Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Poświąteczne powitanie 23:09, 27 gru 2012

Do góry
Już mnie forum kupiło , więc do dzieła, czyli mój kawałek ziemi do zagospodarowania. Pisałam, że mam dużą skarpę, kiedy robiłam zdjęcia jeszcze jej nie było, jednak w trakcie prac budowlanych trzeba było coś zrobić z niepotrzebną ziemią i tak powstała skarpa - usytuowana jest na trzecim zdjęciu w głębi blisko płotu.
Moi drodzy widzicie, wieć, że jest gdzie nanieść Wasze sugestie, porady czy po prostu inspiracje.

Jak zagospodarować ten ugór? 18:02, 26 gru 2012

Do góry
Hej.
Jak Twoja skarpa? Nic się nie odzywasz
Pszczelarnia 20:46, 03 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś, pytanie.
Jak oddzielić rabatę (po lewej stronie za dereniami), która kończy się równo z linią skarpy, żeby mi kora nie rozsypywała się w dół i była różnica wyraźna do plewienia (rabata) i do obkaszania (skarpa)? Wyższe ekobordy wkopać?

Ekobordy nic nie dadzą, polecam wbić kołki drewniane ale takie surowe, nie malowane, wiklinowe płotki plecione (Jasia Poziomka ma) albo najlepiej cegły, dachówki, rury kamionkowe a w nich cosik. Zajrzyj w ogród Geoffa Hamiltona. Dadzą korze właściwy opór.

Ewo, jeśli nie masz wikliny, to spróbuj z gałązkami, witkami pozyskanymi z przycinki krzewów lub drzew.
Wiele gałązek ma ciekawą fakturę albo kolor /dereń/. Nie będzie , to tak trwałe jak byśmy chciały, ale satysfakcji z wykonania nie zabraknie. No i będzie coś z niczego.
Jeszcze muszę dopisać, by ścięte gałązki nie leżakowały, bo wtedy nie będą giętkie.

A tak na marginesie, to ja mam w ogrodzie futrynę bez drzwi.
Więc gdyby koncepcja się zmieniła, to ..... , dobre co ?

Pszczelarnia 15:21, 03 gru 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, pytanie.
Jak oddzielić rabatę (po lewej stronie za dereniami), która kończy się równo z linią skarpy, żeby mi kora nie rozsypywała się w dół i była różnica wyraźna do plewienia (rabata) i do obkaszania (skarpa)? Wyższe ekobordy wkopać?

Ekobordy nic nie dadzą, polecam wbić kołki drewniane ale takie surowe, nie malowane, wiklinowe płotki plecione (Jasia Poziomka ma) albo najlepiej cegły, dachówki, rury kamionkowe a w nich cosik. Zajrzyj w ogród Geoffa Hamiltona. Dadzą korze właściwy opór.
Pszczelarnia 13:48, 03 gru 2012

Do góry
Danuś, pytanie.

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 13:04, 27 lis 2012

Do góry
Stawiam na buki i u ciebie i u Pszczółki
ta skarpa wspaniała
buziam
Ogród ogrodniczki 10:57, 27 lis 2012

Do góry
W sprawie różaneczników na skarpie przy strumieniu,- nico bym się obawiała że zmarzną zimą.
Oprócz tego mogłoby się tak stać że duża ilość śniegu by je połamała.Są przecież kruche.
Raczej pozostanę przy tym co jest.A jest dobrze.Nie wiem czy zauważyłaś że przy schodkach jest posadzona sosna kosodrzewina"Pumilio".Nareszcie trochę odrosła.
Za schodami sa w dużych ilościach jałowce które zadarniają teren i duży jaśminowiec.
Późną wiosną pięknie zwiesza się kwitnącymi gałązkami.
Aż ludzie przystają na mostku i patrzą
Wierz mi cała ta skarpa była porośnięta chwastami zanim się za nią zabrałam.
Pierwsze lata po posadzeniu jałowców to była walka z chwastami.
Teraz chwastów nie ma bo zagłuszaja je jałowce.
Kula nad schodami to irga.
A obok róży posadzony jest barwinek.
Czekam aż się dobrze rozrośnie,ale już jest nieźle.
Tuż za schodami zwiesza się też modrzew.
Bardzo pasuje do tych klimatów.Jeśli chodzi o astry to na początku było 5 nędznych kępeczek.
Widać że tam dobrze rosną więc je zostawię.

Witaj Dajanko. Dobrze że tu trafiłaś.Pozdrawiam.
Ogród ogrodniczki 10:33, 27 lis 2012

Do góry
Basiu alez Ty masz świetny teren na ogród. Skarpa i strumyk - ileż osób o tym marzy , nawet kaskady na strumyku są. Piekne miejsce. A ja bym właśnie na skarpie posadziła rododendrony, pięknie by wyglądały nad wodą i miałyby dobry dla nich mikroklimat, choc muszę przyznac że róża i astry też pięknie na tej skarpie wyglądają. No cudnie tu masz. Pozdrawiam serdecznie.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:17, 26 lis 2012

Do góry
I kilka zdjęć z pojerza brodnickiego. Mglisto, deszczowo ale jakie przestrzenie....
Las sosonowo - brzozowy. Tysiące brzóz wkoło tylko aparatu niestety nie miałam

I skarpa, która mnie nawet jesienią zachwyciła

Ogród ogrodniczki 16:56, 26 lis 2012

Do góry
Kiedy 10 lat temu kupiliśmy ten dom w ogrodzie nie było nic,nie licząc pożółkłej trawy z chwastami i pniach po ściętych drzewach owocowych. Skarpa była jednym wielkim chwastem z kępą chrzanu.
Ale nic to.Daliśmy rady
A ile jeszcze przed nami....
Zdaję sobie sprawę że ten mój ogród nie jest od sznurka,rabaty nie mają idealnych brzegów a trawnik pozostawia wiele do życzenia.Wiem to wszystko.
Zastanawiam się tylko czy muszę tak mieć zważywszy na ilość nakładu pracy.
Muszę to jasno powiedzieć że w większości jestem sama do tego mojego ogrodu.
Na moją prośbę trawniki kosi mój syn a mąż ścina górną część żywopłotu z grabu.
Boki ścinam sama.
Nie zniechęcam się jednak.
Raczej zapalam się wciąż do pracy.
Niestety Grembosia dobrze napisała: "zapowiada się"
Mimo tylu lat naprawdę siermiężnej pracy wiele jest nie zrobione.
Będę wszystkim ogromnie wdzięczna za pomoc i kibicowanie.
Ja ze swojej strony służę radą doświadczonego ogrodnika

Obecnie mój ogród tak wygląda.

Ogród ogrodniczki 12:59, 26 lis 2012

Do góry
Jeszcze sesja zdjęciowa z tego roku wiosną.[img

size=640x425]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/25/259681/original.JPG[/img]

A tu skarpa nad strumieniem jesienią

Krowy, staw i my... 00:00, 26 lis 2012

Do góry
Tak jak Hania poradziła na wiosnę przekopię z kwaśnym torfem. A i ten murek zaznaczony na zdjęciu trzeba będzie zbudować bo na razie go nie ma ale w mojej głowie już jest i mąż się zgodził pomóc łatwiej mu będzie kosić bo skarpa zniknie.
Pszczelarnia 00:35, 22 lis 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania (Monteverde), głęboko widłami wykopywałam, wybierałam najdrobniejsze kłącza. Już miałam sypać korę - ale się wstrzymam - wiosną na pewno jeszcze będę wykopywać i plewić (bo wyjdzie). Najgorsze jest to, że skarpa poniżej to siedlisko jeżyn, podagrycznika, topinamburu, perzu i kamieni - a to lubi przerastać). W sezonie prace gwałtowne i radykalne na tej rabacie utrudnione z powodu pszczół (trzeba w kapeluszu pracować).

Ewa a ten topinambur to masz dla siebie czy dla dzików, bo ja bym tą skarpę potraktowała roundapem jeszcze przed oblotem pszczół, też najdrobniejsze wybierałam i zawsze coś zostanie w swoim wątku wstawiłam Ci agapanty
Krowy, staw i my... 22:04, 21 lis 2012

Do góry
Staw, na razie nic ciekawego, ale w głowie już jest piękny. Niestety jest w "dziurze" , tzn dość duża skarpa.

Te zasieki to teściu pomątował, miały czaple odstraszać bo rybki wyjadała. Tylko nie dało się mu wytłumaczyć, że wystarczyłoby tylko przy brzegu, więc sobie zaszalał
Pszczelarnia 13:09, 20 lis 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania (Monteverde), głęboko widłami wykopywałam, wybierałam najdrobniejsze kłącza. Już miałam sypać korę - ale się wstrzymam - wiosną na pewno jeszcze będę wykopywać i plewić (bo wyjdzie). Najgorsze jest to, że skarpa poniżej to siedlisko jeżyn, podagrycznika, topinamburu, perzu i kamieni - a to lubi przerastać). W sezonie prace gwałtowne i radykalne na tej rabacie utrudnione z powodu pszczół (trzeba w kapeluszu pracować).

Z taki "złogami" chwastów trzeba walczyć systematycznie i z głową, żeby "ogrodowego zjawiska jojo" nie doświadczyć, bo to zniechęca

Obserwuję, podziwiam, wspieram Cię Ewo we wszystkich działaniach
Nie zauważyłaś?
Bo jak widzę kogoś tak zaangażowanego w pracy, to nie śmiem przeszkadzać

pozdrawiam. za jakiś czas wpadnę i postaram się nie przeszkadzać
Pszczelarnia 09:44, 20 lis 2012

Do góry
Ogród na Leśnej Polanie 14:14, 11 lis 2012

Do góry
Jak widać z tyłu powstała skarpa , którą też muszę czymś obsadzić???

Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 23:59, 08 lis 2012

Do góry
Zuza, przczytałam Twój wątek i muszę przyznać, że ogrodniczka z Ciebie przednia ślicznie zarasta ta skarpa i nie moge napatrzeć na zdjęcie , które przedstawia widok z tarasu, zaczarował mnie ten widok, siedziałabym całymi dniami i gapiła się w dal! Jak Twój ogród dojrzeje to będzie pięknie !!! (lada chwila !)
Pozdrawiam serdecznie
Kubusiowo 22:06, 08 lis 2012

Do góry
Kasiu skarpa będzie świetna Ta nasza sefowa to ma pomysły!!! A Gosia jest tak zdolną uczennicą, że będziemy piać, oj będziemy
Kubusiowo 11:04, 07 lis 2012

Do góry
Szaleństo w Kubusiowie! Skarpa zauroczy nas jesienią . Gosiu nastrój Ci się poprawił
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies