Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Jak często podlewać pelargonie ? 15:41, 25 lip 2014

Do góry
Jeszcze mi się nasunęła myśl, że niektórzy ogrodnicy uwielbiają wprost uprawiać rośliny bez dziury w dnie doniczki, to niedopuszczalne, bo bardzo szybko powoduje się zalanie i umartwienie pelargonii.

Jak sprawdzić, że pelargonia jest zalana (ma za mokro)
- więdnie
- gnije
- opadają i żółkną liście

W błocie i wodzie rosnąć nie lubią. Uwielbiają słońce, ale aby nie przysychały w gorącej ziemi, muszą jednak mieć wilgoć Znoszą okresowe braki wody, jak są już ukorzenione.

Za dużo wody jest tak samo szkodliwe dla pelargonii jak jej niedobór.
Jak często podlewać pelargonie ? 15:37, 25 lip 2014

Do góry

Nie ma prostego przepisu na to pytanie. czyli np. co dwa dni

Najprostsza z możliwych odpowiedź brzmi:

Pelargonie trzeba podlewać na tyle, aby ziemia była wilgotna, ale korzenie nie stały w wodzie.

Teraz, od czego to zależy?

Od nasłonecznienia (na południu najszybciej ziemia w doniczkach wysycha), czy stanowisko jest wietrzne ( w zacisznym mniej wysycha).

Zależy też od jakości podłoża, torfowe szybciej paruje, nie zatrzymuje wilgoci, podłoże kompostowe z dodatkiem gliny zatrzymuje wodę na dłużej.

Kolejna sprawa - zależy nawet od tego, czy doniczka jest plastikowa czy gliniana czy terakotowa, co ważne - zależy od tego nawet jaki kolor ma doniczka, ciemne i plastikowe najszybciej "oddają" wodę bo szybko się nagrzewają na słońcu, a jak wiesz słońce powoduje wzmożone pobieranie wody przez korzenie pelargonii.

Zależy też od pojemności tej doniczki, obszerne trzymają wodę bo jest więcej ziemi, małe zaś szybko oddają wodę, bo korzenie z reguły przerastają doniczkę na wylot.

Częstotliwość podlewania zależy też od pogody, jeśli upalnie... ziemia wysycha w zastraszającym tempie, nawet trzeba podlewać dwa razy dziennie, a jeśli jest chłodno i deszczowo - możesz sprawdzać palcem i jeśli mokro nie podlewać nawet przez dwa tygodnie.

Co ważne - wszystko zależy od tego czy pelargonie są umieszczone pod dachem? bo i takie balkony się zdarzają, wtedy pomimo deszczu musisz je podlewać jakby było bezdeszczowo.

Zależy też od tego ile czasu już te pelargonie rosną ? Jeśli świeżo wsadzone, korzenie jeszcze się nie zaklimatyzowały i trzeba podlewać częściej, potem pelargonia jest bardziej wytrzymała na braki wody i nie uschnie.

Teraz jak ocenić, że pelargonia usycha?

- więdnie (traci turgor, marszczy się)
- żółkną jej liście
- brak kwitnienia lub coraz słabsze
- opadają liście
- drobnieją liście
- pelargonia obraca się w suchy wiór (brązowy albo beżowy) który nie daje żadnych szans na odwrót od tego stanu, należy ją wyrzucić i zastanowić się dlaczego tak się stało.

A jak ocenić że pelargonii jest dobrze?

- ma soczyste, zielone liście
- ma ładne kwiaty
- nie wzbudza podejrzeń, bo jest piękna i podziwiasz ją

Teraz co robić?

Otóż najprostszym miernikiem,wskaźnikiem, jak często trzeba podlewać pelargonie jest twój własny palec i oczy. Wzrok pokazuje jaki kolor ma ziemia w doniczce, chyba każdy umie odróżnić suchą glebę (pęka z reguły, odchodzi od ścianek doniczki) od mokrej gleby (jest ciemna, szczelnie wypełnia doniczkę), jeśli nie - wsadź palec i poczujesz, czy ziemia jest sucha czy mokra.

To tak naprędce mi się nasunęło. Pozdrawiam amatora ogrodnika.

Postawić trawkę nad i... 14:16, 25 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zamaskuj bluszczem z boków, potem bluszcz będzie zwisał, u mnie dzięki temu ptaki wyhamowują i nie mam takich przypadków, nie mają się jak rozpędzić. U Ciebie większa przestrzeń, Były lustra w projekcie? bo już nie pamiętak co wymyśałam

...bluszcz rośnie ale powoli...lustra były w projekcie...to Twój pomysł..
Postawić trawkę nad i... 14:15, 25 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wpadam z gratulacjami, 4 lata to jednak już "coś" dziękuję za te cztery lata i pozdrawiam

...dziękuję Danusiu... gdyby nie to złamane klano to kto wie ale może by mnie tu nie było...gips mnie uziemił w domu przed telewizorem w którym oglądałam Maję z Tobą w odcinku, potem wyszperałam nazwę firmy i tak trafiłam na Forum...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:05, 25 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobry Duszek Ogrodu został tak nazwany gdy tylko go zobaczyłam na stoisku ze starociami w Hampton Court, szukałam tam narzędzi, a tu natknęłam się na duszka...tak mnie zauroczył, że postanowiłam, że będzie wisiała jego dobrotliwa, "dębowa" twarz gdzieś u mnie na ścianie, tylko nie wiem jeszcze gdzie? Przymierzam.

Koło drzwi balkonowych będzie idealnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:32, 25 lip 2014

Do góry
Dobry Duszek Ogrodu został tak nazwany gdy tylko go zobaczyłam na stoisku ze starociami w Hampton Court, szukałam tam narzędzi, a tu natknęłam się na duszka...tak mnie zauroczył, że postanowiłam, że będzie wisiała jego dobrotliwa, "dębowa" twarz gdzieś u mnie na ścianie, tylko nie wiem jeszcze gdzie? Przymierzam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:30, 25 lip 2014

Do góry
Dwie krople florovitu to obłędne, super, co oznacza że poczucie humoru u Sebastiana sięgnęło zenitu

Zacznę tego powiedzenia używać od dziś

Grujecznik jest normalny.
Magda babra się w ziemi...czyli prawie przyszły ogród 09:13, 25 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magdo, wymyśl krótszy tytuł, nie może być w dwóch linijkach

ok. Obiecuję poprawę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:33, 25 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
"Dobry Duszek Ogrodu", czy Sebastian jest podobny?

Świetne to
Projekt mojego ogrodu 23:34, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Liliowce są krótko ładne, potem są śmieciowate, odradzam jako główny punkt rabaty.

Azalia (japońska czy pontyjska? to ważne, bo japońska jest półzimozielona, a pontyjska gubi liście na zimę i zapada na chorobę grzybową zwaną mączniakiem - odradzam) Lepiej różaneczniki posadź.

Rozchodnik okazały lubi mocne słońce, w przeciwieństwie do w/w wymienionych oprócz pontyjskiej.

Mięta - nie sadź
Komarzyca - raczej Plectranthus - nie sadź w ogrodzie, to roślina do donic na balkony, mocno zwisająca nie na rabaty do ogrodu

Pozostałę zioła, bazylia, melisa - nie do ogrodu, zrób zielnik w donicach,

Wrzosy odradzam a poza tym sadzi się je w duzych grupach po kilkanaście co najmniej szt. Pojedynczo - szkoda zachodu

Nagietki? nieee, to do warzywnika pasuje, nie do ogrodu, poza tym są jednoroczne, mają mączniaka na bank pod koniec sezonu.

Oznacz które rabaty są na słońcu a które w cieniu, bo to istotne jest.

Najlepszy zestaw:

Różaneczniki, hortensje bukietowe, coś na pniu ale mała korona (miłorząb Mariken) żurawki po kilka szt. w trzech odmianach, miskant Variegatus, choina kanadyjska Jeddeloh, byliny Astilbe, Pachysandra terminalis "Green Carpet", Carex Evergold. Żadne tam mięty i melisy, to nie jest do ozdobnego ogrodu roślina

bardzo serdecznie dziękuje za pomoc, przerobiłam swój projekt trochę inaczej, ale nie jestem pewna swojego pomysłu. Jeśli chodzi o wrzosy to doczytałam. Teraz wiem, że trzeba je sadzić 10-15 na m2 i tak zrobię. Co do nagietków one już są, więc narazie nie chcę zmieniać, bo ładnie kwitną... ale pewnie tak jak piszesz będę musiała je usunąć. Proszę o opinie zmienionego projektu. Pozdrawiam Justyna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:01, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na tym zdjęciu może trochę...ale tylko z uśmiechu

...cudny ogród jak zwykle Danusiu...dzien też mieliście wspaniały
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:52, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebek - wrzuć na awatarka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:47, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu - czy to zwykły grujecznik czy 'Rofthus' taki ładny?

Sebek - na awatarka!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:44, 24 lip 2014

Do góry
Czy poniżej to jakieś miniaturowe agapanty?

Gardenarium napisał(a)

Powyższy zakątek ze stożkami i stożkami jest obłędny! Super gra z widzem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:07, 24 lip 2014

Do góry
Byłabym zapomniała, byliśmy na konserwacji i Sebka nie można było oderwać od skubania bukszpanów

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:02, 24 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jeju jakie cudowne spotkanie i jakie przepiękne zdjęcia. Aleź soczysta zieleń u Ciebie. Jak Ty to robisz? tylko nawadnianie, Florovit i odpowienia gleba?

Osłonięty ogród, mikroklimat Plus nawadnianie, gleba, nawozów teraz jakby mniej tylko opryskiwałam bukszpany, ale teraz przerzuciłam się na angielski nawóz do topiarów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:59, 24 lip 2014

Do góry
Sebek wyszedłeś doskonale, zazdroszczę szczerze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:55, 24 lip 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:54, 24 lip 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:53, 24 lip 2014

Do góry
Grzebie z Phantomach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies