Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:00, 23 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja zapomniałam wczoraj uwiecznić śnieg. Też napadało - a jak z mrozem?

Mróz tez był, całe 48 godzin, najniżej do -17 spadło.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:56, 23 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Już się cieszę na nowe wyzwania, będzie co oglądać
Na plusie, ale do marca ciapa i chlapa, wieje bardzo, coś może jutro choć chwilę powycinam, straszą badyle

Irenka ja też, ale u nas błoto, ja spokojnie poczekam. Nie wysilaj się w chlapie. Szkoda zdrowia, pochodź, popatrz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:55, 23 sty 2021

Do góry
Lukrecja napisał(a)

Tak myślałam. Widziałam ładnych kilka lat temu spore stożki z 'Variegaty' w lokalnym centrum ogrodniczym, lecz wtedy dopiero zaszczepiałam się ogrodnictwem (Twoja sprawka!) i nie miałam kompletnie pomysłu od czego zacząć. A trzeba było brać i najwyżej zadołować z donicami. Echhhh...

A co sądzisz o cięciu w stożki naszej polskiej odmiany taxus x media 'Tymon"? Ma pokrój szerokostożkowaty i pięknie wybarwia się na żółto. Zastanawiam się też, czy można ciąć go w kulki.

Moja sprawka podoba mi się takie stwierdzenie
Tymona nie sadziłam, nie wiem, ale wolno rośnie. Lubię sadzić różne odmiany cisów i patrzeć na co je można ciąć.
Tuja globosa- więdnięcie 15:47, 23 sty 2021

Do góry
Ciężar śniegu to spowodował zapewne. Trzeba otrzepać z wilgoci, związać w środku tak, aby nie za mocno to było i wyglądało naturalnie.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:26, 23 sty 2021

Do góry
Karol99 napisał(a)
Hej Czy masz jeszcze u siebie w ogrodzie spartynę? Mocno się rozłazi?

Mocno, włazi w trawnik.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:16, 23 sty 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

No ba... byłam dzisiaj w plantico

A książkę kupie stacjonarnie to będę miała pretekst żeby znowu przyjechać... po autograf

No, ba, też tam pojadę, choć niewielki sklepik. Ale lubię zaglądać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:14, 23 sty 2021

Do góry
Spróbuję, doczytałam że pomaga na problemy z żołądkiem a mam w rodzinie takie osoby, więc poeksperymentuję, pewnie w szklarni albo namiocie. Zapewne sezon wegetacyjny ma dość długi i nie zdąża zaowocować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:10, 23 sty 2021

Do góry
Mnie nie żal, żyję w innym świecie, szczyt zdobyty, więc pozostały nudy, a nudy to najgorsza rzecz na świecie dla duszy twórcy. Nieprawdaż? Lubię tworzyć, a tutaj można tylko konserwować.

Zauważ, Alan Titchmarsch ma już 3 ogród, Hellen Dillon sprzedała swój przepiękny ogród w Irlandii będąc w bardziej podeszłym wieku niż ja, teraz tworzy nowy... Ja też chcę w życiu zmienić cień i wszechobecną zieleń, na słońce i kolory. Poza tym profil rodziny się zmienia, są inne potrzeby, których ten ogród nie spełnia.. Po kilka metrów do płotu, duszę się. Sąsiedzi zaglądają w talerz, wszystko słychać.

Moim marzeniem było mieć ogród nieskończenie wielki z nieskończenie dużą przestrzenią do sadzenia, która nigdy się nie skończy. Tutaj się skończyła.

Ogród nie tylko bukszpanowy będzie trwać, dopóki ja w nim żyć będę
Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 09:24, 23 sty 2021

Do góry
Ona jednak tak powinna wyglądać, to zdjęcia z września

Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 09:22, 23 sty 2021

Do góry
Czy jej liście są delikatne czy ostre? Ona wygląda na właściwą, tylko być może ma zbyt żyzne podłoże aby się wybarwić? Tak sobie myślę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:12, 22 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kupujecie już nasiona?

ja cos tam kupilam juz w Polsce jak bylam w sierpniu. Teraz mam juz gotowe zamowienie ale nie udaje mi sie go wyslac, bo moj sklepik z nasonami nie nadaza z realizacja zamowien i co rusz zamykaja sklep online. Dzis wyslemy mailem, bo inaczej pewnie nic nie dostane a oni maja naprawde dobry wybor bio nasion, nie F2 i takie rozne cudaczki, stare historyzne odmiany i nowe wynalzki, ktorych sie u nas nie kupi w zadnym sklepie w okolicy.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 16:27, 22 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Odkurz środek i to co spadło. Opylaj potem mączką bazaltową, takie widzę rozwiązanie. Chemia chyba nie działa, a tym bardziej żywe bakterie, za zimno.

Dziękuję za radę, będę opylać. Dzisiaj przejrzałam dokładnie roślinki i usunęłam ze 20 kokonów, a jutro zaopatrzę się w mączkę. Może pomoże...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:43, 22 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaszalałam i przejrzałam dwa sklepy z nasionami warzyw, zamówiłam, bo nie wiem czy będzie coś stacjonarnie można kupić atrakcyjnego. a tak, kurier przyniesie do domu.

Idę w pokazowym warzywniku w ozdobne warzywa i dużo na sałatki. I takie warzywa co na zimę mogą zostać (pory, jarmuże). Nawet cebulę zimującą znalazłam, także nowości egzotyczne jakby (okra) - spróbujemy jak smakuje Rozważam warsztaty warzywne z zabraniem czegoś do domu na balkon. Nakupiłam w związku z tym różnych ciekawych nasion...może się uda coś zorganizować w czasie kwitnienia przebiśniegów, ciemierników albo ostatecznie...tulipanów.

Kupujecie już nasiona?

No ba... byłam dzisiaj w plantico

A książkę kupie stacjonarnie to będę miała pretekst żeby znowu przyjechać... po autograf
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:13, 22 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nooo, mnie też by to kusiło, drzewa posadzisz.
Ale jeszcze mi się tliło zrobienie skośnego ogrodu do tej skośnej linii, ale na razie nie mam czasu o tym myśleć i za dużo byłoby do zmiany. Opcja 3 w grze

Dziękuję Pani Danusiu. Tak myślę, sobie, że ta opcja 3 będzie najlepsza, jeszcze dla lepszej geometrii wyrównam do linii nowej trójkątnej rabaty szerokość rabaty po drugiej stronie chodnika, żeby były w jednej linii.

Jej... 130m2 rabaty to będzie wyzwanie
Najśmieszniej to będzie wyglądało przez pierwszych 3 sezony zanim to wszystko urośnie, będą takie mikrusy
Po lewej stronie chodnika to część leśna więc tam pójdzie łatwiej i szybciej z zagospodarowaniem, prawa strona to będzie zabawa. Już się nie mogę doczekać aż nadejdzie wiosna.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jak stworzę plan rabaty to się pochwalę!
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 12:55, 22 sty 2021

Do góry
OlaKa napisał(a)
Witam wszystkich
Czy to możliwe, żeby ćma bukszpanowa żerowała zimą? W grudniu zobaczyłam, że moje bukszpany mają kilka obgryzionych gałęzi. Myślałam, że to ślady, których nie zauważyłam jesienią, ale spustoszenie powoli postępuje Obejrzałam dokładnie krzaki, nie widzę żywych gąsienic, ale nie mam wątpliwości, że objedzonych gałęzi jest coraz więcej.
Lepinox teraz ma sens? Czytałam, że stosuje się go od kwietnia, a tu dopiero styczeń Czy teraz lepiej chemią (choć staram się jej unikać), a lepinoxem na wiosnę, jak będzie widać robaczki?

Odkurz środek i to co spadło. Opylaj potem mączką bazaltową, takie widzę rozwiązanie. Chemia chyba nie działa, a tym bardziej żywe bakterie, za zimno.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:53, 22 sty 2021

Do góry
Zaszalałam i przejrzałam dwa sklepy z nasionami warzyw, zamówiłam, bo nie wiem czy będzie coś stacjonarnie można kupić atrakcyjnego. a tak, kurier przyniesie do domu.

Idę w pokazowym warzywniku w ozdobne warzywa i dużo na sałatki. I takie warzywa co na zimę mogą zostać (pory, jarmuże). Nawet cebulę zimującą znalazłam, także nowości egzotyczne jakby (okra) - spróbujemy jak smakuje Rozważam warsztaty warzywne z zabraniem czegoś do domu na balkon. Nakupiłam w związku z tym różnych ciekawych nasion...może się uda coś zorganizować w czasie kwitnienia przebiśniegów, ciemierników albo ostatecznie...tulipanów.

Kupujecie już nasiona?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:49, 22 sty 2021

Do góry
Llea napisał(a)

Jeszcze myslałam nad trzecią opcją pociągnięcie tego trójkąta aż do kolejnego rogu działki, ale wtedy to już w ogóle nie było by trawnika na froncie a rabata miałaby 126m2 co ja tam zasadzę?!

Nooo, mnie też by to kusiło, drzewa posadzisz.
Ale jeszcze mi się tliło zrobienie skośnego ogrodu do tej skośnej linii, ale na razie nie mam czasu o tym myśleć i za dużo byłoby do zmiany. Opcja 3 w grze
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:16, 22 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
dziękuję za miłe wpisy
Lukrecjo, tak te jasne stożki to import z Niemiec, można je spotkać w LM wiosną. Były dość tanie. To odmiana 'Variegata' albo 'Aureovariegata'.

Tak myślałam. Widziałam ładnych kilka lat temu spore stożki z 'Variegaty' w lokalnym centrum ogrodniczym, lecz wtedy dopiero zaszczepiałam się ogrodnictwem (Twoja sprawka!) i nie miałam kompletnie pomysłu od czego zacząć. A trzeba było brać i najwyżej zadołować z donicami. Echhhh...

A co sądzisz o cięciu w stożki naszej polskiej odmiany taxus x media 'Tymon"? Ma pokrój szerokostożkowaty i pięknie wybarwia się na żółto. Zastanawiam się też, czy można ciąć go w kulki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:15, 22 sty 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Danusiu, obie książki przeczytane, notatki i plany porobione. Układ Twojej nowej książki bardzo ułatwia planowanie rabat tak, aby przez cały rok na nich coś ciekawego się działo. HITEM jest natomiast dla mnie zdanie z Twojej z pierwszej książki "Gdy zaczniesz, skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stać w miejscu" No tak genialnie proste i prawdziwe!
Czekam na trzecią książkę i mam nadzieję, że zdradzisz tam trochę tajemnic, jak korzystać z inspektów i szklarenek... temat potrzebny bardzo.

Marto, robię projekty warzywników A inspekty i szklarenki - postaram się zawrzeć jak najwięcej, warzywa to bardzo obszerny temat, ale będzie Zamierzam zbudować specjalną szklarenkę do wysiewów, tylko czy zdążę? Jeszcze nie wybrałam nawet modelu, bo niedostępne są
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:35, 22 sty 2021

Do góry
Nom, farciara, ale może zaczną sprowadzać więcej, bo jest chyba popyt.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies