Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Kosolkowa Pasja 13:26, 07 mar 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Ja też nie pryskałam jeszcze. Ciekawe czy w ogóle pogoda dopisze opryskom.. Na razie jest w nocy koło zera, w dzień 6-7 stopni. Więc jeszcze nie bardzo. A przymrozki większe zapowiadane ok 20 marca..
Wczoraj wyszłam do ogrodu, przycięłam kolejne hortensje i większą część bylin. Sąsiad jechał, pytał czy nie za szybko.. A któż to wie.. Marcinki już duże, czas najwyższy był przyciąć. Wychodzą jeżówki, rozchodniki. Szałwie też już mocno wyłażą. Kocimiętki już mocno popuszczały, przycięłam kilka na różance, został mi pas przy domu. Werbenę przycięłam - przy ziemi żywa jest, ciekawe co z niej będzie.
Znów oglądałam róże.. Mocno pomarznięte (już wcześniej pisałam) - nawet moja pnąca Apricot nectar, która nie przemarzała przez poprzednie 2 zimy.. W najlepszej kondycji The Fairy. Reszta do mocnego cięcia, prawie przy ziemi. Pierwsze rokusy lada chwila zakwitną. Tulipany duże. Muszę probić trochę fotek..
Niedługo muszę powyciągać doniczki zadołowane na zimę w warzywniku, trzeba go przekopać i zrobić pierwsze wysiewy warzywne. Porządek w truskawkach mnie czeka. Aż strach, jak tam wygląda! Mam ochotę zrobić rewolucję w warzywniku.. Jakoś łądnie go zagospodarowac.. Może zostawię to na przyszły rok. Wtedy truskawki będę chyba odmładzac, może zmienię je miejscami z warzywami, zrobię jakieś ładne zagoniki.. Na razie plany.

Chciałabym wiosną zacząć rewolucję rabaty przy domu (ostatni projekt), ale funduszy na razie brak, nie wiem czy jest sens rozgrzebywać ją i robić częściowo, chyba lepiej poczekać aż będe mogła dokupić róże i zimozielone..

U mnie nic nie wychodzi z bylin. Cisza zupełna. Choć też już część przycięłam.

Kosolko, może poczekaj i zrób od razu fronową rabatę.
Kosolkowa Pasja 12:10, 07 mar 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Chciałabym wiosną zacząć rewolucję rabaty przy domu (ostatni projekt), ale funduszy na razie brak, nie wiem czy jest sens rozgrzebywać ją i robić częściowo, chyba lepiej poczekać aż będe mogła dokupić róże i zimozielone..

skąd to znam ;/ ale pamiętaj 500 + więc się łapiesz przynajmniej na jedno
Ogród dla moich synków 11:56, 07 mar 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
jakie piekne wille

Dzięki. Skopiowałam projekt ze strony ornitologicznej, a M wykonał
Kosolkowa Pasja 11:41, 07 mar 2016

Do góry
Ja też nie pryskałam jeszcze. Ciekawe czy w ogóle pogoda dopisze opryskom.. Na razie jest w nocy koło zera, w dzień 6-7 stopni. Więc jeszcze nie bardzo. A przymrozki większe zapowiadane ok 20 marca..
Wczoraj wyszłam do ogrodu, przycięłam kolejne hortensje i większą część bylin. Sąsiad jechał, pytał czy nie za szybko.. A któż to wie.. Marcinki już duże, czas najwyższy był przyciąć. Wychodzą jeżówki, rozchodniki. Szałwie też już mocno wyłażą. Kocimiętki już mocno popuszczały, przycięłam kilka na różance, został mi pas przy domu. Werbenę przycięłam - przy ziemi żywa jest, ciekawe co z niej będzie.
Znów oglądałam róże.. Mocno pomarznięte (już wcześniej pisałam) - nawet moja pnąca Apricot nectar, która nie przemarzała przez poprzednie 2 zimy.. W najlepszej kondycji The Fairy. Reszta do mocnego cięcia, prawie przy ziemi. Pierwsze rokusy lada chwila zakwitną. Tulipany duże. Muszę probić trochę fotek..
Niedługo muszę powyciągać doniczki zadołowane na zimę w warzywniku, trzeba go przekopać i zrobić pierwsze wysiewy warzywne. Porządek w truskawkach mnie czeka. Aż strach, jak tam wygląda! Mam ochotę zrobić rewolucję w warzywniku.. Jakoś łądnie go zagospodarowac.. Może zostawię to na przyszły rok. Wtedy truskawki będę chyba odmładzac, może zmienię je miejscami z warzywami, zrobię jakieś ładne zagoniki.. Na razie plany.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:32, 06 mar 2016

Do góry
ewusia81 napisał(a)

Basiu, ja to widzę tak

w narożniku tuja Smaragd- tańsza wersja (na drugim zdjęciu cis Hicksii- musiałby być kupiony już duży skoro wolniej rośnie więc pewnie kosztuje "majątek")
z lewej rozplenica japońska 'Herbstzauber'
obwódka z kulek bukszpanu
na środku hortensja Anabelle, po bokach to różowe- krzewuszka cudowna Minor Black
i Twoja ukochana sosna na pniu- tu sosna czarna Bambino...

Moim zdaniem aby jakoś to tu upchnąć bo na przejrzyste umieszczenie za mało miejsca to po 1 tuja lub cis musi być kolumnowy bardzo wąski po 2 mini hortensja np bobo, little lime żadna duża bo to bez sensu - ja u siebie na hortki mam około 1,5m na 1,5m na 1szt wiec nie ma opcji aby tu opchnąć na 1,5mx1m tuje, hortke, obwódkę i jeszcze dodatki. Projekt ładny ale niestety na większą rabatkę. Musisz brać pod uwagę to że roślinki kiedyś urosną i nie zawsze będą małe.

Mogę podrzucić jeszcze taką inspiracje również od Madzenki (kulki bukszpanowe +traw+cebulki aby zakryć elewacje można dać kratkę i bluszcz zimozielony + wiciokrzew lub powojnik a jako wyższe piętro na środku można dać kule na pniu)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=422

Coś takiego:
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 06 mar 2016

Do góry
Odgrzebuje swojego posta z przed kilku tygodni. Może jeszcze ktos z Was coś doradzi. Nadal jestem w kropce

Dla przypomnienia:

Mam do zagospodarowania rabatę.Kształt półkolisty, długa 7,5 szerokość ok 4m. Stanowisko słoneczne, patelnia przez cały dzień. Posadzone są na niej:
-cisy kolumnowe - nie do ruszenia
-2umbra -nie do ruszenia
- jakiś karłowaty swierk - nie do ruszenia
-4 swierki serbskie karell
- żółte berberysy
Rabata musi byc ładna cały rok. Widać ja z salonu.
Rosliny jakie mam w ogrodzie i lubię:
- berberysy, miskanty, bukszpany , zurawki, tawula, wrzosy , overdam, - wszytkie polecane z forum

Mój projekt wstępny tzw rama rabaty. Nad roślinkami wypełniającymi jeszcze myślę i nie mam pomysłu.
1. Przed cisami miskant gracimilius lub trzcinniki overdam
- po lewo dwa stożki (pewnie bukszpan) + dwie żółte kulki (tuje?). Może pociagnąć dalej tymi kulami w strone kulistego świerka?
- po prawo z obu stron istniejącego świerka dwie kulki na pniu (sosny)
- niska obwódka z bukszpanu
W środku nadal mam trochę łysawo Co tam mozna wstawić? Pomocy!

Propozycja Pauli 23 (jeszcze raz dziękuję Ci za zaangażowanie):

Zaproponowane hortensje bardzo lubie tylko obawiam się słońca - w zeszłym roku przypaliło mi hortensje na podobnym stanowisku.
Zasiałam stipę- jak ię uda planuje wsadzić ją przed obwódka z bukszpanu.

Która wersja lepsza? Jakie rosliny oprócz hortensji pasowały by tu na wyższe pięterko?

Pozdawiam!
Ewa
Malutki pod lasem 12:15, 06 mar 2016

Do góry
Dominika, zrobię, ale dopiero dziś, bo wczoraj okazało się, że M skończył projekt i miał wolny wieczór, który zapragnął spędzić ze mną i drinkiem, więc wypadało się jakoś zachować

Ewa, u mnie brązy nie pasują, mam wszystko przy domu czarne, grafitowe, albo antracytowe Też lubię takie barwy

Monika, dziewczyny już Ci wytłumaczyły co z haczką

Łucjo, motyka u mnie to inaczej wygląda, takie dwa zęby, pamiętam z dzieciństwa u babci na wsi, że się motyką kartofle kopało Też mam wykończenia grafitowe i czarne, dach, rynny i parapety mam czarne, płytki na tarasie i schodach i kostkę mam grafitową

Paulina, zaszalałam Prezent urodzinowy Zamówione są, jeszcze ich w domu nie mam. Chyba sezonowo będę je obsadzać

Agato, udało mi się wczoraj tylko godzinkę podziałać, coś mi wyskoczyło i zabrało sporo czasu. Dzisiaj u mnie też pada

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:30, 05 mar 2016

Do góry
Basienka napisał(a)
A to mini rabatka 2 przed wejściem do domu po wschodniej stronie- częściowo skonsultowana z Danusią i z paroma sympatycznymi stąd osobami.

Rabatka przed:

Rabatka po ( projekt): i tu kilka wariantów. Tu chyba znów za dużo roślinek, a za mało miejsca, ale... tak trudno się zdecydować.
Wariant 1.
- ściana zasłonięta trzmielinami,
- na rabacie kula na pniu ( chyba będzie to tuja),
- wokół kuli na pniu rama z bukszpanu- tylko nie wiem czy to w ogóle tu pasuje... (

Wariant 2.
- dodane begonie- chociaż sądzę, że dla nich tam miejsca już brak... podobnie jak na Wariancie 3 z zurawkami Citronelle

Pomóżcie proszę...

Basiu, ja to widzę tak

w narożniku tuja Smaragd- tańsza wersja (na drugim zdjęciu cis Hicksii- musiałby być kupiony już duży skoro wolniej rośnie więc pewnie kosztuje "majątek")
z lewej rozplenica japońska 'Herbstzauber'
obwódka z kulek bukszpanu
na środku hortensja Anabelle, po bokach to różowe- krzewuszka cudowna Minor Black
i Twoja ukochana sosna na pniu- tu sosna czarna Bambino...
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:43, 05 mar 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
krzeselka jestem ciekawa
a kciuki z jakiegos konkretnego powodu?

no żeby mi ten mój projekt ogrodu kuchennego się udał
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:11, 05 mar 2016

Do góry
Basienka napisał(a)
Paula23,

Dzięki za radę. ☺ ☺ ☺ A coś z wyższych drzew to klon palmowy pasowałby ?

Czyli kosodrzewiną odpada, skoro później po rozróżnienie nie wygląda ciekawie.

A trawą kostrzewa sina nie będzie się gryzla z tawuła ?
---- Jeśli nic nie wymysle lub jeśli ktoś mi nie podpowie, to chyba ta tawuła zostanie... W ogóle się nie orientuje, co zimozielonego mogłoby Pasować do tuji i fajnie kolorystycznie cieszyć oko... Hmm...

Ps. Świetny projekt .☺ Zachodze w głowę, jak to robicie, że w kilka chwil potraficię coś ułożyć ...

Bo ja wiem czy się będzie gryzła to chyba zależy co kto lubi może np kostrzewa golden toupee lub konwalnik. A zimozielone to najlepsze by były bukszpany - kulki lub obwódka. Klon palmowy też nie bardzo będzie pasował, myślałam akurat o czymś wyżej szczepionym klon lub śliwowiśnia zależy w jaki kolor pójdziesz z reszta

No chyba że Ci na tawułach bardzo nie zależy to wtedy będzie ślicznym połączeniem obwódka z bukszpanu a w środku wypełnienie lawenda lub szałwią + klon globosum Schludnie, elegancko i zimozielono też będzie

Zobacz połączenie bukszpanu z lawenda u Madzenki :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=860
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:58, 04 mar 2016

Do góry
Paula23,

Dzięki za radę. ☺ ☺ ☺ A coś z wyższych drzew to klon palmowy pasowałby ?

Czyli kosodrzewiną odpada, skoro później po rozróżnienie nie wygląda ciekawie.

A trawą kostrzewa sina nie będzie się gryzla z tawuła ?
---- Jeśli nic nie wymysle lub jeśli ktoś mi nie podpowie, to chyba ta tawuła zostanie... W ogóle się nie orientuje, co zimozielonego mogłoby Pasować do tuji i fajnie kolorystycznie cieszyć oko... Hmm...

Ps. Świetny projekt .☺ Zachodze w głowę, jak to robicie, że w kilka chwil potraficię coś ułożyć ...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:27, 04 mar 2016

Do góry
A to mini rabatka 2 przed wejściem do domu po wschodniej stronie- częściowo skonsultowana z Danusią i z paroma sympatycznymi stąd osobami.

Rabatka przed:

Rabatka po ( projekt): i tu kilka wariantów. Tu chyba znów za dużo roślinek, a za mało miejsca, ale... tak trudno się zdecydować.
Wariant 1.
- ściana zasłonięta trzmielinami,
- na rabacie kula na pniu ( chyba będzie to tuja),
- wokół kuli na pniu rama z bukszpanu- tylko nie wiem czy to w ogóle tu pasuje... (

Wariant 2.
- dodane begonie- chociaż sądzę, że dla nich tam miejsca już brak... podobnie jak na Wariancie 3 z zurawkami Citronelle

Pomóżcie proszę...
Moja codzienność - ogród Oli 14:29, 04 mar 2016

Do góry
bleebla napisał(a)
Olcia masz jakieś podobne miejsce w ogrodzie, któe mi zaproponowałaś, żebym mogła zwizualizować projekt ?

mam tuje, ML, zawilce i Red Barona

na wersje z Ice Dance mus wpaść do Polinki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=743
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=773
Moja codzienność - ogród Oli 14:21, 04 mar 2016

Do góry
Olcia masz jakieś podobne miejsce w ogrodzie, któe mi zaproponowałaś, żebym mogła zwizualizować projekt ?
Ogród z pergolą 12:51, 04 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

tak jest
podoba ci sie mój projekt obeliska?

no moze ciekawie wygladac taki prostopadloscian, tylko chyba bym zrobila rozne wysokosci ? czy nie ?
Droga do spełnienia 11:36, 04 mar 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Ostatnio widziałam świetny projekt Łukasza czyżby szykował kolejny?

no właśnie tez się zaczęłam zastanawiać
widziałam u Nallar chyba nawet sobie wydrukowałam

Jezeli mi trochę chociaz podpowie to będę mu wdzięczna

ma chłopak super wyczucie
Droga do spełnienia 11:26, 04 mar 2016

Do góry
Ostatnio widziałam świetny projekt Łukasza czyżby szykował kolejny?
Ogród z pergolą 11:20, 04 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

a no to dobrze, wybierz pozyteczną tylko inną

http://www.encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?str=4

tak jest
podoba ci sie mój projekt obeliska?
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 18:23, 03 mar 2016

Do góry
saphira napisał(a)
Ok dziękuję za odpowiedź.
Nie mam płotu lamelowego, nie pisałam nic o nim Chciałam po prostu dowiedzieć się od czego mogę zacząć, powolutku projektując ogród, bo nie mam tyle sił, a przede wszystkim środków, żeby od tak zrobić nasadzenia przynajmniej szerokości 2 m na długości 50 metrów, dbając przy okazji o dalsze 4000 m2 Coś tam będę sobie powolutku dłubać i mam nadzieję, że w trakcie narodzi się ostateczna wizja

Od czego zacząć? Prosta sprawa - od projektu, nie musisz nic robić, tylko projekt. Nawet możesz go sama zrobić. To nie kosztuje nic. żeby zrealizować projekt, na 4.000 m potrzebujesz jakieś 200 - 400 tys zł ,żeby go obsadzić należycie i od początku do końca. Z żywopłotami, z ładnymi drzewami.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 17:20, 03 mar 2016

Do góry
Pomysłów i inspiracji to zamieściłam tyle że na 1000 ogrodów starczy. Wybierz i zaplanuj swój ogród. Ja nie jestem w stanie napisać, bo nie zadałaś sobie nawet trudu żeby swój wątek założyć, więc jak mam niby pomagać, w powietrzu się nie daCzy mam napisać że na 10 m posadź to, potem na 20 tamto a potem zrób przerwę na to,. potem 10 m tego. Po prostu za mało danych. I tak się nie projektuje ani nie planuje ogrodu, zrozum. O dobrą radę u mnie łatwo, ale w niewiadomą się nie strzela

Jeśli chcesz się zasłonić szczelnie to Smaragdy sadź co 50-60 cm. Zakładam że są małe, kup więc od ulicy wyższe iglaki, niekoniecznie Smaragdy.

Płot lamelowy powtarzam po raz kolejny wygląda tandetnie. Nie warto w niego inwestować.

Wątek to nawet widzę był, https://www.ogrodowisko.pl/watek/2172-stary-zaniedbany-ogrod

ale zdjęcia nieprawidłowo wklejane i śladu nie ma. Skończyło się na wyrwaniu ósemki i koniec. Oczekujesz pomocy? Pomóz mi udzielić prawidłowej rady i podaj więcej informacji oraz zaktualizuj swój watek kochana. Widziałam że byłaś u Syli, to akurat mój projekt.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies