Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Johanka77 07:45, 22 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kasiu/Mrokasiu, to przedpłocie tak żałośnie wyglądało rok temu, że teraz sama nie mogę uwierzyć, że się tam wszystko tak rozrosło.
2016

Przy ławeczce najprawdopodobniej jest hortensja bukietowa 'Unique'.

Fajnie wyszło!
Makusia 10:52, 22 sie 2017

HAniu u Ciebie wszystko rośnie jak na drożdżach-dlatego takie kolejki, żeby poleżeć na hamaku
Zakupiłam dwie budki lęgowe
iwonkap 20:17, 22 sie 2017

Haniu kiedy planujesz sypać polifoską ?
Gruszka_na_w... 20:32, 22 sie 2017

Jana napisał(a)
te wysokie przy hortkach na 1i 4 zdjęciu

To wysokie zielone to irysy syberyjskie. Za to właśnie je lubię. Po kwitnieniu ścinam pałki kwiatostanowe, a pióropusz liści zapełnia rabatę.
Mniejsze trawki to turzyce Montana i Silver Sceptre.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:55, 22 sie 2017

Johanko, polubiłam przedpłocie.

Makusiu, zakup godny pochwały. Oby na wiosnę było jajecznie. Dzięki ogrodowi po raz pierwszy widziałam niektóre ptaki.
To rośnięcie jak na drożdżach nie zawsze mi pasuje. Muszę wykopywać z uwagi na zbytnie zagęszczenie.

Słowo się rzekło- kobyłka u płota. Zmobilizowałam się do przerobienia półksiężyca z różanką. Drażniły mnie rosnące w jej centrum róże pnące. Jak to czasem bywa w ogrodzie, rewolucja w jednym miejscu niesie za sobą konieczność zmian w innym.

Wykopałam rosnące na pergoli przy ławeczce róże New Dawn. Młódki roczne. Najszybciej łapały czarną plamistość i kwitną tylko raz w sezonie. Obie poszły do sąsiadki.
W ich miejsce wsadziłam róże z półksiężyca. Białą Snow Princess i różową- chyba Lagunę. Nie mogłam ich wyciągnąć z metalowych obelisków, które już nie dawały rady ich utrzymać. Musiałam wyciąć większość gałęzi. Na wiosnę w tym zakątku muszę mocno poprzycinać pęcherznice .

Potem zabrałam się za reorganizację półksiężyca. Skorygowałam umiejscowienie cisów, dosadziłam trochę bylin i traw. Obeliski służyć będą tylko powojnikom. Mam nadzieję, że nie obrażą się za wycięcie im o tej porze większości gałązek.

Dosadziłam kilka wrzosów, bo po eksmisji jałowców zrobiło się wolne miejsce. Wraz z wrzosami w ogrodzie pojawił się piękny kłosowiec.

I na koniec miłe dla mego oka zestawienia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:56, 22 sie 2017

iwonkap napisał(a)
Haniu kiedy planujesz sypać polifoską ?

We wrześniu. Posypię trawnik i rabaty.
Gosiek33 07:12, 23 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
[b]

Dosadziłam kilka wrzosów, bo po eksmisji jałowców zrobiło się wolne miejsce. Wraz z wrzosami w ogrodzie pojawił się piękny kłosowiec.

Czas rewolucji.... widzę, że mój ulubiony przetacznik kłosowy christa zawitał i u Ciebie piękny jest
Gruszka_na_w... 20:24, 23 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

Czas rewolucji.... widzę, że mój ulubiony przetacznik kłosowy christa zawitał i u Ciebie piękny jest

Dobrze, że znasz nazwę. Ja tradycyjnie zapamiętałam tylko kłosa w nazwie. Piękny ma kolor i cudowne zakończenie kłosków.

Dzisiaj wycięłam bez koralowy. Zakupiłam go na początku sugerując się ładnym kształtem liści i barwą. Pięknie rósł przez pierwsze dwa-trzy lata. W zeszłym sezonie wyłysiał i prawie nie miał liści. Wiosną go przycięłam, dałam mu obornika, podlewałam. Ruszył ładnie, a potem było już tylko gorzej. Karpę korzeniową wykopię jesienią. W jego miejsce przesadzę prawdopodobnie kalinę Mariesii. W sąsiedztwie rośnie kalina Watanabe i compactum. Zrobi się kalinowy zakątek.

Nie mogę już w tym sezonie robić przeróbek na rondzie, bo tam trzeba by było ruszyć trawy. Do wiosny powinien mi się skrystalizować pomysł na obsadzenia.
Wprowadzenie do ogrodu stipy wraz z jej nieprzewidywalnością, trochę mi burzy proces planowania. Nie wiem, czy ona będzie w przyszłym sezonie. A jeśli się wysieje, to gdzie?

Waham się, czy ciąć drugi raz kocimiętkę na przedpłociu. Bardzo szybko tam odbiła po pierwszym cięciu.

Rozplenice na podokiennej zaczęły kwitnąć.

Gruszka_na_w... 20:36, 23 sie 2017

Front i wejście do warzywnika. Te róże pięknie powtarzają kwitnienie.

Cieniste zakątki

Gruszka_na_w... 20:43, 23 sie 2017

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies