Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 17:21, 08 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

2. https://pin.it/54QecpQ zdjęcia przechodzące na strony obok

Tu wystarczy tylko myszką przeciągnąć zdjęcie na stronę obok, tyle, ile chcesz (ja przeciągnęłam na 1/4 sąsiedniej)

Pozostałe piny też b.łatwo odwzorować. Do wykonania "osi czasu" można wykorzystać funkcje, które znajdują się z prawej strony programu (z kształtów wybrać koło) itd.

Odnośnie zaś odpowiedniego koloru tła - w programie jest do wyboru kilkaset rodzajów. Można też samemu uzyskać w programie graficznym i wgrać jako zdjęcie do projektu.
Ogród Muszelki 17:10, 08 sty 2024

Do góry
Te układy są ciekawe jak dla mnie:
1. https://pin.it/1kdpHAG zdjęcie duże, na nim inne i tekst
2. https://pin.it/54QecpQ zdjęcia przechodzące na strony obok
3. https://pin.it/1Rrj6jV oś czasu
4. https://pin.it/jcF7XCN tutaj kolor mapy idealnie zgrany z kolorem nieba, fajny pomysł na pokazanie objazdówki

Patrycjo, bez problemu możesz w tym programie wykonać takie same układy. Przygotowałam pierwszy podany przez Ciebie układ (z moich fotek z Lanzarote). Nie wysilałam się (tzn. nie dobierałam fotografii pod kątem kolorystyki), wrzuciłam pierwsze, lepsze zdjęcia. Chodziło mi tylko o prezentację, że podany przez Ciebie układ spokojnie można wykonać. Zajęło mi to ok. 1 min.

https://pin.it/1kdpHAG
zdjęcie duże, na nim inne i tekst

Pobaw się trochę tym programem. Zdjęcia można dowolnie rozciągać np.: na pół, całą, dwie strony.

Twoja fotografia może też służyć za tło.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:50, 08 sty 2024

Do góry
Cześć Asiu
Jak Ci się sprawdziła metoda winter sowing? W tym roku również ją wykorzystasz?
Rojodziejowa napisał(a)
W butlach wychodzą na razie tylko maczki. Podejrzane przez dziurkę

W kamiennym kręgu od początku 16:30, 08 sty 2024

Do góry
Ptaszki okupują karmnik

Przy kominku cieplutko więc powstała pierwsza ozdoba wielkanocna☺️
W kamiennym kręgu od początku 16:28, 08 sty 2024

Do góry
Nowy rok przyniósł silne mrozy, a zapomniał o dostarczeniu śniegu
Zaledwie popudrował rabaty
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:37, 08 sty 2024

Do góry
Facebook przypomniał mi o wspomnieniu sprzed 7 lat kiedy to miałam przesiadkę w Moskwie. Co ciekawe wsiadaliśmy z płyty lotniska, a nie przez rękaw bezpośrednio z budynku. To był rekord dla mnie mrozu jaki poczułam. Dziś niby -12, odczuwalna -19, a jakoś tak zimno. W nocy ma być -16 st. C. Ciekawe jaka będzie dalsza zima.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:20, 08 sty 2024

Do góry
Wąskie zimą.

Nasze atrakcje zimowe u sąsiadów - karmienie kurek.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 14:35, 08 sty 2024

Do góry
To u mnie kolejne plany

Rabata, której poszerzyć bardziej się nie da. Mam w jadalni niskie okno i ta rabata będzie widoczna z domu, siedząc przy stole będę na nią patrzyła, dlatego wybrałam lady u, bo są duże. Zastanawiam się tylko czy dobre odległości dałam.
Ogród Muszelki 13:56, 08 sty 2024

Do góry
Podobnie z typem ramek.

Ogród Muszelki 13:53, 08 sty 2024

Do góry

Poszukałam inspiracji na fotoalbumy na Pintereście, mają tam ciekawe układy zdjęć, których nie oferują gotowe szablony z programu. Pobawię się też z wąskimi ramkami i tymi z cieniami. Dzięki za podpowiedzi.

Patrycjo, w programie, z lewej strony masz setki możliwości wyboru układu zdjęć na stronie (na 1, 2, 3, 4, 5, 6,7, 8 i więcej zdjęć).
W ułamku sekundy (jednym kliknięciem) możesz wybrać odpowiedni dla siebie układ.

Zobacz - przykładowo wybrałam układy na 7 zdjęć (gdy zjedziesz niżej tych propozycji jest dużo wiecej).

Ogród Muszelki 13:43, 08 sty 2024

Do góry
Dziękuję Muszelko. Jesteś niezawodna. Posadzę więc ciemierniki na nowej rabacie co 50 cm. Mam jeszcze dylemat co do koloru kwiatów. Widziałam inspiracje, gdzie są zimozielone rośliny plus białe narcyzy i białe ciemierniki. Spójnie, ładnie to wygląda, tak podpowiada rozum. Serce jednak czuje, że będzie mi brakować koloru…zwłaszcza jeśli będą śnieżne zimy (a takie stopniowo mają wracać wg. pewnych teorii). Po tygodniach z białym śniegiem chyba byłoby fajnie widzieć te np. w odmianie, którą masz - różowej.

Patrycjo, posadź i białe i różowe (miejsce dla nich na pewno znajdziesz)

Białe są piękne, eleganckie, bardzo łatwo się rozmnażają.

Już w pierwszym roku kwiaty zrzucą w pobliżu posadzonych kępek nasionka i po jakimś czasie zobaczysz młode siewki. Najważniejsze to nie potraktować tych siewek, jak chwasty Ja w pierwszych latach namiętnie je wyrywałam uznając, że są to siewki ziarenek, które ptaki pogubiły lecąc z karmnika

To przykład kępki, która wyrosła z wysianych ciemierników.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:57, 08 sty 2024

Do góry
Trzmielina dla Marcina. Te krzaczki nie są przycinane po bokach, a od góry tylko trochę, bo w tym miejscu pasują mi wyższe. Ale można z nich uformować niziutki płotek.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:01, 08 sty 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Patrycja wszystkiego dobrego w Nowym Roku, bardzo jestem ciekawa Twojej ogrodowej biblioteczki. Znając Ciebie masz to gdzieś spisane. Podzielisz się listą?

Podlinkowałaś pdf z ProvenWinners. Ostatnio trafiłam do nich, bo mają bardzo fajne inspiracje kompozycji doniczkowych zresztą nie tylko. Właśnie zamierzam tam trochę pobuszować

Wzajemnie! Wbrew pozorom nie mam sporej biblioteczki. Bazowałam głównie na podręczniku - Podstawy projektowania ogrodów - Rosemary Aleksander. Swoją drogą w momencie kiedy kupowałam tą książkę inne z tej tematyki były po 50-60 zł, a ta jakoś koło 100 zł. Uważam, że warta swojej ceny. Pełno w niej rysunków, analiz, nie tylko opisów. Mało za to zdjęć prawdziwych ogrodów, co jest na plus, bo koncentruje się na zasadach i wiedzy. Książka kieruje po kolei przez każdy etap rpojektowania.

Następnie wypożyczyłam kilka z biblioteki okolicznej.

Nie wniosły do mojego życia zbyt wiele, jakoś szczególnie ich nie zapamiętałam, a do tej pierwszej wracam non-stop.

Kolejną inspiracją był dla mnie kanał na Youtube - Garden Answer. Uwielbiam ich godzinne filmiki z oprowadzania po swoim ogrodzie i ogrodzie jej mamy. Ma mnóstwo tematycznych filmików - np. te o daliach sobie koniecznie obejrzyj - ma wielką kolekcję. Ma też filmiki z sadzenia, pielęgnacji itp. Współpracuje ona ściśle właśnie z firmą Proven Winners, więc filmiki np. o nazwie "15 nowych krzewów kwitnących" zazwyczaj są oparte o ich odmiany/sadzonki.

Obficie korzystam z obrazkowych inspiracji na Pintereście - bardzo łatwe narzędzie w obsłudze. Mam tam podzielone zdjęcia na tablice tematyczne typu - rabata zachodnia, rabata kuchenna, piwoniowa, jak również wnętrzarskie typu - salon, kuchnia.

Z książek dokupiłam jeszcze tą o ogrodzie warzywnym od kanału Infouprawa - Jak uprawiać warzywa - Tomasz Wodziński. Warzywnie oglądałam kiedyś kanał o systemie FoodForest, o metodzie Back to Eden, pomidorowo czytałam coroczne opinie po sezonie od Karo in the kitchen. Czasem słucham też podcastu Naturalnie o ogrodach.

Dostałam w prezencie Planer zaradnego ogrododnika, ale jeszcze nie mam rabat, o które mogłabym dbać, więc głownie leży na półce.

Sporo też program Maja w ogrodzie mi pomógł., jak również przejrzenie wizytówek na Ogrodowisku.
Ogród w malinówkach 11:12, 08 sty 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Moje propozycje:
- kora po całości (plus płyta/dwie pod silnikami) lub tak jak Ci zależy = z kamieniem przy płocie, po bokach (bez środka), a reszta kora, ewentualnie jak się nie spodoba to można kamień pózniej dołożyć (spory koszt pewnie)
- wąskie rabaty pomieszane, nie rządkowe, a w nich bez cisów, za to najwiecej jako głównej rośliny seslerii, do tego szałwie, kocimiętki, coś na pniu (w 3 sztukach pasuje), do tego cebulowe (czosnki, krokusy), może kilka rozchodników niskich, żeby nawiązać do dużej
- w dużej cis w obwódce (masz obecnie narysowany tylko z 3 stron (jakoś kłuje w oczy taki brak zakończenia, mimo, że sesleria w zimnie ładna nadal; przy bramie cis wyższy, jeśli chcesz osłony i tego by przechodnie nie zaglądali do ogrodu)
- chcesz symetrii w dużej rabacie?
- tak jak Anda byłabym za drzewem lub dużym krzewem wielopniowym, bo gdy rabata jest lekko roztrzepana to by pasowało takie lub chociaż o nieregularnej koronie/gałęziach, ale rozumiem, że wolisz ładne kuliste; te kuliste bardziej osobiście mi pod rządkowe rabaty pasują lub takie „uporządkowane”
- lubisz hortensje, a je stąd wywaliłeś, może daj je na pniu zamiast trzmielin/iglaków? Nie są zimozielone, ale struktura gałęzi też może dawać urok, widziałam takie Piny jak podświetlali w zimie bezlistne rośliny i wyglądało to spoko
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:50, 08 sty 2024

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/634-poziome-rozpinanie-roz

Proszę o komentarze Czy stosujecie te metody?

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:28, 08 sty 2024

Do góry
Wszystkim Dobrego Roku życzę.

Plamy na trawniku 09:59, 08 sty 2024

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Co dalej z trawnikiem zamkn.

Dobre nawożenie to podstawa.
Teraz zimą obornik bydlęcy.
Wiosną Emeralld Greenbost
Aminokwasy w oprysku
Można zrobić aerację

Plamy na trawniku 09:59, 08 sty 2024

Do góry
driver85 napisał(a)
Witam

Założyłem trawnik w sierpniu 23. Trawa uniwersalna. Jak widać na załączonym foto są takie dziwne przebarwienia koloru zieleni. Trawa została skoszona na zimę. Była nawadniana na noc. Chcę na wiosnę zająć się nim by wyglądał godnie.
Proszę o doradzenie co i w jakiej kolejności zrobić.

Takie plamy są wynikiem niewłaściwego nawożenia trawnika, tzn. nierównomiernego rozsypania albo nierónej żyzności gleby, tam gdzie jasne - ziemia uboga a tam gdzie ciemna trawa - ziemia bardziej żyzna.

Wiosną skoś, posyp ziemią ogrodniczą, zrób dosiewki i nawoź trawnik raz na miesiąc. Podlewaj. Lepiej obficiej a rzdziej, niż mało a często.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:18, 08 sty 2024

Do góry
Wysiane, na zbiorniku na wodę w kotłowni - najcieplejszym miejscu w domu

Testowe dodawanie zdjęć 00:00, 08 sty 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies