Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród pod Górą 18:59, 29 lut 2020

Do góry
Miałem kupić magnolie Star Wars ale jest zbyt droga jak dla mnie szkoda ale jest jeszcze taka magnolia big dady też jest piekna i nie jest droga bo ma około 150 cm wysokości i kosztuje 120 zł więc raczej ją kupię . Zastanawiałem się jeszcze nad magnolia Woodsmen też jest fajna i tańsza i co tu wybrac
Upiększanie otoczenia - zagospodarowanie ocienionej "studni" w pracy 05:41, 29 lut 2020

Do góry

Przylaszczki mi kwitnął juz ze 2 tygodnie - i te od wschodu i te od północy. Ale w obu miejscach są blisko budynku.
Wczoraj zauwazyłam ze pąki na Nigrach są ogromne (blisko wschodniej ściany budynku, osłoniete od wiatrów z zachodu). Jak tak dalej pójdzie zakwitną mi w marcu. Lilak tez w blokach zeby otworzyc paki i to nie tylko u mnie w osłonietym miejscu, ale w okolicy na otwartym terenie tez.

Moje posadzone w lasku, pod modrzewiem, mają tam raczej sucho i cień, może dlatego późniejsza.
Mówisz ,że one rozrastają się przez rozłogi? Nie wiedziałam, myślałam że tylko kępa się powiększa a z nasionek powstają nowe roślinki. Bardzo pilnowałam,żeby przekwitłe kwiatki i zawiązane potem nasionka spokojnie leżały na ziemi przy "mamuśce".
Może i u mnie jeszcze zobaczę nowe młode roślinki
Ula dlaczego nie masz swojego wątku, masz ogród, fajne roślinki, pokazuj

U mnie pąki na bzie Ewa są spore, a magnolia Galaxy już też ruszyła, bo jej jedyne 4 pąki puchną . Zobaczę je pierwszy raz
Ogród bez reguł 18:27, 28 lut 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Magnolia u mnie też się jeszcze nie śpieszy, ale świdośliwa już się wiosny doczekać nie może (wygląda jakby za chwilę miała pokazać kwiatki).
A u mnie śś jeszcze jeszcze, za to żylistek za chwilę wybuchnie
Niesamowite jest to łażenie po ogrodzie i szukanie, co tam od wczoraj się pokazało... A to jeszcze luty...
Ogród bez reguł 18:18, 28 lut 2020

Do góry
Magnolia u mnie też się jeszcze nie śpieszy, ale świdośliwa już się wiosny doczekać nie może (wygląda jakby za chwilę miała pokazać kwiatki).
Bawarka 12:54, 28 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Juź magnolie.....no niesamowity sezon się zaczyna

Sylwia, nie tylko magnolie...Mnostwo robali rowniez...
p.s ta magnolia to jakis zwiadowiec chyba...Inne jeszcze w blokach startowych
W samym słońcu 10:59, 28 lut 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
magnolia robi największe wrażenie jak kwitnie, a pózniej tylko zielone drzewko, a wisnia jest choć cały czas bordowa - wszystko zależy jak to widzisz u siebie
ja od wejścia mam wsadzone umbry, a troszke dalej Pissardii

Ciągle się zastanawiam. Póki sklepy ogrodnicze zamknięte to decyzja na 100% nie podjęta

W sumie nadal mam 1-2 miejsca na drzewa i nie wiem co wybrać.
W samym słońcu 10:51, 28 lut 2020

Do góry
magnolia robi największe wrażenie jak kwitnie, a pózniej tylko zielone drzewko, a wisnia jest choć cały czas bordowa - wszystko zależy jak to widzisz u siebie
ja od wejścia mam wsadzone umbry, a troszke dalej Pissardii
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:33, 27 lut 2020

Do góry
no i na koniec wycieczki jasmin, ktory rosnie prze domu, ktory witam jak z targu wracam (tam rosnie tez wielgachna magnolia)

Pszczelarnia 11:36, 26 lut 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Na środku magnolia soul. 'Lennei Alba'.

Na przeciwnej stronie 2 szt. m. stellata i 1 szt. m. biała, o pokroju wąskim słupowym 'Wada's Memory'

Ale magnolii pięknych jest wiele. Mi podoba się 'Galaxy' i 'Leonard Messel' a z żółtych (też kolumnowa) 'Yellow Lantern' lub 'Daphne'.

Dziękuję! Już zapisuje i poczytam o nich. Wiem,że jest dużo ładnych odmian i szukam, ale ciekawi mnie też zdanie was, tych którzy je mają czy jesteście zadowoleni z wyboru
Pszczelarnia 10:56, 26 lut 2020

Do góry
Na środku magnolia soul. 'Lennei Alba'.

Na przeciwnej stronie 2 szt. m. stellata i 1 szt. m. biała, o pokroju wąskim słupowym 'Wada's Memory'

Ale magnolii pięknych jest wiele. Mi podoba się 'Galaxy' i 'Leonard Messel' a z żółtych (też kolumnowa) 'Yellow Lantern' lub 'Daphne'.

Pszczelarnia 09:21, 26 lut 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mira, ja nad każdym drzewem boleję. Jak eM./ szwagier przystępują do cięcia to uciekam. Ale też i uczestniczę, jak stary drwal, trzeba liną naprowadzić, popchnąć, wejść wysoko i obciąć gałęzie i pomóc wykopać.

Zawsze sadzę gdzieś nowe drzewa, choć to marna pociecha ale myślę sobie to już dla kolejnych pokoleń.

Mam w sadzie 2 stare jabłonki - "do niczego", kupa próchna ale na samą myśl o ich wycięciu robi mi się ... słabo. I tutaj nie pomaga fakt, że nowe czekają na posadzenie.

latem u sąsiada była ostra wycinkaa nas nie było akurat. Zadzwonił czy może wyciąc starą gruszkę u nas, prawie w granicy. Zr stara, spróchniała, same próchno. Zgodzilismy się i nie możemy odżałować. pewnie dlatego, że żałujemy w pakiecie około 100 drzew które wyciął u siebie i zmienił dziki zagajnik na krajobraz księżycowy.Ale teraz bym już nie dała wyciąc tej gruszki, bo było w niej dużo życia. Czasem takie stare drzewa są ostoją dzikości, świata nieregulowanego ludzką ręką.... może zostaw te jabłonie, piękne są, a nie wyhodujecie już tak dostojnych okazów.
Pszczelarnia 22:19, 24 lut 2020

Do góry
Rysowałam, pytałam o radę. Magnolia zawsze przychodziła z pomocą, naprowadzała. Wtedy jeszce mój eM. nie był tak zaangażowany w kreślenie "formy" w naszym ogrodzie.

Stanął grill, o którym Gruszka powiedziała, że dobrze się wpisał (jak dopasować cegłę do szarej kostki bruku granitowego, do elewacji, do brązów klinkieru na parapetach i do okiennic)

Posadziłam zadarniacze i plamy mające dać zieleń głównie. Tutaj fantazja była moim doradcą.

Różaneczniki już lada moment pojadą w dobre miejsce, jeszcze są.

Na tym kawałku rośnie miodunka, brunera, hosty 'Praying Hand', turzyce Variegata, żurawka o liściach różowych, hosta 'Sum & Substance', żurawka owłosiona, miejscami piwonie. Na środku magnolia 'Lennei Alba' i kalina bodn. 'Charles Lamont'. Krokusy i śnieżyce sudeckie.

A na tym kawału za placykiem grilowym: ciemierniki cuchnące, hosta, paprocie, epimedium, jarzmianki, turzyca brązowa i dużo narcyzów oraz krokusów.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 17:28, 21 lut 2020

Do góry
Nie chciałabym dziurawić zbiornika, wypompuję nadmiar co jakiś czas i już. Dachu jest 170m2 i z całości woda jest odprowadzona.

Nie chcę trawnika z przodu. Żwir od ulicy żeby było gdzie stanąć jak mnie odwiedzicie hehehe. Automatów do koszenia nie przewiduję. Co to jest Diana z Agrolandu?

Fotki cyknę jutro. Magnolia oczywiście. Mogą być graby fastigiata, mam trzy, ale chyba za mało miejsca na nie. Derenie, buksy i pole ciemiernikowe?
W samym słońcu 20:34, 19 lut 2020

Do góry
Myślę o tym drzewie które będzie takie reprezentacyjne i do tego w sąsiedztwie chce żeby na tej rabacie magnolia rosła ...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:24, 19 lut 2020

Do góry
Uporządkowana studzienna. Bergeniom wycięłam stare, zniszczone listki.

Moja druga magnolia, z patyczka. Przesadzana rok temu, latem. Przeżyła, ale pąków kwiatowych nie miała i nie ma.

Pod płotem od zachodu

I miejsce dzisiejszych działań

aktualizacja

Słomkowe barwy zostały tylko w postaci turzycy FC.
W samym słońcu 13:58, 19 lut 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
korona o srednicy około 2 m

oprócz owocowych
Pissardii, brzoza Youngii, klony Globosum, wierzba mandżurska, buki dawyck gold + iglaste
chciejstwo - ambrowce, amanogawa, wiaz camperdownii, wisnia kiku shidare i wiele innych

Te chciejstwa z jednej strony są fajne, ale z drugiej strony z czegoś trzeba zrezygnować...
Prawie cały zeszły rok myślałam co chcę i w tym roku magnolia wpadła na listę...a tak to Ambrowiec, Morwa pendula no i magnolia...
A Pissardi i Amanogawy to taki raczej klasyczny wybór,nic wymyślnego,ale te nie chce mi się znowu zastanowiac itd bo w końcu nic nie wybiorę
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:17, 19 lut 2020

Do góry
Cyknęłam na szybko zdjęcie miejsca z planowanym warzywnikiem (na prawo od domku ogrodnika):

Za płotem będą się budować domy, najprawdopodobniej od lewej aż do domku ogrodnika będzie najbliższy.
Nabazgrałam coś takiego:

Czerwony bazgroł to planowana magnolia, szary - właśnie to drzewo, o którym teraz rozmyślam. Widziałam w zeszłym roku wysoko szczepioną wiśnię Kanzan - chyba mogłaby tu się sprawdzić?
Ogród bez reguł 17:14, 18 lut 2020

Do góry
Zakupy bardzo ładnie się prezentują, magnolia ma niezły pokrój W zeszłym roku jakoś na początku marca też nabyłam już kwitnącą kalinę i zastanawiałam się, czy wsadzać do gruntu czy czekać aż się ociepli. Posadziłam i dała radę W tym roku jej pąki są jeszcze w fazie snu.
Chyba też skorzystam z rady dotyczącej cięcia, niech się zagęszcza
Ogród bez reguł 16:09, 18 lut 2020

Do góry
Magara napisał(a)

wiem jak się wiłaś bo zza krzaka podglądałam i straaaaaaaaaaasznie Ci wspólczułam

EDIT: czapkę zobaczyłam i podobna myśl mi jak Margaretce przyszła do głowy - że na nocne łowy robactwa jak znalazł

Aaa, to teraz wiem, kto się za krzakiem chował
Czapka może się też przydać do czytania, jak wyłączą prąd

sarenka napisał(a)
Dzięki za odp o barbuli.
Ta magnolia wygląda z opisu bardzo ciekawke. Zobaczę jaki okaz Ci przysłali i pomylse,poczytam czy biała czy może taka jak Ty, a może obie
Dużo kosztowała? Podeslesz mi na priv linka do tej aukcji ( tak wiek,że aikacja zakończona )

Megi, zaraz Ci wyślę na priv, tylko tam już nic nie ma pod tym linkiem, poza informacją, że sprzedaż zakończona. Ani zdjęcia, ani opisu...

Magleska napisał(a)
Asia magnolka bardzo fajowa maślane krokusiki wyłażą-są śliczne

i sprawdzałam na moich dwóch patyczkach oczarowych i niestety nie mam kartki z nazwą ….chcę dokupić jeszcze żółtego

ja dziś mam wolne i wpadł mi szalony pomysł do głowy -zaczęłam już wczoraj......wybieram kamyczki ze skalniaka …..będzie kora - a kamyczki dam tylko na ścieżkach ,przy domku itp. …
taka zabawa w kopciuszka ….po ścięciu traw ,lawendy ,bylin -mam dość nawet odkurzacz nie daje rady wszystkim ścinkom -na korze nie trzeba tak dokładnie wybierać ,bo i tak się przerobi …..

O matko, szalona kobieto... toć do lata Ci zejdzie to kopciuszkowanie
Ogród bez reguł 15:52, 18 lut 2020

Do góry
Druga to magnolia March Till Frost - że niby ma kwitnąć od marca aż do przymrozków . Przysłali mi całkiem porządne drzewko o wys. 115 cm, z dużą ilością pąków. Bardzo jestem jej ciekawa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies