Odrodzi się, tylko zadbaj o nią. Z racji podciętych korzeni nie pobierała wody jak należy, ponadto była susza w sumie, bryła korzeniowa mała, woda z deszczu spływała poza obręb korzeni, krzew mało co dostawał albo wcale, to cud że żyje, ale to wytrzymałe krzewy.
Tamaryszek to zbyt wielki i zbyt rzadki krzew, do tego celu się nie nadaje Nie ma zwartej "masy" tylko pokłądające się gałęzie praktycznie z liśćmi wyglądającymi jak igły. To już lepiej by wyglądał zwykły dereń biały, odmiana np Elegantissima. Byle jaki krzew, a nawet nie byle jaki,bo np. hortensja bukietowa, ale nie tamaryszek Szkoda miejsca.
Witam serdecznie,
na początek chciałam ogromnie pogratulować Gardenarium fantastycznego ogrodu!
Bajka!
Mam pytanko w związku z bukiem "Purple fountain". Wyczytałam, ze rośnie do 5 metrów. Właśnie taki nam się marzy.
Teraz mamy go w ogródku już trzeci rok i ma wzrostu ok. 2,5 metra. Jednak jego czubek skieroany jest w dół. Mąż dokupił bambusa i prostował czubek, żeby rósł wyżej. Ale co dalej?
Nie mogę znależć informacji w internecie, jak pielęgnować to drzewko.
Czy ono samo będzie piąć się w górę? Czy jednak trzeba mu pomagać?
Linię z herbicydem zakładasz w ogrodzie, gdzie sadzisz nowe rośliny, gdyż korzenie podążając za wodą, "idą" w kierunku emitera i zatykają go, taka linia "potrafi" się bardzo szybko zatkać, nie będzie prawidłowo działała.
Taka linia ma kompensację ciśnienia, ale lepszym rozwiązaniem jest filtr treflonowy.
Linię bez herbicydu można montować w już założonych ogrodach.
weszłam po cichutku do Twojego ogrodu i smykam niezauważenie po każdym zakątku aby nie zakłoócić panującej tu harmoni i cudownego spokoju.....pozdrawiam i życzę jeszcze więcej sukcesów.
Fotki znikają bo wklejałeś przez nieznany hosting a nie przez nasz automat. tylko przez static.pokazywarka. Wiec to nie nasza wina. Nie jest nic nagminne że fotki znikają, jak wkleja ktoś obce zdjęcia to znikają i jak wklejasz przez obcy hosting. I jak wkleja ktoś nielegalne reklamy tez znikają.
Nie jest ani inwazyjny, ani ekspansywny, po prosu osiąga znaczne rozmiary, ale jest bardzo delikatny w "odbiorze" Miałam go tyle lat w końcu. Bardzo jest ładny i wartościowy.
Może się zestarzeć w środku kępy i wyłysieć, wtedy go odmładzasz po paru latach.