Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród w cieniu drzew

Mój ogród w cieniu drzew

Netka 16:55, 03 maj 2013

Jolu ta skarpa jest w tym momencie cała zarośnięta trawą i chwastami, więc lada dzień właśnie będziemy ją pryskać roundapem i narazie położymy szmatę niestety. pozdrawiam też
bella 17:50, 03 maj 2013

Netka a może na tej skarpie jakis skalniaczek bedzie ładnie i kolorowo . Zaczynają kwitnąć juz roslinki na skalniaku zrobie zdjęcie jak bedzie pelno kolorów.
Netka 18:03, 03 maj 2013

Iza za tą skarpą jest taki "dziki" lasek z drzew liściastych, także przed pierwszym rzędem drzew chcę posadzić świerki serbskie, żeby zakryć smutny w zimie widok, a na tej skarpie mi tak bardzo nie zależy, bo w zasadzie prawie jej nie oglądamy. Także chyba narazie pójdzie tam szmata i ewentualnie z czasem posadzę na niej jakieś irgi płożące.
Loosiuu 18:29, 03 maj 2013

Nie irgi! Przemarzają i trudno się pomiędzy nimi pieli. Ja wszystkie wyrzuciłem. Lepsze jałowce płożące Albo barwinek, runianka, bluszcz. Bardziej będą pasować do ogrodu. Jeśli chcesz trochę barwinka to pisz na pw Od razu ci mówię, że nie warto inwestować w szmatę, bo potem są problemy z nią i roślinami płożącymi bo się ukorzeniają, usychają i w ogóle to nie wygląda za ładnie. Wiem to z autopsji. Możesz ją położyć, żeby chwasty nie rosły, a tam gdzie będziesz wsadzać rośliny będziesz zdejmować. Od razu ci mówię, że same z nią problemy. Zaoszczędź sobie nerwów
Keri 08:24, 04 maj 2013

Anetko, ja bym przy tej skarpie zrobiła mur oporowy! taki porządny z fundamentem, na jego skraju posadziła, tak jak pisałaś świerki serbskie, które tworzyłyby taką zasłonę, żeby np dziecko nie spadło. Ten mur wyznaczałby Wasz właściwy ogród, który sobie zagospodarujesz, urządzisz. To co za nim zostawiłabym całkiem naturalne, takie jak jest, bo masz tam śliczne brzozy. Wtedy teren Ci się podrówna, przedłuży nieco i będzie bardziej równie. Taka myśl mi przyszła poranna, więc od razu piszę tutaj u Ciebie. Ja też chcę zrobić mur u siebie, bo też mam trochę mniejszą skarpę.
Jeśli zdecydujesz się na obsadzenie jednak tego miejsca to ja bym jałowców nie wybierała, szybko łapią różne dziadostwa! nie wiem jaką irgę wyrzucił Filip, ale może to była zwykła irga, a ja polecam Ci odmianę "major".
Netka 12:54, 04 maj 2013

Filip ta skarpa jest cała w cieniu, bo przez te drzewa nie dociera tam słońce, więc chyba jałowce odpadają, bo przecież one lubią słońce, a poza tym Danusia odradza, że się brzydko starzeją. A że irgi przemarzają, to nie wiedziałam Myślałam, że one bezproblemowe są. To może faktycznie jakiś bluszcz byłby lepszy ...
Jeśli chodzi o szmatę, to oczywiście wiem o wszystkich jej minusach, ale szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie plewienia na tak dużej skarpie. My na tej skarpie nie sialiśmy grama trawy, a po jej równaniu w zeszłym roku w momencie była cała w chwastach i trawie. Także szmatę niestety położę, bo narazie będę pomału tam coś sadzić, więc postaram się wycinać duże otwory, żeby korzenie były jak najmniej przykryte.

Aguś no murki oporowe mi się podobają, ale to kasa duża narazie roundup i szmata, żeby już tam chwasty nie rosły w takiej ilości. No i serby za skarpą
Keri 13:50, 04 maj 2013

Przyznam szczerze że ta skarpa jest dość problemowa, bo tak albo można dać coś na wzór tego co mi linka podesłałaś, ale wtedy to poziome kamienie ułożone byłyby w stronę lasku, w związku z czym od Waszej strony nie byłoby widać tych kamieni tak jak to jest na tej drugiej inspiracji. Takie kamienie to spory wydatek, a kłaść je tak żeby widzieć je dopiero wtedy kiedy będziecie tam poniżej, no wie wiem czy jest sens.
Ja bym walnęła tam mur zbrojony, który kiedyś możecie czymś obłożyć. Wiem że to dość duży wydatek ale zastanów się czy chcesz iść w półśrodki czy zrobić od razu tak jak należy. Z tymi chwastami to masakra jest, momentami zarastają, choćby przywiezioną ziemię do ogrodu.
A może by ją wyłożyć szmatą i na to dać otoczaki?
Netka 15:55, 04 maj 2013

Ta inspiracja z tym kamieniem poukładanym poziomo pasuje mi najbardziej w tą część skarpy u mnie bliżej tarasu, bo tu zrobiliśmy schodki i tą część już często oglądamy :

A na tamtą skarpę od strony "lasku" to właśnie albo jakieś tanie okrywowe rośliny, albo tak jak piszesz szmata i na to jakiś gruby kamień. To byłoby nawet lepsze wyjście z tym grubym kamieniem po prostu poukładanym ciasno , ale pewnie znowu nie tani taki kamień gruby...
Keri 18:44, 04 maj 2013

A na tą drugą stronę to jak najbardziej, fajnie by tam wyglądało.
Tak Anetko takie kamienie są drogie, jest to spory wydatek niestety.
beta 11:02, 10 maj 2013

pozdrawiam Netko...gniazdo super, jajka jak malowane...odnośnie skarpy nie pomogę...póki co żadnej weny....a głupot nie chcę pisać