypasione cisy i tam o ile pamiętam będą trawki to po tej stronie zrobiłabym spokojnie kulki, co najwyżej rozjaśniłabym to miejsce kamczykami lub żwirkiem, Wyeksponowałbyś wtedy tego pięknego czerwonego klona i ciemną zieleń bukszpanów. Jeśli nie masz ochoty na żwirek to wtedy polecam carexy lub stipy.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:29, 17 sie 2013

Do góry
Kalamandyna napisał(a)
Nie mam pojęcia Izka co to ta limka ale wpadłam bo mnie u Ciebie sto lat nie było więc sobie zakukałam co tu się dzieje. No się dzieje ale najbardziej to ja lubiem Ciem czytać.. ech kobietko kochana ale Ty piszesz fajnie, no fajnie fajnie.
Limka...hmmmm...sobie zalukam w google bom ciekawa niezmiernie

tajemnicę limki rozwiała Madżenka to cóż dodać ... zarumieniłam się tylko ... dobra nie zarumieniłam się )))
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:22, 17 sie 2013

Do góry
Witaj Lukaszu nadrobiłam zaleglości.
Róż się nie obawiaj, wystraczy okopczykować i przezyją zimę. Jestem jednak zwolenniczką sadzenia ich wiosną aby do zimy zdążyły się ukorzenić.
Róże łapią mączniaka jeśli rosna w pobliżu murów, w nieprzewiewnych miejscach. Nie mam róży, która by nie była piekna w słońcu, do cienia nie polecam, co najmniej wystawa zachodnia.
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:12, 17 sie 2013

Do góry
Aniu proszę Cię o info z Twoich doświadczeń - ile czasu You & Me potrzebuje aby wzmocnić pędy i aby były sztywne jak u innych ogrodowych. Nie cięlam. Ich przecież wiosną i ubiegłoroczne łodygi są tak miękkie, że kwiaty ciągle leża na ziemi. Tegoroczne przyrosty już sztywniejsze ale jednak bardzo wrażliwe na deszcze. Czy to kwestia odmiany, czy muszę się uzbroić w cierpliwość?
Miniaturowy ogródek 10:06, 17 sie 2013

Do góry
Gabi pod co ta podmurówka??? Pogubiłam się....
Miniaturowy ogródek 10:04, 17 sie 2013

Do góry
GabiK napisał(a)
Karola, ta wielka to nie wiem co, miała być Silver Dollar. Tym na pewno nie jest, a czym jest nie wiem.

Marzenko, tych od Ciebie już nie ma - obie okazały się tą samą odmianą, o luźniejszych kwiatach i poszły do mamy. W tym roku chyba jedna zakwitła pełnymi jednak. Wścieknę się z tymi odmianami. Zamiast nich kupiłam silver dollar, która nią nie jest.

A i jeżówka podpisana pink poodle, przywiezione przez asc jest pojedynczą jeżówką. Dobrze, że chociaż różowa.

I właśnie jutro mija 2 tygodnie bez pralki. Serwisant z silnikiem dotrze może w piątek, jak zdąży. Stawiam, że nie zdąży.

Z hortensjami to jednak morał taki, źe należy kupować kwitnące, bo sprzedający nabijają nas w butelke.....Serwisanci też.....
Ja bez lodówki od 1,5 tygonia... Wreszcie turystyczną na prąd skombinowalismy... O smaku kawy z ekspresu nie pamiętam a piekarnik zastąpiliśmy czestszym korzystaniem z grilla....
ogrodoweimpresjejolki 10:01, 17 sie 2013

Do góry
Jolu teraz jest najrzyjemniejszy okres w ogrodzie, przyjemne ciepło ale nie za gorąco, plony ogrodu i to poczucie, że nie trzeba się spieszyć Pozdrawiam
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 09:49, 17 sie 2013

Do góry
Iza czy Ty działaś w ogrodzie? Plizzz chociaz 1 fotkę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:48, 17 sie 2013

Do góry
Czyli głosujesz za gracillimus? pozdrawiam w ten piękny słoneczny u nas dzień
Igiełkowy ogródeczek 08:44, 17 sie 2013

Do góry
Horti pewnie szaleją w ogrodzie a tu nie ma zdjęć....
Ogród - wspaniałe miejsce na relaks 08:42, 17 sie 2013

Do góry
Pokaż nam swój ogród w pełni rozkwitu zapewne teraz jest busz?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 08:40, 17 sie 2013

Do góry
Zrobię zdjęcia liści miskantów ML i gracillimus dla porownania. Zajrzyj do mnie wieczorem

Zdjęć nie zrobiłam ale pragnę donieśc, źe gracillimus ma tylko jeden pasek przez środek a ML ma w środku i dwa na brzegach. Z tego powodu ML jest jakby lekko szarawy a G. Bardziej zielony.
Oba mają waskie podobne liście.
Zapach ziemi 08:25, 17 sie 2013

Do góry
I znalazlam takie stwierdzenie na e-ogrody:
Graby w naturze są związane z żyznymi lasami liściastymi. Nie są jednak szczególnie wymagające, jeśli chodzi o rodzaj gleby, i znoszą krótkie okresy suszy, a także zalewania. Można je również sadzić w miastach. Są niezwykle tolerancyjne na zacienienie - bodaj najbardziej ze wszystkich drzew liściastych.

Najczęściej spotykanym sposobem wykorzystywania grabów w ogrodach jest tworzenie z nich żywopłotów, wysokich ciętych szpalerów i figur roślinnych. Sprzyja temu nie tylko tolerancja na zacienienie, ale i wytwarzanie odrostów korzeniowych u silnie ciętych drzew. Dzięki temu żywopłoty same się zagęszczają od dołu. Jesienią i zimą zaschnięte liście na żywopłocie wiszą jeszcze bardzo długo, prawie do wiosny, stąd przez całą zimę stanowi on skuteczną barierę przed wzrokiem ciekawskich. Formując żywopłot grabowy, należy pamiętać, by nie przycinać go wiosną, gdyż z miejsc cięcia wypływa w tym okresie sok w dużej ilości (podobnie jak u brzóz czy klonów) - roślina "płacze". Wszelkie cięcia przeprowadzajmy więc latem (najlepiej w czerwcu i lipcu).
Zapach ziemi 08:22, 17 sie 2013

Do góry
Agnieszko z tego co wiem o grabach to rosną w każdych warunkach.
Co oznacza stanowisko cieniste/półcieniste? Czy jest to wystawa wschodnia na ktorej słońce jest rano? Czy w ogóle nie dociera tam słońce?
Mam posadzone graby min. ma półnonej i zachodniej części działki. Przez większość godzin są w cieniu, tylko wczesnym rankiem do 9-10 i po 18 sa w słońcu i radzą sobie znakomicie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:05, 17 sie 2013

Do góry
Polinko jeśli pytanie dot. Grobu to napiszę Ci, że przy grobie mojego taty mam posadzone 2 tuje i chyba z 8 kul bukszpanowych w różnych rozmiarach. Stopniowo eliminowałam mamie rózne kwiatki, bo sobie dzialeczkę urządziła przy grobie taty a ma 79 lat i nie ma sił ani plewić ani nic z tym robić. Ja niestety mieszkam 130 km od mamy i nie jestem w stanie co tydzień być na grobie aby go utrzymać w należytym porządku.
Bukszpany są piekne przez cały rok. Do tego poszpadziłam jeszcze trzmielinę wkoło aby zadarniala resztę terenu i aby nie rosły chwasty ale co roku umiera....
Niedaleko grobu mojego taty jest przepiękna kompozycja..... Obwodka z miniaturowych iglaków (wygladaja jak tuje o powykręcwnych gałazkach) i bukszpanów. Wkoło grobu jest biały żwirek, do tego dochodzą białe kwiaty sezonowe. Wygląda to pięknie..

Mam nadzieję, że pomogłam
Ogród z widokiem na jezioro 07:51, 17 sie 2013

Do góry
Pisałaś u mnie o rozplenicy w kolorze pink, czy wiesz jaka to nazwa. Moją kupiłam bez etykietki....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies