Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Borowikowy Zakątek 12:52, 07 sie 2017

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:51, 07 sie 2017

Do góry
marba napisał(a)
Sadzisz surfinie w gruncie? Ja też tak robię, nie trzeba wtedy tak często podlewać jak w donicach. Dają długi efekt kolorystyczny. Pozdrawiam.
Pierwszy raz posadziłam surfinie w gruncie. Na początku podlewałam co dzień, ale po jakimś czasie wystarczy podlać co kilka dni. Świetnie sobie radzą w ziemi i cały czas kwitną. Pozdrawiam

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:49, 07 sie 2017

Do góry
Kochani ogrodnicy, potrzebuję pomocy w zagospodarowaniu zieleni przy powstającej altance.

Tam gdzie numer 4 planuję miejsce na ognisko, numer 3 - wejście do altanki.
Co ze ścianą 1 i 2. Cień jest tylko za altanką, reszta w słońcu.
Przede mną oczywiście zakładanie trawnika, również na miejscu zarośli z pierwszego planu (do kasacji wszystko poza dwoma iglastymi drzewami)
Może ktoś podzieli się swoim pomysłem?

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:43, 07 sie 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Przyszam nacieszyc oczy kolorem Bogactwo roślin u Ciebie. Podziwiam, Dorotko za umiejętność łączenia roślin, naprawdę... Pięknie u Ciebie

Świetnie obsadziłaś donice. Ten niebieski rewelacyjny akcent robi
Dziękuję lubię mieć kolorowo, próbowałam kiedyś sadzić według trendów z Ogrodowiska, ale dla mnie było zbyt smutno, za mało barw. Ciągły róż z granatem przytłaczał mnie chociaż też mam takie połączenia.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 12:40, 07 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

'Annabelki' możesz śmiało ruszać po 3 latach. On Ci się same podzielą na kolejne młode sadzonki. Z nimi nie ma problemu. Nawet jak nie przesadzisz całego krzewu a trochę, to one szybko nadrobią wykopywanie i dzielenie. Ale lepiej robić to wiosną. To dobra hortensja do "targania" po ogrodzie.

A graby tam wejdą?

O, dobrze wiedzieć. Może przyda im sie takie odmłodzenie. Oczywiście, dzieliłabym czy przesadzala je dopiero na wiosne.
No wlasnie jak drzewa, to chyba cos smukłego - grab fastigiata czy ambrowiec S.S.?
Ale i tak na te chwile (bez przesadzania hortek) raczej slabo będzie z miejscem by jeszcze drzewa tam dowalic.

Znalazlam wiosenne zdjecie tego miejsca z hortkami od drugiej strony - widać jak mało jest miejsca i ze rosna one posadzone prawie przy plocie:

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:28, 07 sie 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Będzie pięknie
Mam nadzieję, na pewno będzie lepiej bo teraz jest kiepsko. Prawie nic tam nie kwitnie, a jest jeszcze miejsce na dosadzenie roślinek.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 12:21, 07 sie 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)

no rzeczywiście, miejsca brakuje...

co za dżungla!

Kasiu, tu jest busz, ale jak cos się przytnie (np. jakas pzrekwitla piwonie lub gipsowke), to da sie cos innego jeszcze wepchnąć. Rozy raczej nie, ale jakas trawke lub bylinke a i owszem

kasia_w napisał(a)
To tutaj?

Ciasno ale pięknie
Może przesuń na wiosnę anabeliki jakieś 40 cm do przodu, i wyrzuć im z nóg nasadzenia. jak już koniecznie musisz te miskanty...Mnie się podoba tak, jak jest

Tak, o to miejsce mi chodzilo.
Chcialam cos posadzic, by stworzyć wyższe pietro / plecki za hortkami i jednocześnie trochę sie zaslonic przed sąsiadem.
Hortek raczej nie rusze, bo obawiam sie ze po 3 latach maja już spory system korzeniowy. Zobacze po wiosennym cieciu czy da sie cos tam im wepchnąć czy już stanowczo nie
Ogród z łezką II 12:20, 07 sie 2017

Do góry
Melduję, że oprócz nalotu nornic, nawiedził mnie grzyb na berberysach kolumnowych na salonowej i na niziutkich marcinkach po drugiej stronie ogrodu(te wyglądają tragicznie...)
Nie miałam czasu prysnąć w sobotę...

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:18, 07 sie 2017

Do góry
siakowa napisał(a)

Kasik, jaka to molinia?
mam variegata i jakaś taka za pstrokata, nie podobuje mi sie, mus wymienić
Ukojenie 12:15, 07 sie 2017

Do góry

Chyba juz babie lato powoli namy
I rozchodniki zaczynaja kwitnienie...
Ogród wśród pól i wiatrów 12:13, 07 sie 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Justynka, nic za bardzo nie przycinałam. Szczerze mówiąc nie do końca wiem, jak się za to zabrać, żeby ich nie zniszczyć. Winogrona mają być prowadzone na 4 rozciągniętych drutach, przymocowanych do słupków. No i tak myślałam, żeby docelowo wyprowadzić 4 pędy, i każdy prowadzić poziomo przy jednym z drutów. Ale czy to jest dobry pomysł to nie wiem.

Wrzucę może coś poglądowo i idę do Ciebie po help desk

Hej Jola cały czas zaglądałam i czekałam na zdjęcia Wiem, że będzie ciężko z bólem serca, ale powinnaś teraz wyłamać wszystkie słabe gałązki. Zostawić dwa najsilniejsze pędy i to będzie to co zostawisz na najniższy drut. Wygooglaj sobie "podwójny sznur guyota". Z tyloma pędami co teraz będzie ciężko im zdrewnieć. Jak zostawisz dwa to będzie mu łatwiej. Po pierwszych przymrozkach obetniesz jeszcze to co nie zdrewnieje.
Ogród wśród pól i wiatrów 12:07, 07 sie 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Piękny widok.

A ja posiałam dodatkowo sałaty "zimowe" i goździki kamienne.

Czy te skrzynie są jakoś wkopane w ziemię? Czy ziemia nie uchodzi z nich dołem pod wpływem podlewania i nie wypycha skrzyń po zimie (zamarzanie, rozmarzanie?)? Jak często je podlewasz?

Jeżówki zachwycają w takiej masie.
Rozpoznawanie odmian róż 12:05, 07 sie 2017

Do góry
Izzy napisał(a)
Witam, proszę o pomoc. Kupiłam tę różę jako Pashmina Pompon Flower Circus ale mam watpliwości czy dostałam to co zamawiałam.

W rzeczywistości ten kolor jest bardziej intensywny. Pąk jest taki płaski...a powinien być chyba gruby, wydłużony i pełny.

W takiej jakości zdjęcia bez zbliżenia na kwiat trudno cokolwiek powiedzieć.
Słoneczny Ogród 12:02, 07 sie 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Daria rabatę hortensjową masz śliczną. Za rok już hortki będą dużo wieksze, wiem po swoich Wydaje mi się, że odległości nie są małe, tylko jak fotka jest zrobiona z boku, to tak się wydaje, jakby były blisko. Na tym zielonym tle, z powiewającymi trawami, będą wyglądać pięknie!!

Zachwycam się Twoimi daliami, przepiękne są. I mówisz, że kwitną tak długo. A ja nie mam ani jednej ... kurczę, chyba muszę pomyśleć, gdzie by je tu jeszcze upchnąć

Dziękuję.
Tak to dopiero pierwszy sezon, 2 miesiące temu posadziłam hortensje , dolne piętro posadzone ok 2 tygodnie dopiero.
Kto jak kto, ale Ty Jolka na szpalerach hortkowych się znasz
I tak właśnie jest. Zdjęcie robię z boku żeby łanie było widać .
Masz najpiękniejsze hortki jakie widziałam Najpiękniej wyeksponowane.
No ja muszę zawsze jeszcze coś po swojemu zrobić, przeinaczyć. Miałam mieć z przodu rozplenice ale dałam molinię na przemian z jałowcem, ale obie roślinki w tym samym kolorze i jest jakaś spójność. Lubię paskowane liście i jasne kolory.
Czekam aż się wszystko rozrośnie, teraz traw prawie nie widać .

Dalie u mnie są już kilka lat, dostałam bardzo dużą ilość z likwidacji ogrodu od teściowej. To wszystko jeszcze się rozrosło i się namnożyło, podałam dalej i zostawiłam sobie tak ok 1/3 czyli orientacyjnie z 7-10 wiader bulw.
Godne polecenia, kwitną do mrozów i jak przymrozek zmrozi zrobią się czarne. Wtedy sie je wykopuje i przechowuje np. w piwnicy.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 11:58, 07 sie 2017

Do góry
To tutaj?

Ciasno ale pięknie
Może przesuń na wiosnę anabeliki jakieś 40 cm do przodu, i wyrzuć im z nóg nasadzenia. jak już koniecznie musisz te miskanty...Mnie się podoba tak, jak jest

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:56, 07 sie 2017

Do góry

Do góry
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 11:56, 07 sie 2017

Do góry

no rzeczywiście, miejsca brakuje...

co za dżungla!

Zagajanka napisał(a)

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:55, 07 sie 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies