Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 09:15, 04 mar 2026

Wafel napisał(a)
Fajniutko już u ciebie, u mnie tak mokro, że nie da się chodzić, z daleka widzę liście szafirków i trochę liści krokusów . Ja mam za mokro na grabienie, pleśń z trawnika zdjęłam taką miotłą ogrodową, reszta zabiegów jak obeschnie.
Czy powinnam już odgarnąć kopczyki ziemi wokół róż? Boję się, że za mokro mogą mieć.

U mnie też mokry trawnik, ale nie wytrzymałam. Chciałam zrobić już pierwsze zdjęcia i przyjrzeć się z bliska roślinom. Grabienie trawnika też nie wchodzi w grę, bo jest za mokro.
W tym roku nie robiłam kopczyków, ale przy tych temperaturach, to bym już odgarnęła.
Ewa777 09:35, 04 mar 2026

Joku napisał(a)
Ja ograniczyłam się do wygrabienia trawnika, mam nadzieję że to wystarczy.
Przypomniałaś mi o opryskach, W zasadzie nie stosuję ale w zeszłym roku moja raczkująca czereśnia miała jakąś chorobę więc postanowiłam prysnąć miedzianem na choroby grzybowe. Hania Gruszka zawsze robi taki oprysk. Potraktuję też miedzianem róże i piwonie. Oby na chęciach się nie skończyło.

Asiu, nie wiem czy już rozgarniać kopczyki bo tego nie robię. Może trochę odgarnij?

My robimy co roku wertykulację i piaskujemy trawnik. Oprysków nie robię, ale przeciw wełnowcom coś bym zastosowała, bo w ubiegłym roku miałam ich plagę. Może ten mróz je wybił.
mirkaka 15:46, 04 mar 2026

Opryskaj preparatem olejowym wszystkie krzewy, aż będzie skapywać, teraz , póki wegetacja nie ruszyła. Nie tylko hortensje, wszystkie krzewy i drzewa które masz.
Wyzbieraj wszystkie opadłe liście porażonych roślin bo na nich zimują larwy, potem opryskuj mospilanem co 3 - 4 dni, ja chyba będę tak robić, choć liście wyzbierałam już jesienią
TAR 16:04, 04 mar 2026

Do tej pory tylko raz mialam problem z welnowcami. Rozwiazały go osy. Ale tez chyba emulpara odpale i oprysk zrobie. Choc mam duzo innych rzeczy do porobienia w ogrodzie taka jestem w niedoczasie
Wafel 20:43, 04 mar 2026

Ewa skąd bierzesz piasek do piaskowania trawnika, bo ja widzę tylko w sklepach taki do piaskownic a on zbyt drobny i miałki podobno?
Ewa777 21:42, 04 mar 2026

mirkaka napisał(a)
Opryskaj preparatem olejowym wszystkie krzewy, aż będzie skapywać, teraz , póki wegetacja nie ruszyła. Nie tylko hortensje, wszystkie krzewy i drzewa które masz.
Wyzbieraj wszystkie opadłe liście porażonych roślin bo na nich zimują larwy, potem opryskuj mospilanem co 3 - 4 dni, ja chyba będę tak robić, choć liście wyzbierałam już jesienią

Dzięki Mirka. Bedę tak robić Zaczniemy prace w sobotę. W tygodniu nie ma szans.
Ewa777 21:48, 04 mar 2026

TAR napisał(a)
Do tej pory tylko raz mialam problem z welnowcami. Rozwiazały go osy. Ale tez chyba emulpara odpale i oprysk zrobie. Choc mam duzo innych rzeczy do porobienia w ogrodzie taka jestem w niedoczasie

U Ciebie osy załatwiały ten problem. Pamiętam. U mnie też latają osy, ale nie zauważyłam, żeby interesowały się wełnowcami. Jeszcze nic nie robiłam w ogrodzie, bo u mnie strasznie mokro. Liczę, ze w sobotę będzie lepiej i werszcie będę miała też czas.
Ewa777 21:53, 04 mar 2026

Wafel napisał(a)
Ewa skąd bierzesz piasek do piaskowania trawnika, bo ja widzę tylko w sklepach taki do piaskownic a on zbyt drobny i miałki podobno?

Używamy własnie takiego piasku do piaskownicy. Kupujemy w markecie budowlanym.
Ewa777 09:05, 05 mar 2026

Znalazłam taki przepis na miksturę czosnkową.
Mikstura czosnkowa to skuteczny, ekologiczny sposób na walkę z chorobami grzybowymi trawnika, takimi jak pleśń śniegowa czy mączniak. Czosnek działa grzybobójczo i antybakteryjnie dzięki zawartości związków siarkowych.

Przepis na wyciąg z czosnku (najprostszy)

Składniki: 200 g ząbków czosnku (ok. 2-3 główki), 10 litrów wody.
Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekaj lub zgnieć praską.
Zalej 10 litrami chłodnej wody.
Odstaw w zacienione miejsce na 24 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Odcedź przez gazę lub drobne sito, aby nie zapchać opryskiwacza.
Stosowanie: Tak przygotowany wyciąg jest gotowy do użycia (nie trzeba go już rozcieńczać).