Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród w cieniu drzew

Mój ogród w cieniu drzew

Asisko_2005 16:18, 10 maj 2013

Śliczny ogród, w większosci stworzony przez naturę. co ja bym dała, aby w moim ogrodzie, mieć choć 3-4 takie drzewa.
malwes 22:25, 17 maj 2013

Aneta, projekcik bardzo fajny. Podoba mi się. Wszystko u Ciebie jest takie naturalne, świeże...pachnące lasem. Uwielbiam takie miejsca. Hortensje spokojnie dadzą radę, wyglądają na poprawnie przycięte.
Ściskam mocno!
bella 15:47, 19 maj 2013

A może jednak na tej skarpie skalniak? U mnie już kwitnie Pozdrawiam.

malwes 20:50, 23 maj 2013

Netko, i co zdecydowałaś?
Juzia 08:42, 24 maj 2013

Anetko wrzuciłam fotki berberysów

A jak u was z pracami ogrodowymi? Pokażesz coś ???
Netka 09:27, 24 maj 2013

Asiu witam w moich skromnych progach
Dziewczynki fajnie, że zaglądacie do mnie

A u nas marnie niestety, z wiadomych względów A na dodatek stwierdziliśmy, że się zajeździmy manewrując między tymi naszymi drzewami z naszą małą elektryczną kosiareczką, więc postanowiliśmy zainwestować w spalinową. Różnica w czasie koszenia jest powalająca, szczególnie przy koszeniu bez kosza. A tak przy okazji, orientujecie się może, czy to koszenie bez kosza (z funkcją mulczowania ) dobrze wpływa na trawnik na dłuższą metę ?
wklejam kilka majowych zdjęć

poniżej moja niechlubna skarpa Ciągle nie mam odwagi ściągnąć szmaty- chwasty zaatakują mnie i z góry i z dołu, bo nad skarpą i pod nią jest trawa. Usprawiedliwiam się sama przed sobą, że wycinam duże otwory w szmacie, żeby roślinki nie były aż tak zduszone Ale obiecuję sobie, że za rok czy dwa zrobię obrzeże z kostki granitowej, zdejmę szmatę i powalczę wtedy z tymi chwastami. Roślinki będą już większe, więc i chwastów będzie mniej. Tak sobie to wykombinowałam, choć pewna, że dobrze, to nie jestem

Justi mój berberys admiration

i rabata jajo
Juzia 09:37, 24 maj 2013

Śliczny ten Twój lasek Ja marzę o choć jednym dużym drzewie....już!

Berberys też śliczny...moje jakieś biedne...i dalej nie wiem czy to na 100% Admiration

Szmatą się nie przejmuj. Ściągniesz jak uznasz, że dasz radę z chwastami.
Netka 09:41, 24 maj 2013

A z prac ogrodowych ...
Pamiętacie grupkę drzew, które w zeszłym roku mi przeszkadzały i zastanawiałam się co z nimi zrobić ?
No więc w tym roku mi się odmieniło i postanowiłam zrobić z nich atut i je zaakcentować Powstał pomysł na miejsce z ławeczką pod lipą :

Przy okazji powstanie rabata ( planujemy tam żwirek ), bo jest tam trochę miejsca na roślinki. Tylko to znowu rabata na planie koła/jaja i znowu nie wiem co tam posadzić. Chodzi oczywiście o tą część na lewo od ławeczki. Myślałam o hortensji bukietowej mniej więcej na środku między tymi dwoma drzewami po lewej, ale co przed hortensją, obok niej i za nią ? Pasowałoby dodać jakiegoś koloru. Może po prostu hortensja a wokół niej żurawki ?( choruję od jakiegoś czasu na Southern Comfort )

macie jakieś pomysły ?
kraania 09:49, 24 maj 2013

Anetko pomysł z wyeksponowaniem tych drzew uważam za bardzo dobry. Ale pamiętaj, że najlepszy efekt da grupa roślin, nie jedna a co najmniej kilka lub kilkanaście. Ja np. mam 47 hortensji Anabell koło siebie. Kupionych kilka a reszta rozmnażana przeze mnie. Może więc pójdź w tym kierunku? Kup jedną dwie rośliny jak ograniczają Cię finanse ale zaplanuj miejsce na pozostałe. Ja tak właśnie robię.
Ja widzę tutaj hortensje, trawy, parzydło leśne, zawilce, tawułki, hosty. Taka kwitnąca leśna rabata. Na drzewa puść bluszcz.
Juzia 09:56, 24 maj 2013

Ja też pomyślałam o trawach....
I Kraania dobrze radzi - przynajmniej trzy te hortensje daj, trawy, hosty, bluszcz....super