Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ciasny, ale własny 21:42, 22 sie 2017

Do góry
żywopłocik przyciety, ale wstyd pokazywać.Chyba za mocno ciachnelam na poczatku sezonu moje bukszpany. Problem z nimi jest taki, że rosły sobie nieniepokojone przez kilka lat od ukorzenienia i trudno je teraz zagęścić.Może się zaczną odbudowywać za jakis czas..
Moja działka na Dębowym Lesie 21:41, 22 sie 2017

Do góry
kerii napisał(a)

No właśnie posadzić, wykopać, podwiązać, przechować ) Chyba najgorsze to przechowywanie. Bo muszę ze wsi w skrzyniach do domu przewozić. Tam pomimo że jest piwniczka to nie bardzo nadaje się do przechowywania roślin raz zostawiłam dalie to mi zgniły przez zimę.

Ja tak właśnie mam.Sadzę na działce- 20 km od miasta , gdzie też mam dom .Właściwie mieszkam na tych dwóch domach.Ale piwnicę mam tylko w mieście.Na działce jeszcze nie.Marzy nam się i mamy w planach taki kopczyk.Ale kiedyś przyjdzie na to czas.
Ale na tą działkę wożę, dalie, mieczyki, eukomisy, galotonie i to co kupuję .Posadzę raz, mieczyki, nie wszystkie trzeba podwiązywać.A nawet, to też chwila.
Potem na jesieni, jeden dzień poświęcam na tz, wykopki, dali mieczyków, i tych galtoni

Mieczyki
Bawarka 21:39, 22 sie 2017

Do góry
I ostatnich kilka

Ogrodowe kreacje 21:34, 22 sie 2017

Do góry
Otóż Radziu Tour de Biedronka owocna :
Miejski ogród w wersji mini 21:23, 22 sie 2017

Do góry

Anna i Ogród 21:22, 22 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Fotki problemu z góry.
Co tu nie gra???? Jak to naprawić ???

Aniu, tutaj na środkowej rabacie (tej wydzielonej) fajnie by wyglądał jeden rodzaj niskiej trawy. Może jakiś carex o zwisających żdzbłach np. Evergolg lub coś innego o biało zielonych żdzbłąch...Wtedy jeden rodzaj trawy posadzony dużą plamą daje ładny efekt wizualny i wprowadza ład do ogrodu. Tutaj dodatkowo rozjaśniałby zielone liście drzewa i te żdzbła trawy mogłyby lekko wchodzić-spadać na jasną ścieżkę.

Myślę, że cieżko doradzić...są osoby, które lubią róznorodność gatunkową w ogrodzie a są ogrodniczki, które kochają dużą ilość jednej rośliny...

Ukojenie 21:21, 22 sie 2017

Do góry
Po deszczu

I aksamitki maja swoj urok

A na paznokciach bez szalenstwa:

W zimne dni brak fantazji
Ranczo Edy 21:20, 22 sie 2017

Do góry
Hanuś ostatnia konkurencja to mumia z papieru toaletowego inne to wymierz wodę ,obierz ziemniaka,posortuj fasolę i pestki dyni,i ułóż puzzle
A gość to znajomy leśnik opowiadał i pokazywał nam projekcje o zwierzętach w naszych lasach sam robił fotki

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:19, 22 sie 2017

Do góry
w mojej okolicy spokojnie ale tam w rejonie kataklizmu lepiej nie mówić, zawodowo często byłem w tamtych stronach teraz pewnie nie poznałbym tych lasów

taki dziwoląg

Rododendronowy ogród II. 21:17, 22 sie 2017

Do góry
Bogdziu, wstawiam fotki ptaszka o którym rozmawiałyśmy w niedzielę. Cały dzień skakał po trawniku, w ogóle nie fruwał. Może ma gdzieś gniazdo. Podchodził do mnie na odległość 2 metrów. Boję się o niego, bo u mnie przychodzą koty od sąsiadów.

Nowocześnie z różAnką :D 21:15, 22 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Obrać punkt pomiaru, podstawę. Wiem teoretycznie. Musi być taki punkt 0 na planie, od niego ciągniesz układ cały.

u mnie podstawą jest taras a punktem zero środek schodów ale niewiem jak zrobić linię prostopadła do podstawy...
coś tam dzisiaj wymodziłam ale idealnie napewno nie jest, dopiero jak płyty będziemy kłaść to wyjdą różnice :/
trudno znowu będę musiala trochę przesadzić najwyzej bo potrzebne mi to dzisiaj było aby wytyczyc tą rabatę

widać po prawej stronie wbity drut, to miejsce na drzewo. powinno byc oddalone o 75cm od brzegu rabatki z bergeniami :/
numer 5 na planie
Miejski ogród w wersji mini 21:15, 22 sie 2017

Do góry
Obiecane zdjęcia z dzisiaj. Robione na szybko telefonem.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:05, 22 sie 2017

Do góry
Makusia napisał(a)

Renia Wszystkie inspirki mi z brzozami podesłałaś A mówisz, że może w ogóle nie drzewa No to jak?

Półka ma około 25 cm ale jest "masywna" i przez to sprawia wrażenie wyższej i ogromnej. Wklejam zdjęcia, ale przyznaję racji Iwce, ze obecnie jest mocno "skorygowana" hortensjami, które zasłaniają i "łagodzą" półkę.

Ja mam wizję - nazwijmy to szumnie- w trzech rogach półki- po jednej brzozie, a po środku kulkowisko. W stopach lawenda i trzcinniki.

No właśnie chciałam Ci pokazać,a może bardziej sobie nawet, że da się żarłoczne brzozy posadzić na wywyższeniu w sumie przecież ten murek naprawdę nie jest wysoki ... gdyby posadzić kule ze zwieszającą się hakone można by zatuszować tę wysokość i masywność murka ...

Rozumiem, że masz tam dużo słońca?
Ranczo Edy 21:03, 22 sie 2017

Do góry
Udało się dziewczynki Ufff pogoda atmosfera no i wasze dobre myśli wszystko pomogło

Aniu dziękuję serdecznie za miłe słowa odmacham do Ciebie
Hanusia Kciuki wymyślne Twoje zadziałały pogoda wczoraj w ciapki ale z a to dziś rewelka tak jak miało być
Buziaki dla Was i odwiedzających mnie
ciekawy gość ,konkurencje zręcznościowe i ognicho

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 21:01, 22 sie 2017

Do góry
I z bliska tamże

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:58, 22 sie 2017

Do góry
Hej Pimpusie

Dojechałam ekspresem, posadziłam połowę wczoraj. Podlewałam po ciemku
Trochę przechowalnia mi wyszła. Jak zwykle wszystko na kupie. Bo trzeba pomieścić. Połowa nie posadzona. Dziś obwódka buksowa na hostpwej rabacie tylko, rząd host przed nią i wkopane piwonie. I zaczęło padać. I wcześniej próbowałam zarejestrować auto, ale było tylu chętnych że numerków zabrakło... Masakra. Może jutro się uda.

Mały pomocnik przy obwódce z buksów i hostach nowych

Rzut oka na przechowalnię

...uDany ogród 20:57, 22 sie 2017

Do góry
Aniu, Basiu koteczek cudowny, ale mieszka już w nowym domku. Niestety alergia M się uruchomiła do takiego stopnia, że nie jest w stanie funkcjonować.
Ma super dom u naszych dawnych sąsiadów. Będzie miał jak w raju oni właśnie stracili kotkę i szukali nowego członka rodziny.

Catalina nie mogę znaleźć tego numeru:S
ale szukam dalej

Basiu płot dopiero zaczęliśmy stawiać, ale przybywa powoli. Bardzo mi odpowiada taka prosta forma. Mur też zaczęty i nieskończony. Mam nadzieję, że do zimy wszystko skończymy
Cieszę się że roślinki rosną!

płot się wydłuża

Małymi kroczkami do celu... 20:55, 22 sie 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Dzisiejsze zakupy w B. nie wiem czemu ludzie tak na mnie dziwnie patrzą jak biorę takie ilości tulipanow

To Paulinko poszalałaś zakupowo☺Ja w zeszłym roku też w B.kupowałam i ładnie kwitły.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:55, 22 sie 2017

Do góry
Johanko, polubiłam przedpłocie.

Makusiu, zakup godny pochwały. Oby na wiosnę było jajecznie. Dzięki ogrodowi po raz pierwszy widziałam niektóre ptaki.
To rośnięcie jak na drożdżach nie zawsze mi pasuje. Muszę wykopywać z uwagi na zbytnie zagęszczenie.

Słowo się rzekło- kobyłka u płota. Zmobilizowałam się do przerobienia półksiężyca z różanką. Drażniły mnie rosnące w jej centrum róże pnące. Jak to czasem bywa w ogrodzie, rewolucja w jednym miejscu niesie za sobą konieczność zmian w innym.

Wykopałam rosnące na pergoli przy ławeczce róże New Dawn. Młódki roczne. Najszybciej łapały czarną plamistość i kwitną tylko raz w sezonie. Obie poszły do sąsiadki.
W ich miejsce wsadziłam róże z półksiężyca. Białą Snow Princess i różową- chyba Lagunę. Nie mogłam ich wyciągnąć z metalowych obelisków, które już nie dawały rady ich utrzymać. Musiałam wyciąć większość gałęzi. Na wiosnę w tym zakątku muszę mocno poprzycinać pęcherznice .

Potem zabrałam się za reorganizację półksiężyca. Skorygowałam umiejscowienie cisów, dosadziłam trochę bylin i traw. Obeliski służyć będą tylko powojnikom. Mam nadzieję, że nie obrażą się za wycięcie im o tej porze większości gałązek.

Dosadziłam kilka wrzosów, bo po eksmisji jałowców zrobiło się wolne miejsce. Wraz z wrzosami w ogrodzie pojawił się piękny kłosowiec.

I na koniec miłe dla mego oka zestawienia.

Nowocześnie z różAnką :D 20:53, 22 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu rabata lawendowo kostrzewowa będzie mega. Podziwiam Cię za odwagę tak dużych jednogatunkowych nasadzeń . Brawo Ania

dzięki Asia
stan na dziś

tutaj na dole dosieję trawy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies