Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Iwony 10:42, 23 sty 2020

Do góry
Witam Wszystkich bardzo serdecznie
Mam na inię Iwona i od 2012 roku zaczęłam moja przygodę z ogrodem, a właściwie nie z ogrodem tylko z kawałkiem ziemi który kupiliśmy . Ogrodowisko podglądam już od jakiegoś czasu ale do tego żeby pokazać swój ogród (w wielkim tego słowa znaczeniu) dojrzałam chyba dopiero teraz. Tak więc zacznę od początku i pomalutku postaram się pokazać tak to wszystko się zaczęło.

Zakup kawałka pola

Brzozy które rosły

Na zakręcie. 10:16, 23 sty 2020

Do góry
Ooj jodły szkoda, brzozy można przyciąć i za bardzo im nie zaszkodzić, z jodłą gorzej. Pogoda szalona ale z końcem lutego podobno ma być jeszcze zima. Chyba poprzycinam już hortensje i pęcherznice. Taki kącik pod drzewem mógłby być fajny. Widziałam gdzieś fajny pomysł z podestem dokoła drzewa, mogłabym zrobić pod orzechem włoskim.Masz poważne plany z częścią warzywno- sadowniczą. Życzę powodzenia, będę podglądać.
Na zakręcie. 07:30, 22 sty 2020

Do góry
Też lubię te zakątki. Musiałam jednak poprzycinać brzozy i orzecha włoskiego. Nie chciałam ciąć ale brzozy rosną za blisko przewodów elektrycznych i niestety było to konieczne.Tak to jest jak sie sadzi małe patyczki i nie ma się wiedzy jak szeroka będzie korona drzewa. Orzech z kolei jest już bardzo duży i mocno zacieniał. Wiosne już widać , wzeszły mi tulipany, kwitnie leszczyna. Mam nadzieję, że jak przyjdzie zima nie zmrozi wszystkiego.
Ogród Cioci cz. 3 14:58, 21 sty 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Gosiu czy wiesz że jak w googlach wbiłam inspiracje to się pokazała Twoja część patrząc od garażu. Już z nowymi płytkami w trawniku. Miodzio
A przy okazji u siebie dosadzę 3 śliwy bo są już hortensje z patyczków od Kindzi i moje rozplenice. Myślałam o brzozach ale zrezygnowałam z nich jednak. Mam nadzieję że w tym roku ruszy wszystko z tych patyczków i zakwitnie.

Nie wiedziałamŚliwy są super. Brzozy też ale dla mnie w grupie i jeszcze najlepiej osobno
Tajemniczy Ogród 12:50, 21 sty 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
mam je od tego roku i bardzo lubię, bo niby wysokie (w drugiej połowie roku) a jednak nie przesłaniają

ale amazon mist też mam i bardzo lubię. w tej chwili bardzo ładnie trzymają formę (może trochę za bardzo się rozcapierzyły). w okolicy świerku trochę gorzej wyglądają niż te na słońcu.

Czyli u mnie na słońcu mają szansę I jakoś pasują mi te srebrzystości pod brzozy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:35, 19 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

s - stożek
k- kula plus te zielone nieopisane
czerwone kreski - Carex buchannanii
czarna kreska Ophipogon 'Nigrescens'
zielona kreska Carex Evergold
niebieskie kropki M. Morning Light
różowe kropki H. Vanille Fraise

Prawa strona tylko początek ruszyłam. Reszta nie wiem co jest.
Nie rysuj traw i stożka na leżąco ,rysuj jako rzut z góry. Te drzewa źle narysowałam, ale niech już tak zostanie.

Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź.
No niestety nie umiem tak rysować.

Prawa strona to wrzosowisko pod sosną, trawy co tam były narysowane to rozplenice Hamlen, a to czerwone to klon palmowy bordowy.

Chciałabym zachować prawą stronę bez zmian, na razie mi się podoba, zwłaszcza rozplenice.

Zapraszam cię do zerknięcia do mojego wątku i jeśli chciałabyś coś doradzić to będę wdzięczna. Ogród przy potoku

Tej wiosny chciałabym ogarnąć front ogrodu, właśnie tę rabatkę i tę po lewej stronie, wzdłuż wjazdu.
Na moim wątku możesz zerknąć na plan ogrodu.

Rabatę wzdłuż podjazdu chcę podzielić na pół, w dolnej części warzywnik w skrzyniach i krzewy owocowe, a w górnej części żywopłot ze Smaragdów i 3 drzewa, ale nie mogę się zdecydować , czy brzozy doorenbos, ambrowce czy grujeczniki?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:01, 19 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
i taki piękny romantyczny zachód słońca

i już moje, a nie sąsiada brzozy na jego tle

Uhm... tylko tego czasu na romantyzm mało
Czytam,że zabiracie się do porządkowania i przycinania drzew.
To dobrych prac życzę.
Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:48, 19 sty 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Psina cudna.
Cięcie mnóstwo, widzę, że z roku na rok coraz więcej. Brzozy naprawdę fajnie już widać. Moja purpurowa stoi w miejscu, jak zaklęta, ale co nie posadziłam w tym miejscu, nie rosło, ale nie wykopuję, bo mi się nie chce, najwyżej padnie

Irenko cięcia sporo bo muszę stare, chore powycinać i poprzycinać Babcia ileś tam lat temu lub tato sadzili, a potem nikt o to nie dbał bo miało samo rosnąć, tylko, jak obok chaszczory u sąsiada, kornikiem i innymi zarazami sieją to nie można liczyć, że bez opieki u siebie zdrowe się będzie miało, trzeba reagować na bieżąco. A babcia już sił nie miała, potem my nie chcieliśmy nic robić na siłę, teraz sytuacja wymusiła i jest możliwość posprzątać trochę w podwórku. Do tego jak sadzili nikt nie patrzył, że jak urośnie to w tym miejscu będzie przeszkadzać, bo nie myśleli do przodu, wtedy tylko kury tam mieszkały, a teraz jest inaczej zrobione
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 06:36, 19 sty 2020

Do góry
Psina cudna.
Cięcie mnóstwo, widzę, że z roku na rok coraz więcej. Brzozy naprawdę fajnie już widać. Moja purpurowa stoi w miejscu, jak zaklęta, ale co nie posadziłam w tym miejscu, nie rosło, ale nie wykopuję, bo mi się nie chce, najwyżej padnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:40, 18 sty 2020

Do góry
i taki piękny romantyczny zachód słońca

i już moje, a nie sąsiada brzozy na jego tle

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:32, 17 sty 2020

Do góry
Na specjalne życzenie zrobiłam sesje naszej Lary jak buszuje w brzeziniaku i lasku, gdyby ktoś pytał to brzozy i świerki pokazać chciałam ( nomen omen jeszcze trzy lata temu były tak małe, że trzeba było szukać w trawniku, a teraz psica jest odnośnikiem do ich wielkości)

Ogród w remoncie 07:43, 16 sty 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Asia piękny ten widoczek z brzozami wrzuciłaś, cudne to połączenie... chyba jakbym jeszcze raz zaczynała to jedną całą rabatę przeznaczyłam bym na brzozy i derenie... co do altany nie pomogę, bo doświadczenia w tym zakresie brak, ale wydaje mi się, że kwadratowa bardziej że tak powiem ustawna mi się wydaje... dobrze Wiola napisała, na pewno wybierzesz idealnie buźka

Myślę tak sobie czy nie za dużo tych dereni. Mam przecież wzdłuż ogrodzenia te Sibrica. Choć jak bym na wjazdowej posadziła inne odmiany?
Kwadrat, sześcian, sześcian kwadrat
Ogród w remoncie 19:23, 15 sty 2020

Do góry
Asia piękny ten widoczek z brzozami wrzuciłaś, cudne to połączenie... chyba jakbym jeszcze raz zaczynała to jedną całą rabatę przeznaczyłam bym na brzozy i derenie... co do altany nie pomogę, bo doświadczenia w tym zakresie brak, ale wydaje mi się, że kwadratowa bardziej że tak powiem ustawna mi się wydaje... dobrze Wiola napisała, na pewno wybierzesz idealnie buźka
Zielona przestrzeń 15:54, 15 sty 2020

Do góry
koliber napisał(a)

Ja też w tym roku dosadzam brzozy i na pewno jeszcze jakieś trzy drzewa na nową rabatę, ale jeszcze się nie zdecydowałam jakie to będą te drzewa

Platany rzeczywiście kupiłam ładne Podobają mi się. A i szczepienie jest wysokie, więc można sobie swobodnie chodzić pod nimi i robić porządki czy coś...

Odmachuję

Super plany masz z drzewami

Platany ciężko kupić tak wysoko szczepione i z koroną ładną....miałaś szczęście
Niech zdrowo rosną
Zielona przestrzeń 15:17, 15 sty 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Też tak mam
Forum wciąga jak nałóg
Dziękuję za życzenia,oby nam się

Kochana ja mam to samo....na wjazdowej już planuję małe zmiany ostatnie na pewno
U mnie też nigdy nie będzie skończony a planów jeszcze dużo i cieszę się
Ja też bez drzew sobie nie wyobrażam ogrodu w zeszłym roku posadziłam 8 szt. i już planuję jeszcze 1 brzozę dosadzić

U ciebie dojrzałam platany....ładne egzemplarze kupiłaś,wysoko szczepione

Macham

Ja też w tym roku dosadzam brzozy i na pewno jeszcze jakieś trzy drzewa na nową rabatę, ale jeszcze się nie zdecydowałam jakie to będą te drzewa

Platany rzeczywiście kupiłam ładne Podobają mi się. A i szczepienie jest wysokie, więc można sobie swobodnie chodzić pod nimi i robić porządki czy coś...

Odmachuję
Ogród w remoncie 13:29, 15 sty 2020

Do góry
No właśnie jesteś na dobrym etapie,że mozesz pozmieniać....
A co do altany równolegle do domu to ja właśnie nie mam równolegle.....i trochę mi to zgrzyta....ale jesli obsadzisz altanę roślinami to nie bedzie tak się rzucać w oczy ....

Zresztą musisz sama zdecydować w realu....

Ten widoczek piękny co wrzuciłaś
Brzozy,derenie,żywopłot.....uwielbiam... kurczę przez tą zimę to człowiek wymysla jakies zmiany.... i wiesz moją nową brzozową z dereniami planuję jeszcze poszerzyć za jakis czas i jedną brzozę dosadzić.....
Niech już ta zima się kończy....ha ha
Pamiętajcie o ogrodach 21:00, 14 sty 2020

Do góry
Aśka to nie ja, mam lęk wysokości więc sąsiad pomógł
Ja ściągałem gałęzie i pień za pomocą lin, musieliśmy bardzo uważać bo część grubych konarów była nad samiutkim dachem.
Teraz posprzątam i zobaczę czy wykorzystam te pniaki na coś.
Ewo tam już jest sporo funki posadzonych a w tym roku bedzie więcej i paprocie tam tez dam. W tej części ogrodu są jezscze cztery takie sosny, dwie brzozy i dwa modrzewie, więc półcień zostaje.

Aniu za nasionka tez się wezmę ale mam jeszcze jedną sosną do wycięcia (w innej części)ale to już sam i tam będą miskanty (na jej miejsce) oraz musze podciąć wierzbę i czeresnie. Na razie czas na cięzkie roboty
Pszczelarnia 09:43, 14 sty 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Ewo,bukiety przepiękne!!! Ten na zewnątrz wręcz królewski
Muszę koniecznie postarać się o derenie o zielonych i morelowych, czy pomarańczowych gałązkach! Cudne są. Czerwone mam. Może posadziłabym je też w brzózkach. Ciekawe jak dałyby radę, gdyby liczyły tylko na opady z nieba przy takich pijaczkach jak brzozy. Ty swoje podlewasz?

Bukiet zewnętrzny oklapł na boki, troszkę.

Oj tak, ostatnie 3 lata derenie podlewałam w lecie, nawet te, które nie mają żadnej konkurencji drzew. A te przy brzozach pomarańczowe (sadzenie zeszło- i tegoroczne) będą na pewno podlewane, bo tam też są cisy, a brzozy wiadomo, że to pijusy.

Derenie mają bardzo grubą warstwę ściółki wszelakiej - nie żałuję im.
Pszczelarnia 22:42, 13 sty 2020

Do góry
Ewo,bukiety przepiękne!!! Ten na zewnątrz wręcz królewski
Muszę koniecznie postarać się o derenie o zielonych i morelowych, czy pomarańczowych gałązkach! Cudne są. Czerwone mam. Może posadziłabym je też w brzózkach. Ciekawe jak dałyby radę, gdyby liczyły tylko na opady z nieba przy takich pijaczkach jak brzozy. Ty swoje podlewasz?
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 14:04, 12 sty 2020

Do góry
W jakiej odległości można posadzić brzozy doorenbos od żywopłotu ze smaragdów?

rabata od strony południowej (patelnia), szerokość 2,2m.
Planuję poszadzić tuje 70cm od płotu, to ile od tui posadzić brzozy?
czy nie będą sobie przeszkadzać? do jakiej wysokości poprowadzić żywopłot?

Zależy mi, żeby korony brzóz były nad płotem, dawały lekki cień na taras i zasłaniały widok z drogi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies