Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:33, 17 kwi 2015

Do góry
Witam koleżankę z problemem długiej i wąskiej działki. Wymiary mojej to 90m.dł 20m.szer., jeszcze do tego wszystkiego mam klin, ale tam już posadziłam brzózki i kompostownik, dom jest posadowiony na środku działki, innej możliwości nie było. Zapraszam do mojego wątku. Proszę o poradę, bo sama z tym problemem polegnę. Pozdrawiam
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:31, 16 kwi 2015

Do góry
Mężuś zrobił mi drugi kompostownik!!! Też drewniany. Ale przepraszam z góry - nie mam jeszcze odwagi wrzucać zdjęć. Uważam, że nie mam się czym chwalić - widziałam w Ogrodowisku tyle przepięknych ogrodów, a mój to na razie jedynie próba ogrodu...
Początki amatora z M2 16:27, 16 kwi 2015

Do góry
Dziękuje za powitanie i śpiesze z odpowiedziami:
Efffa - mam taką nadzieję
jona - w firmę projektującą nie chce się bawić, tu się pochwalę: wcześniej zajmowałem się aranżacją akwariów, także wolę powolutku samemu sobie radzić. Oczywiśćie z Waszą pomocą.
Warzywnik w tym roku tradycyjny bezpośrednio w ziemi, jeśli ślimaki dadzą zabardzo do wiwatu to w przyszłym roku bedą skrzynie.
Co do sadu, to troszke drzewek mam u teściowej, kwestia wykopania i przewiezienia także coś nie długo posadzę. Kompostownik będzie przed tą stertą traw i ziemi.
Ogród w cieniu brzozy 09:10, 16 kwi 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Nawet przy kompostowniku jest u Ciebie na co popatrzeć
Przez takie zdjęcia wzrasta moja miłość do róż. ...

Zgadzam się całkowicie z przedmówczynią Ale na pomysł żeby kompostownik tak upiększyć to nigdy bym nie wpadła. Cudnie
No faktycznie Leonardo ją tłamsi, a swoją drogą Leonardo pięka jest, też ją mam.
Początki amatora z M2 09:44, 15 kwi 2015

Do góry
Witaj Krzysiu . Ogród masz młodziutki, a więc będzie pusty, chyba, że się odziedziczy stare drzewa lub wynajmnie firmę zakładajacą ogrody. W innym przypadku trzeba małymi kroczkami wszystko samemu robić . Zapewniam, że to będzie przyjemna praca .
Na początek skupiłabym się na przedogródku i na tym, co wiesz, że chcesz, czyli warzywnik i sad. W przedogródku juz trochę posadziłeś . Czy pomiedzy roślinkami będzie trawa czy wysypiesz to korą lub kamykami?
Warzywnik możesz mieć już w tym roku. Czy będzie to tradycyjny warzywnik czy warzywnik w pojemnikach? Co byś chciał hodować? Z sadem pewnie będziesz musiał poczekać do jesieni, bo wtedy największy wybór odmian . Teraz kupisz drzewka w doniczce, a to drożej.
I koniecznie zaplanuj kompostownik
Początki amatora z M2 11:57, 14 kwi 2015

Do góry
Jeszcze raz na witam wasz wszystkich. Moja przygoda z ogrodem, domem oraz Ogrodowiskiem dopiero się rozpoczyna. Jak pisałem w powitalnym wątku mam na imię Krzysiek i mieszkam w Rzeszowie. Całe życie spędzone w M2 to i z ogrodnictwem człowiek nie miał doczynienia. Od Grudnia ubiegłego roku wraz z rodzicami wprowadziliśmy się do nowego domku. Na działce nie było nic poza trawą i chwastami, także zaczynam od podstaw tworzenie naszego ogródka.
Przez ostatnie kilka tygodni tylko przeglądałem forum i zachwycałem sie waszymi ogrodami, ba nawet sporo waszych rabat oraz aranżacji mmnie tak urzekło, że pozwoliłem sobie je zaznaczyć i czerpać z nich pełnymi garściami.
Jakiś tam wstępny plan na urządzenie ogrodu już sie w głowie tli, jednak musze brać pod uwagę zdanie rodziców oraz mojej przyszłej małżonki. Dlatego wszyskiego w ogrodzie będzie po troche, ale to już na podstawie fotek opiszę.

Przedogródek: Jak widzicie pierwsze nasadzenia już są.
Opaska z Bukszpanów zakończona zawijasem na około rózy, z czasem chce ją zagęścic i stworzyć z niej żywopłocik. Wzdłuż ogrodzenia świerczki miniaturki, przy siatce chyba 4 Cypryśniki dalej thuje szmaragdy. Na środku Świerk, który ma być "choinką". Badyl na pierwszym planie to najprawdopodobniej Platan. Na około "badyla" wsadziłem troszkę berberysów.
Idziemy dalej, lewa strona działeczki:

Następny badyl to hibiskus (prezent od mojej Lubej), na rabatce żwirkowej posadzona kosodrzewinka, którą chce prawodzić jako bonsai. U stóp tarasu posadzone 4 rododendrony, szczyt tarasu obsadony lawendą, mniej wiecej w połowie wysokości paseczek z trzemiliny.
A teraz pozostała część działki:
Zdjęcie z tarasu:

I prawa strona:

Jak widzicie "wieje" tu pustką. Tak w skrócie to co będzie zrobione na pewno. Lewa tylna część, tam gdzie stoją taczki to będzie warzywnik i sad. Wymyśliłem sobie oddzielenie tego od części frontowej ogrodu żywopłotem z berberysu oraz derenia białego, tam gdzie powbijane są paliki. Prawa strona tam gdzie sterta trawy będzie kompostownik, przed nim altana z grillem. A w miejscu gdzie niebieska plandeka bedzie stał garaż letni wraz z drewutnią.
Na koniec strona prawa domu:

Żywopłocik z thuj. Chciałbym poprowadzić go do końca jumb. Z tym, że nie wiem czy nie bedzie im za wąsko pomiedzy ogrodzeniem a płytami.
Co by tu więcej napisać? Jestem otwarty na waszą kytykę i pomysły co do zoorganizowania tego terenu.
Na koniec mam pytanie, bo strasznie wieje u mnie i zastaniawiam się czym obsadzić tył co by troszkę osłonić sie od wiatru i w przyszłości mieć troszkę cienia, bo dopiero połowa kwietnia a momentami straszna patelnia się już robi.
Pozdrawiam.
Ogród w cieniu brzozy 09:19, 14 kwi 2015

Do góry
Renatki dwie, dziękuję, już jest ok., Renato czy piszesz, że róże bez korzeni ktoś dostał? Ja już czekam, ma wszystko przyjść.
Karolu, dzięki.
Belladonna, koniecznie, ja dokupiłam teraz Eyes for you.
Mirko, Ewo niewiele mam jej fotek, bo ta rabata na końcu i kompostownik za nią, tylko takie ogólne fotki. Leonardo jest przy kostce, trochę ją przytłacza swoim kwieciem, Brother jaśniejszy na środku fotki, część jego pędów jeszcze bez kwiatów już wybija w górę.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:45, 14 kwi 2015

Do góry
Jana napisał(a)
no i właśnie doczytałam na Twoim wątku (bo czytam etapami, nie jest dla mnie do ogarnięcia za jednym razem ale szcun dla Tych którzy to zrobili), że po przycięciu hortensji z patyczków można mieć nowe, a ja swoje patyczki co prawda z jednej limki ale zawsze, wyrzuciłam na kompostownik... pobiegłam i nie zdążyłam...nie będę klnąć.... nie będę klnąć.. Gdybym przeczytała od deski do deski to bym wiedziała,człowiek się uczy całe życie

nie przejmuj się i pociesz, że za rok patyków będzie więcej
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:49, 12 kwi 2015

Do góry
no i właśnie doczytałam na Twoim wątku (bo czytam etapami, nie jest dla mnie do ogarnięcia za jednym razem ale szcun dla Tych którzy to zrobili), że po przycięciu hortensji z patyczków można mieć nowe, a ja swoje patyczki co prawda z jednej limki ale zawsze, wyrzuciłam na kompostownik... pobiegłam i nie zdążyłam...nie będę klnąć.... nie będę klnąć.. Gdybym przeczytała od deski do deski to bym wiedziała,człowiek się uczy całe życie
Ogród na piasku i z wielkim murem 17:32, 12 kwi 2015

Do góry
Ha,cis wgrał się w poziomie, i nie wiem jak obrócić zdjęcie przed wgraniem?

A teraz przygotowania pod kompostownik wg wskazówek uczestników Ogrodowiska.
Tylko kto będzie łapał te robale, jak trzeba będzie je przemieszczać? Na pewno nie ja!
Cały wieczór spędziłam czytając wątek o dżdżownicach kalifornijskich

stara wanna będzie zbiornikiem z odpływem do odpowiednio umieszczonego pojemnika

dół "się kopie"

cdn..
Autorom burzliwej dyskusji o dżdżownicach i tzw. herbatce - dziękuję!
Działka wkoło Lubczyka :) 20:12, 10 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu leszczyna fajnie zasłoni kompostownik, jestem za
W mojej szklarence buszował kot i połowę sadzonek zniszczył.
Coś nie mam szczęścia do własnych sadzonek
Wrzuciłam fotki, ścieżkę na nowej rabatce zrobiliśmy

Szkoda, że kot podniszczył sadzonki, ale może nie ma tragedii i odrosną jeszcze!
Dzięki o opinie w sprawie leszczyny, myślę, że może tam sobie spokojnie na uboczu w sumie rosnąć spokojnie będzie dojście do kompostownika, a jak coś, to będę ją od tamten strony przycinać
szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia bardziej jeszcze w stronę sadu, jutro może się poprawię i cyknę. tam gdzie jest deska na tej wysokości będą tujki, zostawione 50 cm od siatki, a od śroska tujki jest 1m zostawione, myślisz, że tyle jedno od drugiego wystarczy?
tą rabatkę z bylinami co tam jest teraz będę rozsadzać w przyszłości!
Działka wkoło Lubczyka :) 19:51, 10 kwi 2015

Do góry
Kasiu leszczyna fajnie zasłoni kompostownik, jestem za
W mojej szklarence buszował kot i połowę sadzonek zniszczył.
Coś nie mam szczęścia do własnych sadzonek
Wrzuciłam fotki, ścieżkę na nowej rabatce zrobiliśmy
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:51, 08 kwi 2015

Do góry
Witajcie ponownie. Mam jeden kompostownik drewniany a teraz dorobiłam się drugiego z tworzywa.Ponieważ kupiłam sobie termokompostownik i mam zamiar go postawić w miejscu, gdzie obecnie rośnie trawa mam do Was pytanie. Postawić go na tej trawie, czy zdjąć darń z miejsca, gdzie będzie stał kompostownik. Pozdrawiam.
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:34, 08 kwi 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)
sprawdziłam dzisiaj jeden kompostownik i kompost w nim wygląda tak

Ale masz tego złota ogrodników!!! Chyba muszę Cię "nawiedzić"
Kwiaty jaskrów bardzo lubię Jeszcze ich w tym roku nie widziałam. U Ciebie pierwszy raz
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:08, 08 kwi 2015

Do góry
sprawdziłam dzisiaj jeden kompostownik i kompost w nim wygląda tak

Co i jak? Nowicjuszka 15:51, 07 kwi 2015

Do góry
Aga, przecież gdybyś wygrała milion w totka to byś się nie bawiła, tylko kazała zrobić projekt ogrodu, wynajęła firmę, która by to wszystko ogarnęła i sąsiedzi by Ci zazdrościli pięknego "Twojego" ogrodu. Ja też robię z tego co mam, np kompostownik mąż zbije mi z palet, kamienie na skarpie w gabionach to też zdobyczne.
Byłam u Madzi, widziałam fajną ma skarpę w kamieniach, aż żal było by je zasłaniać, jak dla mnie to się prosi o niskie rośliny, żeby utworzyły "dywan". Zresztą Madzia pokazała zdjęcia jak to sobie wyobraża i pomysł jest fajny, teraz tylko powinna poszukać na necie podobnych roślin i je posadzić.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 17:32, 04 kwi 2015

Do góry
Witam wszystkich. Jeśli ktos chciałby kupić kompostownik z tworzywa to aktualnie w makro mają promocję, sa większe i mniejsze. Nabyłam takowy właśnie. Zobaczymy jak sie sprawdzi.
Sylu polecam książkę, pt :Kompost, ściółka , nawozy zielone" autor Paul Seitz. Kupiłam na Allegro za 3, 50, tam są wszystkie podstwowe wiadomosci na temat kompostowania. A po miesiącu nie bedzie kompostu, za krótko raczej.
Czasem słońce czasem deszcz 08:07, 04 kwi 2015

Do góry
Ewka, życzę słonecznych i radosnych Świąt Kompostownik niech stoi na swoim miejscu a ogród zachwyca cały rok

Wesołego Alleluja!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:03, 03 kwi 2015

Do góry
polinka napisał(a)

A z czego masz kompostownik? Mojego chyba tornado by nie uniosło

z plastiku muszę go przygwożdzić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies