Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwitnące skarpy 09:32, 30 sie 2017

Do góry
Fotka z porannego wypadu na kurki jest jeszcze zamiar ukręcenia jakiegoś ciacha
Ogród w skali mikro cz.II 09:31, 30 sie 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
Mikro ogród pozdrawia Was z tej zimnicy

Fajne ujęcie ogrodu. Wiesz dopiero teraz dojrzałam że masz kupę trawnikado ewentualnego zabrania

Narożnik tarasu po prostu miodzio uwielbiam czas rozplenic i innych traw
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:29, 30 sie 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Widzę, ze ptaszki co i rusz w nowym otoczeniu Masz, Dorotko do tego rękę

Czy ten miskant to Variegatus? Rewelacyjnie świeci na rabacie

Ptaszki to moje ulubione dekoracje i mam ich na prawdę sporo. Kiedyś znajoma myślała, że ja te same ptaszki przenoszę w różne miejsca. One zazwyczaj mają stałą miejscówkę.
Trawka to miskant Variegatus bardzo ją lubię, próbowałam nawet ją rozmnożyć przez podział, ale tylko jedna sadzonka przetrwała.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:28, 30 sie 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
A może z większym rozmachem?

W lewym górnym rogu niewiele dokładać - tylko przesłonę dla malin.
Skrzynie skupić w prawym rogu. Może nawet ten placyk, który tam chyba planowałaś by się zmieścił?

Tą rabatkę przy basenie powiększyć maksymalnie. Można na niej pomyśleć o jakimś drzewku, żeby przełamać wrażenie patelni.

Trawnik wtedy szedłby po przekątnej.

Rośliny sadzić większymi plamami, żeby nie trzeba było wytężać oczu, żeby je z domu dostrzec

Dobrze radzisz....

Na pewno przeciągnę do przodu tylne rabaty, skrzynie dam na prawo- tam sie zmiesczą...placyk jednak tam nie powstanie...(za blisko jednego sąsiada-może bedzie obok basenu)...
Powiększenie rabaty przy basenie w takim kształcie to super pomysł drzewko już tam nawet rośnie- świerk koreański- aż 0,7m ma
Zaraz wrzuca aktualne zdjęcie jak tam na razie wygląda...
Roslinki rozmnażam na te większe plamy. Wczoraj liczyłam ile wyjdzie mi sadzonek z 20 kęp trzcinnika KF- stwierdziłam, ze może być nawet 80 sadzonki nie będa zbyt małe a zrobią już robotę w przyszłym roku
Madżenie ogrodnika sezon 2017 09:27, 30 sie 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Marzenka o jakim szczawiku tu mowa?
o takim...
Pszczelarnia 09:22, 30 sie 2017

Do góry
Ewo dla Ciebie kwiatuszki zostawiam Dzięki za nasionka
Pod bosymi stopami 09:12, 30 sie 2017

Do góry
Wani napisał(a)
Czy podzielenie działki linią żywopłotu w miejscu zielonej linii (tył) to zły czy dobry pomysł? To miejsce które najbardziej chcę osłonić bo taras widać z ulicy. Obsadzenie pod płotem tylko częściowo rozwiąże problem bo taras jest wyżej niż płot. W dodatku żywopłot na całości zabierze mi miejsce które bym mogła wykorzystać na maliny np.

Na razie trudno powiedzieć. Pomysł sam w sobie nie jest zły, ale 2 metry to IMO za wysoko w tym miejscu.
Czy ja dobrze rozumiem, że maliny chcesz posadzić przy ogrodzeniu? Sąsiadów chcesz dokarmiać, czy co?

Wani napisał(a)
Zaznaczyłam jeszcze na czerwono bramę wjazdową. Powinna przyjechać w przyszłym tygodniu. Wymazałam rabatę z jednego boku tarasu bo tam ma być placyk "roboczy" i roślin nie będzie.

Brama jest w cokolwiek dziwnym miejscu - chyba ciężko będzie wjeżdżać do garażu? Jesteście czymś zmuszeni do takiego umiejscowienia?
Pojęcie "placyk roboczy" jest mi nieznane - do czego konkretnie jest Wam potrzebne to miejsce?
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:09, 30 sie 2017

Do góry
Nebel

Mentcha Golden Spirit kupiony w 2010 lub 11 ale w międzyczasie był dwa razy w stanie agonalnym -odbijał prawie od zera

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:56, 30 sie 2017

Do góry
Fotka robocza z samego rana - siedziska na miejscu docelowym. Zobaczcie ile przed nimi jest miejsca - da się wygodnie przejść. Rabata w miejscu przed siedziskami ma 1.9m, potem się poszerza więc jest nieźle .

I teraz mam pytanie bo chcę pojechać dziś po rośliny - pod oknem przy tuji jest 1m - czy dam rade wcisnąć tam miskanta? I jakiego byście radziły?
Pod bosymi stopami 08:55, 30 sie 2017

Do góry
Czy podzielenie działki linią żywopłotu w miejscu zielonej linii (tył) to zły czy dobry pomysł?
To miejsce które najbardziej chcę osłonić bo taras widać z ulicy. Obsadzenie pod płotem tylko częściowo rozwiąże problem bo taras jest wyżej niż płot. W dodatku żywopłot na całości zabierze mi miejsce które bym mogła wykorzystać na maliny np.
Część widoczna z tarasu znacznie by się zmniejszyła co ma pewnie i wady i zalety Sam żywopłot wydzielający tą część nie miałby być zbyt wysoki, na pewno nie wyższy niż 2 m. Stworzyłby przy okazji ekran do obsadzeń. Muszę brać pod uwagę że plac zabaw w tej formie będzie potrzebny jeszcze 3-4 lata. Potem pewnie zostaną same huśtawki, może jakiś domek ogrodowy w kącie sadu... Po likwidacji placu możnaby dosadzić żywopłot.

Zaznaczyłam jeszcze na czerwono bramę wjazdową. Powinna przyjechać w przyszłym tygodniu. Wymazałam rabatę z jednego boku tarasu bo tam ma być placyk "roboczy" i roślin nie będzie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:52, 30 sie 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
Macham na szybkiego i lecę dalej...

Buziak!

O jaaaaaa....Ale fajnie...gdzie to?
Ogrodowy spektakl trwa ... 08:51, 30 sie 2017

Do góry
mira napisał(a)

Właśnie nie wiem co z zieloną cukinią - słyszałam już że tez ktoś miał zieloną i nie było - ciekawe o co chodzi.

Ha ha ha kleome masz maje sadzonki - nie wiem co lubi ale ja też w ub roku miałam lepsze - nie wiem czy woli sucho czy mokro chyba odpowiednio

hmm to teraz nie wiem co z pysznogłówką - podzielić ją trzeba by nie zatraciła się ale nie chciałbym żeby się skarliła - hmm może lepiej wiosną - ktoś wie?

Ja napiszę o cukinii - mam odmianę Soraya zieloną, nie nadążałam przerabiać.
Może to dobra odmiana, w przyszłym roku posadzę tą samą. Żółtą też mam, podobne ilości Kocham to warzywo
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:48, 30 sie 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Halinko pytam bo ivory halo mają swój ładny kulisty kształt i w zasadxie same sie kulkuja ())i gdyby moje nie zaczęły się zlewac w żywopłot to nie wiem czy bym je ciela jeszcze oprocz ciecia w marcu one zawsze dość "gęsto" wyglądały ))

Twoje są bardzo ładne chyba nawet większe niż moje na starcie )))

Te Sibirica wyglądają też ładnie i gęste, są duże już ke trochę od dołu skorygowałam .Posadziłam od str wschodniej osłoniętej gdzie latem jest dużo słońca.zobaczymy jak pójdą A to cały krzak Sibiricy.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:46, 30 sie 2017

Do góry

Ogród z wilkiem zamkn. 08:45, 30 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Magda, ale Ty działasz kobieto!
Obejrzałam sobie jeszcze raz Twój skalniak i jak nie lubię tak u Ciebie bardzo mi się podoba .
Jakoś nie mogę się zorientować - po prawej stronie masz warzywnik, kompostownik i będzie basen a co jest po prawej? Bo to palenisko jakoś tam tak upchnięte przy tym warzywniku...

Dziękuje za odwiedziny
Po prawej rabata z limkami, wrzosami itp , na wprost serbowo- różana i umbrowa
od prawej strony

Środek

I na lewo (umbrowa oddziela warzywną część ogrodu )

Palenisko upchnięte ,bo nie mam na niego pomysłu zbyt rzadko używane ( 4-5 razy w roku ) żeby go eksponować
Pa . Jeszcze mi wpadł do głowy pomysł .zeby basen dać przy tarasie nad skalniakiem ( muszę pomierzyć ,czy by tam się nie zmieścił pi drobnych przeróbkach ) wtedy to ognisko mogłoby być tak jak babka z kamiennego radziła
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:43, 30 sie 2017

Do góry
Wrzosy zaczęły

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:41, 30 sie 2017

Do góry
Macham na szybkiego i lecę dalej...

Buziak!
Lianne's Siergrassen - holenderska preria 08:39, 30 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Pisze o swoim ogrodzie jak o miejscu ucieczki do ciszy i zadumy – tak też jej ogród odebrałam. Bardzo, bardzo kontemplacyjnie. Choć roślinność w ogrodzie jest niezwykle wietrzna i wyrazista.

Będę chciała wrócić tam o innej porze roku.

Mnie zainteresowała te bordowe łodyżki, czy to arcydzięgiel?
Moja glebo terapia 08:26, 30 sie 2017

Do góry
I jeszcze hortensja

Moja glebo terapia 08:24, 30 sie 2017

Do góry
I takie jeszcze jesienne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies