Dzięki Wam trafiłem na posty o sadzeniu cisów. Mam to zanotowane
Lidka czytałem u Ciebie co chcesz zrobić i szok. Tyle roboty. Obym nigdy tyle przesadzać nie musiał
Nie podpowiadam w sprawie roślin, bo inni zrobią to lepiej.
Hehe
Chyba dojrzewam do odejscia od rządkozy. Miało być mało gatunków i nowocześnie ale mam za dużo chciejstw.
A no i nie bez znaczenia jest fakt że lubię ryć w ziemi.
Mam stresy pracowe i rodzinne i je łopatą pokonuje.
Formalne rabaty bedą tylko w najbliższym sąsiedztwie domu i przedogródku.
W temacie obwódki - Danusia napisała, że u niej obwódka wyjdzie z 50 cm szeroka. Ciężko zrobić węższą. Ale na oko u Ciebie jest węższa i jakoś rośnie.
Narysowałem wszystkie 3 rabaty, by ktoś nowy wiedział co i jak. Te wąskie to są 2 wersje do wyboru. Słabo to oznaczyłem. Ale i tak są do mocnej poprawki, przysiądę do nich jeszcze
Moje propozycje:
- kora po całości (plus płyta/dwie pod silnikami) lub tak jak Ci zależy = z kamieniem przy płocie, po bokach (bez środka), a reszta kora, ewentualnie jak się nie spodoba to można kamień pózniej dołożyć (spory koszt pewnie)
- wąskie rabaty pomieszane, nie rządkowe, a w nich bez cisów, za to najwiecej jako głównej rośliny seslerii, do tego szałwie, kocimiętki, coś na pniu (w 3 sztukach pasuje), do tego cebulowe (czosnki, krokusy), może kilka rozchodników niskich, żeby nawiązać do dużej
- w dużej cis w obwódce (masz obecnie narysowany tylko z 3 stron (jakoś kłuje w oczy taki brak zakończenia, mimo, że sesleria w zimnie ładna nadal; przy bramie cis wyższy, jeśli chcesz osłony i tego by przechodnie nie zaglądali do ogrodu)
- chcesz symetrii w dużej rabacie?
- tak jak Anda byłabym za drzewem lub dużym krzewem wielopniowym, bo gdy rabata jest lekko roztrzepana to by pasowało takie lub chociaż o nieregularnej koronie/gałęziach, ale rozumiem, że wolisz ładne kuliste; te kuliste bardziej osobiście mi pod rządkowe rabaty pasują lub takie „uporządkowane”
- lubisz hortensje, a je stąd wywaliłeś, może daj je na pniu zamiast trzmielin/iglaków? Nie są zimozielone, ale struktura gałęzi też może dawać urok, widziałam takie Piny jak podświetlali w zimie bezlistne rośliny i wyglądało to spoko
Marcin, te rabaty są zbyt małe na cisowe obwódki. Rozważałaś obwódki z trzmieliny? Można ją mocno ciąć i utrzymać w dość wąskim pasku. Miałbyś element formalny, ale nie dominujący rabat.