Tu wystarczy tylko myszką przeciągnąć zdjęcie na stronę obok, tyle, ile chcesz (ja przeciągnęłam na 1/4 sąsiedniej)
Pozostałe piny też b.łatwo odwzorować. Do wykonania "osi czasu" można wykorzystać funkcje, które znajdują się z prawej strony programu (z kształtów wybrać koło) itd.
Odnośnie zaś odpowiedniego koloru tła - w programie jest do wyboru kilkaset rodzajów. Można też samemu uzyskać w programie graficznym i wgrać jako zdjęcie do projektu.
Patrycjo, bez problemu możesz w tym programie wykonać takie same układy. Przygotowałam pierwszy podany przez Ciebie układ (z moich fotek z Lanzarote). Nie wysilałam się (tzn. nie dobierałam fotografii pod kątem kolorystyki), wrzuciłam pierwsze, lepsze zdjęcia. Chodziło mi tylko o prezentację, że podany przez Ciebie układ spokojnie można wykonać. Zajęło mi to ok. 1 min.
Facebook przypomniał mi o wspomnieniu sprzed 7 lat kiedy to miałam przesiadkę w Moskwie. Co ciekawe wsiadaliśmy z płyty lotniska, a nie przez rękaw bezpośrednio z budynku. To był rekord dla mnie mrozu jaki poczułam. Dziś niby -12, odczuwalna -19, a jakoś tak zimno. W nocy ma być -16 st. C. Ciekawe jaka będzie dalsza zima.
Rabata, której poszerzyć bardziej się nie da. Mam w jadalni niskie okno i ta rabata będzie widoczna z domu, siedząc przy stole będę na nią patrzyła, dlatego wybrałam lady u, bo są duże. Zastanawiam się tylko czy dobre odległości dałam.
Patrycjo, w programie, z lewej strony masz setki możliwości wyboru układu zdjęć na stronie (na 1, 2, 3, 4, 5, 6,7, 8 i więcej zdjęć).
W ułamku sekundy (jednym kliknięciem) możesz wybrać odpowiedni dla siebie układ.
Zobacz - przykładowo wybrałam układy na 7 zdjęć (gdy zjedziesz niżej tych propozycji jest dużo wiecej).
Patrycjo, posadź i białe i różowe (miejsce dla nich na pewno znajdziesz)
Białe są piękne, eleganckie, bardzo łatwo się rozmnażają.
Już w pierwszym roku kwiaty zrzucą w pobliżu posadzonych kępek nasionka i po jakimś czasie zobaczysz młode siewki. Najważniejsze to nie potraktować tych siewek, jak chwasty Ja w pierwszych latach namiętnie je wyrywałam uznając, że są to siewki ziarenek, które ptaki pogubiły lecąc z karmnika
To przykład kępki, która wyrosła z wysianych ciemierników.
Trzmielina dla Marcina. Te krzaczki nie są przycinane po bokach, a od góry tylko trochę, bo w tym miejscu pasują mi wyższe. Ale można z nich uformować niziutki płotek.
Wzajemnie! Wbrew pozorom nie mam sporej biblioteczki. Bazowałam głównie na podręczniku - Podstawy projektowania ogrodów - Rosemary Aleksander. Swoją drogą w momencie kiedy kupowałam tą książkę inne z tej tematyki były po 50-60 zł, a ta jakoś koło 100 zł. Uważam, że warta swojej ceny. Pełno w niej rysunków, analiz, nie tylko opisów. Mało za to zdjęć prawdziwych ogrodów, co jest na plus, bo koncentruje się na zasadach i wiedzy. Książka kieruje po kolei przez każdy etap rpojektowania.
Następnie wypożyczyłam kilka z biblioteki okolicznej.
Nie wniosły do mojego życia zbyt wiele, jakoś szczególnie ich nie zapamiętałam, a do tej pierwszej wracam non-stop.
Kolejną inspiracją był dla mnie kanał na Youtube - Garden Answer. Uwielbiam ich godzinne filmiki z oprowadzania po swoim ogrodzie i ogrodzie jej mamy. Ma mnóstwo tematycznych filmików - np. te o daliach sobie koniecznie obejrzyj - ma wielką kolekcję. Ma też filmiki z sadzenia, pielęgnacji itp. Współpracuje ona ściśle właśnie z firmą Proven Winners, więc filmiki np. o nazwie "15 nowych krzewów kwitnących" zazwyczaj są oparte o ich odmiany/sadzonki.
Obficie korzystam z obrazkowych inspiracji na Pintereście - bardzo łatwe narzędzie w obsłudze. Mam tam podzielone zdjęcia na tablice tematyczne typu - rabata zachodnia, rabata kuchenna, piwoniowa, jak również wnętrzarskie typu - salon, kuchnia.
Z książek dokupiłam jeszcze tą o ogrodzie warzywnym od kanału Infouprawa - Jak uprawiać warzywa - Tomasz Wodziński. Warzywnie oglądałam kiedyś kanał o systemie FoodForest, o metodzie Back to Eden, pomidorowo czytałam coroczne opinie po sezonie od Karo in the kitchen. Czasem słucham też podcastu Naturalnie o ogrodach.
Dostałam w prezencie Planer zaradnego ogrododnika, ale jeszcze nie mam rabat, o które mogłabym dbać, więc głownie leży na półce.
Sporo też program Maja w ogrodzie mi pomógł., jak również przejrzenie wizytówek na Ogrodowisku.
Moje propozycje:
- kora po całości (plus płyta/dwie pod silnikami) lub tak jak Ci zależy = z kamieniem przy płocie, po bokach (bez środka), a reszta kora, ewentualnie jak się nie spodoba to można kamień pózniej dołożyć (spory koszt pewnie)
- wąskie rabaty pomieszane, nie rządkowe, a w nich bez cisów, za to najwiecej jako głównej rośliny seslerii, do tego szałwie, kocimiętki, coś na pniu (w 3 sztukach pasuje), do tego cebulowe (czosnki, krokusy), może kilka rozchodników niskich, żeby nawiązać do dużej
- w dużej cis w obwódce (masz obecnie narysowany tylko z 3 stron (jakoś kłuje w oczy taki brak zakończenia, mimo, że sesleria w zimnie ładna nadal; przy bramie cis wyższy, jeśli chcesz osłony i tego by przechodnie nie zaglądali do ogrodu)
- chcesz symetrii w dużej rabacie?
- tak jak Anda byłabym za drzewem lub dużym krzewem wielopniowym, bo gdy rabata jest lekko roztrzepana to by pasowało takie lub chociaż o nieregularnej koronie/gałęziach, ale rozumiem, że wolisz ładne kuliste; te kuliste bardziej osobiście mi pod rządkowe rabaty pasują lub takie „uporządkowane”
- lubisz hortensje, a je stąd wywaliłeś, może daj je na pniu zamiast trzmielin/iglaków? Nie są zimozielone, ale struktura gałęzi też może dawać urok, widziałam takie Piny jak podświetlali w zimie bezlistne rośliny i wyglądało to spoko
Takie plamy są wynikiem niewłaściwego nawożenia trawnika, tzn. nierównomiernego rozsypania albo nierónej żyzności gleby, tam gdzie jasne - ziemia uboga a tam gdzie ciemna trawa - ziemia bardziej żyzna.
Wiosną skoś, posyp ziemią ogrodniczą, zrób dosiewki i nawoź trawnik raz na miesiąc. Podlewaj. Lepiej obficiej a rzdziej, niż mało a często.