Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 09:26, 25 wrz 2017

Gosiu, bo to zapewne Heuchera americana 'Palace Purple', a to chyba największa żurawka

makadamia 09:52, 25 wrz 2017

Magleska napisał(a)
Musi urosnąć ..... będzie podobnie albo i lepiej

A wiesz co? Odnoszę wrażenie, że wręcz odwrotnie
Moje rozplenice są bardziej rozrośnięte niż te przy fontannach, bardziej się przewieszają nad wrzosami. Robią wrażenie jakby je "pożerały".
Więc tak sobie myślę, że jak tamte urosną, to też całkiem te wrzosy zasłonią i już takiego efektu nie będzie

Ale tak czy inaczej, na wiosnę zamierzam rozplenice przenieść bardziej w głąb rabaty.
Przy okazji chciałabym rozmnożyć te wrzosy - przeżyją taką operację?

I kiścienie też chciałabym stąd zabrać - lepiej teraz czy na wiosnę?
makadamia 10:00, 25 wrz 2017

Gosiek33 napisał(a)
W temacie tiarelli - spojrzyj uważnie to kwiat jest wyższy od liści brunery

maj - żurawka jest z pewnością wyższa od Jack Frost

Z tego co pamiętam - na tej inspirce liście brunnery i tiarelli są faktycznie na podobnym poziomie, tylko kwiaty tiarelli są wyższe. Myślę, że Toszka nas tu na właściwy trop naprowadza - to jest po prostu niższa odmiana brunnery, niż moja.
No i trzeba zauważyć, że brunnera też kwitnie, czego zupełnie nie byłam świadoma jak ją kupowałam

Twoje zestawienie jest bardzo ładne i chyba będę je papugować - obecnie mam fioła na punkcie łączenia bordo z bladym różem
makadamia 10:10, 25 wrz 2017

mrokasia napisał(a)

Jakie to ładne .

Prawda?

Nie lubiłam roślin z takimi ciemnymi liśćmi, bo zwykle były zestawiane z jakimiś żółciami. Niby pasowało, ale strasznie krzykliwe to było zestawienie.
Teraz widuję bordo w zestawieniu z różem i się do niego przekonałam
pęcherznica z jeżówkami
żurawka z zawilcami
berberys z rozchodnikiem
makadamia 10:16, 25 wrz 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wrzosy na Twojej kwaśnej miały w tym roku za mało słońca.
Piękne inspiracje znalazłaś dla tych drewnianych domków z zielonym dachem. Powzdychałam sobie.
Nigdy bym nie pomyślała, że kontrast mięsistych i sztywnych bergenii ze zwiewnymi trawkami da taki ciekawy efekt.
Dowiedziałam się, że masz balkon. U Makusi.

Tiaaa, Makusia zrobiła mi "reklamę" na całe forum.
To chyba zemsta za prztyczka, którego jej dałam u Ani z Ogropola

W tych inspirkach najbardziej mnie zaskakuje grubość (a właściwie cienkość) tych dachów. Wyglądają, jakby warstwa ziemi była nie większa niż 5 cm!

Zmartwiłaś mnie z tymi wrzosami: one faktycznie niezbyt intensywnie kwitną. miałam jednak nadzieję, że wraz z wiekiem się poprawią - były sadzone w zeszłym roku jako mikre sadzoneczki.
Słońce mają mniej więcej od 10-11 rano do 1-2 po południu i więcej na pewno nie będzie.
Myślisz, że powinnam im raczej szukać zastępstwa?
Gosiek33 10:19, 25 wrz 2017

makadamia napisał(a)

Prawda?

Nie lubiłam roślin z takimi ciemnymi liśćmi, bo zwykle były zestawiane z jakimiś żółciami. Niby pasowało, ale strasznie krzykliwe to było zestawienie.
Teraz widuję bordo w zestawieniu z różem i się do niego przekonałam
pęcherznica z jeżówkami

to raczej perukowiec

żurawka z zawilcami

a to są chyba bodziszki

berberys z rozchodnikiem

uwielbiam takie połączenia, dopiero wtedy część roślin zyskuje na urodzie
makadamia 10:19, 25 wrz 2017

Toszka napisał(a)

Asiu nie raz zwracałam ci uwagę, że piny trzeba traktować jak inspirację, podpowiedź, a nie ściągę. Ten pin co zapodałaś to na 99% aranżacja w doniczkach. Dość powszechny manewr do zdjęć. Inna sprawa, że kluczowy jest jeszcze dobór odmian. Bo jesli zestawiłaś 'Jacka Frosta' z tiarellą to pewnie, że brunera ok. 55cm zdominuje tę drugą, która zapewne jest z tych do 20cm. Ale jeśli byś posadziła `Sea Heart` lub 'Silver Heart' które dorastają do ok. 30cm to zestawienie się uda. Zwłaszcza z tiarellą np.`Sylvan Lace`, która jest większa, bo dorasta nawet do 50cm.

To wyjaśnienie mnie w zupełności przekonuje

Toszko - spójrz proszę na moje pytanie, które wyżej zadałam: kiścienie, azalie lepiej przesadzać teraz czy na wiosnę? Boję się, że jak przesadzę teraz, to będą bardziej podatne na mrozy (a plotki chodzą, że zima ma być surowa)
makadamia 10:21, 25 wrz 2017

Gosiek33 napisał(a)

pęcherznica z jeżówkami

to raczej perukowiec

żurawka z zawilcami

a to są chyba bodziszki

Dokładnie tak samo wyglądała moja rozmowa z Jolą u Ursy

Sugerowałabym, aby dziewczyny które pytają się mnie o radę miały te rozmowy na względzie
makadamia 10:23, 25 wrz 2017

Wani napisał(a)

Pozwolę sobie wkleić inspirację jednego z moich ulubionych domków

https://i.pinimg.com/564x/b6/54/29/b65429398aa01f35b584ce727a565ae3.jpg

Tyż pikny
makadamia 10:28, 25 wrz 2017

ragsmom napisał(a)
Dzień dobry w trójmiejscie i okolicach duzo jest miejsc publicznych obsadzanych trawami, hortensjami i innymi "ogrodowiskowymi" pomysłami. Widocznie ludzie odpowiedzialni za "zieleń" też tu zaglądają. Podoba mi sie Twoja kwaśna rabata i inne fragmenty ogrodu. bede zaglądać jeśli pozwolisz

Wyedukowani ogrodniczo

Ale i w Warszawie coraz więcej trawiastych rabat widuję.

Przy Książęcej jest takie miejsce pomiędzy chodnikiem a ulicą. Za każdym razem jak przejeżdżałam, to mu się intensywnie przypatrywałam, bo nie mogłam się zdecydować: czy to zaprojektowana rabatka "preriowa" czy po prostu zaniedbane pobocze