Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogród pod Wrocławiem 13:24, 11 lip 2017

Do góry
Muszę też porobić zdjęcia po zrealizowaniu Waszych rad. Na razie jedno,
Niestety golden tuffet są do wymiany (chyba w szkółce już były kiepskie,albo stanowisko nie odpowiada), myślę wymianić je na cyprysik groszkowy, no chyba że jeszcze coś mi przyjdzie dogłowy
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:22, 11 lip 2017

Do góry

saperska pogoda czas na prace ziemne, bombki zostawiam młodszym wiec biorę się za przesadzanie krzaków
a swoją drogą to niezły cyrk zrobili z tą ewakuacją - komu to było potrzebne

na pierwszy ogień poszła ta krzewuszka i dereń(inny)

były też hortensje(oczywiście też nie te)

Mały ogród pod Wrocławiem 13:21, 11 lip 2017

Do góry
Witam
Potrzebuje pomocy z jedną rabatą.
Chciałbym wymienić morwę pendule na coś innego, wiekszego co nas trochę osłoni od sąsiadów. Stanowisko bardzo słoneczne i trochę wietrznę (z tego powodu chyba odpadają: klony palmowe, magnolię, grujeczniki) do ściany jest 2 m.
zastanawiam się nad:
grabem Lucasem (mam już fastigata,ale Lucas podobno trzyma liście zimą)
bukami kolumnowymi (mam już zielonego)
może miłorząb tratoria
albo grusza chanticler
ambrowiec i śliwa amanganowa,ale one chyba też wrażliwe na wiatr.
Najbardziej podoba mi się buk riversii ale dla niego muszę chyba znaleźć wiecej miejsca gdzieś na trawniku.
pod morwą jest lawenda
Chybna że brzozę dorenboosa... tylko czy nie zaszkodzi fundamentom (2 m) i ścieże(1m)?
proszę o pomoc
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:19, 11 lip 2017

Do góry
Witam
Potrzebuje pomocy z jedną rabatą.
Chciałbym wymienić morwę pendule na coś innego, wiekszego co nas trochę osłoni od sąsiadów. Stanowisko bardzo słoneczne i trochę wietrznę (z tego powodu chyba odpadają: klony palmowe, magnolię, grujeczniki) do ściany jest 2 m.
zastanawiam się nad:
grabem Lucasem (mam już fastigata,ale Lucas podobno trzyma liście zimą)
bukami kolumnowymi (mam już zielonego)
może miłorząb tratoria
albo grusza chanticler
ambrowiec i śliwa amanganowa,ale one chyba też wrażliwe na wiatr.
Najbardziej podoba mi się buk riversii ale dla niego muszę chyba znaleźć wiecej miejsca gdzieś na trawniku.
pod morwą jest lawenda
proszę o pomoc
Choroby róż 13:13, 11 lip 2017

Do góry
Czy ktoś pomoże mi zidentyfikować problem róż, gałązki wyglądają jak złamane Nie wiem czy to choroba, czy zbyt słabe/wiotkie gałązki i przy silnych wiatrach i deszczu łamią się

porada w prawie rabaty nad płotem 13:08, 11 lip 2017

Do góry
witam wszystkich serdecznie,
niedawno zakończyliśmy kompletną "przemianę" naszej działki, czyli założyliśmy kostkę brukową. Co się z tym wiąże powstało wiele kwietników, które muszą zostac obsadzone. Nie w tym jednak rzecz Chodzi konkretnie o miejsce przy płocie. Jest to pasek około 15 metrów od początku działki do końca kostki o szerokości około 70 cm. Kompletnie nie wiem czym ta rabatę obsadzić. Nie interesują mnie żadne iglaki. Myślałam o juce ogrodowej co 2-3 metry. I tu moje pytanie co wsadzić obok tej juki aby to współgrało ze sobą. Ogólnie w ogrodzie będzie dużo liliowców, host oraz żurawek. Pod płotem z przodu będą posadzone róże.
Dziękuję za wszystkie rady

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:04, 11 lip 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Boskie to zdjęcie!!!
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:58, 11 lip 2017

Do góry
Voyage się rozkręca tak było przed burzą. Po burzy dostała kropek na płatkach.

a tu po burzy z kropkami, bardzo umęczona

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:55, 11 lip 2017

Do góry
i
Pszczelarnia 12:53, 11 lip 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Przejrzałam dzis sporo stron u Ciebie i zdjecia z Wojsławic i Justyny, Cudnie masz o kazdej porze roku. Pozdrówka.

Wilgotne lato sprzyja trojeści bulwiastej (Asclepias tuberosa). Aldono, pamiętasz, że dałaś mi nasiona wiele lat temu?

Kto do pomocy? Pomocnikom zapewniamy dach nad głową, wikt i opierunek

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:52, 11 lip 2017

Do góry
Dziś w nocy padał u mnie wreszcie deszcz, bardzo ładnie ziemia nasiąkła. Może znów się trawniczek zazieleni, puki co wygląda strasznie.

Moja działka. 12:48, 11 lip 2017

Do góry
Jeżówki przywiezione z Lublina przez łukasz

Świecznica i nowa ostróżka.

Margaretki ,werbena

Tu narazie jest ściernisko... 12:46, 11 lip 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)
Chcesz wszystkie?

Pewnie wyślij ile możesz. Zawsze to większe prawdopodobieństwo że coś mi wzejdzie. Adres już wysłałam.
Moja działka. 12:44, 11 lip 2017

Do góry
Dziś deszczowo u mnie ,więc trochę odpoczynku od działki
Pięknie zakwitła liatra i pokazały się motyle.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:38, 11 lip 2017

Do góry
Przerwa na kawę... 12:31, 11 lip 2017

Do góry
Anula - może być Marmaladka - bardzo podobna na zdjęciach.

Zrobiłam zdjęcia ale tam jest taki busz, że w ciortu nic nie widać. No dobra, próbuję, proszę się nie śmiać bo czasu nie mam więc wszystko odręcznie.
Tak to teraz wygląda. Busz za płotem niemiłosierny, nic nie widać. Jak dojrzałaś, gdzie są drzewa - cud.

eee, nie widać?? no mówiłam żeby łatwiej było wycięłam tło i podpisałam co tam obecnie jest. Śliwka Ulena będzie wykarczowana. na razie nie mam weny twórczej do tego bo wymaga to rozwalenia opaski gumowej i kostki i podkopu pod trawnik i ruszenia berberysów i... już mi się nie chce na samą myśl. Może wytnę po prostu?

Po wywaleniu Uleny będzie czegoś brakować. Już teraz obraz jest niekompletny. Opcja jest taka - albo dosadzić trzecią umbrę po prawo w mniej więcej takiej samej odległości co jest lewa czyli 3,80 m co wymagałoby poszerzenia rabaty. Żółte zaznaczenie korony w środku to wielkość jakie moje Umbry mają teraz. Większe to mniej więcej korona 3 metry taka jak może być u nich docelowa. Przypominam poradę Danusi - Umbr z zasady się nie tnie. Trzecią Umbrę mam w innym miejscu na ogrodzie, mogłaby tu zostać przeniesiona na jesieni. Dokładnie jest taka sama jak ta po lewo czyli lekko mniejsza korona od środkowej. Szczepienie wydawało mi się, że jest na tej samej wysokości a na zdjęciu niżej. Cóż trzeba sprawdzić.

Lub zrobienie wersji na ścisk - 3 umbry + 2 drzewa o wąskiej koronie - myślałam o grabach fastigiata lub co mogłoby by być za kolorowo - wiąz wredei ale cięty musiałby być bo ten to spory rośnie, chyba za duży.

Lub jeszcze inna opcja - wyoutowanie środkowej Umbry i danie trzech wąskich drzew na środku tylko wtedy jakich - zielonych jak graby czy może żółtych czy bordowych żeby się odbijały od tła.

Umbra w lewym narożniku zostaje. Pasuje mi tu i jej nie ruszam. Specjalnie pod nią będę strzygła żywopłot.
Przy 5 drzewach odległości są pomiędzy nimi ok. 1,9 m. Przy trzech ok. 3,8 m. I nijak nie mogę się zdecydować. W końcu stanie na tym, że Ulenę wywalę i nic nie zrobię ;-( cała widoczna szerokość płotu to ok. 9 metrów (na zdjęciu nie widać całości)

HELP!
Edit - to jest ogólnie kontynuacja rozważań rozpoczętych u Anuli/Zany na wątku co tu zrobić i jakie drzewa wsadzić zamiast drzew owocowych, które mnie drażniły (brak owoców lub tyle, ze w sklepie za 10 zł kupię więcej) i zostały w ilości 2 sztuk wywalone teraz na wiosnę. Została jeszcze tylko śliwa do eksmisji a do tej to jak pisałam muszę się zebrać po prostu. W zamian została na jednym z miejsc posadzona Umbra (ta na środku zdjęcia między skrzynkami) i wena twórcza mi się na tym zakończyła bo zobaczyłam dorosłe Umbry, takie pewnie z 20-letnie i wcale to małe drzewo nie jest. A chciałam posadzić 4 Umbry w rządku obok siebie. No nijak tu nie wejdą.
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:30, 11 lip 2017

Do góry
Nallar napisał(a)

Z nasionek.....ile to lat temu było?
O takim gąszczu na ogrodzeniu marzę, piękne.
Piękne masz róże, ale na jedną szczególnie zwróciłam uwagę.
Napisz proszę gdzie kupiłaś swojego "kameleona"

U mnie nie widziałaś chwastów? Uwierz że jest ich mnóstwo tylko ich nie pokazuję.
Różyczkę z nasionek wyhodował mój tato, zastanawiam się kiedy to było, ale trudno mi sobie przypomnieć. Myślę, że jakieś 5 lat to ona na pewno ma.
Różyczki przy ogrodzeniu sadziłam 3 lata temu i całkiem dobrze sobie radzą, tyle, że nie powtarzają kwitnienia. Ładne pędy popuszczały, jak nie umarzną zimą w przyszłym roku dadzę wszystkie trzy ładny popis.
Nie jestem w stanie powiedzieć z której szkółki mam Well Being. Wtedy kupowałam w 3 różnych szkółkach róże.

Na zielonej... trawce :) 12:24, 11 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Boska twa leżanka!
Czy brzoza przy niej ma jakąś konkretną odmianę?
I co to za trawa z przodu przed buksami? Beatles?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies