Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój pierwszy ogród - Paulina 13:01, 03 wrz 2017

Do góry
Witam, Mam na imię Paulina, mieszkam w małopolsce i od pewnego czasu zaczyna we mnie kiełkować pragnienie posiadania ogrodu
Dom już stoi, prawdopodobnie niedługo się wprowadzimy i myślę że nadszedł ten czas aby trochę uporządkować całe podwórko. Obecnie jesteśmy na etapie zakładania trawnika. Jednocześnie chciała bym w tym roku rozpocząć obsadzanie drzewkami aby już powoli mogły rosnąć i cieszyć oko.
I tu mam właśnie do was prośbe aby ktoś bardziej doświadczony zechciał zeknąć na mój mini projekt i ocenić czy zmierzam w dobra stronę.

Na całej działce nie ma ani jednej rośliny(nie licząc kilku iglaków na froncie przy figurce które narazie tylko straszą ale nie chce ich wycinać dopóki nie bedę miała chociaż kilku wyższych roślin w ogrodzie). Generalnie podobają mi się ogrody w których przy ogrodzeniu jest mieszany nieformowalny żywopłot głównie z iglaków z domieszka liściastych, z przodu niższe krzaczki a cała reszta poza rabatami jest po prostu trawnikiem. Dodatkowo chciałabym aby w moim ogrodzie znalazły się trawy, i sezonowe kolorowe akcenty np tulipany, lawenda, wrzosy itd. Dodatkowo chcę wsadzić kilkanaści brzóz aby górowały nad wszystkimi niższymi roślinami.

Wstępnie rozrysowałam plan działki i na czerwony kolor zaznaczyłam gdzie miały by być te pasy roślinności. Zależy mi żeby wsadzić takie rośliny które w miarę szybko urosną tak aby zakryć to paskudne betonowe ogrodzenie a dodatkowo aby odgrodzić się trochę od sąsiadów.

Ogród Małej Mi 2017 12:57, 03 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
To prawda piękne zdjęcia bo piękny ogród Każdy spostrzega coś innego również interesującego tak jak to pokazała Kasia swoim obiektywem

Zaleta dużych ogrodów, że zawsze coś tam jeszcze ktoś wypatrzy
Czarna "trwa" została zdominowana przez Barona.. i tak się zostanie.. Baron mi lepiej się podoba.
Ogród Małej Mi 2017 12:55, 03 wrz 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Rzeczywiscie tych widoczkownie widzialam, sliczne sa

Ratunku to wszytko już 1500 razy pokazywałam...

Kleome nie posiałam. Chociaż nasionka od Sylwi dostałam , coś tam swoich zebrałam.. nie zdążyłam.. i sama się wysiała. najśmieszniejsze, że zima była mroźna i się posiała. Niestety wyrosłą w żurawkach, ale i tak je wywalę, szkoda mi ich ale walka z opchalkami już mnie dobija.. dosadzę więcej traw.. mam dalej hakonechloa All Gold , przedłużę nasadzenie..
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 12:51, 03 wrz 2017

Do góry
Podziękował za różę.. przepis z głowy ale jechałam na wesele.. a droga wyboista była..trzęsło niemiłosiernie, jechaliśmy spóźnieni z lekka wiec mąż gnił nie patrząc na wyboje.

Na rabacie też mam serduszko

Cena filiżanki mnie rozwaliła na łopatki.. od razu przeliczyłam na inne rzeczy Dobrze, że nie mam w tej dziedzinie wyrafinowanego smaku.. bo do końca życia zastawy bym się nie dorobiła .. i bałabym się go używać. Ale jest piękna to fakt

Jednak osobiście mam takie i wolę takie

PS tego modelu akurat nie mam.. czekam aż wnusie trochę innych potłuką

Typografia ogrodu 12:39, 03 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Z emem u boki to i szybciej i przyjemniej. Łopata plus widły i gotowe pierwsze grabienie już tez zrobione. Choc w zasadzie to nie grabienie a rozbrylanie ziemi. JesCze tylko kilka grabienien i będzie w miarę pnie po wierzbach powoli gniją. No chyba ze irga wcześniej je zarosnie. Dokupie troche irgi do moich sadzonek i posadzę niebawem.

Ładny widok. Brzozy już fajne grubasy

Czekam na wtorek
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:36, 03 wrz 2017

Do góry
Kwiaty we włosach 12:32, 03 wrz 2017

Do góry

Kwiaty we włosach 12:22, 03 wrz 2017

Do góry

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:16, 03 wrz 2017

Do góry
Kwiaty we włosach 12:05, 03 wrz 2017

Do góry
U mnie pięciorniki trzymają się i obficie kwitną. Może też to zależy od miejsca.
Dalsze rabaty w ten wrześniowy poranek.

Na początek kwiatki,które kojarzą się z jesienią

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:58, 03 wrz 2017

Do góry
Skarbonkowy ogródek 11:42, 03 wrz 2017

Do góry
Wena mnie wczoraj naszła a i czasu luźnego troche miałam to podziałałam.
Ostrzegam że mordor

Tak zarosła moja rabata po hortensjach ogrodowych. Patrzeć nie mogłam przechodząc

Wczoraj dorwałam sie do wideł

Efekt

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:41, 03 wrz 2017

Do góry
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:37, 03 wrz 2017

Do góry
u Reni widziałam połączenie queen of the night z elegant lady:
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:31, 03 wrz 2017

Do góry
I moi synowie bardzo zainteresowani ogrodem
Ogród na górce 11:31, 03 wrz 2017

Do góry
Ogród na górce 11:28, 03 wrz 2017

Do góry
Hortensjada 11:23, 03 wrz 2017

Do góry
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i dziękuję za wpisy Generalnie w ogrodzie wciąż mokro, płatki hortensji w wielu miejscach po prostu gniją Trudno. Wybieram się na grzyby Hortensje się przebarwiają, moje młodziutkie Diamantino szaleją ( druga fotka), dereniowe jagódki czerwienieją, pampasowa lada moment wystrzeli, ot tyle I fajna gąsiennica łazi po samochodzie

Miłej niedzieli

Na Łowieckiej 11:22, 03 wrz 2017

Do góry
inag napisał(a)
Pamiętacie, że wiosną sadziłam takie tyci tyci tyciusieńkie rozplenice Lady U? Z okna nie było ich wcale widać. Zastanawiałam się co z nich będzie i czy rzeczywiście będą takie imponujące jak obiecywano. Były tak maleńkie, że nawet nie łudziłam się, że w tym roku zakwitną. A tymczasem:

(Są 100 razy ładniejsze niż Hameln. Mają trzy razy większe kłosy - takie bardziej "mięsiste" i widoczne z daleka. Nowe kłosy są kremowe. Te starsze robią się bardziej brązowawe. Naprawde na żywo robią wrażenie. Hameln wypuszcza wyszystkie kłosy od razu w jednym czasie a Lady U stopniowo. Wciąż wychodzą z nich nowe i jest ich coraz więcej.)

Cześć Kochana Ilonko)

Tradycyjnie w niedzielę przed południem jestem u Ciebie
U mnie też LU jest ogromna i uwielbiam ją za tą bujność. Marta Zielona też ją ma i również twierdzi, że to gigant wśród rozplenic.

Buziaki niedzielne
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:22, 03 wrz 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies