Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:20, 13 lis 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Poczytałam o Twoim cięciu magnolii i w szoku jestem bo gdzie nie poczytać to zabraniają. Moje bym może i cięła lekko jakby było co ale na razie rosną powolutku i bardziej bym je pogoniła do wzrostu. Większa magnolia=więcej kwiatów .

To prawda, że zabraniają. Ale oglądałam jakiś angielski program o ogrodach i tam też stwierdzili, że wcale nie jest tak do końca z tym cięciem.
Jeśli nie ma potrzeby, nie tnij. Ja tnę, bo mi zagradza Susan przejście, im więcej tnę, tym bardziej rośnie, na kwitnieniu to się nie odbija.
Genie urosła mi bardzo szybko, do tego rozłożysta, więc też dolne partie gałęzi jej wycięłam, bo mam tam byliny. Inną z kolei kulkuję, co dołem rośnie na pniu, usuwam. Ale mam też kolumnowe i tych nie ruszam, wszystko w zależności od potrzeb.

04/2014

4/2016

4/2017

Między brzozami 05:38, 13 lis 2019

Do góry
Misia napisał(a)
Witaj Rumianko Racja szkoda chować roślinki Ja magnolię raz przesadzałam, oj bałam się o nią strasznie czy się przyjmie i czy mróz mi jej nie załatwi dała radę choć jednak troszkę przemarzła ale od dołu puściła pęd i nawet zakwitła

Misia, jaka to magnolia?
Pszczelarnia 23:04, 12 lis 2019

Do góry
Tak, dopiero jak opadły liście z dereni mogłam przystąpić do eliminacji powoju na tej rabacie. Przyszedł ze skarpy. Ona i jeżyny skarpowe to moje utrapienie. Podagrycznik na tej rabacie, przed jej powstaniem to było nic w porównaniu z powojem.

Centymetr po centymetrze z widłami ryłam jak kret wygrzebując korzenie i kłącza powoju.

A przy okazji wreszcie dopracowałam końcówki tej rabaty. Na tym zakolu stała metalowa pergola z różą Veilchenblau i powojnikem. Była to pozostałość z dawniejszych czasów, wtedy myślałam, że rogi sadu uda się obsadzić różami pnącymi (nie dało się, bo nie było stosownej symetrii, pergole stały jak pijane, krzywo do osi widokowych i jakby w poprzek ścieżek, u mnie wszystko opiera się na trójkątach albo trapezach). Ale eM. wspaniałomyślnie wykopał różę i zdemontował ten element. I od razu zrobiło się lepiej. Na zakręcie rośnie wiśnia tybetańska (posadziłam przezornie już rok temu) i ciemierniki jak szalone. Oczywiście również dereń. Są hosty i bodziszek na rozmnożenie.

Tutaj ujęcie z klonem 'October Glory' (to drugi klon w tym miejscu, pierwszy miał gruzełka cynobrowego).

Carex montana wiosną do podziału i dosadzeń

Chciałabym, żeby Red Baron się rozszalał tutaj - on ani myśli

Ten zakątek na dereniowej jest brązowy jesienią, w rogu rośnie magnolia, zbyt mała, żeby ją było widać.

Jest też część zielona ze złotlinami

A tutaj po zrobieniu zdjęcia przystąpiłam do działania. Na brzegu posadziłam cisy Repandens jak w innych miejscach tej samej rabaty. Bergenie zagęściłam. Derenie Midwinter już fajnie sobie radzą pod brzozami (dalej w prawo). Cisy doasdziłam (czy dosadzać jeszcze jednego na wcisk?)

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:46, 12 lis 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Hehehe... troszku urosła ta magnolia (chyba )

A kweitniki kanciaste super. Takie, jak od Siaki! Myślałam, że to Siakowe

Siakowa robi kwietniki? Coś więcej?
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:31, 12 lis 2019

Do góry
Hehehe... troszku urosła ta magnolia (chyba )

A kweitniki kanciaste super. Takie, jak od Siaki! Myślałam, że to Siakowe
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:55, 12 lis 2019

Do góry
Poczytałam o Twoim cięciu magnolii i w szoku jestem bo gdzie nie poczytać to zabraniają. Moje bym może i cięła lekko jakby było co ale na razie rosną powolutku i bardziej bym je pogoniła do wzrostu. Większa magnolia=więcej kwiatów .
Ogród bez reguł 17:02, 12 lis 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Takie ostatnie uśmiechy jesieni

A to dla niedowiarków - magnolia jesienią też może być ciekawa

Jak zmrozi nasiona magnolii, sypnij do ziemi, oznacz, jest szansa, że wyrosną siewki, u mnie jedna wyrosła.
Brzozowy raj 19:09, 11 lis 2019

Do góry
Witaj Aniu

Dziękuje za wizytę
Magnolia Satisfaction bardzo ja lubię, ale niestety po tym ostatnim kwitnieniu widocznym na zdjęciu przyszedł wiosenny przymrozek. Magnolia bardzo ucierpiała i nie wiem czy to przeżyje. Jest w kiepskim stanie. Wiosna to zweryfikuje

Pozdrawiam
Hortensjowo 18:28, 11 lis 2019

Do góry
Magnolia Elizabeth wreszcie posadzona. Oby urosła tak szybko jak u Izy.

No i postanowienie na kolejny rok - posadzić więcej roślin, bo wszędzie pusto
Ogród bez reguł 17:23, 11 lis 2019

Do góry
Takie ostatnie uśmiechy jesieni

A to dla niedowiarków - magnolia jesienią też może być ciekawa

Tajemniczy Ogród 17:22, 11 lis 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Agata ja mam Everillo i powiem ci, że moje też jesieni nie czują wcale. Te w cieniu pod kosodrzewiną są mocno limonkowe. Te bardziej na słońcu są żółtsze. W sezonie mimo nie podlewania prawie wcale nie podeschły na końcach. Po evergoldach to moja ulubiona turzyca. Mam jeszcze carex Mount Everest, ta bardziej podsycha na słonecznym stanowisku.
Poszukam zaraz fotki to ci wkleję u siebie jak się mają moje everillo w trzecim roku po posadzeniu. Są na prawdę duże. Jedyne co muszę pamiętać, to nie dać się zwieść ich urokowi w marcu i ściąć do zera. W tym roku tego nie zrobiłam bo wygląday fajnie, ale w maju nowe listki nie mogły się przebić przez gąszcz zeszłorocznych liści, które na gwałt zaczęły przysychać.
Też rozważam Elizabeth Jeszcze rok temu nie chciałam o niej słyszeć ze względu na żółte kwiaty, teraz się lamię
Marzy mi się magnolia która wyrośnie na małe drzewko wielopniowe. Masz może jeszcze jakiś pomysł na inną odmianę?

Jako wielopniowe posadziłam już Alexandrinę, a jeszcze mi kilka chodzi po głowie Rozważam Black Tulip i Superbę. Myślę, że Lennei Alba też mogłaby być ładna wielopniowa.
Zaraz idę na Twoje everillo
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:14, 11 lis 2019

Do góry
Mazan, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, choć nie nastraja mnie optymistycznie. Mam jarząba, którego podejrzewam właśnie o zarazę ogniową, pryskam go (jak również rosnących obok niego dwóch kolegów) regularnie miedzianem. Ta wiśnia to pierwsze drzewo, na które to dziadostwo by się przeniosło.
Mam jeszcze świdośliwy, śliwy wiśniowe Nigra, wiśnię Kiku Shidare. Czy one wszystkie są zagrożone?
Może trzeba chorego jarząba i tę Umbrę wyciąć?
Jakie drzewa można posadzić zamiennie na takim miejscu? Magnolia da radę?

Doczytałam, że to choroba rodziny różowatych, w tym róż. Jeśli obok Umbry rosną róże to je też usunąć?
Brzozowy raj 11:49, 11 lis 2019

Do góry
Witaj Gosiu Ogród pięknieje, rabaty się zagęszczają Piękne kolorki Kocham hosty więc i rabacie hostowej kibicuję, masz piękne kępy ale zbyt blisko sadzisz obok siebie, to normalne zjawisko wśród nas ogrodniczek
Ale piękna Magnolia, wiesz jak się nazywa ?
Będę z przyjemnością zaglądać
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:18, 10 lis 2019

Do góry
Magnolia gwiaździsta po dwóch latach w końcu ma więcej pączków. W poprzednim ogrodzie miałam różową i miała być gwiazdą rabaty. Była piękna i gwiazdorzyła w kwietniu, a później przez cały sezon nie była zbyt dekoracyjna i dość wcześnie gubiła liście. Dlatego w tym ogrodzie magnolie posadziłam w drugiej linii

Boję się żeby nie zrzuciła pączków, dlatego staram się regularnie podlewać. Mój małżonek zaczyna się burzyć , że podlewam "w deszcz"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:02, 10 lis 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Ciekawe rzeczy mówicie o Nigrze. Ja cięłam zimą, bo musiałam przygotować miejsce na ścieżkę i niestety straciła ładny pokrój. Wyrosły takie długie gałęzie w górę jakby wilki. Rany tak mocno zasmarowałam, że do teraz pień jest miejscami biały. Nie wygląda to wyjściowo

Co do magnolii, to obserwuję, że ślicznie wyglądają wiosną gdy kwitną, ale później, to zwykłe krzaczory, które szybko tracą liście..

Co do cięcia Nigry nie pomogę bo nie mam pojęcia... swoją Pissardi przycięłam po kwitnieniu i ładnie się zagęściła.

A co do magnolii - wg mnie większość krzewów poza okresem kwitnienia jest po prostu krzaczorem .

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Magnolie pięknie się przebarwiają. Przynajmniej tak czyni moja Stellata. Do tej pory ma liście.

Mrokasiu, moje derenie jadalne, aronia i borówki padły łupem ptaszków w ciągu jednej doby mimo obecności jednego udomowionego i kilku nawiedzających kotów.

Twoja magnolia Haniu zachwyciła mnie przebarwieniami - pamiętam, że pytałam Cię co to za pięknie przebarwiony krzew

A co do ochrony borówek przed skrzydlatymi - jestem niezmiernie ciekawa rozwoju sytuacji .
Tajemniczy Ogród 16:08, 10 lis 2019

Do góry
Agata ja mam Everillo i powiem ci, że moje też jesieni nie czują wcale. Te w cieniu pod kosodrzewiną są mocno limonkowe. Te bardziej na słońcu są żółtsze. W sezonie mimo nie podlewania prawie wcale nie podeschły na końcach. Po evergoldach to moja ulubiona turzyca. Mam jeszcze carex Mount Everest, ta bardziej podsycha na słonecznym stanowisku.
Poszukam zaraz fotki to ci wkleję u siebie jak się mają moje everillo w trzecim roku po posadzeniu. Są na prawdę duże. Jedyne co muszę pamiętać, to nie dać się zwieść ich urokowi w marcu i ściąć do zera. W tym roku tego nie zrobiłam bo wygląday fajnie, ale w maju nowe listki nie mogły się przebić przez gąszcz zeszłorocznych liści, które na gwałt zaczęły przysychać.
Też rozważam Elizabeth Jeszcze rok temu nie chciałam o niej słyszeć ze względu na żółte kwiaty, teraz się lamię
Marzy mi się magnolia która wyrośnie na małe drzewko wielopniowe. Masz może jeszcze jakiś pomysł na inną odmianę?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:23, 10 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Fajnie,że już posadziłaś
Ja jak sadziłam to było tak sucho ,że sadzarka nie chciała wejść a łopatką też ciężko było...ale wedle prognoz u mnie dziś ciągle pada od godz. 9, ale się cieszę
Kciuki się przydały,dzięki

Fajne jesienne fotki
U mnie też cortenowo się robi w tym roku to i u mnie z przebarwieniami średnio...w zeszłym roku było cudnie...
Magnolia już dziś łysa nawet nie obficiłam
Kiku łapie kolory,irga,buki też zaczynają....a graby coś słabo a liście lecą

Oj sucha ziemia przy sadzenie cebul to masakra, pod starymi tujami przy wjeździe jest tak sucho bo tam deszcz nie dociera i sadzenie tam to udręka.
Cieszę się, że kciuki przyniosły deszczyk

Dzięki Fajny taki naturalny corten A powiem Ci, że Kiku mnie zadziwia, bo jest pełna liści i w dodatku zielonych
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:37, 10 lis 2019

Do góry
effka napisał(a)

Też tak myślę, nie ma co w takiej wilgoci malować. Widzisz, u nas tak mokro a u was sucho, dziwnie. Dzisiaj jak sadziłam cebulki, łopatka wchodziła w ziemię jak w masełko, aż miło Trzymam kciuki za deszcz u Ciebie!

Fajnie,że już posadziłaś
Ja jak sadziłam to było tak sucho ,że sadzarka nie chciała wejść a łopatką też ciężko było...ale wedle prognoz u mnie dziś ciągle pada od godz. 9, ale się cieszę
Kciuki się przydały,dzięki

Fajne jesienne fotki
U mnie też cortenowo się robi w tym roku to i u mnie z przebarwieniami średnio...w zeszłym roku było cudnie...
Magnolia już dziś łysa nawet nie obficiłam
Kiku łapie kolory,irga,buki też zaczynają....a graby coś słabo a liście lecą
Przerwa na kawę... 06:55, 09 lis 2019

Do góry
Mahonia ma pączki. Całkiem ładny i niewymagający krzaczek się zrobił gdy pilnuje się jego cięcia.

Wrzosiec cały w pąkach. Bałam się czy się przyjmie bo wymieniałam różową wersję na białą. Magnolia cała w pąkach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies