Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Kawa 13:48, 11 mar 2020

Laurowiśnie u nas lubią przemarzać chyba
tulucy 14:05, 11 mar 2020

Przemarznąć to laurowiśnie nie przemarzną chyba u Kasi, bo u mnie jakoś spokojnie rosną, a to po sąsiedzku.... Tylko szybko to one jej raczej nie urosną.
Anda 14:06, 11 mar 2020

tulucy napisał(a)
Przemarznąć to laurowiśnie nie przemarzną chyba u Kasi, bo u mnie jakoś spokojnie rosną, a to po sąsiedzku.... Tylko szybko to one jej raczej nie urosną.

U Ciebie wolno rosną? U nas normalnie jak chwasty.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 14:09, 11 mar 2020

U mnie wolno, mam je trzy lata chyba i jakoś postępu dużego nie widzę. Rosną, ale wolno. Małe przyrosty mają.
Anda 14:14, 11 mar 2020

tulucy napisał(a)
U mnie wolno, mam je trzy lata chyba i jakoś postępu dużego nie widzę. Rosną, ale wolno. Małe przyrosty mają.

Ok, pierwsze trzy, cztery lata tu też wolno rosną, ale potem idą jak głupie. Ciekawa jestem, jak będzie u Ciebie.

Bardzo lubię za to też zimozielone Elaeagnus ebbingei . Pięknie pachną pomarańczami jak kwitną. Wytrzymują tak do -20 stopni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
deszczowymaj 14:37, 11 mar 2020

Hej Kasiu

Tym razem ja witam się u Ciebie

Twój ogród już znam czasami podglądam po cichaczu

Pozdrowienia zostawiam
Pszczelarnia 15:14, 11 mar 2020

tulucy napisał(a)

Lusia, one w dobry podłożu jak chwasty rosną. Mam u szwagra - to potwory.
jolanka 15:24, 11 mar 2020

U mńie laurowiśnia przemarzła
Pszczelarnia 15:31, 11 mar 2020

jolanka napisał(a)
U mńie laurowiśnia przemarzła

Zabójcze dla niej jest nieosłonięte i nasłonecznione stanowisko w zimie. Moja (sadzona już duża) po pierwszej zimie mocno oberwała po liściach, choć kopce miała i ze śniegu i z obornika ze słomą.

mrokasia 15:41, 11 mar 2020

Deszczowa - zapraszam, wpadaj częściej i niekoniecznie cichaczem .

Anda, Kawa, Lucy, Jolanka, Pszczółka - laurowiśnia odpada, pozostanę przy trzech dereniach w jednej odmianie (Aurea lub Sibirica Variegata - tu się jeszcze waham, ale Kwartecik namawiał mnie wczoraj na Aurea ) i Limkach. Jak mi się nie będzie podobać to najwyżej będę zmieniać i kombinować .

Zastanawiam się natomiast czy szukać magnolii na tę rabatę (jaki kolor kwiatów - białe czy ciemnoróżowe???) czy posadzić tu derenia China Girl? Chciałabym przesłonić domek ogrodnika i trochę dom sąsiada, który widzę z tarasu oraz budujący się bliźniak, który będę widziała z przyszłej altany. Czyli magnolia lub dereń musi osiągać z 3-5 m. Nie wiem czy dla magnolii nie będzie tam za ciemno (domek ogrodnika od południa). Co myślicie?