Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mazury i mój kawałek ziemi 15:49, 27 lut 2016

Do góry
No i doczekalam się jest projekt więc wiosno przyjdź i zabieramy się za pracę.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:29, 27 lut 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Ładna różanka się zapowiada, wszystko dobrze przemyślane. A Twoje inspiracje przecudne, aż skopiowałam sobie linki

Mam obok tarasu taki tani obelisk z rurek i gdybym całości nie przywiązała do belek tarasu, to wszystko leżałoby na trawie. Rurki przegniły w miejscu kontaktu z ziemią. Wybrałabym solidniejsze podpory, by później oszczędzić sobie pracy i nerwów.

no wlasnie zrobie przeglad tego co mam, chodzi o prety stalowe
i musze wymyslec prosty projekt... i moze da rade
Z Pszenicznej ... 15:15, 27 lut 2016

Do góry
Aniu pomysły się rodzą w miarę potrzeb. O zadaszeniu odpisałam u Ciebie.
Jeśli zaś chodzi o pergotentę -rozwiązania jakie my chcemy zastosować to jeśli chcesz zlecić to firmie to musisz mieć 10-20 tys. Firmy mają koszmarne ceny, fakt będzie i elektrycznie zwijane zadaszenie i inne pierdoły ale taka cena dla mnie nie jest do przyjęcia. Stąd ja oglądam konstrukcje, myślę nad projektem i kombinuję jak to wszystko wykonać. Szukam materiałów, rozwiązań, tnę koszty gdzie się da i gotowy projekt przedstawiam mężowi. On dorzuca swoje uwagi i albo rezygnujemy albo bierzemy się za wykonanie. Obecnie jesteśmy na etapie zrobienia kosztorysu
Ogródek Iwony 23:27, 26 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Fajnie To już jestem bardzo ciekawa efektu na różance

Sylwia mi zrobiła ładny projekt rabaty, miały być kulki bukszpanowe z bylinami. Jednak długo myślałam nad tym, gdzie posadzić róże herbaciane i wymyśliłam tutaj, zmieniłam kilka roślin (Sylwia, twój plan jest bardzo pomocny, to taka moja wariacja tej rabaty)

róże:
Abraham Derby 2
Augusta Luise 1
Ashram 1
Summer Song 1

Jak rozmieścić róże?
Ogród w szczerym polu 11:28, 26 lut 2016

Do góry
Witam serdecznie. Świetny teren na ogród. Projekt ok. Zakładaj raczej rabaty większe lub mniejsze w zależności od miejsca sadząc grupowo. Mogę powiedzieć na swoim przykładzie, że nasadzenia pojedyncze na trawniku nie sprawdzają się. Bardzo męczący jest slalom z kosiarką i efekt nijaki. Pozdrawiam
Ogród z pergolą 10:56, 26 lut 2016

Do góry
Ania, ja zamierzam posłużyć się linkami stalowymi, kupimy na metry, otwory przez drewno i naciąg na końcu.
Można kupić komplet np

http://asperatus.pl/pl/p/Aquafit-system-stalowych-linek-z-regulacja-/9686

Albo śrubę rzymską by regulować naprężenie linek.

http://maer.com.pl/szczegolyProduktu.php?src=google&item=622&kat=222

Ja zamierzam robić sama, więc najpierw opracuję projekt, wymiary i potrzebne ilości. Potem mąż dostanie listę i kupi wszystko w żeleźniaku bo najtaniej Potem montaż, bo jeszcze i drewno trzeba zamówić.
Sądzę, że może w przyszłym roku przejdę do tematu, bo w tym roku podchody delikatne pod taras robimy
Ogród z pergolą 21:01, 25 lut 2016

Do góry
Wooo matko i w końcu mleko się rozlało ... a ja chciałam tylko napisać, że masz ładny projekt na przedogródek

PS Nie zmieniaj tylko już nic
Skarbonkowy ogródek 13:18, 25 lut 2016

Do góry
Witam wszystkich.

Od prawie dwóch lat przeglądam forumowe ogrody wzdychając do pięknych realizacji. Jak już pisałam w powitalni, od kilku miesięcy jestem posiadaczka domu z niewielkim ogródkiem. Nadejszla wiec wiekopomna chwila i ja postanowiłam założyć swój watek aby z Wasza pomocą i cennymi radami wyczarować piękny ogród.
Myślę ze szefowa pozna po zdjęciach ogrod. Pozdrawiam przy okazji . Chciałam mieć profesjonalny projekt jednak ze względów oczywistych będę musiała na razie obejść się ze smakiem. Do tego czasu chciałabym ogarnąć teren, uporządkować rabaty, powyrzucać co do powyrzucania i pomału szykować teren tak aby z następnym rokiem z profesjonalnym projektem w dłoni zacząć docelowe nasadzenia.

Może trochę o samym ogrodzie:

działka niewielka 12 ar położona na wzniesieniu i otoczona z 4 stron polami uprawnymi. Wjazd od strony północno-zachodniej. Ogród założony przez poprzedniego właściciela który miał słabość do rododendronów i hortensji. Praktycznie w każdym zakątku ogrodu jedną z tych roślin można dojrzeć. Ogólnie nasadzenia trochę bez ładu i składu, bez wytyczonych rabat, przerośnięte trawą i chwastami, zaniedbany trawnik i rośliny.
Po prawej stronie od wjazdu na działkę rośnie 7 wielkich lip które w sobotę idą pod topór.

Uff, to tyle tytułem wstępu. Zapraszam

Pozdrawiam
Joanna
Ogród z pergolą 21:32, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Iwona wiesz co..nie rozumiem o co mnie pytasz przepraszam ale jakos nie mogę skumać....zwłaszcza "warto myśleć nad kostkami"

Bo myślałam, że najbardziej ci przypadł projekt Jazzy i będziesz go realizować w jakimś stopniu. A wtedy inspiracja Polinki będzie w innym miejscu. Dlatego się pytałam, czy warto to tu rozrysowywać?
Ogród z pergolą 21:16, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wolę graby Jazzy.

Aniu, warto myśleć nad kostkami, jeśli wolisz projekt Jazzy?

Iwona wiesz co..nie rozumiem o co mnie pytasz przepraszam ale jakos nie mogę skumać....zwłaszcza "warto myśleć nad kostkami"

Ogród z pergolą 20:47, 24 lut 2016

Do góry
Wolę graby Jazzy.

Aniu, warto myśleć nad kostkami, jeśli wolisz projekt Jazzy?
Ogród z pergolą 20:33, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ten pierwszy pin i następne to projekty na CHFS Fajne, nie ?

Aniu, nie chcę Cię martwić, ale na 18 metrach nie da się zrobić inspiracji Polinki. Jej projekt brałam pod uwagę Ale rozrysowując go wyszłoby troszkę inaczej, niż myślisz. 3 kostki po 2 m (albo po 1m, jak na inspiracji) to dopiero 6 metrów. Do tego 2 metry zabiorą serby i 6 metrów trawki, daje ci to 14 metrów przy kostkach dwumetrowych. To spore kostki.
Przy metrowych masz zaledwie: 8 metrów. Wizja fajna, ale czy powtórzenie tego po całości by dało też taki efekt? No i jeszcze dochodzi koszt takiej rabaty?
Ale to ty decydujesz

zmartwiłaś mnie. czyli ładniejsze były by metrowe kostki, ok. jeszcze trzeba odjąć metr na płyty w trawniku
poczekaj, 18-2 na serby- 3 na kostki=13m - 6 na ice dance (czemu 6?mi wychodzi 4 jest metrowe aha ty chcesz 1,5m trawki?)mamy 7m - 1m na plyty i zostaje 6m.........cholera i dupa....i co teraz?
a jak zrobimy kkostki 1,5m? tylko czy to ladnie wyjdzie?
to będzie 18-2serby-4,5 kostki-6trawki-1płyty=4,5 i co?dużo
Ogrodowy song 18:14, 24 lut 2016

Do góry
Pięknie Ci wykiełkowała stipa i werbena. Na ogródku robi się wiosennie, trzymam kciuki za projekt, bardzo mi się podoba.
Mazury i mój kawałek ziemi 13:00, 24 lut 2016

Do góry
kitek81 napisał(a)
i jak projekt? masz już? jak tak, to jak wrażenia?

W sobotę już będę mniec bo choroba mnie zmogla .
Ogród z pergolą 11:59, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

odwrotnie Iwona. mając front już Polinki do zmiany był front z rodkami bo mi coś nie grało
ten pierwszy pin to projekt jazzy? wow!

Ten pierwszy pin i następne to projekty na CHFS Fajne, nie ?

Aniu, nie chcę Cię martwić, ale na 18 metrach nie da się zrobić inspiracji Polinki. Jej projekt brałam pod uwagę Ale rozrysowując go wyszłoby troszkę inaczej, niż myślisz. 3 kostki po 2 m (albo po 1m, jak na inspiracji) to dopiero 6 metrów. Do tego 2 metry zabiorą serby i 6 metrów trawki, daje ci to 14 metrów przy kostkach dwumetrowych. To spore kostki.
Przy metrowych masz zaledwie: 8 metrów. Wizja fajna, ale czy powtórzenie tego po całości by dało też taki efekt? No i jeszcze dochodzi koszt takiej rabaty?
Ale to ty decydujesz
Ogród z pergolą 11:43, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pytasz się o spójność z obu stron podjazdu

Zobacz - dwie strony nie muszą być identyczne, ale spójne ze sobą. U Jazzy też tak jest:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387268829/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387268870/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387008246/
Ja jeszcze nie planowałam drugiej strony, bo czekałam na akceptację pierwszej strony. Potem byłby czas na doprecyzowanie drugiej strony podjazdu spójnego z koncepcją i tym, co się ci podoba

odwrotnie Iwona. majac front juz polinki do zmiany był front z rodkami bo mi cos nie grało
ten pierwszy pin to projekt jazzy?wow!
Ogród z pergolą 11:40, 24 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
tak wejde w burzliwa dyskucje i pozwole sobie zasugerować odpowiedz na pytanie czy róże nie pasują do nowoczesnego mimnimaliostycznego ogordu..patrząc na projekt jazzy i ewentualne pasowanie róz do tego... przypomij sobie ogród pod trzema debami...totalnie minimalistyczy zimozielony przedogródek a na tyłach lawenda róże trawy i byliny pasuje ?

głowa do góry słowo pisane zawsze trudniejsze niż mówione a mówione tez czasem trudne

pasuje!
jedyną wadą forum internetowego jest czas...zanim przeczytasz post i odpowiesz to potrafi wylać sie taka fala jadu że choć sie wytłumaczysz to niesmak i tak pozostaje
Asi ogródek pod świerkami 11:30, 24 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Sylwia projekt Ci robi?

Tak obiecała mi pomóc bo ja tylko do pewnego etapu mam pomysł a potem klapa. Teraz wymyśliłam , że z drzewem byłoby fajnie na rabacie przy sadzie.
Asi ogródek pod świerkami 11:26, 24 lut 2016

Do góry
Sylwia projekt Ci robi?
Ogród z pergolą 11:26, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Marta wkońcu sie usmiechnęłam rozbawiałaś mnie pranie bedzie od wschodu, prawy front na twoim projekcie to zachód
to nie twój projekt namieszał, juz wczesniej burza wisiała w powietrzu
...

Kurcze, ale wtopa Oczywiście prawa strona to zachód Sorki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies