Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

TAR 13:24, 25 mar 2020

Ale bys mogla je popodpisywac bardzo ładne te magnolki. Stellate odrozniam ale reszta to na dwoje baba wrozyla
mrokasia 13:39, 25 mar 2020

O mamo, ale magnolie... piękne! Na pewno kupię sobie więcej . Moja magnolia nówka sztuka ciągle w futerku, codziennie do niej zaglądam.
galgAsia 13:50, 25 mar 2020

TAR napisał(a)
Ale bys mogla je popodpisywac bardzo ładne te magnolki. Stellate odrozniam ale reszta to na dwoje baba wrozyla
No właśnie bym nie mogła , gdyż albowiem są nieznane
Pani Matka nie przywiązuje wagi do karteczek z nazwą
Dlatego muszę spróbować je zidentyfikować - zobaczymy, co się uda...
galgAsia 13:53, 25 mar 2020

mrokasia napisał(a)
O mamo, ale magnolie... piękne! Na pewno kupię sobie więcej . Moja magnolia nówka sztuka ciągle w futerku, codziennie do niej zaglądam.
Kasiek, niech ona będzie w tym futerku jeszcze dobry tydzień. A jakby się pospieszyła, to okryj prześcieradłem albo kocykiem
Magleska 13:54, 25 mar 2020

Asiu Galgasiu

napaliłam się na tą stellatę .... tylko gdzie ja znajdę miejsce na kolejne drzewo hm ...wszystkie piękne ,ale ta dla mnie naj naj

i musze pokopać w Twoim wątku ,bo warzywnych inspiracji szukam
podpowiedz proszę ,czy gdzieś są Twoje skrzynie

galgAsia 13:58, 25 mar 2020

Magleska napisał(a)
Asiu Galgasiu

napaliłam się na tą stellatę .... tylko gdzie ja znajdę miejsce na kolejne drzewo hm ...wszystkie piękne ,ale ta dla mnie naj naj

i musze pokopać w Twoim wątku ,bo warzywnych inspiracji szukam
podpowiedz proszę ,czy gdzieś są Twoje skrzynie

Ze skrzyniami to ciężko będzie... bo ich raczej nie fociłam… Mogę potem poszukać w archiwum, czy coś znajdę. Ale chodzi o warzywka? czy o same skrzynie?
Magleska 14:11, 25 mar 2020

o warzywka też ,ale bardziej o skrzynie ,ich układ ……... ogólnie jak rozplanować cały warzywnik
mam trochę inspiracji z pinteresta ,ale wolałabym uniknąć niepotrzebnych rzeczy ….np...
zamaniło mi się zrobić ze 3 pergole ...i miejsce z wodą i jeszcze najlepiej otoczyć go rabatą wiejską

Edit
zaczęłam czytać dokładnie od początku i skrzynie i foliak masz super
powiedz,czy ogórki wysiewasz w domu na parapet i potem flance do skrzyń ? czy od razu do skrzyń i później przerywasz ?
jestem na stronie z dorodnymi ogórcami ….masz sprawdzoną odmianę ?

ale Cię zasypałam pytaniami
galgAsia 18:39, 25 mar 2020

Madzia

Właśnie cały zakątek warzywnikowy miał iść do przeróbki wg sugestii Inki. Jednak ruszenie tego teraz skutkowałoby mniejszymi zbiorami lub też żadnymi. A w obecnej sytuacji nie byłoby to rozsądne posunięcie . Więc raczej weźmiemy się za to jesienią, po sezonie, po zbiorach. Będę kombinowała, żeby znaleźć miejsce na jeszcze jedną skrzynię. Ale na razie nie ma co się mną inspirować, za piękne toto nie jest, a i funkcjonalnie mogłoby być lepsze.

Ogórki, i cukinie, i melony (jeśli zdecyduję się jeszcze raz spróbować ) sieję w domu, tak pod koniec kwietnia, do doniczek biodegradowalnych. I jak już przejdą zimni ogrodnicy zusammen z Zośką , wysadzam już podrośnięte siewki do skrzyń. Takie moje sprawdzone ulubione odmiany to: ogórki - Julian, Hektor i Reja (ale nie widzę ich w handlu, póki co... Zapasy jeszcze mam ), cukinie - Astra Polka, Soraya.
Ogórki wybieram "kiszeniaki", a cukinie ciemnozielone
galgAsia 18:45, 25 mar 2020

Sanka napisał(a)
Magnolie cudowne. Zachwycają.

Zima ciepła, początek wiosny mroźny. Pogoda zwariowała.
Hej, witaj, miło Cię gościć Pogoda faktycznie nie ułatwia nam życia, dużo roślin zdążyło się wybudzić i zaczyna wegetację. Czujnym trzeba być

Basieksp napisał(a)

Ja też robię drabinki dla ogórków, zajmują wtedy mniej miejsca, a na jednym kompoście sadzimy cukinię
Basiu, drabinki dla ogórków to świetny patent, również jako prewencja chorób grzybowych - rośliny szybciej wysychają po deszczu, mają przewiew i więcej słońca
galgAsia 18:50, 25 mar 2020

Byłam w ogródku. Słonecznie ale ziiimno…
Mróz źle się obszedł z rozpoczynającymi kwitnienie magnolkami…
Na szczęście jest jeszcze sporo pąków, więc nie traćmy nadziei