Patrycja_KG_Lu
12:01, 08 sty 2024

Wzajemnie! Wbrew pozorom nie mam sporej biblioteczki. Bazowałam głównie na podręczniku - Podstawy projektowania ogrodów - Rosemary Aleksander. Swoją drogą w momencie kiedy kupowałam tą książkę inne z tej tematyki były po 50-60 zł, a ta jakoś koło 100 zł. Uważam, że warta swojej ceny. Pełno w niej rysunków, analiz, nie tylko opisów. Mało za to zdjęć prawdziwych ogrodów, co jest na plus, bo koncentruje się na zasadach i wiedzy. Książka kieruje po kolei przez każdy etap rpojektowania.
Następnie wypożyczyłam kilka z biblioteki okolicznej.
Nie wniosły do mojego życia zbyt wiele, jakoś szczególnie ich nie zapamiętałam, a do tej pierwszej wracam non-stop.
Kolejną inspiracją był dla mnie kanał na Youtube - Garden Answer. Uwielbiam ich godzinne filmiki z oprowadzania po swoim ogrodzie i ogrodzie jej mamy. Ma mnóstwo tematycznych filmików - np. te o daliach sobie koniecznie obejrzyj - ma wielką kolekcję. Ma też filmiki z sadzenia, pielęgnacji itp. Współpracuje ona ściśle właśnie z firmą Proven Winners, więc filmiki np. o nazwie "15 nowych krzewów kwitnących" zazwyczaj są oparte o ich odmiany/sadzonki.
Obficie korzystam z obrazkowych inspiracji na Pintereście - bardzo łatwe narzędzie w obsłudze. Mam tam podzielone zdjęcia na tablice tematyczne typu - rabata zachodnia, rabata kuchenna, piwoniowa, jak również wnętrzarskie typu - salon, kuchnia.
Z książek dokupiłam jeszcze tą o ogrodzie warzywnym od kanału Infouprawa - Jak uprawiać warzywa - Tomasz Wodziński. Warzywnie oglądałam kiedyś kanał o systemie FoodForest, o metodzie Back to Eden, pomidorowo czytałam coroczne opinie po sezonie od Karo in the kitchen. Czasem słucham też podcastu Naturalnie o ogrodach.
Dostałam w prezencie Planer zaradnego ogrododnika, ale jeszcze nie mam rabat, o które mogłabym dbać, więc głownie leży na półce.
Sporo też program Maja w ogrodzie mi pomógł., jak również przejrzenie wizytówek na Ogrodowisku.