Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Mój ogród w cieniu drzew 10:38, 17 sty 2013

Do góry
Netko ta skarpa ze zdjęcia to jakby Twoja

a ta strona internetowa , która podała Zeta-jest swietna, cała masa inspiracji

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 14:31, 15 sty 2013

Do góry
Wkleiłam je tutaj: do wątku o skarpie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=14#post_7
Mój kawałek ziemi 13:08, 14 sty 2013

Do góry
ella napisał(a)
O to moja bolączka - wspominana skarpa. Widoczne roslinki są posadzone tylko na przechowanie wraz z przyjściem wiosny będę szukała dla nich miejsca w ogrodzie..
Chyba przesadzasz z tą bolączką, dużo ogrodomaniaków chciałoby mieć coś takiego do zagospodarowanie a nie tylko płaską powierzchnię, zrobisz jakieś murki , ścieżki itp.
tylko nie zrób z tego pseudo skalniaka rzucając parę kamieni
rozejrzysz się po Ogrodowisku i będzie OK
Mój ogród w cieniu drzew 00:22, 13 sty 2013

Do góry
ciesze się, że macie podobne odczucia co do wielkości tej rabaty

Toszko masz rację, że powinnam rozłożyć realizację na kilka lat i skupić się w danym sezonie na jednym fragmencie czy rababcie. A ja myślę niepotrzebnie o wszystkich rabatach naraz, bo taki niecierpliwy typ ze mnie, choć funduszy brak, żeby wszystko naraz zrobić

Na ten moment najbardziej mnie męczy ta skarpa, więc na niej chyba się teraz skoncentruję ...
no więc tak :
- skarpa w cieniu
- nad skarpą i pod nią narazie zostaje trawnik ( bo kiedyś na górze będzie też rabata )
- chciałabym choć trochę zimozielonych
- nie chcę typowo okrywowych roślin typu irga, które pokryją całą skarpę

tego drzewka na poczatku skarpy po lewej stronie już nie ma

myślałam o choinie kanadyjskiej Jeddeloh, podsadzonej czymś ( żurawki ? ), a po obu stronach schodków funkia Fire and Ice.
coś w tym stylu :

( coś te moje projekty marnie wyglądają w głowie znacznie lepiej )

podpowiecie coś ?
Roztoczańskie klimaty 00:19, 13 sty 2013

Do góry
Netka napisał(a)
Noż chwilę mnie nie było, a tu ponad 10 stron naprodukowane ! Dzięki Kasia za zdjęcia skarpy, nie dziwię się, że przy takim ogrodzie i taaakiej skarpie odpuściłas sobie jej pielenie ... Zajrzyj do mnie niebawem bo zaczynam planować, czym tą moją ( znacznie mniejszą niż Twoja ) obsadzić. Apropo kominka, to ja też naumiałam się sama zapalać i dumna jestem bardzo, że umiem, bo ja dziewczyna "z miasta" jestem I powiem Ci, że uwielbiam to ciepełko jak palimy, a taka byłam przeciwna robieniu kominka w ogóle ( że się syfić będzie itd ). A, miałam spytać, czy jak Żon wyjeżdza, to nie boisz się w nocy sama w takim lesie być ?

No skarpa jest naprawdę duża ....a ja jedna .....więc szmata narazie zostaje ....nie mam zdrowia jej pielić ....jeśli chodzi o kominek to u nas mus bo z płaszczem wodnym i on ogrzewa cały dom i wodę .....więc pali się cały czas.....
Ja pochodze z miasta ale moi rodzice mieszkają też pod lasem więc przyzwyczajona jestem do mieszkania w lesie....a moje dziewczynki po szkoleniu więc pilnuja mnie .....no i mam niedaleko sąsiada myśliwego...heheh uwaga wybuchowy strasznie.......zresztą wolę las jak miejską dżunglę.
Roztoczańskie klimaty 00:12, 13 sty 2013

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Łoo, ale duża ta skarpa...to współczuję tego pielenia...nie dziwię się szmaty, pewnie jak sie pozarasta wszystko to zdejmiesz?

No wreszcie ktoś zrozumiał że ta szmata tam narazie musi być..
Roztoczańskie klimaty 16:30, 12 sty 2013

Do góry
Łoo, ale duża ta skarpa...to współczuję tego pielenia...nie dziwię się szmaty, pewnie jak sie pozarasta wszystko to zdejmiesz?
Projekt Zielonej Odskoczni 22:25, 11 sty 2013

Do góry
Witam.
Postanowiłam założy nowy watek z projektem. Tak żeby było łatwiej znaleźć sam projekt.
Projekt sama wykonałam, mam nadzieję że jest czytelny. 1 cm= 1m

Pas przy wieździe ma ok 24m.
1. Wiśnia Umbraculifera 5 szt.
2 Cyprysik groszkowy Filifera Nana
3. Jakieś wypełnienie jeszcze nie wiem co.

Pas przy domu 11m.
4. Zywotnik zachodni Danica lub Hoseri szt. 11, ten pasek jest bardzo wąski ma 50 cm.

Rabatka przed domem tam jest prawie cały czas cień
5. Trzmielina na pniu 3 szt.
6. Trawy ?
7. Hortensje Limeligt
8. Żurawki
Nie wiem co dac za żurawkami

10. Buk Purple Fountain

Po drugiej stronie wjazdu jest mała skarpa tylko ona jest ze spadkiem do płotu.
11. Jodły 12 sz. (między nimi jest spory misz masz)
12. Tawuły japońskie
13. Irga major

Na wprost wejścia do domu
14. Brzoza long trunk 1 sz.
15. Klon palmowy Atropurpureum
16. Kulki z tujek , a może z bukszpanu
17. Bez koralowy Pulmosa Aurea
18. Hortensje Limeligt

Przy bramie po prawej stronie rosną tuje szmaragd 20 m. Ta rabata jest cały dzień słoneczna. Przed tujami myslę posadzic:
19. Róże
20. Lawenda

Dalej jest 8 m. cisa, moje klony i mini wrzosowisko.

Roztoczańskie klimaty 21:19, 11 sty 2013

Do góry
Basia_1987 napisał(a)

Zeta powiem ci że jak zobaczyłam Twoją skarpę to mi półka opadła!! Szacun kobieto!! Toż ta skarpa to pewnie jak mój cały ogród a ja jęczę bo pomysłów nie mam...a ty nie dość że to obmyśliłaś to jeszcze obsadziłaś i jak czytam sama. Brawo zdolniacho

Skarpa piękna,ale się napracowałaś,ale jaki efekt dla mnie bomba!

Dzieki a co najciekawsze skarpę sadziłam z drabiny
Roztoczańskie klimaty 21:08, 11 sty 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Zeta powiem ci że jak zobaczyłam Twoją skarpę to mi półka opadła!! Szacun kobieto!! Toż ta skarpa to pewnie jak mój cały ogród a ja jęczę bo pomysłów nie mam...a ty nie dość że to obmyśliłaś to jeszcze obsadziłaś i jak czytam sama. Brawo zdolniacho

Skarpa piękna,ale się napracowałaś,ale jaki efekt dla mnie bomba!
Roztoczańskie klimaty 20:47, 11 sty 2013

Do góry
monitka napisał(a)
no 32 metry tak na oko a jeszcze mi każą z niej agrowłóknine zdjąć .....chyba muszę jakichś pielaczy zatrudnić
Roztoczańskie klimaty 20:45, 11 sty 2013

Do góry
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 01:00, 11 sty 2013

Do góry
Aga, to by macierzanka była dobra. Ona rośnie szybko, ale najlepiej byłoby gęsto sadzić, bo potem cos z niej wyskubać też jest kiepsko. Ale taka rozrośnięta tłumi skutecznie, zwłaszcza, ze skoro skarpa sama z siebie nie zarasta, to nie będzie miałą takiej znowu konkurencji do zarastania. Mozesz próbowac zadarniac kawałkami zaczynając z jednego końca skarpy i posuwac się w stronę drugiego w miarę swoich możliwości czasowo finansowych.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:04, 11 sty 2013

Do góry
Niop własnie pokazałam u siebie skarpę chyba widziałaś ....moja skarpa to też piasek ....psiaki cuuudne moje też podkradają chleb ale ptakom ....
Mój ogród w cieniu drzew 20:00, 10 sty 2013

Do góry
Witaj moja imienniczko Pospacerowałam sobie troszkę po Twoim ogrodzie i powiem Ci, że zazdroszczę. No tak to już jest. Cieżko nam dogodzić. U nas totalna pustynia, płaski teren. U Ciebie ciekawa skarpa, którą można naprawdę świetnie wkomponować w ogród i mnóstwo drzew dających bezcenny cień w upalne dni. A jak dalej będziesz narzekała to zaproszę Cię na cały dzień na naszą pustynię. Oj szybko będziesz z radością i w podskokach wracała do swojego ogrodu w cieniu drzew
Mój ogród 14:10, 10 sty 2013

Do góry
dawno nie zaglądałam, a tu tyle planów!!
ta twoja skarpa jest bardzo ładna, śledziłam ją cały ubiegły sezon
pozdrawiam Bożenko
Roztoczańskie klimaty 11:48, 09 sty 2013

Do góry
abiko napisał(a)
Zeta, no metamorfoza mnie załamała, 3 lata i takie zmiany..chylę czoła.. i gabionki mi się podobają pokaż więcej skarpy, proszę.

Ok skarpa będzie dzisiaj ale wieczorem obiecuje ( jak z kompa zdjęcia wycisne ...coś się psuje ostatnio....)
Roztoczańskie klimaty 11:41, 09 sty 2013

Do góry
asc napisał(a)

Uuuuuuu, kolezanka ma szmate.... Szmaty sa beeeee

Już widzę jak te co mówią beeee na tych hektarach pielą pomiędzy kosówką... od świtu do nocy
Szmata beee jak się ma 10 czy 15 arów..... powyżej się robi niewolnikiem chwastów..... i ogród to już nie przyjemność..
Zeta..na forum nie pokazuje się szmaty...bo jest trendy jej nie mieć.. a ja tu i ówdzie jeszcze ją mam... Ale ja nie jestem trendy tylko kobieta praktyczna
Lece dalej nadrabiać zaległości..
A te takie zaorane na fotach po lewej to co???

Szmaty nie szmaty nigdy nie byłam fanką mody.......a jeśli chodzi o skarpę to i tak predzej czy później rośliny ją zakryją ...ale ona pełni role ochronną bo po dużych deszczach skarpa spływała .....i dopuki rośliny się nie ukorzenią .....szmata będzie!!!!
A to zaorane to niebardzo wiem o co chodzi.......jeszcze kawy nie piłam więc może śpię
Roztoczańskie klimaty 22:48, 08 sty 2013

Do góry
Netka napisał(a)
Kasiu tym razem zostawiam ślad po sobie, bo prześledziłam całe 100 stron ( faktycznie pędzisz, jak z tym ogrodem popędziłaś ) A ogród powala na kolana, po prostu brak słów ... I dom piękny ... I ten spokój i cisza ... tylko pozazdrościć ... I metamorfoza "przed i po" - rewelacja ! Czuję, że pomęczę Cię w sprawie rabatek u mnie, bo u Ciebie też dużo cienia Jeśli masz jeszcze jakieś zdjęcie tej skarpy po prawej stronie, to proszę wklej, bo jestem na etapie myślenia, czym obsadzić moją cienistą skarpę, choć u Ciebie tam chyba akurat sporo słońca jest ? O tą po prawej mi chodzi, która łączy się, z tą żwirkową :

co to za roślinki, te żółte kulkowate ?

Hej witam .....u mnie w ogrodzie rzeczywiście duuużo cienia .....ta skarpa też raczej cienista dopiero popołudniu jest trochę słońca ....jutro obiecuję jakieś zdjęcia tej skarpy ....jak kompa naprawię .....te żółte kuleczki tomtawułki goldmund chyba ale to muszę sprawdzić w moich zapiskach ogrodowych ....chwila..............tak to te......przed nimi rośnie ....kosodrzewina której coroku namiętnie obcinam czubki......co bu za szybko nie rosła i gęsta była......

Możesz pytać i męczyć mnie dowoli jak tlko będę mogła to pomogę.....
Mata przeciw chwastom 22:08, 08 sty 2013

Do góry
No w sumie jak posadzę roślinki, to już tego pielenia będzie trochę mniej niż na gołej skarpie Obawiam się tylko, że gorzej będzie z tym wyściółkowaniem ( kora będzie zjeżdżać i u nas potrafi też porządnie wiać ) No i zgadzam się, że taka skarpa wygląda z matą mega badziewiasto. Dziękuję Danusiu za odpowiedź, spróbuję chyba powalczyć bez maty w takim razie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies