Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 22:17, 21 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To wszystko zależy od odmia i od koloru jak posadzisz koło kaplicy monster Wood to napew na i jej tam dobrze nie będzie.
Hyży mówił że swoich też nie podlewa specjalnie byli to wiosna tego roku. Wystarczy dobrze podlać wiosna po nawożeniu. Róża ma dosyć głęboki korzeń.
Może po upalnym sierpniu zmienił zdanie.

A ja tam uważam, że z hortami mniej roboty.
Elu te posadzone koło kaplicy róże to raczej nie są jakieś odmiany ralitasowe Austina, nostalgiczne itp. tylko zwykłe, nawet niewiem czy one odmianowe są.Ta Monsted Wood to napewno nie przetrwała by na takim stanowisku.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:01, 21 wrz 2022

Do góry
Witam Nicole

Następna pani z Daliami przed chwilą byłam u Ani Anpi.
Przepiękne Dalie i bardzo dużo tego masz jak na ogród przed szeregowcem.
Cynie bardzo lubię każdego roku sialam w tym roku nie wyrobiłam się. Lubię chryzantemowe. Te pękate różowo zielone to Twoje czy Danusi że wpisów nie zrozumialam. Zbierz nasiona w razie czego.
Sieje też dalie te niskie.
W tym roku nic nie sialam oprócz aksamitek w marcu dla kogoś, teraz żałuję.

Pozdrawiam

Cześć
Ciężko od dalii się odwrócić.
Cynie pokazane to wszsytkie moje.

Zawsze za rok możesz posiać więcej żeby nadrobić ten rok
April podbija las... 08:19, 21 wrz 2022

Do góry
A mnie boli gardło i kaszel miewam od 2 dni, ale chodzę gorączki brak. Mam nadzieję, że szybko przejdzie. Goździki i cynamon w herbacie może pomoże.
Miałam się iść szczepić czekam na szczepionkę ta najnowsza.

Zdrowia życzę.
Ptasi gaj 13:36, 20 wrz 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Elu, czekam na przebarwienie dębów, bo to te Twoje były dla mnie inspiracją...Hortensje pięknie też przebarwione.

Jeszcze nie widać oznak zmian koloru na dębach, ale już bliżej. Zimno jest to wszystko będzie kolorki zmieniać. W zeszłym roku było cieplej.
Ptasi gaj 13:34, 20 wrz 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Elu róże i trawy bardzo ładne, a hortensje widać że trzymają fason bo u moich na niektórych krzakach to kwiatostany już brązowieją. Uwielbiam takie cieniste zakątki leśne jak na dwóch ostatnich zdj.

Monia też lubię tam dziko, bluszcz, rododendrony i sosny rosną. Nie za bardzo można tam co kolwiek posadzić za dużo cienia. Wiosna będziemy podcinać sosny, aby trochę słońca tam doszło. Hosty i Bergenie nadają się do prawie cienia, ale już inne nawet rodki widzę, że źle rosną potrzebują trochę słońca.
Ptasi gaj 22:04, 19 wrz 2022

Do góry
Jeszcze róże dosyć dobrze kwitną

Tutaj dzisiaj porzadkowalam. Kupiłam w 2014 r. 3 Bergenie rizsadzam je każdego roku pewnie jest już ok 50. Ostatnia zima bardzo się z nimi obeszła za to teraz są piękne soczyste lśniące

Elu róże i trawy bardzo ładne, a hortensje widać że trzymają fason bo u moich na niektórych krzakach to kwiatostany już brązowieją. Uwielbiam takie cieniste zakątki leśne jak na dwóch ostatnich zdj.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:55, 19 wrz 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Aneta róże nie mają aż takich wymagań jak hortensje. Koło mnie przy kaplicy rosną róże wielkokwiatowe na pełnym słońcu i nikt ich nawet nie podlewa, pozostawione są same sobie a kwitną bez przerwy przez cały czas.

To wszystko zależy od odmia i od koloru jak posadzisz koło kaplicy monster Wood to napew na i jej tam dobrze nie będzie.
Hyży mówił że swoich też nie podlewa specjalnie byli to wiosna tego roku. Wystarczy dobrze podlać wiosna po nawożeniu. Róża ma dosyć głęboki korzeń.
Może po upalnym sierpniu zmienił zdanie.

A ja tam uważam, że z hortami mniej roboty.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:33, 19 wrz 2022

Do góry
Mam Marchenzauber bardzo ładna róże kwitnie prawie przez cały sezon, ale kwiaty po rozwinięciu trzymają sie zbyt krótko 2-3 dni.

Jeżeli chodzi o rozchodniki o bordowych liściach nie mam szczęścia do nich. W zeszłym roku przesadziłam w inne miejsce i guzik to samo. Są bardzo wątłe to nie to co zielone.

Lad
Elu tę róże właśnie zgapiłam od ciebie, bo spodobała mi się jej barwa ale nie wiedziałam że jej kwiaty krótko się trzymają po rozwinięciu, no cóż trudno. Co do rozchodnika o bordowych liściach to zauważyłam że one wolno przyrastają, ten mój kupiony z jedną łodygą to od wiosny wypuścił tylko dodatkowo dwie łodygi, ale barwę kwiatów ma ładną.
Bylinowa łąka 20:14, 19 wrz 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Mało się u mnie dzieje, bo zajmuję się żmudnym przekopywaniem i wydłubywaniem korzeni traw i chwastów wszelakich. Szykuję miejsce na moje hortensje bukietowe.

Gosiu to ta twoja glina? Kiedyś w bruzdy po przekopaniu szpadlem wkładali obornik i następny sztych łopata przykrywał ten obornik i zostawiali na zimę, aby korzenie przemarzły. Jak piszesz chcesz jeszcze coś posadzić. Ja już nic nie sądzę mam tylko 3 paczki tulipanów do posadzenia w donicach.

Ani razu w moim ogrodzie nie przekopywałam szpadlem gleby wszędzie mam prawie ziemię kompostowa. Motyka wzruszam. Na wiosnę będę musiała znowu wywieźć kilka taczek i po wierzchu rozsypać.

Jesień tuż tuż. U mnie też kolorki się robią. Nie ciekawy ten wrzesień zimno wietrznie tylko deszczu jak na lekarstwo.

Ptasi gaj 22:41, 18 wrz 2022

Do góry
CD

To już koniec lata. Jesień nadchodzi.
Ptasi gaj 22:36, 18 wrz 2022

Do góry
April napisał(a)
Ile zawilców? 150 sztuk? Niemożliwe. Miałaś Elu siłę? To będzie spektakl. Ja chwilowo nic nie robię, zbieram siły. Ten sezon to chyba już tylko dołowanie doniczek z którymi się nie wyrobiłam.

Właściwie też już nic nie będę działać. Grabienie liści i później wiązanie traw na zimę. Jak będzie sucho podlewanie zimozielonych aby nie wyschły zima.
Tak sądziłam zawilce tyle sztuk, ale czy wzejdą.
U mnie hortensje jeszcze dobrze kwitną

Za drzwiami do ogrodu... 19:57, 18 wrz 2022

Do góry
Właśnie dalie powinny być niższe, aby nie trzeba było wiązać czy podpierać no i dobrze by było aby zimowały w gruncie.
Wtedy bym miała obsadzone daliami wszystkie rabaty.
Bardzo je lubię. Aniu przepiękne i tak dużo ich masz.
Może pamiętacie Annabel już nie pisze tutaj, ale też dalii miała bardzo dużo. Ona miała taką konstrukcję na podtrzymanie dalii. Była to kratka i te dalie sobie rosły.

Na drugiej fotce na poprzedniej stronie masz zielinego berberysy czy ty go przycinasz? pytam bo też mam kilka rozrastają się bardzo i w tym roku przycinalam je już 2 razy i znowu solidnie odbiły. Będą piękne jesienią.

Elu, w tym roku zamontowałam daliom taką zieloną siatkę drucianą z rolki. Przerosły przez nią i stoją sztywno. Dodatkowo posadziłam je dość gęsto.

Swoje berberysy też tnę co najmniej raz w sezonie, nie chcę aby zdominowały rabaty. Tego zielonego tnę wiosną w kulkę. Tak wygląda w poszczególnych miesiącach. Czasem tnę też latem, ale w tym roku było upalnie i sucho i jakoś czasu brak...
Tak wyglądał w poszczególnych miesiącach. A później jesienią oczywiście, ładnie się przebarwia
Marzec:

Maj:

Czerwiec:

Sierpień:

Na fotkach widać jak mój biały płotek ginie w sezonie w roślinach
Ptasi gaj 17:29, 18 wrz 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Piękny jest nawet bardzo i ta biel a ilość zawilców robi wrażenie, będzie się działo na wiosnę !

Tak kupiłam go w zeszłym roku Lidelku i też tak kwitł wypuścił 2 łodygi. Cebula ogromną miał ktoś mi pisał, że już kwitł nie będzie cebulką maleńka i dałam jak wszystkie Amarylisy na opaskę przy domu.
Tam sobie rosły bez podlewania. Zdziwienie moje jak przyjechał znad morza mój Amarylis ma łodygę z kwiatem taka sama jak w grudniu.
Jest 2 łodyga za jakiś 1-2 tydzień będzie kwitła. Cebulka bardzo maleńka.

Mam nadzieję, że zawilce się wiosną pokażą.

7 grudzień zeszłego roku

Ogród Basi i Romka 09:49, 18 wrz 2022

Do góry
Piękne widoki. Ogród bardzo ładny. Warzywa, owoce - klęska urodzaju.

Zawsze miałam sporo grzybow na działce pod brzozami i sosnami w tym roku zaledwie kilka. Trudno pogniewamy się jest sucho. To nie deszcz takiego jakiego by się chciało.

Pozdrawiam miłej niedzieli

U nas też było strasznie sucho, teraz mocno padało i cały czas popaduje, także jest teraz mokro w lesie też ładnie mokro Również miłej niedzieli życzę
Ogród Basi i Romka 09:26, 18 wrz 2022

Do góry
Piękne widoki. Ogród bardzo ładny. Warzywa, owoce - klęska urodzaju.

Zawsze miałam sporo grzybow na działce pod brzozami i sosnami w tym roku zaledwie kilka. Trudno pogniewamy się jest sucho. To nie deszcz takiego jakiego by się chciało.

Pozdrawiam miłej niedzieli
W ogródku Martki 00:11, 18 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Mrokasiu, zaniedbałam z premedytacją w tym przypadku na nic się nie nastawiam, nie mogę tak wciąż atakować bliskich ogrodowymi tematami na miejscu wyczuję miejsce i sytuację i z pewnością będę czujna

„Na razie” to już krok w ich stronę czyli tulipanów Szafirki jakoś u mnie słabo rosły… krótko kwitły… ale to były dość przedogrodowe czasy. A miłe to maleństwa przecież. Hmm. Teraz to i ja zaczynam się zastanawiać

Martka a co ty skrzydeł dostałaś? Nie usiedzieć na długo. Trzeba strefę Schengen zamknąć lub ograniczyć.

Te szafirki co kiedyś były to prawie się nie spotyka. Genetyka robi swoje kilkanascie odmian same rosną bez ingerencji wsadzasz i rośnie

Szczęśliwej podrozy i wspaniałych doznan
W ogródku Martki 23:58, 17 wrz 2022

Do góry
Chyba Orange D.. też mam dają czadu po oczach. Długo kwitną trzeba posadzić w półcieniu ((poranne słońce) to będą dłużej kwitły i nie traciły szybko koloru.

Ja w tym roku dużo nie kupowałam, ale nigdy nie wiadomo co jeszcze w ręce wpadnie.
Sądziłam zawilce ok 150 szt
Ponad 100 zawilec blue shades.
Ptasi gaj 23:45, 17 wrz 2022

Do góry
Martka wiem co miałaś na myśli. To że trzeba się usunąć to już sobie sama dodałam. Jestem realistka.

Jest więcej ubywający niz przybywających.

Wręcz nie znoszę FB i Instagrama. Mam konto na jednym i dąrugi w ogóle nie korzystam nawet hasła nie pamiętam.
Lubię Twittera, tam się wyzywam politycznie.

Martka dużo pracy w tym ogrodzie ale już końcówka. Poprzesadzalam co trzeba trochę opielilam zasuszone chwasty. przepuscilamnprzez rozdrabniarka trochę gałęzi wysypałam na chodniki między rabatksmi.
Nic nie będę już cięła może róże pozniej przytnę i tulipany do donic posadzę. Posadziła bym, ale boje się, że mi w grudniu zakwitną jak będzie ciepło.

Wczoraj posadziłam sporo zawilców wiosennych ok 150 szt - niebieskie, wrzosowe i bordowe.
Ciemierniki jeszcze śpią.

Jest sucho nawet bardzo sucho. Podlałam dzisiaj prawie wszystko. Wczoraj nawozilam jesiennym nawozem i trzeba było podlać.
Co z tego, że co chwilę pada, ale wody jak na lekarstwo.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 22:55, 17 wrz 2022

Do góry
Mam Marchenzauber bardzo ładna róże kwitnie prawie przez cały sezon, ale kwiaty po rozwinięciu trzymają sie zbyt krótko 2-3 dni.

Jeżeli chodzi o rozchodniki o bordowych liściach nie mam szczęścia do nich. W zeszłym roku przesadziłam w inne miejsce i guzik to samo. Są bardzo wątłe to nie to co zielone.

Lad
Ptasi gaj 22:30, 17 wrz 2022

Do góry
Jeszcze róże dosyć dobrze kwitną

Tutaj dzisiaj porzadkowalam. Kupiłam w 2014 r. 3 Bergenie rizsadzam je każdego roku pewnie jest już ok 50. Ostatnia zima bardzo się z nimi obeszła za to teraz są piękne soczyste lśniące

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies