Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Marcin89 11:36, 08 mar 2026

Oo na zdjęciu dobrze widać. Będę sprawdzał u mnie. W ogóle zostaniesz moim ekspertem od cisów? Co Ty na to?
Wafel 15:01, 08 mar 2026

Marcin, no co ty ja mam u siebie 3 cisy posadzone, plus jeden na osiedlowej, a wiedzę mam zaczerpniętą głównie z Ogrodowiska, ale jak najbardziej możemy się wspierać wiedzą, doświadczeniem i obserwacjami W lipcu ubiegłego roku odpuściłam oprysk na misecznika i to się zemściło ale miałam dużo pszczół i trzmieli i nie chciałam pryskać Mospilanem, może Emulpar dałby radę.
Marcin89 18:26, 08 mar 2026

Wafel napisał(a)
Marcin, no co ty ja mam u siebie 3 cisy posadzone, plus jeden na osiedlowej, a wiedzę mam zaczerpniętą głównie z ogrodowiska, ale jak najbardziej możemy się wspierać wiedzą, doświadczeniem i obserwacjami W lipcu ubiegłego roku odpuściłam oprysk na misecznika i to się zemściło ale miałam dużo pszczół i trzmieli i nie chciałam pryskać Mospilanem, może Emulpar dałby radę.
Dla mnie jesteś ekspertem Ja mam problem z cisami od minionego lata (wyrywkowo w żywopłocie są rude) i do dziś nie wiem co jest na rzeczy. A te inne pogorszyły się po zimie. Jak byś miała chęci i czas, to zdjęcia u mnie
Miskantowo 00:23, 09 mar 2026

Asiu, Amonogawę musisz obserwować.
Wszystko zalezy od tego czy sznurek dlugo ją osłabial.
Ja dokładnie w taki sposób zabiłam klona Globosum…
Zauwazyłam,ze sznurek wrósł (jutowy ) dopiero kiedy klon zrobił sie taki mniej żywy kolorystycznie.
Sznurek wyrwalam. Posmarowałam mascią ogrodniczą. Powalczył ale do jesieni stracił liscie i padł.
Trzymam kciuki za Twoje drzewko.
Wafel 00:38, 09 mar 2026

No wiem, że może to być poważny problem... nie mogę sobie darować własnej głupoty. Nie wiedziałam, że drzewka tak szybko potrafią zwiększyć objętość pnia... Ale co się stało, to się nie odstanie... Jeśli pojawią się liście w górnej części, to chyba mogę mieć nadzieję, że soki płyną i drzewko sobie radzi? Sama nie wiem...
Wafel 09:23, 09 mar 2026

Judith napisał(a)
Asia, nie wiem czy to analogiczna sytuacja, mnie się wydaje, że tak: na jednym z moich dębów jeden z konarów wrósł w bok innego. Został usunięty przy okazji przycinania korony kilka lat temu, a fachowiec zajmujący się tematem stwierdził, że drzewo sobie poradzi. I sobie radzi .

Ten wrośnięty konar to jednak nie zaciśnięta pętla wokół całego obwodu pnia... wszelkie dziury drzewo szybciej "łata", gorsze jest odcięcie przewodzenia Czas pokaże...
Patrycja_KG_Lu 09:52, 09 mar 2026

Połączę się z Tobą w bólu. Mąż obpalikował sadzone w zeszłym roku drzewa tym co było pod ręką. Też się nie spodziewałam, że tak szybko pień nabierze masy. Jadę dziś po taśmy tapicerskie do budowlanego albo szerokie gumki do pasmanterii.
Polon 11:54, 09 mar 2026

Jest coś takiego jak wężyki do wiązania drzewek. Nie używałam, dopiero się rozglądam gdzie je kupić. One są różne, tzn mniej lub bardziej elastyczne w zależności od przeznaczenia.
Judith 12:25, 09 mar 2026

Polecam taśmę ogrodniczą. Mam, stosuję.
Ewa777 12:47, 09 mar 2026

Bardzo mi przykro w związku z Amonogawą. Na razie nie martw się na zapas, może będzie rosła.