Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:42, 08 sie 2014

Do góry
Podoba mi się jej kolor Irenko
Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 11:56, 08 sie 2014

Do góry
To albo za mokro, albo za sucho, albo jesień, albo za gruba ściółka. Odgrzeb, zobacz nasadę pnia, czy nie odłazi kora.
Thuja occidentalis "Golden Tuffet" 11:55, 08 sie 2014

Do góry
Najbardziej atrakcyjną kolorystycznie czyli 'Emerald'n Gold'
Iglaki na pniu 11:51, 08 sie 2014

Do góry
To cyprysik, jedyna wada - krzywy pieniek, po 25 latach będzie wyglądał tak. Tniesz dwa razu w roku, w marcu-kwietniu, potem pod koniec czerwca

Grab - Carpinus 11:30, 08 sie 2014

Do góry
Jeszcze mszyca - zdobniczka grabowa i towarzyszące jej grzyby sadzaki (czarny nalot na spodzie liści)
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 11:20, 08 sie 2014

Do góry
Piorunek napisał(a)
Czy kompost może być w słonecznym miejscu przy zwiększonym podlewaniu? Jaki musi być ten kontakt powierzchni kompostownika z ziemią rodzimą? Wystarczy niewielka część? Może być ulokowany w miejscu z dość piaszczystym i ubogim podłożem? Czy trzeba dosypywać ziemię/torf? A może wystarczą tylko odpady, trawa, liście...? Czy można zastosować obierki z ziemniaków? Co należy robić chcąc zastosować dużo skoszonej trawy? Okrywanie folią wpłynie w jakiś sposób na kompostowanie?

1. Kompost nie może być w słonecznym miejscu
2. Kontakt po całości
3. Może być w miejscu piaszczystym, to nieistotne
4. Można stosować obierki ziemniaków
5. Suszyć trawę, dodawać niewielkie ilości, mieszać z torfem, liśćmi i chwastami
6. Nie okrywaj folią

Jak chcesz szybciej otrzymać kompost, dodawaj komposter albo kup sobie temokmpostownik.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 11:18, 08 sie 2014

Do góry
Na początek przeczytaj to

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

i to

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/9-kompost-w-ogrodzie-czyli-wszystko-co-organiczne-nie-zmarnuje-sie

przyda się także to

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
Thuja "Aureospicata" 11:16, 08 sie 2014

Do góry
Na tuje Smaragd by uszło, ale na Aureospicata za gęsto, nawet ja tak nie sadzę, 70 cm to już będzie gęsto.
Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 11:11, 08 sie 2014

Do góry
Jeszcze zauważyłam że masz na okrągło okręcone sznurki do mocowania, drzewa, może zaciskają się już na tyle, że wiśnia przestaje przewodzić soki?. zdejmij sznurki czym prędzej bo pętla się zaciska zabójczo
Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 11:09, 08 sie 2014

Do góry
Sama kora to na pewno nie jest przyczyną (no chyba że zbyt gruba warstwa, powyżej 12 cm, z kamyczkami na korze to możliwe), może być za głęboko posadzona, a przede wszystkim to jeśli dobrze widzę, to masz czarny, plastikowy brezencik położony pod korę, a więc sama zabijasz swoje wiśnie niestety, jeśli wda się opieńkowa zgnilizna korzeni to wszystkie drzewa zrobią kaput. Żaden oprysk nie pomoże, trzeba usunąć przyczynę.

Poczytaj ten wątek, może zlitujesz się nad swoimi drzewami i zerwiesz tę szmatę?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:34, 08 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lubię cytrynowy, blady

Pod starszymi drzewami trudno jest coś "utkać" bo jest mocno poprzerastane, trzeba większy dołek wyciąć, a to się wiąże z uciętymi korzeniami, które potem wrastają w świeżą ziemię z prędkością światła. Trzeba też pod drzewami podlewać, bo deszcze nie dociera.

Polecam jedynie bluszcz. Przeżyje.

Danusiu, zrobiłam rabatę tzw. "wyniesioną" pod ogromną thują Golden Globosa. Korzeni było mnóstwo, ale jak usypałam ziemi na grubość bylinowych doniczek, mogłam posadzić co nieco. Spróbowałam z rdestem, jako pierwszym. Czytałam, że jest ekspansywny i zobaczę, jak da radę.
Choroby klonów, klon - Acer 23:11, 07 sie 2014

Do góry
Mazan, Gardenarium
Jeszcze raz dziękuję za wsparcie
Ale muszę jeszcze Was "wykorzystać" i poprosić o informację:
1. Podane były: score, discus, topsin . Które najlepsze ? Chodzi o jakość nie o koszty
2. Kiedy należy to spryskać ? Czy teraz, mam na myśli w ciągu np. miesiąca czy np. dopiero na wiosnę przyszłego roku
3. Jak często pryskać ? Czy jednorazowe wystarczy czy raz to nic nie da i lepiej zrobić to kilka razy? Jak kilka to w jakim odstępie czasu ?

Znalazłem dźwig, i to mogą podjechać. Ale pryskać będę musiał sam. Jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie/porady to chętnie ....
pozdrawiam
Daniel
Liriope (Liriope muscari) 22:10, 07 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie wymarzło i nie sadzę ani nie polecam, sine listki mnie jakoś też nie zachwyciły.

Dziękuję.
Dalie - Dahlia 20:51, 07 sie 2014

Do góry
Mamy pytanie na maila:

Uprzejmie witam ..i pytam o Dalie w ogrodzie. Już dwa razy próbowałem, a raczej rośnie w ogrodzie wszystko, co posieję i zasadzę. Dalia zaś mówi .. "gest Kozakiewicza". Jak zatem zadziałać? Proszę o poradę. Może źle sadzę, może zmarzły lub miały zbyt mało światła??
Proszę o odpowiedź.
Z poważaniem,
Janusz T

Dalie nie zimują w gruncie, a jak z nimi postępować dokładnie dowiesz się z tego artykułu i z wątku o daliach.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/95-dalie-sekrety-uprawy
Żywopłot strzyżony liściasty 19:55, 07 sie 2014

Do góry
Albo całkiem inne krzewy, o drobniejszych gałązkach, np. irga błyszcząca.
Kret, krety - sposoby na kreta 19:41, 07 sie 2014

Do góry
Nie ma przecudownego sposobu na kreta, żadne świece, karbidy inne wynalazki nam nie pomogą, jeśli sami własnymi rękami go nie złapiemy i nie wywieziemy.
Liriope (Liriope muscari) 19:31, 07 sie 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Danusiu - czy Twoje liriope variegata zimowało? Domyślam się, że w Twoim ogrodzie rotacja roślin nie zawsze jest związana z wymarzaniem, a po prostu z zastępowaniem roślin innymi. Ale czy masz jakieś 2-3 letnie doświadczenie z tą roślinką z swoich realizacjach? Pytam przede wszystkim o zimowanie.

U mnie wymarzło i nie sadzę ani nie polecam, sine listki mnie jakoś też nie zachwyciły.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:30, 07 sie 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Chyba Danusiu lubisz żółty prawda? Obserwuję cały czas z czym łączysz ten kolor, bo u mnie go sporo i czasami mam problem, co jeszcze dodać, żeby było ciekawiej. Kupiłam wczoraj liriope, jak pisze Marta wyżej, ma paski z żółtym akcentem, a kwiatek jest fioletowy. To połączenie z natury i bardzo mi się podoba. Szaleję więc z fioletem w ogrodzie, wyszukując fioletowo kwitnące rośliny do dodania. Mam tylko duży problem w glebą, która jest poprzerastana korzeniami starszych roślin. Nic nie mogę utkać. Masz na to sposób?

Lubię cytrynowy, blady

Pod starszymi drzewami trudno jest coś "utkać" bo jest mocno poprzerastane, trzeba większy dołek wyciąć, a to się wiąże z uciętymi korzeniami, które potem wrastają w świeżą ziemię z prędkością światła. Trzeba też pod drzewami podlewać, bo deszcze nie dociera.

Polecam jedynie bluszcz. Przeżyje.
Chwasty w trawniku 19:23, 07 sie 2014

Do góry
Ja myślałam że pryskałeś chwasty w trawniku, bo taki jest tytuł wątku. Jest inaczej? Na pustej działce masz tylko mniszek?

To wtedy ten post do innego wątku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies