Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Chwasty w trawniku 21:56, 11 sie 2014

Do góry
Witam serdecznie,

Jaki herbicyd Pani poleca?

Gardenarium napisał(a)
Zlikwidować cały trawnik opryskać herbicydem ....

Jakie nasiona Pani poleca dotychczas siałem "Herkules"?
Gardenarium napisał(a)
... i założyć od nowa z dobrych nasion, bo to co jest, to już nie jest trawnik niestety .

No i co robić krok po kroku jeśli nie mam innego wyjścia?????
Chwasty w trawniku 21:32, 11 sie 2014

Do góry
Zlikwidować cały trawnik opryskać herbicydem i założyć od nowa z dobrych nasion, bo to co jest, to już nie jest trawnik niestety .
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 21:03, 11 sie 2014

Do góry
Może być "Golden Globe", wygląda na złocistą?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:20, 11 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam gorąco i zapraszam jak najczęściej

weszłam po cichutku do Twojego ogrodu i smykam niezauważenie po każdym zakątku aby nie zakłoócić panującej tu harmoni i cudownego spokoju.....pozdrawiam i życzę jeszcze więcej sukcesów.
Trzmielina - Euonymus 14:45, 11 sie 2014

Do góry
Z różową lub bordową żurawką, berberysem Bagatelle, trawami.
Taras nasłoneczniony, południowy 14:44, 11 sie 2014

Do góry
w tym akurat przypadku mnie nie chodziło o mniej wymagające tylko o względy estetyczne, cisy po prostu szpeciły ten balkon.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 14:40, 11 sie 2014

Do góry
Nie tak znowu konieczne to jest. On ma pokręcony kształt.
Herbicydy 14:38, 11 sie 2014

Do góry
Mnie się zdaje, że ta folia też nie może leżeć w nieskończoność, bo im dłużej leży, tym bardziej nikłe są szanse na jakiekolwiek życie w glebie.
Zielone Centrum Spokoju 14:20, 11 sie 2014

Do góry
Fotki znikają bo wklejałeś przez nieznany hosting a nie przez nasz automat. tylko przez static.pokazywarka. Wiec to nie nasza wina. Nie jest nic nagminne że fotki znikają, jak wkleja ktoś obce zdjęcia to znikają i jak wklejasz przez obcy hosting. I jak wkleja ktoś nielegalne reklamy tez znikają.
Miskant - Miscanthus 13:38, 10 sie 2014

Do góry
Margo napisał(a)
Ja też przymierzam sie do gracillimusa, i zastanawiam sie na jaką szerokość on sie rozrasta ? W jakich odległosciach sadzić kolejne rosliny - niekoniecznie trawy ??? Czy trzeba go ograniczać czy jest nieinwazyjny ???

Nie jest ani inwazyjny, ani ekspansywny, po prosu osiąga znaczne rozmiary, ale jest bardzo delikatny w "odbiorze" Miałam go tyle lat w końcu. Bardzo jest ładny i wartościowy.

Może się zestarzeć w środku kępy i wyłysieć, wtedy go odmładzasz po paru latach.

Maj

Sierpień

Wrzesień

Październik

Listopad

Pelargonie 13:27, 10 sie 2014

Do góry
Miałam ją w kolekcji ciekawych pelargonii w moim starym ogrodzie poprzednim, pelargonia jest tak pstrokata, że tylko z zielonym bluszczem można ją zestawiać.
Żywopłot strzyżony liściasty 13:19, 10 sie 2014

Do góry
Doskonałe wskazówki jak to zrobisz masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/368-sadzenie-zywoplotow-lisciastych-z-nagimi-korzeniami

potem tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

Żwirowa rabata 13:04, 10 sie 2014

Do góry
Kształt rabaty i jej wykończenie dużymi kostkami mają sens,jest ładnie, pod warunkiem, że w dalszej części ogrodu również będzie podobny styl.

Nie ma sensu (korzystam z twojej nomenklatury) dobór roślin, jest za dużo gatunków, zbyt chaotycznie ułożone, zbyt małe, zbyt mało zróżnicowane kolorystycznie, jedna roślina nie podkreśla urody drugiej, ani się z nią nie komponuje. Za dużo gatunków a po jednej sztuce. Typowy chaos w ogrodzie początkujących ogrodników

Podoba mi się malutki żywopłocik (chyba z białej trzmieliny?).

Nie ma sensu plastikowy brezent którym wyłożona jest rabata, z czasem zabije rośliny. Spowoduje że będzie zamierało życie w glebie i zamieni się w zbite klepisko.

Wywalaj czym prędzej, nie wierzę, że nie stać cię na ten czas żeby wypielić i wyściółkować rabatę.
Grys kamienny na rabacie, klombie 17:35, 09 sie 2014

Do góry
Możesz wygrabić i przydeptać stopami, znowu przegrabić, żeby równa była.
Mata przeciw chwastom 17:30, 09 sie 2014

Do góry
Ta mata nie wykończy perzu, będzie rósł pod matą Jedyne co mogę polecić, to widły amerykańskie, przekopywanie, żeby nie poprzecinać i wybieranie kłaczy perzu aż do skutku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:39, 09 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem naprawdę dumna, że dzięki jednak trochę mojej robocie charytatywnej na Ogrodowisku, jak również niecharytatywnym, zawodowym projektom dla wielu osób z Ogrodowiska i nie tylko, nasze ogrody pięknieją i zachwyca się nimi cała Polska, co widać po wpisach nowych osób, które są tym zauroczone.

Nawet mówi się o "ogrodowiskowym stylu". Niekoniecznie musi być ten ogrodowiskowy styl. Bo mnie chodzi generalnie o upiększanie ogrodów, aby były zadbane, niekoniecznie takie same. Niech każdy nada swemu miejscu indywidualny styl. Czekam na to bardzo Widzę też to, co tworzycie

Nikt nie zaprzeczy, że Ogrodowisko uczy ludzi doboru roślin, zmiany na lepsze, właściwych decyzji ogrodowych, dobrych wyborów.

Zdaję sobie sprawę jaki ruch rozpętałam, ale ogarniam to jeszcze, a mam pomysły na dalszy ciąg, myślę i działam jednocześnie.

Dziękuję ogromnie za Wasze wspaniałe wpisy i proszę o dalsze dzielenie się uwagami Sprawiają mi dużo radości.

Myślę, że mam swój styl... ale dzięki Forum uczę sie wiele.. bardzo wiele... i dzięki Forum mogłam mieć gości w ogrodzie.. wiesz jakich... Gdyby nie Ty i to forum... nigdy by mnie taki zaszczyt nie dosięgnął.. a i motywacji do pracy w ogrodzie byłoby mniej.. Polska piękniej dzięki temu Forum... chociażby przez to, że poprzeczka idzie ciągle w górę.. dziękuję za wszystko Kocham to Forum...

Dziś u mnie Konstancja napisała "mamy dziś forum ... i tu jest wfszystko ..."

Zgadzam sie w całej rozciągłości

Fotki cofając w tył obejrzałam... cyklameny wymiatają.. a te ich listki..... trawki cudne.... wszytko cudne...
I kropka w kadry sie złapała.. poczochraj ja za uszkiem.. ... mój Everest już ogłuchł zupełnie.. nic nie słyszy.. został tylko dotyk... węch...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:03, 09 sie 2014

Do góry
Nie, inspiracją dla ogrodniczki był ogród Tilford Cottage Garden i jego druciane zjawy

Powiem, że "moja" ogrodniczka jakby zgrabniejsza jest

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/149-ogrod-ziolowy-w-tilford-cottage-garden
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 09:00, 09 sie 2014

Do góry
Możesz taki kompost wsypać do dołka do sadzenia, wymieszany z ziemią rodzimą, na wierzch nie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:28, 08 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Woda w upały pokrywała się kurzem jak nie chodziła pompa

Czy to tak wiele? Moje marzenie
Chociaż się pokłonie za to, dajesz nam tyle swojego „dobra” !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies