Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:00, 14 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dojrzałam okiennice. Jaki to dokładnie kolor, ma jakiś numer? Super. Magnolia Twoja to Lennei. Nie ma to jak mieć jeszcze miejsce w ogrodzie!

Pszczółko, okiennice pomalowane są farbą Sadolin kolor Świeża Borówka Drogie te farby, bo chyba wyszły więcej niż same okiennice

Wiekiie dzięki za rozszyfrowanie odmiany magnolii! Piękne ma te kwiaty, rzeczywiście wielkie, tylko zeby przeżyła, na razie stoi i marnie wygląda, wszystkie liście uschły, część odpadła. No zobaczymy wiosną (korzeń był mocno przyciachany).
Oj miejsca mam mega sporo jeszcze, znaczy trawnik jest i mąż broni go jak niepodległości ale małymi kroczkami, małymi kroczkami i coraz go mniej
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:44, 14 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Magnolia posadzona. Trzymajcie kciuki żeby się przyjęła...

Ciągle mam wątpliwości co do szerokości tej rabaty, czy nie iść na całość i nie poszerzyć na dwie szerokości ścieżki. Teraz jest na jedną szerokość ścieżki.

Ten kwadrat z chwastami to miejsce na palenisko. Będzie wysypany grysem i na nim stalowe palenisko.

Dojrzałam okiennice. Jaki to dokładnie kolor, ma jakiś numer? Super. Magnolia Twoja to Lennei. Nie ma to jak mieć jeszcze miejsce w ogrodzie!
Pszczelarnia 18:29, 14 paź 2019

Do góry
Żeby nie przegadać tej jesieni

magnolia

rosa glauca

judaszowiec nad tawulcem i hacone

hacone z bodziszkiem żałobnym

rozchodnik ze strumieniem

Polecane drzewa i krzewy liściaste 11:10, 13 paź 2019

Do góry
koculka napisał(a)

A może brzoza doorenbos. Rośnie bardzo szybko. Ma duże liście i piękna snieznobiala korę. Dorasta do 10m. Mam w ogródku i jeśli w upały się podlewa to rosnie szybko. Ja mam wielopniowe. W rok urosly 1m i podwoily zagęszczenie. Kupiłam też magnolie Galaxy, ponoć rośnie bardzo szybko do 7m,ale szybkości nie potwierdzę bo w tym roku kupiłam. Magnolia chyba bardziej wymagająca, ale w pierwszych latach i tak podlewam wszystkie drzewka.

Koculka dziękuje za propozycję. Ale już w międzyczasie kupiłam wiąza wredei, taki z żółtymi liścmi. Nie wiem czy dobrze zrobiłam czas pokaże. Wiem, miało to być cos co szybko rożnie, ale nie mogłam się doczekać Waszych propozycji, a czas biegł. Ten wiąż od zawsze mi się podobał, a ostatnio widziałam go w jakimś starszym ogrodzie. Był piękny ! Duży, majestatyczny a zarazem zgrabny. No i pięknie ożywiał zakątek ogrodu w którym rósł. Zakochałam się chyba w nim Ale na taki efekt chyba będę musiała dłuugo czekać
Pozdrawiam!
Ogród bez roweru 20:47, 12 paź 2019

Do góry
Mary napisał(a)
Nie wiadomo, Kasiu, czy to wpływ magnolii.
Mój dereń wyglądał nieźle jak go kupowałam w zeszłym roku. Dopiero w lipcu zaczęły schnąć liście, bo dopiero wtedy takie objawy się ujawniają. Więc ja go kupiłam pewnie już chorego.
Może Twój klon też już był chory.

Switch kupowałam w Castoramie albo w LM.

Hmm.. klonika kupowałam w tym samym źródle co Iwonka Inka i spodziewałam się, że oba by były zainfekowane,a u niej raczej spokój... Kto to wie.. tzn mój klon objawy dopiero teraz niedawno pokazał, a magnolia faktycznie jakoś w lipcu.
Mój ogrodowy pamiętnik 13:04, 10 paź 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

W pierwszy dzień było -3. Tyle było o 5:30 rano.
W drugi dzień już tylko -1.
Magnolia dzień wcześniej zielona, po przymrozku pomarańczowa .

Niby nie tak dużo a jednak zmieniło ogród...
Mój ogrodowy pamiętnik 12:48, 10 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Jak zimno u Ciebie wtedy było, ile na minusie? U nas tez przymroziło ale tylko -1, -2, rośliny dały radę. U ciebie więcej?

Cortenowe hortensje wyglądaja malowniczo

W pierwszy dzień było -3. Tyle było o 5:30 rano.
W drugi dzień już tylko -1.
Magnolia dzień wcześniej zielona, po przymrozku pomarańczowa .

Zszywkowy ogród marzeń :) 10:11, 10 paź 2019

Do góry
zszywka napisał(a)
Najlepiej przetrwała magnolia i astry, hortka na pniu listki ma paskudne. Może być wrażliwa, chyba czymś ją okryje w pierwszym roku. Ale z drugiej strony będzie przy murze więc trochę cieplej, przemyśle co z nią zrobię

Przynajmniej magnolia się super trzyma. U mnie to nawet magnolie poległy .
Zszywkowy ogród marzeń :) 23:17, 09 paź 2019

Do góry
Najlepiej przetrwała magnolia i astry, hortka na pniu listki ma paskudne. Może być wrażliwa, chyba czymś ją okryje w pierwszym roku. Ale z drugiej strony będzie przy murze więc trochę cieplej, przemyśle co z nią zrobię

Hortensjowo 22:24, 09 paź 2019

Do góry
I jeszcze mam pytanie o tę rabatę - jakie drzewa tutaj posadzić?
Z prawej strony rosną 2 duże cisy, myślę że baccata, z tyłu jest posadzony szpaler z cisów. To, co zaznaczyłam na zielono to amanogawa na razie niewidoczna zza ML.
Czereśnia, która rośnie przed red baronami, będzie prawdopodobnie usunięta w czerwcu. Musi się okazać, że kolejny rok nie owocuje, ehh

Czy dosadzić 2 amanogawy czy jakieś klony lub zupełnie inne drzewa? Czy raczej kolumnowe czy szczepione kulki czy zwykłe formy?

Może jakaś magnolia?

I tutaj widok na rabatę - stojąc przed nią.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:32, 09 paź 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Kasiu moje propozycje:

Dałabym zwyklego judaszowca kanadyjskiego zielonego (bezodm.), pieknie i szybko przyrasta, nie jest jakis szczególnie ekspansywny, toleruje słabą glebe, w sloncu go nic nie przypala. a wiosenne kwitnienie jest niesamowite. Ma bardzo ładne duże sercowate liscie w kolorze jasnej soczystej zieleni przez cały sezon, jesienią wybarwia sie na żółtosci.

Magnolia tez bylaby dobrym wybortem jakas taka bardziej drzewiasta. U mnie rosna w tempie ekspresowym ale maja dosc mokro. No i te kwiaty kiedy wszystko jeszcze cicho siedzi.

tu moj judaszowiec 2 letni, kupowany jako goły patyk 80 cm grubosci kciuka.

Potwierdzam to, co Tar pisze - rośnie bardzo szybko. Też mam zwykłego kanadyjskiego i czekam na efekty
Tarcia, Twój już jest piękny
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:27, 09 paź 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Drzewa przez pierwsze 3 lata od posadzenia stoją w miejscu bo się korzenią. A potem startują. Oceniając mój -z natury wolno rosnący - buk Purple Fountain, to nie powiem aby wolno rósł (jak już wystartował). Od 2011 przybrał pięciokrotnie co najmniej. Odejmując od tego czas na korzenienie się, to w praktyce w pięć lat z metrowego patyczka przybrał do 3,4m. A to przecież odmiana powolniaka.

Klapy najlepiej zasłania hakonechloa. Przy macra wystarczy jedna kępa.

I dlatego nie kupuję drzew, które docelowo osiągają ogromne rozmiary - może się okazać, że osiągną je szybciej niż bym sobie tego życzyła .
Z drugiej strony - czekać 5 lat na jako-taki efekt? Zbyt niecierpliwa jestem. I za stara .

O hakone własnie myslałam .

Wiolka5_7 napisał(a)
Zgadzam się,że drzewa na początku stoją w miejscu a potem szybko rosną
moje buki 2 lata się ukorzeniały a w 3 roku tak ruszyły,że sama jestem w szoku jakie przyrosty mają...bo podobno buki wolno rosną
graby już w 2 roku mają mega przyrosty

TAR napisał(a)
Kasiu moje propozycje:

Dałabym zwyklego judaszowca kanadyjskiego zielonego (bezodm.), pieknie i szybko przyrasta, nie jest jakis szczególnie ekspansywny, toleruje słabą glebe, w sloncu go nic nie przypala. a wiosenne kwitnienie jest niesamowite. Ma bardzo ładne duże sercowate liscie w kolorze jasnej soczystej zieleni przez cały sezon, jesienią wybarwia sie na żółtosci.

Magnolia tez bylaby dobrym wybortem jakas taka bardziej drzewiasta. U mnie rosna w tempie ekspresowym ale maja dosc mokro. No i te kwiaty kiedy wszystko jeszcze cicho siedzi.

Dzięki Tar, poczytam o judaszowcu, nie znam kompletnie. Ten Twój ładny bardzo .
Magnolię poważnie biorę pod uwagę, muszę popatrzeć co by mi pasowało. I tak chciałam mieć .

tulucy napisał(a)
Popieram Izę z magnolią zresztą kiedyś już Ci ją sugerowałam

Bo ja zawsze się bałam magnolii, że za bardzo frymuśne są jak dla mnie.

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziewczyny, a ma któras z Was magnolię powiedzmy od 7-10 lat? Bo moja ciocia ma i wiem, że ma problem z podsadzeniem jej czymkolwiek, ona przecież nie lubi grzebania, a po drugie rozłożysta jest. No i słabo własnie wygląda ten placek pod nią. Myślę o tych drzewiastych magnoliach, które jednak robią ładną koronę.

O, chętnie poczytam. Wiola ma pod magnolią trawy, Iza Ursa chyba też.

effka napisał(a)

Rzeczywiście ciężka sprawa z wyborem "cieniodajnego" drzewa, hmm musisz dobrze przemyśleć tą kwestę.

Ano łatwo nie jest. To nie bylina, że sobie ja potem przesadzisz albo komuś oddasz.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:15, 09 paź 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Kasia, cudne te kaliny, buczek i świdośliwa. Zazdroszczę tego rozmachu i czasu na ogród. I chętnie czytam o Twoich pomysłach, podpowiedziach dziewczyn i odgapiam co tylko mogę
Ta magnolia Elisabeth też cudna

Helen, ciesze się, że zakupy Ci się podobają. Czas na ogród znajdę tylko gorzej z pogodą, ale podobno ma być lepiej, już zacieram rączki .

inka74 napisał(a)
Dziewczyny, no nie straszcie z tym platanem.

Liczyłam, że po 3 latach będę miała taką ponad metrową kulkę a wy mi mówicie, że nie bardzo... (( Z jednej strony to mniej cięcia w przyszłości a z drugiej klimatyzator sąsiada nadal będzie w zasięgu mojego wzroku

No i dlatego chyba te szczepione kulki sobie wkomponuje gdzieś w rabaty nie przydzielając im strategicznej funkcji .

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Można się teraz u Ciebie podszkolić z odmian drzewek.
Przepiękne zakupy. Nie martw się, że takie kolorowe. W sezonie będą zielone.

To prawda, o drzewkach teraz sporo .
Zakupy dziękują za uznanie. Myślę, że teraz tak biją po oczach bo nie ma nic innego, żadnych bylin, traw, mniejszych krzewów. Potem się to powinno wyrównać.

Magara napisał(a)

co do drzewa się nie wypowiem, bo się nie znam ale strasznie mnie intryguje co zrobisz z tym zbiornikiem na deszczówkę na środku rabaty? zasłonisz go? jak? czym? jak później z dojściem do niego???
mam dwa takie problematyczne miejsca z klapami, do tej pory nic mądrego nie wymyśliłam, chętnie zgapię

Zbiornik na deszczówkę nie będzie aż tak widoczny bo po dosypaniu kory znajdzie się na poziomie rabaty a ta okropna betonowa klapa to tymczasówka - pod nią jest ładna żeliwna przykrywa . Dostęp powinien być bezproblemowy - pokrywa jest blisko krawędzi rabaty. Obsadzę ją trawkami i gotowe . Nad zbiornikiem jest 50cm ziemi więc bez problemu byliny i małe krzewy na tym posadzę.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:12, 09 paź 2019

Do góry
Kasiu moje propozycje:

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:44, 08 paź 2019

Do góry
Kasia, cudne te kaliny, buczek i świdośliwa. Zazdroszczę tego rozmachu i czasu na ogród. I chętnie czytam o Twoich pomysłach, podpowiedziach dziewczyn i odgapiam co tylko mogę
Ta magnolia Elisabeth też cudna
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:53, 08 paź 2019

Do góry
Iwonka - no nie jest prosto... ten buczek by mi tak bardzo pasował wizualnie, ale rzeczywiście, skoro tak wolno rośnie to się na cień nie doczekam . Umbra jakoś niekoniecznie .
Czyli na prowadzenie wysuwa się platan Alphen's Globe - napisałam do Ciebie smsa .
Klony kuliste jakieś za ciężkie mają te korony jak dla mnie...
Magnolia to dla mnie zupełnie obcy temat, muszę popatrzeć jaka odmiana by mi pasowała. Są jakieś drzewkowe, w miarę wąsko rosnące? Bo u znajomych widziałam pięęęękna ale ma z 8m szerokości...
Iza Ursa podrzuciła mi jeszcze pomysł na Kanzana wysoko szczepionego.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:29, 08 paź 2019

Do góry
Oj, i magnolia w formie drzewa - to jest piękna myśl, tam po południu mniej słońca jest z tego co pamiętam ze względu na morelę sąsiedzką a jest tyle cudnych odmian...
Moja działka na Dębowym Lesie 11:47, 08 paź 2019

Do góry

Jeszcze porankowe ..

Ipomea

Magnolia

Horki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:50, 05 paź 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ja też od miłej forumki dostałam nasionka kosmosów. Jak dla mnie to niezapomniana chwila, moje pierwsze nasiona kwiatów. Agania dziękuję
Ostanie tygodnie to jakiś maraton, ale podczytuję Efcia w wolnej chwili. Pewnego wieczoru myślałam, że mam z tego zmęczenia zwidy i widzę u ciebie drzewo na dachu, na szczęście ze mną wszystko porządku A zdolność roślin do zapuszczania korzeni niezmiennie mnie zadziwia.
My w końcu ogarnęliśmy działki. Plusem pewnego zaniedbania jest sterta czarniutkiego kompostu. Wczoraj do zmroku rozwoziłam a endorfiny jak bym skarb znalazła
Ależ ten sąsiad ci namieszał. Ale to dobrze! U mnie też mnóstwo takich niespodziewanych sytuacji i nowe przemyślenia.
Magnolia będzie duża, widać po liściach. Będziesz cięła od strony garażu, natomiast na wysokość stworzy ci piękną przesłonę. Liście magnolii są przepiękne. A jak popracujesz nad koroną to wyjdzie cudne, wielopniowe drzewko. Magnolia lubi cięcie, przetestowałam! Kwitnie wtedy obficiej.
Co do poszerzenia rabat, czarna linia równo z magnolią super! Będzie ci lepiej kosić trawnik. Poza tym łatwiej obsadzić szerszą rabatę niż wąski kawałek.
Pasek ścieżki - czerwony zygzak - musi zostać bo jak piszesz to ważny ciąg komunikacyjny. Bez niego ani rusz.
Czerwony pytajnik - od Lukasa - na razie zostawiłabym w spokoju. Tak skomponuj rabatę magnoliową aby w przyszłości, gdy ci zabraknie miejsca na chciejstwa, ewentualnie ten kawałek trawiszcza zagospodarować
I jeszcze słówko o "burdello rabacie" Wcale nie tak prosto taką "rozwiązłość" skomponować I też mnie Effka coraz bardziej ściąga na manowce
Miało być krótko, ale to nie ja Buziak weekendowy zostawiam. Ściana deszczu za oknem, ale to dobrze, mogę spokojnie labować na ogrodowisku

Kochana Iwonko jak ja lubię jak do mnie zagladasz i takie elaboraty piszesz mnóstwo złotych rad i przemyśleń Dziękuję Ci za nie. Zrobię tak jak piszesz, na prosto rabatę bez stopniowania a lukasową zostawię w spokoju (na razie). Pomysłów na nasadzenia zupełnie brak ale od czego jest zima!
Magnolia wygląda teraz dramatycznie, wszystkie liści uschły większość opadła, więc nie rokuję jej jakoś ale najwyżej jak padnie to w to miejsce posadzę inne drzewo miejsce już jest!

U nas leje okrutnie od rana, wszystkie zbiorniki na deszczówkę już pełne
W końcu posprzatamy w domu, bo w ogrodzie nic się nie zrobi. Palenisko ogrodowe doszło, szpikulce na kiełbaski kupione, czekam na bezdeszczowy dzień i robimy ognicho!
Pozdrawiam kochana weekendowo

Aaa i super z nasionami, ja też serdecznie podziękowałam Aganii, kochana jest Kosmowy uzupełnią moją pierwsza mini łączkę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:18, 05 paź 2019

Do góry
Ja też od miłej forumki dostałam nasionka kosmosów. Jak dla mnie to niezapomniana chwila, moje pierwsze nasiona kwiatów. Agania dziękuję
Ostanie tygodnie to jakiś maraton, ale podczytuję Efcia w wolnej chwili. Pewnego wieczoru myślałam, że mam z tego zmęczenia zwidy i widzę u ciebie drzewo na dachu, na szczęście ze mną wszystko porządku A zdolność roślin do zapuszczania korzeni niezmiennie mnie zadziwia.
My w końcu ogarnęliśmy działki. Plusem pewnego zaniedbania jest sterta czarniutkiego kompostu. Wczoraj do zmroku rozwoziłam a endorfiny jak bym skarb znalazła
Ależ ten sąsiad ci namieszał. Ale to dobrze! U mnie też mnóstwo takich niespodziewanych sytuacji i nowe przemyślenia.
Magnolia będzie duża, widać po liściach. Będziesz cięła od strony garażu, natomiast na wysokość stworzy ci piękną przesłonę. Liście magnolii są przepiękne. A jak popracujesz nad koroną to wyjdzie cudne, wielopniowe drzewko. Magnolia lubi cięcie, przetestowałam! Kwitnie wtedy obficiej.
Co do poszerzenia rabat, czarna linia równo z magnolią super! Będzie ci lepiej kosić trawnik. Poza tym łatwiej obsadzić szerszą rabatę niż wąski kawałek.
Pasek ścieżki - czerwony zygzak - musi zostać bo jak piszesz to ważny ciąg komunikacyjny. Bez niego ani rusz.
Czerwony pytajnik - od Lukasa - na razie zostawiłabym w spokoju. Tak skomponuj rabatę magnoliową aby w przyszłości, gdy ci zabraknie miejsca na chciejstwa, ewentualnie ten kawałek trawiszcza zagospodarować
I jeszcze słówko o "burdello rabacie" Wcale nie tak prosto taką "rozwiązłość" skomponować I też mnie Effka coraz bardziej ściąga na manowce
Miało być krótko, ale to nie ja Buziak weekendowy zostawiam. Ściana deszczu za oknem, ale to dobrze, mogę spokojnie labować na ogrodowisku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies