Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:21, 07 sie 2014

Do góry

Piach zasypowy wymieszać z gliną najpierw. Żeby warstewy się połączyły. A nie na twardo go zagęścić.

Nie robić borderów na granicy trawnika i rabaty, nie kłaść agrowłókniny na rabatach bo zabija rośliny.

Nie kłaść siatki p.kretom na rabatach , tylko pod trawnikiem.
Przed jej kładzeniem dobrze wyrównać glebę. Nie musisz wałować, ale raz można.

Pod krzewy daje się żyzną glebę, zgodnie z ich wymaganiami, a nie piach i ziemię.

Głębokość rur do nawadniania około 25 cm.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 19:14, 07 sie 2014

Do góry
Zakupić gotowe koryto, albo wylać i uszczelnić.
Mój profil 19:05, 07 sie 2014

Do góry
Kopiujesz swój nick, wklejasz w wyszukiwarkę i zaznaczasz "pokaż posty" tak cię znalazłam, ale wysatarczyło po prostu wejść na ostatnią stron Powitania i jesteś nie zniknęłaś

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2058-powitania-poznajemy-sie-i-przedstawiamy?page=51#post_7
Nie chcę dostawać już powiadomień - co zrobić? 19:03, 07 sie 2014

Do góry
mamy taki watek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/132-nowe-funkcjonalnosci-powiadomienia-i-prywatne-wiadomosci
Uprawa róż 18:52, 07 sie 2014

Do góry
paula_bornikowska napisał(a)
Witam. Mam pewien problem. Dwa miesiace temu zaczelam wynajmowanie domu z ogrodem w angli. Rosna tutaj piekne roze ale nie bardzo wiem jak je pielegnowac. Jedna z nich zaczyna usychac i nie wiem z jakiego powodu.wyrastaja nowe poczki i nowe liscie ale calosc nie wyglada mi najlepiej Zalaczam zdjecie. Prosze bardzo was o pomoc. Bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam

Prosimy o załączenie zdjęcia róży.
Nie chcę dostawać już powiadomień - co zrobić? 18:48, 07 sie 2014

Do góry
Wszystko zaznaczamy w swoim profilu i można zmodyfikować powiadomienia.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:05, 07 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem wilczomlecz.

To dobrze, że się wstrzymałam z usuwaniem mam w kilku miejscach
rozrzut niesamowity, jak z orlikami
Danusia, jak lilie przekwitną, można uciąć badyle? wkurzają mnie w trawach teraz?

cynia, jakby podwójne piętro o cleome
Postawić trawkę nad i... 13:55, 07 sie 2014

Do góry
reniuniek napisał(a)
Agnieszko, już od jakiegoś czasu po cichu oglądam twój ogród a potem szukam twojego wątku po Ogrodowisku Teraz sobie go zaznaczam Jestem pod ogromnym wrażeniem, pięknie wszystko skomponowałaś! Cudnie u ciebie!
Będę podziwiała dalej
Pozdrawiam.
Renata.

...muszę Cię rozczarowac ale ja tego nie skomponowałam...to projekt Gardenarium... ja go tylko realizję... ale dziękuję za pochwały i zapraszam, wpadaj kiedy tylko masz ochotę
Wychodzące korzenie z ziemi 10:18, 07 sie 2014

Do góry
Kompostem nie da się przenawozić, syp ile chcesz i na ile cię stać i na ile pozwoli poziom ogrodu, zbytnio podnieść się nie da.

Albo posypywać pod rabaty i pod trawnik, przekopywać, mieszać z glebą rodzimą, albo wykopać dołek pod drzewo, mieszać z ziemią rodzimą ogrodową i sadzić w tą mieszankę.

Można też robić z kompostu ściółkę, jeśli nie ma w niej szkieł, szczoteczek do zębów i innych "dodatków". Znając ten temat takie dodatki będą. Na ściółkę raczej własny kompost polecam, przesiany, bez zanieczyszczeń.
Chwasty w trawniku 10:14, 07 sie 2014

Do góry
Jeśli już dobrze widać, że chwasty się poskręcały, to możesz kosić, tylko nie syp nawozu.
Basen lub staw kąpielowy 10:12, 07 sie 2014

Do góry
Na jakiś trawnik, na chwasty może nie działać.
Basen lub staw kąpielowy 10:08, 07 sie 2014

Do góry
Musisz dokładnie sprawdzić jaki środek stosujesz, moim zdaniem to jest całkiem inny chlor niż w kranie, on się nie ulatnia z wody basenowej, nie podlewaj tą wodą.

Albo zrób próbę na małym kawałku trawnika i odczekaj co będzie, nawet gdzieś na zewnątrz ogrodu bym sprawdziła.

Inny sposób, kup test w sklepie z basenami, włóż papierek i sprawdź jak to jest z zawartością związków chem. w wodzie basenowej, czy jest więcej niż w wodzie z kranu. Z kranu też zbadaj.

Rabaty angielskie 09:38, 07 sie 2014

Do góry
Był to na pewno dzielżan, widziałam to przecież, może był podpędzany i potem dosadzony.

Powiększyłam zdjęcie, data zdjęcia czerwiec - 2011

Żywopłot strzyżony liściasty 09:23, 07 sie 2014

Do góry
Pęcherznica jest silnie rosnącym krzewem, nie da się z niej zrobić jak to piszesz "krótkiego" żywopłotu formowanego, bo ona będzie ciągle rosła

Potem powstaną grubaśne, brzydkie gałęzie, ich wycinanie ma na celu odmłodzenie żywopłotu i próbę zrobienia efektownej bryły. Bez tego żywopłot wyrośnie ponad płot albo będzie goły od dołu.

Na taki żywopłot bardziej nadaje się pęcherznica nieco delikatniejsza, a mianowicie Physocarpus opulifolius 'Summer Wine'
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 09:17, 07 sie 2014

Do góry
Wrzeciona, cięcie stożków wymaga prostego cięcia i na środku będzie pusto, gołe gałęzie, długo trzeba czekać aż je pokryje na zielono, albo wcale nie pokryje.

Ja bym zrobiła beczułki, a raczej wrzeciona z ostrym wierzchołkiem.
Iglaki na pniu 23:49, 06 sie 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo tanio, zależy ja wygląda.

To ten iglak, nie wiem czy to tuja czy cyprysik, dlatego proszę też o identyfikację i ocenę, czy warto było to kupić. Wys. ok. 80cm

Oczywiście proszę też o radę, jak i kiedy go formować.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:14, 06 sie 2014

Do góry
Moje ulubione kolory liliowców
Wykonanie źródełka z kamienia 21:11, 06 sie 2014

Do góry
Nic się nie przepełnia, światło poza kamieniem jest tak małe że potopu nie będzie, woda powoli rozsączy się dokoła.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:58, 06 sie 2014

Do góry
Moim zdaniem wilczomlecz.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:49, 06 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zadaj proszę to pytanie w wątku o magnolii, może będzie okazja żeby inni także odpowiedzieli Będzie też okazja do gromadzenia konkretnych wiadomości w konkretnym wątku, dla potomności i jasności oraz czytelności forum

https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany

Magnolia nie lubi przesadzania z powodów podanych przez Marzenkę, jeśli musisz przesadzaj, ale nie za głęboko, nie lubi, nie uszkodź korzeni. ziemia lekko kwaśna, cieniutka ściółka z przekompostowanej kory sosnowej.

Masz rację Danusiu, merytoryczne uwagi dot. magnoli powinniśmy je tam wpisywać. Kopie mojego wpisu też tam dam.
Co do przesadzania ryzykowalabym wyłacznie póżną jesienia gdy zgubi liście.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies