Aniu wg mnie (oczywiście nie musisz się ze mną zgodzić ) na tak dużej rabacie lepiej wygląda ograniczona ilośc gatunków w większych "plamach". np. dwie hortki to zdecydowanie za mało, min. 5 lepiej by się prezentowało... kolejny przykład na rabacie gdzie masz hakone zdecydowanie spokojniej wygladała by ta część gdyby po całości w hakone czy lawendzie... ułożenia roślin też chyba bym się trzymałą w prostych liniach
Nie wiem co tam dalej uzgodniłyście ale czytam od początku planowania
Ice Dancy jak będziesz gdzieś planowała to najlepiej na takiej powierzchni gdzie nie będą Cię denerwować rozłogi. JEśli ma rozrastać się na określonym miejscu to trzeba pomyśleć o ogranicznikach.
Bukszpany potrzebują przewiewu aby nie łapać grzyba. Carexy w tym nie pomagają.
Jak tak patrzę z góry to też pomyślałam o dokupieniu hortek. Tam są 3 tylko ta jedna jakoś kuso urosła i z góry jej nie widać ale dwie mogę jeszcze dosadzić.
Aniu, tutaj na środkowej rabacie (tej wydzielonej) fajnie by wyglądał jeden rodzaj niskiej trawy. Może jakiś carex o zwisających żdzbłach np. Evergolg lub coś innego o biało zielonych żdzbłąch...Wtedy jeden rodzaj trawy posadzony dużą plamą daje ładny efekt wizualny i wprowadza ład do ogrodu. Tutaj dodatkowo rozjaśniałby zielone liście drzewa i te żdzbła trawy mogłyby lekko wchodzić-spadać na jasną ścieżkę.
Myślę, że cieżko doradzić...są osoby, które lubią róznorodność gatunkową w ogrodzie a są ogrodniczki, które kochają dużą ilość jednej rośliny...
Czyli potwierdzasz tezę Angeliki. Hortki dokupię. Czerwone berberysy kolumnowe mogę posadzić razem z czerwonymi rozchodnikami. Będzie czerwona plama ale różna struktura. Nie będzie ciapek
Jeżówki może wmieszam w Vanilki.
Tylko kulki Rheingold i Zebrinusy mi zostaną.