Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Doświadczalnia bylinowo-różana 23:22, 28 gru 2019

Do góry
Swieże przyrosty na cisach, hibiskusach, morwie. I "związana" świdośliwa

W tym roku nie sfotografowałam brzozy, a pamiętam, że się ładnie złociła...
Ogród wśród pól i wiatrów 17:54, 22 gru 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Jesteś!! Te hektary widoków, kolorów, piękności!!!!
Ahhhh ohhhhh cudnie jest!

Jestem, jestem Dziękuję za miłe słowa. Jesień rzeczywiście była bardzo kolorowa w naszym ogrodzie. Szczególnie brzozy się pięknie wyzłociły. Sama do dziś chętnie patrzę na te zdjęcia.

Zimozielona rabata 25 metrów 17:25, 19 gru 2019

Do góry
Witam,
mieszkam na wsi z tyłu 0,5 ha działki mały sad, z przodu domu miejsce pod ogrodzeniem, w którym zaplanowałam rabatę zimozieloną.

Dodatkowo wymyśliłam, że zaprojektuję ją sama jednak chyba mnie to przerosło

w centralnym punkcie kilka cyprysików groszkowych boulevard jako tło dla brzozy ghost grayswood (białokora) a pod nią dwa derenie rozłogowe Cardinal lub Siberica. I tutaj utknęłam... miejsca dużo zarówno wzdłuż (25m) jak i na szerokość.Lubię rodzime gatunki mogą być też duże. Myślałam też by wkomponować tam ognik lub jarzębinę, berberys, świerk kłujący.

Bliżej mi do rabaty leśnej niż pięknie wytyczonej z oryginalnymi drzewkami.Marzy mi się pięknie wyglądająca naturalistyczna rabata zimozielona gdzie ptaki mogłyby znaleźć coś dla siebie a widok zimą zapierałby pierś..

Macie jakieś pomysły? Może polecicie jakieś biuro projektowe które takie rabaty wykonywało (w ostateczności) )POMOCY
Długi i chudy 08:47, 18 gru 2019

Do góry
Jeszcze Asiu odnosząc się do tego co napisałaś
"sosna aurea, brzoza doorenbos, jabłoń kolumnowa, dwie kaliny bodnanteńskie i tamaryszek."
- Tamaryszka chcę mocno strzyc, ale też zrobić z niego taki parasol,
- jabłoń kolumnowa z tego co wiem na szerokość wiele nie urośnie,na wys. ok 3 m
- kaliny chcę prowadzić na małe drzewka.

Największe wątpliwości, mam w stosunku do brzozy i sosny (podobno aurea rośnie mniejsza).

A propos rewolucji i bólu głowy, to jest to czas kiedy jeszcze można wyeliminować błędy , także za wszelkie rady dziękuję
Tajemniczy Ogród 11:40, 16 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)
Witaj, ogród zachwycający, brzozy cudne, no i tom piękny. Gratulacje

Bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:42, 15 gru 2019

Do góry
Ogników tam nie chcę, potrzebuję coś w miarę bezproblemowego i zimozielonego, mam swiadomość, ze będe pewnie czekać z 5 lat aż urośnie...no i brzozy po sąsiedzku dobrze by dało rade bez podlewania...czy to realne?
Szukam wątku „Ogród w cieniu brzóz” 21:00, 14 gru 2019

Do góry
Czy o ten chodzi może czy jakiś inny?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:14, 14 gru 2019

Do góry
Witaj Mirko, miło że ci się chciało całość poczytać. Dziękuję za miłe słowa. Po powrocie do pracy jest niestety jeszcze trudniej wyrwać się do ogrodu ale postaram się zrobić jak najwięcej, ile się da.
Brzozy na razie rosną, czekamy na ich delikatny cień. Jednocześnie myślę czym je zastąpić, jaką odmianą bo podobają się nam bardzo niestety te odmianowe są praktycznie niedostępne u mnie.
Derby u mnie mają robić za żywopłot, nie były jeszcze cięte radykalnie ale co roku lekko skracam przewodnik i inne gałązki dla zagęszczenia. U mnie one za mokro mają ale jak będzie pod nimi rabata to będę obserwować czy konieczne jest nawadnianie.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 06:54, 14 gru 2019

Do góry
Witaj, wątek jeszcze krótki to przeczytałam cały.
Młodziutka mama to i czasu masz niewiele. Bardzo ładna łączka na przedpłociu
Jako że mam posadzone zwykłe brzozy 20 lat temu, teraz są już ogromne, to odradzam. Bardzo trudno utrzymać rośliny pod nimi. Poza tym bardzo śmiecą jak sypią nasionami.
Rozsiewają się i trzeba je pielić.
Poza tym są przepiękne
Świerki serbskie szybko rosną, mam trzy, nie wiedziałam że można je ciąć, zresztą chyba bym tego i tak nie robiła, bo jak z drabiny?
Porosły, są już ogromne,też bardzo osuszają i wyjaławiają glebę wokół. Jak chcesz żeby przy nich coś rosło, to musisz je trzymać w ryzach, i może założyć przy nich nawodnienie? Ja pod moimi mam runiankę, ta daje radę, marzankę i bodziszki korzeniaste dostałam od forumki w zeszłym roku, dają radę
Ptasi gaj 01:09, 14 gru 2019

Do góry
Elu!
Dawno u Ciebie nic nie pisałam, choć przyznam, ze często zaglądam. Niestety ogromnie jestem nieczasowa ostatnio
Twój zakątek brzozowy skradł zupełnie moje serce Gdybym miała choc ciut większą działkę to pierwsze co to posadziłbym brzozy i wrzosy i trawy...
Rozmarzyłam sie

Nie myślałam że Twój ogród taki duży. Dopiero ostatnio dodawane fotki pokazały jego skalę.Piękny! Ale pracy sporo!

Pozdrawiam
Długi i chudy 18:11, 11 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)

Ogród Gabik znam bardzo dobrze, jest piękny. Odpadłam trochę po metamorfozie, zaraz podejrzę brzozy, dziękuję

A znasz wątek Wersja mini mini albo Ogród Magdalenka, albo Lawendowy zawrót głowy, albo Ogród do kwadratu. Mała Eleczka to też mały ogródek, Miejsko i sielsko też.
Lecę w kulki większy, na pewno znasz
Bardzo ładny, ale większy jest Ogród z perspektywą na przyszłość.

Ciekawa jestem, które już znasz
Długi i chudy 10:15, 11 gru 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Asiu, widziałaś to? Przycinane brzozy.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek?page=299#post_1

Ogród Gabik znam bardzo dobrze, jest piękny. Odpadłam trochę po metamorfozie, zaraz podejrzę brzozy, dziękuję
Długi i chudy 09:25, 11 gru 2019

Do góry
Asiu, widziałaś to? Przycinane brzozy.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek?page=299#post_1
Długi i chudy 19:26, 10 gru 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Zależy co ma rosnąć pod brzozami: byliny czy krzewy. U mnie nawet sucholubne miały ciężko, 100 cm od pnia dorosłej brzozy (czyli po 10 latach). Na lepszych glebach jest na pewno mniej.

Dzię Ci, to cenna uwaga
Długi i chudy 12:13, 10 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)

Dziękuję Ci Ewo za radę, no myślę że na pewno przed żywopłotem,
A jaki jest przy dorosłej brzozie ten obszar w którym nic nie urośnie ?
Może to glupie pytanie, ale nie wiem tego

Zależy co ma rosnąć pod brzozami: byliny czy krzewy. U mnie nawet sucholubne miały ciężko, 100 cm od pnia dorosłej brzozy (czyli po 10 latach). Na lepszych glebach jest na pewno mniej.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:06, 10 gru 2019

Do góry
Omg ! ale przepiękny masz ten ogród
Wszystko tak porosło brzozy jakie grubiutkie mają pnie czekam aż moje cieniaski tegoroczne urosną
Stipy i inne trawy robią u Ciebie robotę do tego trochę kwiecia ,przepięknie

Czekam na świąteczne dekoracje
Długi i chudy 11:26, 08 gru 2019

Do góry
Anda napisał(a)

O proszę, jakie ładne trójkąciki w ramkach

Przy wejściu do tego "pokoju" nie będzie cisów i obie rabaty chcesz równej długości? Drugiego jarząbka też nie będzie? Tego pierwszego odsunęłabym jednak od brzozy o kolejny metr.

Wszystko bedzie, bardziej skupilam sie tu na ławce i różach.
I takie mam zagwostki, czy 50 cm na zywoplot z cisa fasigiata wystarczy?

I gdzie ma być ten drugi jarząb? W tej chwili chyba w tym miejscu, o którym Ewa pisała jest tamaryszek, czy on wylatuje?
Długi i chudy 11:08, 08 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)
Rabata przy polu, takie przemyślenia po tym co mi Ewa wyrysowała pięknie, to brazowe to ławka.
Myślę o takich niewysokich różach margo koster
Chyba że coś innego znajdę, zdrowe, pomarańczowe, nieduże dla początkujących

O proszę, jakie ładne trójkąciki w ramkach

Przy wejściu do tego "pokoju" nie będzie cisów i obie rabaty chcesz równej długości? Drugiego jarząbka też nie będzie? Tego pierwszego odsunęłabym jednak od brzozy o kolejny metr.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies