Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Igiełkowy ogródeczek 21:33, 29 kwi 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Jestem już, praca wre, kostka położona, a teraz fotki

Gosia jak układa się takie obrzeża? Czy tylko w ziemi się układa?
Bardzo fajnie to wygląda
Mały ogródek za domem 06:44, 29 kwi 2013

Do góry
Witam na forum, to mój pierwszy wpis, więc proszę o wyrozumiałość - może ktoś podeśle pomocne wątki.
Dom dopiero się buduje, działka jest bardzo mała - 500 m kw., zabudowa 150 m kw. W efekcie za domem zostaje prostokątny kawałek 7x10 m kw. Jest od południowego wschodu. W założeniu ma się na nim zmieścić taras z dużym stołem - marzy mi się pergola, miejsce na grilla / ognisko, oraz jakieś atrakcje dla dzieci (dziewczynka 4 lata i chłopiec 1 rok). Styl: zen Znaczy się dom jest nowoczesna kostka, a my nie mamy czasu na pielęgnację (niestety!). Kocham trawy (nie trawnik!), pnącza i wiśnie. Mamy ogromne rozsuwane drzwi balkonowe, więc chciałoby się mieć piękny widok... Da się???
Igiełkowy ogródeczek 21:38, 26 kwi 2013

Do góry
Ale ta kostka szybko ci idzie Rozplenice masz na bardziej zaawansowanym poziomie niż ja U mnie pare kiełków maluteńkich...
Igiełkowy ogródeczek 17:05, 26 kwi 2013

Do góry
Jestem już, praca wre, kostka położona, a teraz fotki

Wrzośce szaleją:

Pomoc w ogrodzie 11:47, 25 kwi 2013

Do góry
Zadzwoniłam dzisiaj do producenta mojej oczyszczalni przydomowej- i się dopiero zaczęło. Każdy mówi co innego: mam oczyszczalnie firmy Delfin--w głównej siedzibie powiedziano mi ,że przy zbiorniku nie ma większego problemu- można posadzić wszystko co ma rozsądne korzenie ( oczywiście oprócz dużych drzew ), natomiast Pani powiedziała mi żeby rozsądnie sadzić tam gdzie jest drenaż-żeby korzenie nie poobrastały rur.

Przedstawiciel powiedział,że najlepiej posadzić tylko trawę bo ona napowietrza bakterie-facet chyba do końca nie wie co mówi, bo do napowietrzania bakterii są kominki wychodzące z rur ( w moim przypadku 3 ) i kominki wentylacyjne na dachu.Mało tego powiedział ze moja droga do furtki wyłożona kostka też może utrudniac pracę drenażu- normalnie ręce opadają!!!!

Ponieważ teraz to juz kompletnie nie wiem co posadzić proszę Was pomóżcie- mam totalny galimatias!!!

Podjęłam decyzję,że na pólkolu wsadzę 1 wiśnie szczepioną kulistą ( w mijsco najbardziej odległym od zbiornika )czyli bliżej furtki, a resztę obsadzę bylinami - zstanawiam się jeszce nad hortensja.

Po drugirj stronie furtki- zdjęcie 2 też zaryzykowałabym i chciałabym wsadzić cos fajnego - może druga tą sama wisnie? Przecież maja one niezbyt rozbudowane korzenie-co o tym sądzicie? A jeżeli uważacie ,że to zły pomysł to co tam wsadzić?

Zrezygnowałam juz z tych dużych iglaków- włoże tylko chyba 1 sztukę jakiegoś fajnegi świerka lub jodły w sam najadalszy róg od rur a reszte muszę chyba zaplanować jakieś małe krzewy i byliny

Powiedzcie co o tym myślicie- każda Wasza rada bedzie dla mnie bardzo cenna - zaczyna mnie to przetastać!!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:07, 25 kwi 2013

Do góry
Dzień dobry! Mam pytanie, jestem zupełną laiczką, jeśli chodzi o ogród. Dostałam w uzytkowanie obiekt , który pokryty był kostką brukową. zdjęłam własnorecznie 100m2 i chce tam zrobić trawnik. Kostka miała 8 cm, pod spodem przynajmniej na 25cm (taki miałam ołowek) jest zwykły piach. Rozumiem ze powinnam wybrać troche cm piachu-5cm?i na tto nawieźć czarnoziem.?czy jestem w stanie zrobić, to wszystko sama , ręcznie..?nie posiadam żadnych maszyn ale dużo chęci i zapału będe prawdopodobnie rozkladac trawe z rolki, choc nad siewem tez mysle.Stad moje pytanie- czy 10cm czarnoziemu wystarczy..?czy wedlug Was 100m2 to duzo jesli bede robic wszystko recznie..?
1. Wybranie 5cm piachu
2.Nawiezienie czarnoziemu
3.Przekopanie, wybranie kamieni i innych
4. wyrównanie i przewalowanie(moga tuptajac walowac stopami?)
5.Posianie trawy / ulozenie trawy z rolki

Przez ostatnie dwa ltata byla tak kostka brukowa-czy musze dac jakis nawoz?jesli tak, to na jakim etapie zakladania trawnika?

Chcialabym zeby bylo ladnie...póki co jest takie cos

Igiełkowy ogródeczek 21:49, 24 kwi 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Nooo, ja bym chciała spotkać takie sadzonki po 2 zł Nawet z lekko przemrożoną czuprynką!
Gosiaczku superzasto te zawijaski wyglądają. Też chcę !!!!!!!!
Kamole rzucaj przez płot, daleeeeko, będę patrzeć czy lecą do mnie

W planach mam jeszcze jeden mały zawijasek, miały starczyć te bukszpany co przywiozłam, ale z lekka się pomyliłam, jedynie o 50, ale cena niższa niż zakładałam, więc cenowo wyjdzie to samo. Pomyłka jednak wyszła na dobre, bo jeszcze w tym miejscu kostka nie przesunięta, więc zawijasek mógłby przeszkadzać, a tak na spokojnie będzie robione
Duży taras potrzebuje wsparcia 23:11, 23 kwi 2013

Do góry
Witam,
Mam do Was serdeczną prośbę o pomoc w wykonaniu przyjemnego miejsca na naszym tarasie. Teraz to beton, okna sąsiadów, zero intymności, skrawka zielonego, na czym mógłby wzrok się zatrzymać i cieszyć oko i duszę. Chcieliśmy zrobić go sami z mężem, ale obawiam się, że to chyba nas przerasta. Mamy tak małą wiedzę. Czytam już od kilku miesięcy i to forum i inne strony by nauczyć się jak najwięcej.
Jak sobie wyobrażamy to nasze miejsce.... chcielibyśmy się odgrodzić od sąsiadów. Myśleliśmy o podniesieniu ogrodzenia, zbudowania go np. z paneli z wikliny, albo z desek do tego dodać drewniane skrzynie na rośliny. Niestety nie jesteśmy w stanie wymienić teraz podłogi, chociaż marzymy o drewnianej (byłaby kontynuacją mieszkania, a i znacznie przyjemniejszą formą niż ta kostka). Taras musimy zaplanować tak by nasze dzieci nadal miały na nim swoją przestrzeń do zabawy. Fajnie jakby mogły pojawić się na nim: skrzynie na różne tarasowe szpargały, koniecznie zestaw mebli (nie musi być wielki stół), 3-4 krzesełka.Może gdyby na węższych częściach dać mniejsze donice z pnączami, który zazieleniłyby nam ogrodzenie.
Proszę pomóżcie jak to zaplanować, gdzie szukać rozwiązań, jak zabudować.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 21:31, 23 kwi 2013

Do góry
Mogę wrzucić jutro jakieś fotki, tylko nie za bardzo jest co oglądać. Sprzątanie, kopanie, grabienie, przesadzanie, no ale same chcecie to nie ma sprawy wrzucę hi. Oglądałam dzisiaj kamień granitowy taki jak kostka lecz inne wymiary nie kwadraty lecz prostokąty długie ok 50 cm, wys ok 15 do 20 cm, szerokie ok 30 cm. Ładny to mało powiedziane, jest po prostu idealny na podjazd do garażu i ścieżkę do domu. Trwałość wieczna z pewnością mnie przeżyje. Jeden taki prostokąt 20 zł. Zwykła kostka granitowa ale ładna 450 zł za tonę. Do mojego stylu domu nic innego mi nie pasuje tylko granit taki jaśniutki. Brak podjazdów i ładnego wejściowego ogrodzenia wstrzymuje mi wszystkie nasadzenia i tworzenie ogrodu, ubolewam na tym okropnie. Niestety jeszcze troszkę muszę zaczekać. Póki co kopię plewię i takie różne inne prace wykonuję. Jutro zrobię fotki to wkleję dla was dziewczynki Pozdrawiam was bardzo serdecznie
Ogród z widokiem na jezioro 09:55, 23 kwi 2013

Do góry
yolka napisał(a)
Dzisiaj zrobiłam wiośnie zdjęcia
1. założenie: rabata z roślinami o szaroniebieskich liściach. dlatego, że kostka antracytowa i kompletny brak pomysłu co jeszcze mogłabym posadzić. Po lewej są cebulowe

Ja bym to widziała jeszcze jakieś różowe lub/i fioletowe kwiatki. Ładnie by się z szarozielonymi komponowały .
A różowych bylin , czy jednorocznych roślin jest całe mnóstwo
Ogród - Azyl Amatora 17:40, 22 kwi 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Robercie a byłeś w tym ogrodzie u Roberta jest tam też kostka granitowa no i baaardzo dopieszczony ogród https://www.ogrodowisko.pl/watek/2892-ogrod-wspaniale-miejsce-na-relaks

Ewa, dziekuję za inspiracje. Odwiedziłem ogrod Roberta i jestem pod wrażeniem. Jeszcze raz dziekuję.
Ogród - Azyl Amatora 12:14, 22 kwi 2013

Do góry
Robercie a byłeś w tym ogrodzie u Roberta jest tam też kostka granitowa no i baaardzo dopieszczony ogród https://www.ogrodowisko.pl/watek/2892-ogrod-wspaniale-miejsce-na-relaks
Postawić trawkę nad i... 22:47, 21 kwi 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...dziekuję Wam kochani za życzenia i wsparcie...

...dzisiaj dzień odpoczynku i dalszego planowania...nie wytrzymałam i pojechałam do ogrodniczego ...chciałam kupic horti Limelight żeby jutro posadzic po śliwą - 2 szt mam i potrzebuję jeszcze 5...no i klops...nie mają...a kilka dni temu tam byłam i widziałam... niestety w tym tygodniu już nie będę miała czasu na zakupy ogrodowe
...planowane prace to sciąganie kostki...kostska i jeszcze raz kostka...
...i dużo zawodowych zadań..
...ale roślinki pięknie rosną, codziennie podlewane...i to cieszy

Nie martw się będą jeszcze limki. Posadzisz po weekendzie majowym i będziesz pilnować podlewania
Działka wkoło Lubczyka :) 22:32, 21 kwi 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
No i fajnie jak juz kostka będzie to łatwiej z wizją ogrodu i nasadzeń

wszystko pomału zacznie się klarować! już nie mogę doczekać się jak będę wsadzać roślinki, siać i tworzyć swój ogród
Postawić trawkę nad i... 19:31, 21 kwi 2013

Do góry
...dziekuję Wam kochani za życzenia i wsparcie...

...dzisiaj dzień odpoczynku i dalszego planowania...nie wytrzymałam i pojechałam do ogrodniczego ...chciałam kupic horti Limelight żeby jutro posadzic po śliwą - 2 szt mam i potrzebuję jeszcze 5...no i klops...nie mają...a kilka dni temu tam byłam i widziałam... niestety w tym tygodniu już nie będę miała czasu na zakupy ogrodowe
...planowane prace to sciąganie kostki...kostska i jeszcze raz kostka...
...i dużo zawodowych zadań..
...ale roślinki pięknie rosną, codziennie podlewane...i to cieszy
Nigdy nie mów nigdy 11:25, 21 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
Kindziu...ale się już zmienia.... i faktycznie kfiatka robią w kostce... myślałam, że to taki żart, bo kostka była już ułożona

Bo podobno najpierw trzeba ułożyć jednakową, a potem dopiero wg szablonu wyciągać, wkładać i przycinać. Bawili się z tym cały dzień. Ale gotowy jest, potem pokażę.
Nigdy nie mów nigdy 11:17, 21 kwi 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To ja się piszę na pierwszego gościa , oczywiście wirtualnego choc wolałabym by realnego. Kostka najbardziej ogrodowiskowa ze wszystkich. Podziwiam tych panów że chcieli go układac bo moi fachowcy kiedys nie pozwolili mi kupic kostki jaką chciałam że oni nie będą kłaśc tego czego nie sa pewni bo jak się rozleci to do nich będą pretensje.Musiałam kupic taką jaką chcieli. Nie powiem trzyma sie dobrze ale kolor pozostawia dużo do życzenia -delikatnie mówiąc.Za to ma jedna zaletę , nie widac na niej plam bo mam znajomą która ciągle każdą plamkę czyści na kostce, szaleństwo.Z tą szafa lodówką to zjazd Ogrodowiska bardzo mógł by sie udac, ale nie namawiam absolutnie.

Bogdziu nie ma sprawy, przyjedź, zapraszamy w realu
Brukarze sprawdzeni i to trochę zależność na gruncie służbowym, nie marudzili specjalnie Kostkę tylko mi doradzili nieco większą, pierwotnie malutkie kosteczki wybraliśmy, ale nam wytłumaczyli, że to duża powierzchnia i ta lepsza będzie Natomiast po kostkę na kwiatek specjalnie jechali 80 km... Nasza za duża na taki wzorek była...za duże fugi by były.
Zjazd Ogrodowiska musi poczekać, pobojowisko na ogrodzie mamy okropne Ze wstydu bym się spaliła !
Działka wkoło Lubczyka :) 23:25, 20 kwi 2013

Do góry
No i fajnie jak juz kostka będzie to łatwiej z wizją ogrodu i nasadzeń
Nigdy nie mów nigdy 21:12, 20 kwi 2013

Do góry
Kindziu...ale się już zmienia.... i faktycznie kfiatka robią w kostce... myślałam, że to taki żart, bo kostka była już ułożona
Nigdy nie mów nigdy 20:38, 20 kwi 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

Nawet nie wiesz Bogusiu jak się cieszę, że już jest gotowa Za tydzień z oknami porządek zrobię i...gości mogę przyjmować

To ja się piszę na pierwszego gościa , oczywiście wirtualnego choc wolałabym by realnego. Kostka najbardziej ogrodowiskowa ze wszystkich. Podziwiam tych panów że chcieli go układac bo moi fachowcy kiedys nie pozwolili mi kupic kostki jaką chciałam że oni nie będą kłaśc tego czego nie sa pewni bo jak się rozleci to do nich będą pretensje.Musiałam kupic taką jaką chcieli. Nie powiem trzyma sie dobrze ale kolor pozostawia dużo do życzenia -delikatnie mówiąc.Za to ma jedna zaletę , nie widac na niej plam bo mam znajomą która ciągle każdą plamkę czyści na kostce, szaleństwo.Z tą szafa lodówką to zjazd Ogrodowiska bardzo mógł by sie udac, ale nie namawiam absolutnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies