Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 10:28, 03 sie 2014

Do góry
Sarahcon napisał(a)
Nie mogę znaleźć wątku gdzie pasowałoby moje pytanie więc może tutaj czym się różni próchnica kwaśna od odkwaszonej? Która do czego stosować? Z góry dziękuję i przepraszam za być może banalne pytanie ale dopiero raczkuję w tych tematach

Próchnica kwaśna jak sama nazwa wskazuje, różni się odczynem, kwaśna oznacza pH o wartości poniżej 6,5. kwaśne dzielimy na:
silnie kwaśne - pH < 4,5
- kwaśne, pH 4,6 - 5,5
- lekko kwaśne pH 5,6 - 6,5.

Na worku jest napisana wartość pH. Taka próchnica powstaje z dodatkiem innych składników, powodujących zakwaszenie podłoża (kora sosnowa, igliwie, torf kwaśny, może liście dębowe, obornik).

Próchnicę kwaśną stosujemy do roślin kwaśnolubnych (np. wrzosowate, lekko kwaśna iglaki i hortensje)

Próchnica odkwaszona nie jest kwaśna, jest zasadowa (pH > 7,2) lub obojętna o pH 6,6 - 7,2 i stosujemy ją dla większości roślin w ogrodzie z wyjątkiem kwaśnolubnych.
System automatycznego nawadniania 10:16, 03 sie 2014

Do góry
A ja znalazłąm i całkiem sporo, sklepów jak mrówek. Wysil się trochę nie czekaj na gotowca.

System automatycznego nawadniania 10:14, 03 sie 2014

Do góry
Wpisz w wyszukiwarkę google wszystkie dane np. "toro systemy nawadniające sklep internetowy" i znajdziesz sklep, a ceny porównasz sobie sam, nie mam takiej wiedzy na całą Polskę
Choroby klonów, klon - Acer 19:38, 02 sie 2014

Do góry
Zalecam wynajęcie podnośnika koszowego, jakieś 150 zł za godz, warto dla takiego drzewa, aby wysoko wykonać oprysk.

Ostatnio cięliśmy żywopłot bardzo wysoki z takiego podnośnika.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:54, 02 sie 2014

Do góry
Gratulujemy Danusiu. Wasz ogród jest tak wysublimowany i piękny, że aż prawie nierealny. Wspaniale jest znaleźć się w albumie o międzynarodowym zasięgu i zostawić swój ślad! Ogród malutki, ale prawdziwa perełka. To dzięki Twojej ciężkiej pracy twórczej i pracy doskonałego zespołu Gardenarium udają się takie cuda. Powód do dumy i radości! Pozadrawiamy słoneczny Komorów ze słonecznego Nadarzyna.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:51, 02 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dla mnie to niedobry pomysł z takim wieloletnim tworzeniem stożka, zanim powstanie stożek pięć razy ci się odmieni gust

Masz tego miłorzęba - moim zdaniem za niski jest, potrzebujesz sporego drzewa, pieniek co najmniej 1,70 m, żeby dominowało na rabacie. Masz też ładne dwa ciemne cyprysiki, nie oddawaj ich, one pięknie wyglądają. Pozbądź się jedynie jałowców.

Posadzenie czegoś co będzie "udawało" stożki to nietrafiony pomysł. Nie zawsze to, co pasuje w jednym ogrodzie, musi być jedynym koniecznym rozwiązaniem w innym. U ciebie nie pasuje. Nie róbmy czegoś, że tylko stożki i kulki... nie to było moim zamiarem, gdy zakładałam ogrodowisko.

Upiększenie ogrodu to nie kulki i stożki, to dodanie czegoś co idealnie wpisze się w brakujące miejsca, dopełni kolor, nada klasę. Biedne cisy nie nadadzą sznytu a pogorszą wręcz to, co jest w tej chwili.

Daj plan tej rabaty, albo inne zdjęcie.

Na pewno pasuje obwódka bo widzę ją z tyłu, ale stożki? Nieee, zrób plan rabaty, postaram się pomóc.

Tylko czy obwódka będzie się miała dobrze gdy zostawisz cyprysiki? Zobaczymy.

Zajrzyj Danusiu do mnie jeśli możesz bo dziś mam więcej zdjęć , zrobiłam rysunek - taki plan działki .
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4565-i-co-dalej-w-moim-ogrodzie?page=20
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:14, 01 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie topsin, topsin jest grzybobójczy, a tutaj występuje szkodnik, czyli mszyca- zdobniczka bukowa
Podlej ProAgro, opryskaj też, a jak nie ma to Confidorem, preparatem na szkodniki kochana. To nie dziwota że nie pomogło. bo mszyca grzybem nie jest

Dobrze wiedzieć że to mszyca. Dziękuję za rady i Asi i Danusi
Będę działać, bo Buczka szkoda...
Jak zmienić tytuł wątku? 19:12, 01 sie 2014

Do góry
A gdybyś tak podesłała link, byłoby miło i szybciej bym znalazła.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:09, 01 sie 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
Asiu piszę z telefonu i zdjęcie też robilam telefonem, bo u mnie po tej długiej suszy poszła mega burza
Straty są, ale nie w ogrodzie tym razem. Uszkodzony mam między innymi ruter i neta niet Nie wiem czy coś będzie widać. ..

Buczka pryskalam juz 3 razy, bez efektu W zasadzie zaatakowany jest tylko ten wierzchołek na zdjęciu. Czy można to spróbować zmyć, lub obciąć i dopiero popryskac? Topsin mam.

To nie topsin, topsin jest grzybobójczy, a tutaj występuje szkodnik, czyli mszyca- zdobniczka bukowa
Podlej ProAgro, opryskaj też, a jak nie ma to Confidorem, preparatem na szkodniki kochana. To nie dziwota że nie pomogło. bo mszyca grzybem nie jest
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:03, 01 sie 2014

Do góry

Dla mnie to niedobry pomysł z takim wieloletnim tworzeniem stożka, zanim powstanie stożek pięć razy ci się odmieni gust

Masz tego miłorzęba - moim zdaniem za niski jest, potrzebujesz sporego drzewa, pieniek co najmniej 1,70 m, żeby dominowało na rabacie. Masz też ładne dwa ciemne cyprysiki, nie oddawaj ich, one pięknie wyglądają. Pozbądź się jedynie jałowców.

Posadzenie czegoś co będzie "udawało" stożki to nietrafiony pomysł. Nie zawsze to, co pasuje w jednym ogrodzie, musi być jedynym koniecznym rozwiązaniem w innym. U ciebie nie pasuje. Nie róbmy czegoś, że tylko stożki i kulki... nie to było moim zamiarem, gdy zakładałam ogrodowisko.

Upiększenie ogrodu to nie kulki i stożki, to dodanie czegoś co idealnie wpisze się w brakujące miejsca, dopełni kolor, nada klasę. Biedne cisy nie nadadzą sznytu a pogorszą wręcz to, co jest w tej chwili.

Daj plan tej rabaty, albo inne zdjęcie.

Na pewno pasuje obwódka bo widzę ją z tyłu, ale stożki? Nieee, zrób plan rabaty, postaram się pomóc.

Tylko czy obwódka będzie się miała dobrze gdy zostawisz cyprysiki? Zobaczymy.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 10:25, 01 sie 2014

Do góry
Siwe spody igieł u tej jodły to jej naturalna uroda. Tak ma.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:33, 01 sie 2014

Do góry
Może to po prostu susza? Trawnik potrzebuje wody, lepiej rzadziej a obficie niż cykanie po parę litrów codziennie. Wtedy system korzeniowy jest na wierzchu, przy podlewaniu obfitym a rzadziej - korzeni się głębiej.

Przy takich upałach same burze i rosa nie wystarczą.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:31, 31 lip 2014

Do góry
Kornel napisał(a)
Witam . czy wie ktos z was jak dawkowac polifoske 8 na młody trawnik dwu miesieczny??

A co się dzieje z tym trawnikiem, że chcesz mu dawkować cosik? Jakie masz powody? Tylko żeby sypnąć? Czy coś mu dolega? Pokaż zdjęcie.
Żywopłot strzyżony liściasty 20:12, 31 lip 2014

Do góry
Formuj od "nowa" wtedy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:10, 31 lip 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Topiary z bukszpanu i cisa

Gardenarium napisał(a)
Rabata wygląda jak oderwana od rzeczywistości, czyli od całego ogrodu. Tak nie może być, połącz ją lub wymyśl rabaty po całości, za rabatą. pomiędzy nią a płotem masz trawnik,,, tak nie nie powinno być. Masz chaos, i kształt tej rabaty powinien się zmienić.

Narysowałam Tobie propozycję w Twoim wątku

Już patrzyłam i bardzo dziękuję będę informować o zmianach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:10, 31 lip 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Topiary z bukszpanu i cisa

Rabata wygląda jak oderwana od rzeczywistości, czyli od całego ogrodu. Tak nie może być, połącz ją lub wymyśl rabaty po całości, za rabatą. pomiędzy nią a płotem masz trawnik,,, tak nie nie powinno być. Masz chaos, i kształt tej rabaty powinien się zmienić.

Narysowałam Tobie propozycję w Twoim wątku
Miejsko & sielsko 17:54, 31 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli coś chcesz zasłonić to w żadnym wypadku nie trawą, nie miskantem, bo zasłona ma być całoroczna a nie od maja dopiero wyłazić. Odradzam więc miskant

Dziękuję Danusiu, czujna i błyskotliwa jak zawsze
Będę myśleć dalej....
Buzik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:39, 31 lip 2014

Do góry
magda_szydlowska napisał(a)
Witam. Od dłuższego czasu śledzę po cichutku forum. Mimo, że przejrzałam je chyba ze trzy razy brak u mnie jakiegokolwiek pomysłu na zagospodarowanie przodu domu (strona południowo - zachodnia). Największy problem: co wsadzić w donice, które są po obu stronach schodów o średnicy 60cm?!?! Chyba jakieś iglaki coby zima łyso nie było... Proszę o jakieś sugestie, bo utknęłam w martwym punkcie
Szkoda, że nie ma fotek donic, bo wtedy łatwiej doradzić Pierwsze pytanie czy donice będą w słońcu czy w cieniu. Większość z iglastych, które kilka lat w donicy wytrzymają przy pielęgnacji i podlewaniu, wolą słońce lub półcień - można spróbować thuje 'Smaragd' - po paru latach trzeba wysadzić do gruntu, kuliste odmiany thui 'Danica' i inne mniejsze. Nieźle radzi sobie karłowa kosodrzewina 'Mops'/'Gnom'(tylko w słońcu) itp. oraz choina kanadyjska 'Yedelloh'(można w cieniu). Można spróbować też z karłowymi świerkami (byle tylko nie św. biały 'Conica' bo przędziorki!). Do jałowców nie mam przekonania, ale też pewnie wytrzymają.

Na pewno nie dadzą radę w naszym klimacie przez zimę w donicy bukszpany, cyprysiki czy cisy.

A co do przedogródka - masz pole do popisu, każdy pewnie by miał inny pomysł na niego. Popatrz sobie na realizacje Gardenarium lub inne i spróbuj wybrać odpowiadający Ci styl, wtedy łatwiej doradzać - inaczej każdy będzie doradzał własne ,,widzimisię", niekoniecznie w Twoim guście.
Brzoza - Betula 10:05, 31 lip 2014

Do góry
anax napisał(a)
Danusiu , jak rozumiem takie cięcie powinno powodować podniesienie się pędów ku górze? Mam nadzieję ,że zrozumiale pisze

Pokaż brzozę i napisz CO chcesz osiągnąć w jej przypadku, wtedy doradzę, bo nie wiem co mam doradzać, chcesz ciąć, tnij ale po co?
Wychodzące korzenie z ziemi 10:02, 31 lip 2014

Do góry
Jeśli jest glina, całą rabatę trzeba przekopać, wzbogacając kompostem i rozluźniając piaskiem, bo inaczej w wykopanym dołku powstanie "garnek" i korzenie ulegną zatopieniu.

Albo w dnie dołka przewierć dziurę na taką głębokość aby dowiercić się do warstwy przepuszczalnej, w to wsyp kamyki i połóż włókninę przepuszczającą wodę na kamyki, a jedynie boki dołka pokopać szpadlem, żeby ciasno korzenie nie miały.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies