Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

kraania 21:19, 16 sie 2013

Witaj polinko. Przyszłam z rewizytą. Idę poczytać Twoje ogrodowiskowe zmagania.
Kondzio 22:43, 16 sie 2013

polinka 06:57, 17 sie 2013

kraania napisał(a)
Witaj polinko. Przyszłam z rewizytą. Idę poczytać Twoje ogrodowiskowe zmagania.

Witam serdecznie Aniu i zapraszam do mojego małego ogródka
polinka 06:57, 17 sie 2013

Kondzio napisał(a)

Macham, macham Konrad
Madzenka 08:05, 17 sie 2013

Polinko jeśli pytanie dot. Grobu to napiszę Ci, że przy grobie mojego taty mam posadzone 2 tuje i chyba z 8 kul bukszpanowych w różnych rozmiarach. Stopniowo eliminowałam mamie rózne kwiatki, bo sobie dzialeczkę urządziła przy grobie taty a ma 79 lat i nie ma sił ani plewić ani nic z tym robić. Ja niestety mieszkam 130 km od mamy i nie jestem w stanie co tydzień być na grobie aby go utrzymać w należytym porządku.
Bukszpany są piekne przez cały rok. Do tego poszpadziłam jeszcze trzmielinę wkoło aby zadarniala resztę terenu i aby nie rosły chwasty ale co roku umiera....
Niedaleko grobu mojego taty jest przepiękna kompozycja..... Obwodka z miniaturowych iglaków (wygladaja jak tuje o powykręcwnych gałazkach) i bukszpanów. Wkoło grobu jest biały żwirek, do tego dochodzą białe kwiaty sezonowe. Wygląda to pięknie..

Mam nadzieję, że pomogłam
polinka 08:31, 17 sie 2013

Dziękuję Marzenko, że się odezwałaś. Jednak pociągnę temat...

Grób mam w takim kształcie jak w 3 poście, pierwsze zdjęcie Joli
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1130-wszystkich-swietych-u-naszych-zachodnich-sasiadow

Oczywiście nie mam czegoś takiego, tylko rama z kamienia i stojąca tablica. Do zagospodarowania mam cały środek.
Chciałabym zrobić taki zawijasek z borowej żurawki, biały wrzos i zielona niska turzyca. Do tego w lewym dolnym rogu kula z bukszpanu albo jakiś niski, kulisty iglak.
Nie wiem czy posadzić coś bardzo niskiego zadarniającego, czy kora wystarczy?
Bardzo proszę o wszystkie sugestie.

gusiarz 09:48, 17 sie 2013

Polinko - myślę, że musisz napisać czy to miejsce w cieniu czy na patelni. Hebe przemarza - wg mnie nie do końca się sprawdzi. Chyba, że potraktujesz je jako sezonową ozdobę. Choć u mnie jedno hebe zimę przeżyło... A może załóż osobny wątek i podepnij go pod podpis - zauważ, że niektóre osoby maja dwa linki w podpisie. Jak już się uporasz z projektem łatwo możesz go zlikwidować i nie będzie bałąganu.
Dobrze by było choć jakiś rysunek mieć. Carexy są w miarę zimozielone.. i mają różne kolory liści - do wyboru
gusiarz 09:51, 17 sie 2013

Korę może Ci wywiać
Madzenka 11:18, 17 sie 2013

W zależności od stanowiska różne rośliny. Na pewno musi byc roślina zimozielona aby w listopadzie ale i wczesną wiosną było ładnie. Dobrze wygląda trzemielina, macierzanka, albo po prostu strzyżony na płasko bukszpan z poprzeczną linią na inne nasadzenia

Nie polecam żurawek na zadarnienie bo po mrożnej zimie wyglądają wiosną brzydko, lubią je podgryzać opuchlaki.
polinka 14:55, 17 sie 2013

Dzięki dziewczyny za dobre rady. Będę myśleć. Kore mam tam cały czas i nie wywiewa a stanowisko słoneczne.