Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:41, 02 wrz 2016

Do góry
To teraz moze jakie rośliny lubię, jakie sa realne..

Przypomnę, ze ogrodek w większości na garazu podziemnym i gleby jest od 20paru cm do w porywach 40 chyba. Pod ziemia warstwa wlokniny a potem piach i kamienie. Wiec raczej plytki system korzeniowy mogę miec. Tam gdzie sa drzewa to jest prostokąt bez garazu.

Z kolorow chciałabym:
Biel, roz, fiolet, purpury i różne odcienie zieleni

Rosliny planowane

Hortki
Róże
Trawy(najbardziej lubię stipę), w ramach "trawy" mogę mieć więcej liriope
Werbena
Rutewka musi byc! I to niejedna!
Rozchodniki
Zawciagi
Hosty
Wrzosy
Cebulowe
Bukszpany
Trzmieliny
Azalie wielkokwiatowe i japonskie moga byc tez

Zimozielone jakies konieczne dla mojego eMa, bo bardzo mu brakuje różnych iglaczkow

Od razu edytuje post, zeby w jednym miejscu tez było co juz mam, czesc kupione zanim zaczelam czytać O. A w sumie chyba się to zbiegło w czasie:
Rozchodniki 3 kępy rozowe, jeden stardust
Anabelka, phantom i vanilla fraise, 4 ogrodowe
Kilka host - 2 mlode fragrant bouquet, jedna plantaginea i NN
Stipa
Carex ice dance x2
Konwalnik az 1
Ostrozki biale, niebieskie i różowe
Odetki biale i różowe
Szalwia omszona
Kilka przetacznikow niebieskich
Zawciagi
Kilka wrzosow
Floksy szydlaste
Liriope szafirkowe
.. bede uzupelniac
Ogródek Iwony II 13:02, 31 sie 2016

Do góry
Justynko, tak, był pracowity. Pewnie, gdybym chodziła do pracy w tym czasie, to by mi się nie chciało. A tak był czas na prace ogrodowe

Iza, pergola miała być początkowo na 6 metrów jako ścianka pod róże pnące, ale faktycznie optycznie fajnie wygląda ponad płotem, więc zbieramy materiał. Powoli się robi Zanim tuje urosną, da fajny efekt wysokiego płotu. Potem do tej wysokości planuję ciąć tuje. Ale to jeszcze trochę potrwa

Łuki, no sporo. Nie umiem minimalistycznie
Choć teraz, jak już mnie puste rabaty nie martwią, będę pewnie najsłabsze gatunki eliminować. Nie wszystko chce dobrze rosnąć w ogrodzie. Przerobiłam rabatę bylinową niebieską ograniczając tam gatunki. Efekt pewnie za rok

Dzięki tobie mam różową bylinówkę. Nie jest tak wielka, jak twoja, ma inny kształt, ale pysznogłówki, floksy, szałwia, ożanka i rozchodniki fajne zestawienie tworzą. Do tego trawki. Obok różanka. I bukszpany na obwódce. Zobaczę za rok,czy wszystko gra. Lato u mnie było deszczowe, więc pozwoliłam sobie na przesadzanie roślinek i chyba teraz jest już ok. Na dodatek obok deski na dach leżą, więc nawet nie mam jak focić tej rabaty, ale jestem zadowolona z widoków. Zastanawiam się jeszcze nad jeżówkami. Ale by musiały mieć karminowy albo burgundowy kolor dla kontrastu. Trochę boję się przeładowania.

Justynko, dziękuję

Sebek, nie przemęczałam się. Tylko taczke wczoraj przesiałąm
le cieszę się, ze przekonałam się do tej skrzyneczki Dziś przesieję chyba następną
Mój zielony świat 17:09, 29 sie 2016

Do góry
Irenko, kocimiętka Purple Haze. Mam ja. Rozmnażam. Odłożę dla Ciebie

Kasiu, to może całodniowa wycieczka do Szmitów, a po drodze masz ZP?

Agatko, tak nepete po kwitnieniu przycinam, szybko się regeneruje. Teraz kwitnie drugi raz, co prawda nie tak obficie, ale wystarczająco ładnie. Ja jestem bardzo z niej zadowolona.
O innych miejscach wystawowych ZP nic nie wiem. Wiem za to, że jak się trochę pojęczy, to wysyłają. Zadzwoń, zagadaj. Albo zrób sobie kiedyś wycieczkę do Arboretum w Wojsławicach w czasie jednego z festiwal. Najbliższy to trawy, będą. Serdecznie

Anula, dzięki

Joku dziękuję, tak, dobrze poznałaś

Wieści...
Wstyd się przyznać, ale zdjęć z ostatnich miesięcy nie mam. W lecie kumulacja różnych obowiązków/aktywności powoduje, że ogród schodzi na dalszy plan.
W weekend zrobiłam fotograficzny obchód, więc parę aktualności zaraz pokażę. Niestety, oddają jesienny klimat. Tak, tak, widać i czuć już jesień.

W tym sezonie żadnych rewolucji nie było i nie będzie. Rabaty mam już zdefiniowane, a drobne korekty robię korzystając w większości z własnych zasobów roślinnych (dzielę). Próbuję zmienić kolekcję w kompozycję.
I tak pod koniec września planuję kilka wykopków i roszad. Potrzebuję uporządkować kolorystycznie i wysokościowo rabatę jesienną, dominującym kolorem będzie bordo. Z kolei na rabacie przy altance, potrzebuję zmienić pierwsze piętro, bo przywrotniki okazują się jednak zbyt wysokie i ekspansywne. Dumam nad obwódką.
Zostało mi jeszcze do zmiany jedno miejsce przy froncie. Nie śpieszę się jednak z działaniami. Wolę odroczyć realizację na przyszły sezon, aby móc w okresie zimowym wyobrażać sobie różne możliwości kompozycyjne. Lubię tak wymyślać

Tymczasem w ogrodzie przekwitły lilie, liliowce, floksy, lawendy. Hortensje wchodzą w przebarwienia. Na trawniku coraz cześciej pojawiają się suche liście. Kwitnienie powoli kończą też moje ukochane rutewki. Najpiękniej wyglada teraz wrzosowisko, to zdecydowanie jego czas. Cieszą trawy, patagonki, jeżówki, rozchodniki i perovskie. Róże leniwie tłoczą po raz drugi. Niedługo zacznie się spektakl przebarwień liściaków. Ciekawa jestem jakie odcienie i faktury pokaże w tym roku winorośl japońska, ładnie się już rozrosła. Ale wszystko w swoim czasie. Teraz aktualności

Na początek fotogeniczna panienka Daucus carota Dara, czyli po prostu dzika marchew w odmianie Dara (o różowych kwiatostanach).
Jeśli ktoś ma rękę i cierpliwość do nasionek, polecam bardzo, bo jest cudna!

Daucus carota Dara

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:34, 28 sie 2016

Do góry
Kondzio napisał(a)
Pięknie masz! Wrzosowisko powala i o ironio, podobno masz ciężką gliniastą ziemię, a wrzosy teoretycznie nie powinny rosnąć w takich warunkach. Musiałaś sporo pracy włożyć, żeby były takie piękne. Hortensje cudowne, no i nasze ukochane floksy

Z wrzosami się zakręciłam, postarałam się

z brzózką

wkład swój włożyłam
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:30, 28 sie 2016

Do góry
chojna napisał(a)
Aga co to za miskant , mam takiego samego , ale zapomniałam nazwy.

Ola kurcze nie mam nazwy
tylko jedne miskant który mi wtedy ogrodowy przywiózł miał karteczkę - a tego na wiosnę wyciepałam , i nie wiem co to za jedne, sama dokupiłam kilka jak juz nie kilkanaście rodzajów i nie wiem jak się żaden nazywa hahahahaha, tylko malapantus czy jak to się tam pisze od Izy

Kulkową wsadziłam , lecę obfocic, zapraszam.
Jakie masz rośliny na tej rabacie? Wsadziłam wczoraj jeżowki z rozplenicami i lawendą. Dosadze tam jeszcze róże i zastanawiam się nad czyms jeszcze co zakwitnie wiosną. Będzie bez palibin i coś do niego.

koniecznie przyjdę zobaczyć

2 rodzaje rozchodników, hibiskus, jeżówki 2 rodzaje, floksy, na obwódkę trawki ptasie łapki, ale one w ogóle mi tam nie rosną , z boku jest okrywowa swany, i tez myślę co tam wsadzić żeby na wiosnę mi kwitło, kurcze przeszukałam teraz zakładki, bo zapisałam sobie roslinke którą widziałam u Sebka która kwitła na wiosnę i nie mam

myślałam tez i o tym http://www.rosliny-magda.pl/product-pol-1891-PRZETACZNIK-DLUGOLISTNY-FIRST-LOVE-VERONICA-LONGIFOLIA.html
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:53, 27 sie 2016

Do góry
Pięknie masz! Wrzosowisko powala i o ironio, podobno masz ciężką gliniastą ziemię, a wrzosy teoretycznie nie powinny rosnąć w takich warunkach. Musiałaś sporo pracy włożyć, żeby były takie piękne. Hortensje cudowne, no i nasze ukochane floksy
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:03, 25 sie 2016

Do góry
Przy dereniach floksy..za rok będą większe, bo dzielone rok temu

Ogród z łezką II 21:33, 23 sie 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Uwielbiam Twoje róże, rabata z nowymi wrzosami perfekcyjna jak pozostałe w ogrodzie, floksy też dorodne

Robisz mi smak na grzybki, ja lubię zbierać

Agatko, Ty, jak zwykle miła Wrzosy muszą równo rosnąć, innego wyjścia nie ma Floksy młode, daleko im do dorodności

Grzyby...bardzo lubię, ale najczęściej kupuję...
Ogród z łezką II 21:04, 23 sie 2016

Do góry
Uwielbiam Twoje róże, rabata z nowymi wrzosami perfekcyjna jak pozostałe w ogrodzie, floksy też dorodne

Robisz mi smak na grzybki, ja lubię zbierać
Ogród z łezką II 17:39, 23 sie 2016

Do góry
Floksy powoli kończą...

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:47, 23 sie 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
kurcze wiesz jak bedziesz tam to chyba musisz online liste roslin publikowac i zbierac zamówienia

za 6zł odmianowe to tez bym pokupiła ..napewno by sie zmiesciły

ja dzis okazyjnie trafiłam jezówki i floksy - wykupiłam wszystkie w tej cenie ...2x o cene pytała bo to nie do wiary było

żądam niskich cen! skoro da sie

Ale właśnie tych odmianowych to tak nieduzo było
mam pare miejsc u siebie z dobrymi cenami
Ostatnio amazon mist były po 2 PLN ale nie kupiłam bo pomyślałam ze u mnie to wymarzną
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:35, 23 sie 2016
Do góry
kurcze wiesz jak bedziesz tam to chyba musisz online liste roslin publikowac i zbierac zamówienia

za 6zł odmianowe to tez bym pokupiła ..napewno by sie zmiesciły

ja dzis okazyjnie trafiłam jezówki i floksy - wykupiłam wszystkie w tej cenie ...2x o cene pytała bo to nie do wiary było

żądam niskich cen! skoro da sie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:27, 22 sie 2016

Do góry
W tej nowej rabacie pod łąką są wiąz, jałowiec, róża Sally Holmes i ognik
Co byście mi mogli podpowiedzieć im do towarzystwa na niższe piętro w tle jest łąka kwietna, a chciałabym , żeby spasowało ładnie, zastanawiałam się nad czyścem wełnistym w plamach, może floksy szydlaste, a może i zwykłe wysokie, ale co jeszcze? , czyściec nie będzie za bardzo kontrastowy?
Beskidzkie marzenie 19:39, 22 sie 2016

Do góry
alinak napisał(a)

Moniko poszperałam w całym wątku co też wyczyniasz na rabatach i muszę wrócić do samego początku .
Pamiętam jak miałaś trzymać rygor z gatunkami ,ograniczać .nic nie pisałam, ale tak sobie wtedy myślałam ...ochoooo poczekamy .
Każda tak mówi a zakupy , a trawki ,a rozchodniki ,co to ma być?,siem pytam.

Po werbeny zapraszam do kalwarii nie mogę się ich odplewić.w tym roku mam cały łan nawet w borówkach ale skąd to nie wiem.
miscanty nie wiem czy już podzieliłas ,ale to nie jest dobry czas. to raczej na wiosnę, ale jak już zrobiłaś to podlewaj bo Ml jest delikatny

Irenko powiem szczerze sama sie sobie dziwię
Kiedyś to myślałam ze jeżówki, floksy, kosmosy to takie babcine kwiatki, a teraz jestem w nich zakochana i gdzie sie nie ruszę przywlekę jakieś zielska

Miskantow jeszcze nie rozmnażałam, chyba jednak poczekam do wiosny.

Co do werbeny to chętna będę ale to chyba na wiosnę tak?
U mnie cały jeden okaz, ale pnie sie do góry, ze aż strach
Ogród u stóp klasztoru cz. II 16:49, 22 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Alinko faktycznie mało jesteś u siebie.
To znak, żeś zapracowana to dobrze, interes się kręci.
Łany roślin cudownych pokazujesz ile lat jeszcze muszę czekać ...o matko

Białe floksy masz giganty.
Kupiłam wiosną bo mam fazę na białe rośliny bardzo mi się podobają. Tyle, że mój floks ma 3 patyki na razie

Szkoda, że daleko mieszkam, może wyłudziłabym po odrobince rozchodników a tak trzeba się obejść smakiem.
W planach mam rabatkę rr tj rozplenicowo rozchodnikowa.

Luki napisał(a)
Z tym uzupełnieniem obrazów ogrodowych na wątku się zgodzę bo takich widoków nie pokazywać to normalnie grzech

Luki jak zostanę emerytem to się ode mnie nie opędzicie.

renatamama3 napisał(a)

Mnie się podoba ,fajnie ten floks współgra z hortkami .

A wiesz że jak go sadziłam to też tak myślałam ,ale ten kremowy troszkę niższy i bardziej w kolorze kości zostanie , bo jest piękny a przy tym białym kompletnie sie zgubił .

renatamama3 napisał(a)
Alinko,a rozchodnik Raspberry Truffle ,nie pokłada Ci się ,bo mój niestety tak.

Niestety tez sie pokłada,ale mam te patyczki z miscanta giganta i cackam się z podpieraniem każdego .w iglakach wygląda mega .
Ogród u stóp klasztoru cz. II 16:40, 22 sie 2016

Do góry
alinak napisał(a)

Tyle się dzieje na forum.tyle nowych wiadomości . lubię tę atmosferę ,lubię tu wracać .

Z bylinówki wylecą w tym roku białe floksy,bo okrutnie sie rozrosły i za bardzo dają po oczach .za to zostanie fajna odmiana SHERBET COCTAIl -nieco bardziej kremowy z przepięknym środkiem

Mnie się podoba ,fajnie ten floks współgra z hortkami .
Ogród u stóp klasztoru cz. II 16:35, 22 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Z tym uzupełnieniem obrazów ogrodowych na wątku się zgodzę bo takich widoków nie pokazywać to normalnie grzech

Lukasz jak dostane emeryture to was zasypię fotkami

agata19762 napisał(a)

Kupiłam wiosną bo mam fazę na białe rośliny bardzo mi się podobają. Tyle, że mój floks ma 3 patyki na razie

Szkoda, że daleko mieszkam, może wyłudziłabym po odrobince rozchodników a tak trzeba się obejść smakiem.

Agata realizuj plany cos wymyslimy
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:47, 22 sie 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Witaj ! W końcu udało mi się zajrzeć do Twojego ogrodu . Piękne masz kwiaty . Urzekły mnie floksy i lilie . U mnie floksy w tym roku dopadł grzyb i po kwitnieniu . Musiałam wszystko wyciąć . U Ciebie piękny ten czerwony i lila . Lilie też mam ale jeszcze młodzutkie . Zajrzę jeszcze wieczorem nacieszyć oczy kolorami twojego ogrodu .

witaj Asiu
Zapraszam ,zaglądaj będzie mi bardzo miło

zaglądam do Ciebie ...niby ogrod w remoncie( w jakim remoncie) raczej w upiekszaniu...ładnie masz ,duże nasadzenia....czekam na efekt końcowy z ciecia jałowców

Ogród u stóp klasztoru cz. II 14:18, 22 sie 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies