Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Przerwa na kawę... 09:02, 15 sie 2019

Do góry
Mam 3 pomysły.
Pomysł nr 1 - magnolia Alba Superba - mam. Wsadziłam w inne miejsce ale mi tam nie pasuje. Dorasta do 5 m, pokrój wyprostowany. Na razie niska 160 cm i trzeba by jej było z czasem pieniek formować wyżej tak do 180 cm. Na razie nie ma co ciąć.
Docelowo mogłoby to wyglądać tak

Pomysł nr 2 - drzewko o okrągłej koronie, po lewo w rabacie umbra, która będzie kiedyś duża. Między umbrą a miotłą jest 3,5 metra odległości. Odległość do płotu zaledwie 2 m (zmierzyłam, kojarzyłam, że więcej ale nie) po drodze pas tujek do których jest metr. Mogłabym tu przesadzić umbrę, którą mam w narożniku z czaplą i tam mi nie pasuje. Ogólnie jakoś umbry mi przeszły. Boję się że z czasem może to wyglądać przysadziście. Może się nie zetkną ale będą duże.

Zamiast umbry mogłabym dać platan Alpens Globe - też mam, nabyłam z myślą o tarasie lub tyłach - na razie skitrany jest tu.

Pomysł 3 - jakaś fastigiata. Obok jodły mam Amanogawę. Lubię ją. Może powtórzenie?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:31, 15 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Zerknijcie proszę jutro czy jest u nich magnolia sieboldii. I po ile. Na cenniku jest.

Oczywiście .
Szkoda, że nie możesz z nami pojechać...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:19, 15 sie 2019

Do góry
Zerknijcie proszę jutro czy jest u nich magnolia sieboldii. I po ile. Na cenniku jest.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:31, 14 sie 2019

Do góry
Karol99 napisał(a)
@kolcero, to magnolia, najprawdopodobniej Susan.

Ha! Zamknąłem się w przekonaniu, że magnolie kwitną wszcesną wiosną...
Dziękuję
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 08:29, 14 sie 2019

Do góry
@kolcero, to magnolia, najprawdopodobniej Susan.
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:01, 13 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Chyba nie widziałam Twojego przedogródka. To tam, gdzie rośnie magnolia?

Tak
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:51, 13 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki
Nie miałam gdzie ich wtyknąć to dosadziłam do tych w przedogródku

Chyba nie widziałam Twojego przedogródka. To tam, gdzie rośnie magnolia?
Dwa ogrody 08:57, 13 sie 2019

Do góry
Iza, dziękuję, ale sama wiesz, że najczęściej pokazujemy, to co ładne
Małgosiu, hortki wiosną dostały wieloskładnikowy nawóz jak wszystkie rabaty, na początku lipca Agrecol do hortensji i to wszystko. Mogłyby być wyższe
Ula, największe rabaty są już obsadzone i tych już nie ruszam, no chyba że coś wyleci.
Jednak założenie oczka i posadzenie magnolii skutkuje dalszymi zmianami. Magnolia za chwilę zacieni tę rabatkę i liliowce oraz rozchodniki będą marnieć, jeżówki zdrobniały, mus było wymienić rośliny. Pozostało wzbogacić te miejsca w kompost i posadzę tam hortensje ogrodowe.

Urósł judaszowiec, trzeba było wykopać spod niego kilkuletnie róże Parky, co się naszarpałam z nimi, lepiej nie mówić. Posadziłam w ich miejsce bodziszki.Jeszcze została mi się Acropolis do wyjęcia stamtąd i Lions Rose.
Kontynuacja robót budowlanych wymusza korektę niektórych nasadzeń z początków nasadzeń - do przeniesienia czekają dwie lub trzy hortensje ogrodowe, których nie chcę wydać, bo to resztka z tych, które rosły przy leśniczówce i lwia część poszła do ludzi.
I na koniec to, co wymusiło zmiany bieżące

Szmaragdowy Zakątek 23:29, 12 sie 2019

Do góry
Kilka fotek ze "szmaragdowego"...
Kwitnąco

kwitną róże i... magnolia
Moja działka na Dębowym Lesie 00:09, 04 sie 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, kusisz tą rutewką, coraz bardziej mi się podoba
Trochę wysoka, ale jeśli kupiłam miskanta Strictus / do 2-2,5 m /, to może się skuszę i na nią.
Sylwio, ja też podziwiam u Ani tworzone przez nią aranżacje i ozdoby, no, jest bardzo utalentowana plastycznie.
I te cudne zdjęcia, można oglądać bez końca
Masz dobrą rękę do hibiskusów, pięknie Ci kwitną.

Grażynko, rutewka mnie tez kusiła w ubieglym roku.I kupiłam 2.
Ja na razie takich wielkich traw nie mam.
WAW!!ale mi sie będzie dobrze i milo spało po takich miłych słowach.Dziękuje.
Hibiskusy się rozkrecaja.Sa śliczne.

Anafalis perlowy

Magnolia sobie zakwiatla
Przerwa na kawę... 15:46, 29 lip 2019

Do góry
Kasiu, przejdzie mi z czasem ale pomarudzenie trochę pomaga. Może po prostu ogólnie zmęczenie ze mnie wychodzi i brak wakacji. Wczoraj np. mimo mnóstwa rzeczy na liście do zrobienia ograniczyłam się do sprzątnięcia tarasu, uruchomiłam po trudach i bojach ciurkadełko (trzeba było pompę wymienić i ustawić w kamieniu bo za słabą kupiłam) i usiadłam z książką w fotelu. Deszcz sobie potem popadał więc odpadło podlewanie a za domem bałagan jak był tak i jest nadal. Trudno. Z drogi nie widać. Gości nie planuje )) I było mi bardzo ale to bardzo dobrze. I tak chyba powinno być

Tam gdzie piszesz drzewa już nie wcisnę. Jest w skrzyni magnolia gwiaździsta a obok Mariken. Mnie to korci trochę w innym miejscu drzewo. Albo druga pergola. Mam problem z mocno nagrzewającym się tarasem. Teraz po tych falach upałów nie dało się tam absolutnie wysiedzieć. Nawet zasłona nie pomogła (za skrzynią z drabinką od strony tarasu mam jeszcze dodatkową roletę)
. I tak sobie myślałam, ze może by jakoś przed nią coś posadzić, powiększyć jakoś najpierw o małą falkę... na żywo to inaczej wygląda. Może jak do domu przyjadę to pokombinuję bo to jednak zaburza ciąg komunikacyjny. Ale po południu jak jest tak gorąco byłaby dodatkowa osłona przed słońcem...
Ech, mały ogród a patelnia taka. Kiedyś Kanzany spod ławeczki jakiś cień będą rzucać ale nie taki.

Zdjęcia stare znalazłam aby pokazać gdzie to mniej na więcej jest.

A w ogóle to jeszcze chodzi mi po głowie powiększenie rabat naprzeciwko tego miejsca koło stolika z miedzianymi krzesełkami... Brakuje mi tam rabat do zrobienia jakiś takich piętrowych rabat. Albo jest niskie piętro albo wysokie i nic mi do końca nie pasuje.

Ale jakbym tak zrobiła to eM by mnie chyba już z domu wygnał. Trawnika by znowu ubyło... Ale to już nie w tym roku. Mam dosyć rycia.
Blaski i cienie nowego życia 22:47, 28 lip 2019

Do góry
Na jej tyłach Zebrinusy, magnolia a pod nią kłosowiec ze śmiałkiem. Przed Zebrinusy planuję przesadzić przetaczniki wysokie. Teraz nadszedł czas że mam czym manewrować na rabatach bo troszkę tych roślinek w moim ogrodzie jest a gy potrzebuję więcej mam z czego rozmnażać.

Małymi krokami-Ogród Wioli 23:49, 26 lip 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Wiola, zaciekawiło mnie to drzewo/ krzew po lewej stronie. Cóż to takiego?

Wszystko ładnie rośnie u Ciebie hihi jak zawsze

To magnolia Susan...wyprowadziłam ją na drzewko wielopniowe

Dzięki za pochwały
nie powiem ,choć jest susza ,ogród daje radę, bez większej opieki
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:47, 26 lip 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Wiola wszystko cudne. Skontrastowane a jednak idealnie dopasowane. Magnolia mnie zachwyca. Trawy i jezowki wołają Aga posadz nas . Uwielbiam i będę to powtarzać w nieskończoność!

Dziękuję
lubię zieleninę z kroplą mocnego koloru

Magnolia już spora, podkrzesałam ją niedawno wysoko , teraz lepiej ogród widać,też mnie zachwyca

ja też wołam ... sadź trawy i jeżówki
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:21, 26 lip 2019

Do góry
Wiola wszystko cudne. Skontrastowane a jednak idealnie dopasowane. Magnolia mnie zachwyca. Trawy i jezowki wołają Aga posadz nas . Uwielbiam i będę to powtarzać w nieskończoność!
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:16, 24 lip 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Też tak myslę,że Śs wielopniowa będzie pasować
Fajnie,że Ci się podoba dzięki

Szkoda,że tak daleko mieszkasz...buuu....
Pewnie kupię jakiegoś wypierdka w sumie magnolia też nie była duża,a teraz jakie drzewo...

Graby są piękne jakie by nie były

Ciekawa jestem jaki egzemplarz Sś znajdziesz

Graby uwielbiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:02, 23 lip 2019

Do góry
effka napisał(a)
Wiola, pięknie Ci wyszła nowa rabatka cisowo-hortkowa, Śś musi być wielopniowa, szukaj. Będzie idealną kropką nad I. Koło mnie w szkółce była piękna wielopniowa Śś, odwiedź mnie, kupisz przy okazji drzewko

Co do Lucasa, mam i polecam. Potwierdzam, że niezrzuca liści na zimę ale dla mnie to plus bo mi przesłania część ogrodu.

Też tak myslę,że Śs wielopniowa będzie pasować
Fajnie,że Ci się podoba dzięki

Szkoda,że tak daleko mieszkasz...buuu....
Pewnie kupię jakiegoś wypierdka w sumie magnolia też nie była duża,a teraz jakie drzewo...

Graby są piękne jakie by nie były
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:18, 23 lip 2019

Do góry
kasiab napisał(a)
Ja również pełna jestem ochów i achów nad nową rabata super bedzie wyglądać z całością ja chciałam jedna na froncie zrobić tylko po środku magnolia i kulki z tujek w trawach będę podziwiać

Dzięki Kasiu

To ja czekam na podziwianie Twojej rabaty
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:51, 23 lip 2019

Do góry
Ja również pełna jestem ochów i achów nad nową rabata super bedzie wyglądać z całością ja chciałam jedna na froncie zrobić tylko po środku magnolia i kulki z tujek w trawach będę podziwiać
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:06, 23 lip 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Bardzo elegancko wyszła nowa rabatka. A którą ŚŚ kupujesz? Ja ostatnio kupiłam 2 odmiany - Obelisk (specjalnie po nią jechałam do Schmitów) - wąska bo akurat w to miejsce co mam nic więcej nie wejdzie i druga Sleyt bo ta miała bardzo duże owoce i bardzo smaczne. I jest niska - do 2,5 metra. Sleyt albo za płotem posadzę dla owoców albo będę formować na mini drzewko bo ma odpowiednie zadatki. Bardzo mi się podobał pokrój larmackiej taki wielopniowy z szeroką górą ale dla mnie za duża była. Tu na rabatce każda ładnie by wyglądała i wąska i wielopniowa.

Dzięki

Chciałam wielopniową lamarcką....mam tam już buki kolumnowe i chciałam wielopniowe drzewko jak magnolia przy furtce...

Ja koronę bym puściła nad ogrodzeniem,więc będzie ok.

U mnie ciężko z dostępnością odmian,ale jakieś widziałam nieduże....zobaczę co znajdę...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies