Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:11, 15 lut 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Pracowita sobota, co? Jak dziś padniesz to wstaniesz dopiero jutro .
Wiolu, przypomnij mi proszę jak ma na imię Twoja magnolia? Formujesz ją, prawda?

Pewnie

Ja mam Susan moja piękna
tak formuję,ale tylko od dołu ...
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:06, 15 lut 2020

Do góry
Pracowita sobota, co? Jak dziś padniesz to wstaniesz dopiero jutro .
Wiolu, przypomnij mi proszę jak ma na imię Twoja magnolia? Formujesz ją, prawda?
Pszczelarnia 16:03, 14 lut 2020

Do góry
mi rośnie najlepiej ciemiernik wschodni, czarny też, a cuchnący dopada uwiąd- juz ze trzy razy próbowałam, nie doczekałam się kwiatów. Nie wiem o co chodzi. wapnuję, sadzę w cieniu, ziemię mam lekką, nie mokrą zdecydowanie, wręcz odwrotnie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:02, 14 lut 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

To ponawiam pytanie - jeśli nie magnolia to co???

Ja bym ci Kasiu zaproponowała 3 typy:

1. Wiśnia japońska Shimidsu Sakura. Mam te akurat odmiane i nie dosc, ze ma przepiekne kwiaty to rosnie niewysoka ok.5 m, o pokroju szeroko (srednio)stożkowym i co ważne ma duze liscie ktore przepieknie wybarwiaja sie jesienia na oranże i bordo. Jak dla mnie ideal. Do tego jest bezproblemowa. Dobra do przycinek i formowania. I zawsze kwitnie bez kaprysu.

2. Prunus Okame - niewysoka, nardzo wczesnie startujaca, na poczatku forma jakby płacząca z czasem niewysokie drzewko, u mnie rośnie nad oczkiem. Bardzo urokliwa ze wzgledu na pokroj i niewymagająca

3. Dereń kousa - dosc szybko przyrasta, docelowo niewysokie drzewko, ładne kwitnienie i ładne wybarwianie, toleruje słonce u mnie rosna w duzym słońcu, ale nada sie i do cienia i polcienia.

Nie bede wiecej wymyslac, no chyba ze cos mi do glowy jeszcze ciekawego wpadnie. A magnolie i tak bym kupila
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:37, 14 lut 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Oooo, zapomniałam, kupiłam Lenei Albę, która okazała się być tylko Lenei (miała być biała a jest ciemnoróżowa)
Lennei Alba też ma fajmy pokrój

Pamiętam Twoją Lennei, chętnie bym ją przygarnęła, mnie akurat w tym miejscu bardziej pasuje różowa .

UrsaMaior napisał(a)

Ona się musi zaaklimatyzować, pewnie dlatego narzekali. Potem daje czadu.

Pytanie ile lat trzeba czekać .

TAR napisał(a)

to byla moja druga mysl jako zaslaniacz cos innego, cos co wczesnie zaczyna miec liscie a magnolke kupic jako chciejstwo-kaprys

To ponawiam pytanie - jeśli nie magnolia to co???

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ty, a Śliwa wiśniowa nie może być? Ona ma taką zgrabną koronę, gęsta, niezbyt wysoką?

Tiaaa, ja śliwy wiśniowe bardzo lubię i taka np. Pissardi byłaby tu idealna tyle tylko, że obok posadziłam bordowego klona Royal Red i chyba dwa bordowe drzewa obok siebie to jednak za dużo .

Magara napisał(a)
Kasia, ja się oczywiście nie znam na rzeczy ale jak zliczasz punkty to ja oddaję głos za magnolią - dużo o nich ostatnio czytam i dochodzę do wniosku, że brak magnolii w ogrodzie to duży minus ujemny
Dziś osobiście podjęłam decyzję, że tą moją pierwszą będzie Gienka, ale już myślę gdzie by kolejne posadzić

Na razie magnolia jest na czele stawki, jestem przekonana, że znajdę odpowiednią . Trochę mnie ta kapryśność Gienki odstrasza choć ta Izy rośnie jak głupia i pięknie kwitnie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:30, 14 lut 2020

Do góry
Zana napisał(a)
Kolumnowa w podobnym kolorze jest Burgundy Star, kwiat całkiem inny w kształcie.

Dzięki, zapisałam sobie choć nie wiem czy ona za bardzo nie idzie w czerwony... Ale zdecydowanie muszę szukać odmiany o pokroju kolumnowym lub owalnym, wyprostowanym i zwartym.

Gosiek33 napisał(a)
Kasya miała, musiała wykopać bo całe drzewko zmarzło. W szkólce dowiedziałam się, że zmarzniętych kwiatów nie da się łatwo z niej usunąć. Patrzyłabym na wysokość, pokrój i wielkość liści jakie potrzebne są dla zasłonięcia tego miejsca. Ładny kwiat kup sobie jako dodatek

Hmmm, tak mi się ta magnolia w tym miejscu widzi, że chyba ciężko mi będzie z niej zrezygnować . Natomiast niekoniecznie to musi być akurat Genie. Ale muszę poczytać o odmianach, popatrzeć też na liście bo rzeczywiście tu by mi się przydała taka o dużych liściach - wtedy będzie dekoracyjna również poza okresem kwitnienia.

jolanka napisał(a)
Sporo osób narzekało na O. na Genie, nie wiem dlaczego potrafi być kapryśna.
Z tego co wiem to Aleksandrina jest z tych późniejszych, nawet u mnie miała sporo kwiatów. Tylko ona jest taka bardziej rozcapierzona a w tym miejscu u Ciebie Kasiu powinna być „grzeczniejsza” kształtem.
Podobała mi się ta, którą kupiła Anula w ub roku, tylko ona trochę żółtawa
Nie wiem czy się nie mylę ale Milka ma mnóstwo magnolii.

Dzięki Joluś, zapomniałam o Milce i jej magnoliach, zajrzę sobie do niej w weekend i podpytam. Masz rację, tu muszę mieć bardziej zwartą formę .
Ogród bez reguł 17:52, 13 lut 2020

Do góry
Jeszcze w temacie magnolkowym - trafiłam na taką nowość Till March Frost i się normalnie zakochałam . Nie wykluczam nabycia drogą kupna. Na razie (na szczęście ?!) niedostępna...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:56, 13 lut 2020

Do góry
A ja znalazłam taką i się w niej zakochałam . No koniec świata, kupię sobie magnolię...!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:25, 13 lut 2020

Do góry
Grujecznik będzie zbyt ażurowy, magnolia w sam raz.

Im więcej propozycji tym lepiej
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:02, 13 lut 2020

Do góry
Magnolia to dobry pomysł wiosna zakwitnie a potem da dosc spore ulistnienie zeby zaslonic
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:52, 13 lut 2020

Do góry
U wielu z Was mniejsze lub większe planowanie i dyskusje co, gdzie i z czym posadzić więc postanowiłam dołączyć ze swoim pytaniem pt. "Co tu posadzić?" .

Chodzi o miejsce, które widzę z okien salonu oraz tarasu czyli miejsce, w którym łączy się stara działka z nową. Chcę przesłonić nieco widok domek ogrodnika i to co za nim czyli dom sąsiada.

Te cienkie zielone kreski to posadzony jesienią grujecznik, który zamierzam przesadzić w inne miejsce. Czerwony gryzmoł to właśnie to przyszłe coś - duży krzew lub małe drzewo dorastające do 4-5 metrów. Po lewej stronie zdjęcia widać klona Royal Red - pomiędzy nim a domkiem ogrodnika jest jakieś 5 metrów więc to coś co chcę posadzić musi się tam zmieścić z koroną.

I teraz tak - ostatecznie mogę w to miejsce przesunąć tego grujecznika (w plecach rabaty są szmaragdy a przed nimi będą Limki) ale mam obawy, że on może urosnąć znacznie wyższy niż te 5m i z tym klonem to chyba nie bardzo będzie to wyglądać... Lepsze byłoby chyba coś co by z koroną zmieściło się, że się tak wyrażę, pod koroną klona. Poza tym nie wiem jak on mi będzie rósł (nie znam odmiany) - na razie ma 2,5m wysokości i jakieś 0,5m szerokości. I mam dla niego chyba fajniejszą miejscówkę .

Tu by mi pasował krzew o kolumnowym pokroju maks. 3m szerokości albo jakieś drzewko.
Pomyślałam o magnolii - takie do 4-5m to Genie, Nigra, Susan, Betty, Black Tulip, Alexandrina. Nie znam się na magnoliach kompletnie.
A jeśli nie magnolia to co???

Ogród z rzeźbą 23:07, 12 lut 2020

Do góry
Anula, dzięki za przemyślenia, a w szczególności to, że magnolia w półcieniu nie jest złym pomysłem i da radę - do wyboru konkretnej mnie to bynajmniej nie przybliżyło, ale zachęciło do dalszego kombinowania
P.S. Magnolia parasolowata...???

A co do Pacholęcia i Autorów - moja Babcia mawiała: "małe dzieci spać nie dają, a duże żyć" - a że była przed wojną urodzona, to na pewno wiedziała co mówi
Przedogródek pod dębem 17:14, 10 lut 2020

Do góry
Niewątpliwie najpiękniejszym jest okazały dąb ( stąd nazwa mojego wątku).
Wzdłuż drogi asfaltowej ( na szkicu odcinek 25 m) rosną świerki. Te mogłyby zostać choć nie są urodziwe. Miedzy świerkami i asfaltem jest najpierw chodnik z betonowej kostki, pas ziemi około 1,5 m a później ligustrowy żywopłot z wrośniętym weń płotem z siatki. Ten płot chciałbym wymienić ale to osobna historia. Pas ziemi zagospodaruję. Bedę się inspirował pasem ziemi Szefowej( bardzo mi się u niej podoba).
Odcinek płotu z siatki o długości 32 m odgradza mnie od sąsiedniej posesji. Pięknie zagospodarowana. Wzdłuż tej siatki sąsiadka posadziła tuje. Tuje są widoczne na ostatnim zdjęciu powyżej po prawej stronie oraz tutaj - na wprost

Na zdjęciu widoczne są trzy rachityczne sosny, chcę je wyciąć bo będą mi wyciągały wodę z grządek. Wzdłuż drogi szutrowej zacząłem sadzić:
najpierw magnolia, później azalia a później rh Nowa Zemla. To są moje pierwsze nasadzenia na tej działce.
No i dalej stanąłem. Nie wiem jak zagospodarować ten teren. Widziałem u Sylwii podniesione rabaty. Chciałem takie zrobić z kantówek naokoło dębu. Jednak napisaliście, że dąb nie lubi przysypanych korzeni. Odstąpiłem od zamiaru.
Najbardziej zależałoby mi abyście pomogli wytyczyć rabaty. W jakich miejscach, jakie kształty, jakie wielkie. Podoba mi się ogród złudzeń i niespodzianek Kasi. Coś podobnego. Widziałem to również w Augsburgu. Obecnie decyzja co na poszczególnych rabatach jest drugoplanowa. Najpierw jakie rabaty i gdzie. Nie wiem czy ścieżki robić zawiłe czy proste osie widokowe.
Muszę teraz przerwać. Dokończę wieczorem.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:56, 06 lut 2020

Do góry
Ubiorek i niezapominajki mają teraz swoje 5 minut Te ostatnie pomimo plewienia wciąż gdzieś się nieoczekiwanie pojawiają
i przybywa niebieskości w ogrodzie - zaczynają brunnery, czyli tzw. kaukaskie niezapominajki

Czosnki niektóre porosły tak ogromne z tak mięsistymi liśćmi,
Konwalie lada chwila zakwitną w tych wszystkich zakątkach gdzie się bezkarnie rozeszły po ogrodzie

Magnolia Susan zakwitła... 3 kwiatkami. Muszę ją przesadzić (chyba ma zbyt suche miejsce) albo przynajmniej przyciąć. Może to ją zmobilizuje do lepszego kwitnienia

Piwonie pięknie zapaczkowane
Kalina cała w pomponikach - szkoda że tak kochają ją mszyce
I słodki zapach mahonii...
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 21:20, 03 lut 2020

Do góry
Dokładnie o nim myślę intensywnie tylko się zastanawiałam czy on się nisko rozgałęzia.

Magnolia niestety być nie może, chyba tam dla niej zbyt przewiewnie. Chętnie bym też przygarnęła judaszowca "forest pansy" ale dla niego również potrzebna zaciszna miejscówka. A tam wygwizdowie i ciężko o osłonę.

Derenia kwiecistego brałam pod uwagę ale ten też zbyt delikatny.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 20:50, 03 lut 2020

Do góry
Klon ussuryjski…? A magnolia...? też może być wielopniowa i rusza baaardzo wcześnie, ma ozdobne owocostany i przebarwia się jesienią... no wybór masz koleżanko spory, bo dużo jest ładnych wielopniowych drzewek / krzewów. Dereń kousa?
Ogród bez reguł 13:58, 01 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

I te przylaszczki nie domagają się zasadowej gleby...? Bo magnolia woli chyba bardziej kwaśną...? To może nie trzeba tak rygorystycznie przestrzegać tej zasadowości...

jak widac nie
popatrzylam - zaczynają kwitnąć, widze tez pierwszego krokusa (jeszcze zamkniety, ale kolor widac)
hiacynty w blokach startowych - widac pąki
Białystok 1 lutego 2020
i leje deszcz, nie śnieg
Ogród bez reguł 12:40, 01 lut 2020

Do góry
UlaB napisał(a)

ja widzialam (u nas, nie w gorach ) ale byl to śnieg standardu marcowego w ilosci symbolicznej, stopnial w kilka godzin :/
przylaszczki mam pod magnolią i pod hortensją pink anabelle, ciemierniki w zupełnie innych miejscach
Pod hortensją po przylaszczkach pojawia sie hosta. Zwykle na przedwiośnu jest tam łyso, potem kwiaty, potem liscie i na koniec hosta. W tym roku w styczniu mam zielone liscie przylaszczki, hm. Chyba nie tak to zawsze wyglądało.... Gdy rusze korę widzę pąki. Nie wiem co tu zrobic z tymi liśćmi przylaszczki, chyba wytne przed kwitnieniem. Musze jeszcze spojrzec co sie dzieje pod magnolią.

I te przylaszczki nie domagają się zasadowej gleby...? Bo magnolia woli chyba bardziej kwaśną...? To może nie trzeba tak rygorystycznie przestrzegać tej zasadowości...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:07, 31 sty 2020

Do góry

Wcale się Tobie nie dziwię bo jedt piękne.
To może inaczej: zamiast 'lizakow' magnolia pod nią zimozielony szkiwlet np rozrzucone kulki 'sypniete' jeżówka i stipa?
Pszczelarnia 08:03, 30 sty 2020

Do góry
klon Brilliantissimum?-też go tam nie widzę, ale może dlatego, że nie przepadam za innymi liśćmi niż zielone, bordowe od biedy.

Szukasz rozjaśniaczy rozumiem?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies