Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Mój ogrodowy pamiętnik 13:57, 15 gru 2019

Do góry
Mam jeszcze rabatę z magnolią i przy tej co roku mnie kusi żeby coś dosadzić bo magnolia jest ladna wczesną jesienią a potem to już tylko zielone liście ale wiem że nie wolno grzebać przy korzeniach magnolii więc się powstrzymuję . Oczywiście kusi mnie też żeby coś innego w jej miejsce posadzić ale szkoda mi magnolii. Rośnie tu już kilka lat i radzi sobie mimo wygwizdowa.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:09, 13 gru 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Moje zawilce rosną w bluszczu więc ich nie obsypuję dodatkowo. nie wiem co Ci doradzić. Ja generalnie do tej pory to niczego nie okrywałam/zabezpieczałam. Teraz mam dwa klony japońskie i ból głowy .

Ja za wiele nie zabezpieczam w ogrodzie. Przeważnie nowo posadzone wrażliwe egzemplarze, niektóre róże i kasztan jadalny na przedwiośniu. Klony japońskie chodzą mi po głowie od dawna, tylko na razie mam za bardzo wietrzny ogród (no i chyba nie bardzo pasują do tego co u mnie rośnie), ale pojawiła się za to magnolia i pomimo iż w szkółce poinstruowano mnie, że jest na tyle duża, żeby jej nie okrywać, tylko korą korzenie obsypać, to jak się naczytałam na forum, żeby pień też zabezpieczyć, to kombinuję jak to zrobić
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 14:53, 09 gru 2019

Do góry
zajrzałam. Fajnie się ogląda ogród właśnie już dojrzały, żyjący swobodnie, bez zniewolenia właściciela.
Twój ogród piękny jest
Ogród bez reguł 20:36, 05 gru 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Nie powinnam tu zaglądać, bo plącze mi się myśl o ładnej ale trudnej do ulokowania w moim ogrodzie 'Gold Star'.

No nawet nie próbuj nie zaglądać
Magnolia Gold Star - niezła gwiazdeczka, dobrze, że Mama o niej nie wie , bo w jej ogrodzie też trudno byłyby taką ulokować
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:13, 05 gru 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Czytałam kiedyś że magnolia lubi mieć ciepło w korzenie. Jak ma górkę z kompostu nad bryłą korzeniową to nie powinna zmarznąć. Myslę że coś w tym jest. Choć owinąć drzewka nie zaszkodzi... pozdrawiam!

Lubi ciepło w korzenie i w koronie osłonę od mroźnych wiatrów.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:42, 05 gru 2019

Do góry
Czytałam kiedyś że magnolia lubi mieć ciepło w korzenie. Jak ma górkę z kompostu nad bryłą korzeniową to nie powinna zmarznąć. Myslę że coś w tym jest. Choć owinąć drzewka nie zaszkodzi... pozdrawiam!
Ogród bez reguł 11:31, 05 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)

Piękna ta magnolia

Dzięki, Asiu, ona rzeczywiście wiosną robi show Szkoda tylko, że tak krótko kwitnie
Czytam o Twoich zmaganiach z drzewami - nie wszystkie brzozy są baaardzo wysokie. Możesz znaleźć takie, które Cię nie zmartwią i nie przerażą Ja sama bardzo bym chciała posadzić choć jedną - chociażby taką Long Trunk, ona nie jest wysoka. A urok brzóz jest niezaprzeczalny
Ogród bez reguł 12:47, 04 gru 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Iwonka, jednak znalazłam . U nas jest już 4 lata. Może mieć 2 metry, może ciut więcej.

Piękna ta magnolia
Ogród w Tarnowie 21:29, 29 lis 2019

Do góry
Begonie też kończą tegoroczny sezon

a magnolia w pąkach przygotowuje się do wiosny

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:44, 29 lis 2019

Do góry
a tu cięta magnolia Susan
tam gdzie takie okrągłe, to miejsce po cięciu i widać, jak wypuściła nowe gałązki i na ich końcach są pąki kwiatowe
zdjęcia kiepskie ale coś widać

tu w środku cięcie i wypuściła 3 nowe gałązki i na końcach pąki kwiatowe

tu króciutkie 2 nowe gałązki i z pąkami

Moja działka na Dębowym Lesie 19:06, 19 lis 2019

Do góry
Malgosik napisał(a)
Aniu zrobiłam jak Ty. Chryzantemy, które zrobiły moje wejście po przekwitnięcia posadziłam w ogrodzie.
Zobaczymy czy ruszą wiosną.
Ja to bym tą magnolię wczesną wiosną przesadziła. Zanim ruszy.
Nie znam się. Ale po przekwitnięciu to już chyba późno będzie. Liście zwiędną i będzie brzydka.

no i bardzo dobrze Małgosiu zrobiłaś. Wyrzucić zawsze zdążysz, jak nie przezimuję.A nóż się uda i będą ładnie rosły ?
Tak włąsnie zrobię .Magnolia pójdzie do przesadzenia wczesną wiosną.
No włąsnie, jak ona przekwita to już liście się szykują ..i tak nie bardzo wiedziałam kiedy to zrobić najlepiej.
ale dziewczyny dobre juz mi podpowiedziały
Moja działka na Dębowym Lesie 18:53, 19 lis 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Nieźle Ci się rozrosły magnolia i hortensja, faktycznie trzeba coś przesadzić.
Choć to ryzyko, ale szkoda widoku z tarasu.
Znowu pochwalę chryzantemy

Ano tak i hortensja się rozrosła i magnolia.Ale magnolie przesadzę.
wiem,że ryzyko..Ale trudno.
No właśnie trochę chcę mieć szerszy widok z trasu.
Dziękuję za pochwały dla chryzantemy
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:17, 14 lis 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękna ta twoja magnolia.
Ja swoją już też deko przycinałam, bo przejścia już między nia a hortensja, to już malutko zostało .
Ale swoją raczej przesadziłabym .Ale do końca nie wiem czy to dobry pomysł ??

No właśnie Aniu, rośnie to i trzeba coś robić, ja tnę, jakoś przesadzanie to dla mnie za ciężka robota.
Dziś chciałam nową magnolię posadzić i się nie udało, gdzie nie kopię, stale jakiś gruz w ziemi. Muszę szukać inne miejsce.

Ale za to posadziłam wszystkie cebule, wygrabiłam pozamiatałam. Teraz dalej wycinka i kanty, aż mnie głowa boli, ile tej pracy...
Moja działka na Dębowym Lesie 01:18, 14 lis 2019

Do góry
Nieźle Ci się rozrosły magnolia i hortensja, faktycznie trzeba coś przesadzić.
Choć to ryzyko, ale szkoda widoku z tarasu.
Znowu pochwalę chryzantemy
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:32, 13 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)
20/04/2019

i aktualnie
11/2019

widać, jak zarosła koło, w którym żurawki, szafirki i inne rośliny; tnę po bokach z lewej i prawej aby mieć przejście, jak widać na zdjęciach, kwitnienia nie ubyło, a drzewko się zagęściło

Piękna ta twoja magnolia.
Ja swoją już też deko przycinałam, bo przejścia już między nia a hortensja, to już malutko zostało .
Ale swoją raczej przesadziłabym .Ale do końca nie wiem czy to dobry pomysł ??
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:38, 13 lis 2019

Do góry
To tych mam pod dostatkiem.
Susan boskie, długo kwitną. Ja w tym roku jeszcze 2 zakupiłam wiosną. Dumam, jak je prowadzić. Kupuj i sadź, to mocna magnolia
Moja działka na Dębowym Lesie 09:54, 13 lis 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Aniu Ile jeszcze kolorków u Ciebie trawy i chryzantemki chyba najdłużej będą cieszyły oko , a Magnolii nie przesadzaj, ma bardzo kruche korzenie i wszędzie piszą aby posadzić w docelowe miejsce i jej nie ruszać, nawet ziemi z wierzchu nie wzruszać ani zbyt blisko jej nie sadzić, jest bardzo duże prawdopodobieństwo że może się nie przyjąć. Postaraj się polubić ją w tym miejscu Daj zdjęcie i powiedz co Ci nie pasuje, może coś podpowiemy

Aniu coraz mniej tych kolorków już w ogrodzie.
Ale taka to pora.I tak jesień mamy piękną i długą.
Magnolia rośnie blisko tarasu.Wybierałam krzaczkowatą, wolniej rosnącą .Ale i tak już sporo podrosła.I przyznam, trochę zasłania mi widok na kawałek dalszy ogrodu.Chyba teraz wole mieć perspektywę szerszą na cały ogród. Na drugiej rabacie jest hortensja dębolistna.I i magnolia kzraczkowata i hortensja dębolistna, sporo się rozrosły.Przejecie między nimi robi się małe.Którąś z tych roślin muszę przesadzić.I to magnolię raczej.
AnnaMS napisał(a)
Jeżeli musisz ... to po kwitnieniu, ale odradzam z całego serca

Ok, dzięki.To po przekwitnieniu na wiosnę magnolia pójdzie do przesadzenia. Trudno. jak będzie to będzie.
Owszem , jak kwitnie i nie mam jeszcze liści to wygada cudnie

Ale jak juz i magnolia i hortensja ma liście, to już wielkie krzaki się robią.

a z roku na rok coraz większe.I więcej mi magnolia zasłąnia.

Teraz to już bez liści to może tak nie widać.Ale bez liści to już przejęcie między nimi jest na 1 metr.I tak kilka gałązek magnolii na wiosnę po kwitnieniu przycięłam.

Więc to magnolie trzeba będzie przesadzić.Czyli po przekwitnięciu, na wiosnę ?
Ogród bez reguł 09:40, 13 lis 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Takie ostatnie uśmiechy jesieni

A to dla niedowiarków - magnolia jesienią też może być ciekawa

Na pierwszym zdjęciu zaintrygowała mnie ta woda, gdzież ona?
Moja magnolia "wyprodukowała" też coś takiego, bardzo się zdziwiłam
Między brzozami 09:19, 13 lis 2019

Do góry
Nie mm pojęcia co to za magnolia. Sadziła ją moja mama a jak przesadzałam to niestety etykiety żadnej nie było. Ale pamiętam ze mama zawsze chciała mieć żółtą i ona jest taka kremowo żółta i o ile pamięć mnie nie myli to pachniała
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:58, 13 lis 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Hehehe... troszku urosła ta magnolia (chyba )

A kweitniki kanciaste super. Takie, jak od Siaki! Myślałam, że to Siakowe

To prawda ....urosła ta wiśnia
No kwietniki podobne do tych co robi Siakowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies