Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

BASIA8 14:36, 17 wrz 2022

Własnie internet coś padł i zdjęć nie mogę wgrać. Chciałam się też pochwalić zakupami z biedry - i lipa..dobrze ze choć pisać mogę. Troche to trwa zanim post doda ale warto czekać.
Pozdrawiam.
olciamanolcia 16:49, 17 wrz 2022

Marto jestem z Ciebie dumna , że się przełamałaś i przygarnęłaś dwa kilo tulipana Orange Dream
Zobaczysz ile one energii Tobie dostarczą - piękne są❤️Tylko się zastanawiam czy te dwa kilo Ci wystarczy bo to niezbyt dużo sztuk
ElzbietaFranka 23:58, 17 wrz 2022

Chyba Orange D.. też mam dają czadu po oczach. Długo kwitną trzeba posadzić w półcieniu ((poranne słońce) to będą dłużej kwitły i nie traciły szybko koloru.

Ja w tym roku dużo nie kupowałam, ale nigdy nie wiadomo co jeszcze w ręce wpadnie.
Sądziłam zawilce ok 150 szt
Ponad 100 zawilec blue shades.
ElzbietaFranka 00:11, 18 wrz 2022

Martka napisał(a)
Mrokasiu, zaniedbałam z premedytacją w tym przypadku na nic się nie nastawiam, nie mogę tak wciąż atakować bliskich ogrodowymi tematami na miejscu wyczuję miejsce i sytuację i z pewnością będę czujna

„Na razie” to już krok w ich stronę czyli tulipanów Szafirki jakoś u mnie słabo rosły… krótko kwitły… ale to były dość przedogrodowe czasy. A miłe to maleństwa przecież. Hmm. Teraz to i ja zaczynam się zastanawiać

Martka a co ty skrzydeł dostałaś? Nie usiedzieć na długo. Trzeba strefę Schengen zamknąć lub ograniczyć.

Te szafirki co kiedyś były to prawie się nie spotyka. Genetyka robi swoje kilkanascie odmian same rosną bez ingerencji wsadzasz i rośnie

Szczęśliwej podrozy i wspaniałych doznan
Iwonka 09:45, 18 wrz 2022

Marta życzę udanej kolejnej wyprawy
W spontanie i braku planu zdarzają się fajne niespodzianki i tego ci życzę.
Angielskimi relacjami nacieszę oko podczas jesiennych wieczorów.
W czerwcu jadę na zwiedzanie i tu chyba musi być lista, brrr a tak lubię spontan
Co do ogrodów przydomowych a w zasadzie ogródków.
Anglia słynie ogrodami historycznymi. Z tymi współczesnymi bywa różnie.
Podoba mi się pod tym względem Holandia.
Tam wszędzie, jak to babcia mawiała "obejścia" ładne.
A nasz ogrodowiskowy piękny ogródek wśród bloków ma nasza Renia - Kokesz
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6265-osiedlowy-ogrodek
antracyt 09:47, 18 wrz 2022

Martka napisał(a)
[b]

Ciekawa jestem, czy nasiona powtórzą cechy? Może ktoś eksperymentował?

Ja w tym roku zebrałam nasiona i będę eksperymentować.
antracyt 09:54, 18 wrz 2022

Martka napisał(a)
Po pracy wykorzystałam czas na sadzenie nabytków sprzed 2 tygodni. Czas najwyższy, jesień w ostrym natarciu.
Heptacodium powędrowało na róg rabaty z hortensjami Limelight, a kiedy zrobi się za ciasno - moja siostra ucieszy się z każdego krzaczka hortensji.

Zrobiłam trójkąt judaszowcowy, na wiosnę zdejmę darń (najpierw zobaczę, czy przezimowały) i pod drzewkami planuję niewysokie zielone zadarniacze - będę myśleć przez zimę, odgapiać od Was. Stanowisko - półcień. Będą zmiany na rabacie "cienistej", tej z tyłu. Nudy nie będzie.

Jeden z dereni kousa powędrował w północno-wschodni róg - obecnie tak się tam rozpanoszyły astry nn, że nie widać, że go posadziłam. W przedogródku brakowało mi przesłony pomiędzy podjazdem i ogrodem, dodatkowo lekkiego przesłonienia tarasu przy schodach wejściowych. Tę rolę przypisałam dereniowi China Girl. Tu też będą zmiany. Od grudnia nie będzie w tym miejscu jodły w tle. Tu, gdzie jest dereń, po prawej będzie rabata, do ogrodu wąska ścieżka z trawy.

Stan doniczek - znów zero. Nie do wiary!

To ostatnie zdjęcie rewelacyjny klimat ogrodowy zapowiada.
Gdyby to było możliwe, przeniosłabym tą piękną jodłę do siebie... idealny zielony akcent na zimę.
LIDKA 10:09, 18 wrz 2022

U mnie leje i plany na niedziele wzieły w łep.
Fajne te Twoje wyprawy. Lubie relacje z nich.

Widok ma ogród extra. I wciąż nie do wiary co może zdziałać 1 silna babka z pasją. W 1 rok.
jolanka 16:46, 18 wrz 2022

Piękne będziesz miała wspomnienia z urlopu, tylko wzdycham
A na British Museum nie narzekaj , tam też mają ogrody - na obrazach
Rumianka 21:12, 18 wrz 2022

Obejrzałam relacje z ogrodów angielskich...aż rozmarzyłam sie...a u Ciebie jeszcze piękniej, wszystkie rośliny rozrastaja się w taki tempie jakby nie było żadnej letniej suszy...Brawo Martuś...