Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w malinówkach 18:54, 05 wrz 2025

Do góry
Zrobiłem odręczny rysunek mojego budynku gospodarczego i otoczenia (podpisy na rysunku). Strzałki to kierunek przemieszczania się na tył ogrodu.

Ten rysunek pozwoli zrozumieć nasze działania i przeróbki, głównie po to by był dostęp do pomieszczeń z mojej działki, a nie z sąsiedniej Długi prawy bok leży na granicy dwóch działek.

Użyję nazw jakimi mianowaliśmy poszczególne pomieszczenia.

Czerwone znaczki to elementy do zamurowania/usunięcia. Zielone to te, które zrobiliśmy lub zrobimy. A granatowe to elementy istniejące, które zostają

1. Garaż, zamurowana brama wjazdowa, zrobione wejście od frontu działki. Do zrobienia drzwi wewnętrzne (przejście do pomieszczenia nr 4).
2. Szopa/komórka, zostają drzwi wejściowe i okno w kierunku trawnika.
3. Kurnik, do zamurowania drzwi, do zrobienia drzwi w kierunku warzywnika.
4. Pralnia, wyburzony komin na dachu (powodował przeciekanie wody na krokwie i do środka). Próba uszczelnienia opierzenia nie pomogła, a do tego aspekt wizualny. Znowu do zamurowania drzwi, a wejście będzie tylko przez garaż.

Także, lista prac do wykonania jest duża. Po drodze sporo problemów technicznych.

Widok od frontu:

Widok od boku, z trawnika i z domu trochę:

Widok od strony warzywnika:

Widok z działki sąsiedniej, proszę zrozumieć ten bałagan:

Trochę prac jeszcze przed nami, ja już tupię nogami na odświeżenie elewacji To właśnie ten etap blokuje mi robienie ścieżki żwirowej i obsadzanie bluszczem itd.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:47, 05 wrz 2025

Do góry

Ogrodowe wariacje 16:08, 05 wrz 2025

Do góry
Tutaj wejść się nie da

Ogrodowe wariacje 16:04, 05 wrz 2025

Do góry
Z nowej rabaty

I ze starej

Ogrodowe wariacje 16:02, 05 wrz 2025

Do góry
Magnolia nie popisała się wiosną, za to teraz

Ogrodowe wariacje 16:00, 05 wrz 2025

Do góry
Ogrodowe wariacje 15:58, 05 wrz 2025

Do góry
Róże w drugim kwitnieniu są obłędne
Ogrodowe wariacje 15:56, 05 wrz 2025

Do góry
Kwiaty hortensji na pniu ogromne. Miałam ją przesadzać jesienią, bo rośnie na różance, ale boje się W sumie jakieś urozmaicenie na tej rabacie.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:22, 05 wrz 2025

Do góry
i kosmosik na deser

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 14:52, 05 wrz 2025

Do góry
Sadzone jako cebulki jesienią, dość głęboko. Kwitną dopiero teraz.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 14:51, 05 wrz 2025

Do góry
Wczoraj kupiłam 4 czosnki milenium przecenione o 30%. W doniczce jest kilka cebul.

Wydaje mi się iż tak jest taniej niż kupowanie cebul, które są pojedyncze. Z kolei te cokupiłam online P9 to była jedna cebulka na doniczke. Tu mam ich z 5-7. Myślę że rodzielę na pół każdą doniczkę i będę mieć 8 kęp.

Jak głęboko sadzić te cebule? w doniczkach są bardzo płytko. Ale czy tak przetrwają zimę?

Anna i Ogród 2 13:47, 05 wrz 2025

Do góry
Hehe, kolorowo
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:41, 05 wrz 2025

Do góry
No raczej

Moja pierwsza malinowa chmurka

Grzebiuszka ziemna 13:29, 05 wrz 2025

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ta pajęczyna wygląda jak przybrana tymi kwiatami floksów.
Rosplenica już ma takie kwiatostany? Widać deszczowa aura jej nie przeszkadzała.
U nas dziś pada, ale akurat nie narzekam, bo sucho. Tobie za to więcej słońca życzę, skoro jest towarem deficytowym.

Gosiu dziękuję, spełniło się, trzeci czy czwarty dzień upałów, w cieniu 30°C a na słońcu 38°C, same extrema, kwitną różyczki po raz n-ty, ale kwiaty więdną i usychają od upału, jak widać na zdjęciach (zdj z dzisiaj). No nie dogodzisz
Louise Odier:

Niespodzianka Minerva, ale jakaś ciemna się zrobiła, poprzednie kwitnienie bardziej fiołkowe było:

Novalis

mrokasia napisał(a)
Te trzy ostatnie fotki są cudne!

Dziękuję Kasiu

mirkaka napisał(a)

Aż się uśmiechnęłam do Twoich komentarzy,

Fajnie Mirko bez humoru życie byłoby nie do zniesienia przynajmniej czasami

Makao napisał(a)
Miodunka cudna, kuklik w takiej formie że w szoku jestem bo u mnie słabo wygląda. Muszę przenieść w inne miejsce. Wszystko cudnie błyszczy po deszczu.

Aniu dziękuję ale teraz od żaru walącego z nieba wszystko wygląda inaczej, brak środka

anpi napisał(a)
Grzebiuszko, u Ciebie jak zwykle same ciekawostki i wiele się dzieje!
Kwiatki mówią Ci, że cię kochają i zakwitają sercem ! Pajączki tworzą fioletowe pajęczyny! Mieczyki czarują nieoczywista urodą! O cyklanterach wcześniej nie słyszałam!...
A Twoje rękodzieło zaskakuje różnorodnością i pomysłowością!
Mnie też czeka przygotowanie i osadzenie blatu na maszynowych nogach. Ale liczę na pomoc eMa

Aniu no to ciekawa jestem jaki blacik wymodzicie a dla Ciebie bukiecik, jeszcze jest z czego tworzyć:

sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetne zdjęcie pajęczyny Uświadomiłaś mi, ze to czas rozplenic. No to moje chyba w tym roku nie zakwitną. Część ususzona, cześć wyleżana przez koty, a reszta chyba miała za sucho w kluczowym momencie....

Sylwio dzięki, teraz do mnie przyszło suche, a może do Ciebie dla zachowania równowagi trochę deszczu?
Zakwitły zatrwiany na zimowe bukiety, bardzo dobrze trzymają kolor, aż do następnego roku, najpierw pojawiły się żółte, te już ususzone, a teraz białe i fiolety, brak różu.

Ogrod nad bajorkiem 13:14, 05 wrz 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 13:13, 05 wrz 2025

Do góry
siewki ostrogowca

Ogrod nad bajorkiem 13:11, 05 wrz 2025

Do góry
Z poziomu tarasu, dalej mi sie nie chcialo latac

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:52, 05 wrz 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Cebulkoza na rabatę na zachodzie na froncie domu z amanogawami plus krokusy Jeanne d’Arc na wąskie. Kilka paczek Mystic Van Eijk zdobyła też dla mnie Magda („tylko” jakieś 10 paczusiunek) i odbiorę za jakiś czas Dzięki Justyś za cynk.

Że to juz?kurcze dawno nie byłam w biedrach i lidlach...i jeszcze biale krokusy Ci sue udalo dorwaćsuper!
'..tylko 10 paczusinek..'haha padłam
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:37, 05 wrz 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
...

Ja dołożyłabym tutaj jeszcze taki kwadracik z kostki przed pompą i w ciągu ścieżka wokół domu, żeby później jedną nogą nie musieć wdeptywać w rabatę, jak będziesz omijać pompę
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 12:20, 05 wrz 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Na koniec jeszcze moje kociątko.
Jutro kończy 4 lata i powinna przestać rosnąć
To dobrze, niezbyt się już mieści na „swoim” foteliku.

!00 lat, 100 lat dla kocurka urodzinowo ale zwróciłam uwagę na piękną misę turkusową, jakoś skojarzyła mi się z Magarkiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies